Inlägg från: Anonym (Oförstående) |Visa alla inlägg
 • Anonym (Oförstående)

  Fattar mig ej på vissa fattiga

  Jag har nu läst denna blogg: http://blogg.aftonbladet.se/barnfattigbloggen
  I några dagar och förstår mig inte på vissa av dessa föräldrar hur de tänker, om någon förstår snälla förklara.
  Men om man är fattig och inte har pengar så att de räcker varför då ta en semesterresa på kredit? Detta gör i sin tur att de har ännu svårare att klara ekonomin och så fortsätter det neråt i en nedgående spiral.
  Samma med studenten varför ska föräldrarna betala för stundenten detta gäller en vuxen individ som ofta är 18 år eller äldre?

  Jag är endast 24 år men jag fick betala min student själv utom festen som jag fick betala halva matkostnaden och mina föräldrar andra halvan vilket blev ca 300 kr för dem och 800 kr för mig.

  Nu är jag ensamstående ung mamma och har kanske 100 - 1000 kr mer än existensnivå enligt soc. Jag lever efter min plånbok jag försöker spara till semester och spara till oförutsedda händelser. Köper mycket begagnat och verkligen frågar om jag behöver något.
  Mitt barn har aldrig nekats något h*n verkligen behöver men när den är gammal nog så kommer den att få börja sommarjobba och jobba på helger osv. Detta spelar ingen roll hur mycket jag tjänar utan detta är för attt mitt barn ska få större möjligheter i sitt liv senare.

 • Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga
 • Anonym (Oförstående)
  Jenny Hä skrev 2011-06-02 12:36:39 följande:
  Ang semester fattar jag inte hur nån kan ta det på kredit , men när det gäller studenten så kan ju inte studenten själv betala för det kostar ju bra mycket mera än vad man får i studiebidrag , för mig är det självklartatt betala barnens student , man är ju försörjningsskyldig till dom ut skolan.
  Visst ska dom försöka jobba o tjäna extra pengar men för mig är det viktigare att dom lägger ledig tid på skolan så domkommer någon vart efter det oxå. 
  Nej det jag reagerar mest på är de som tar lån i bloggen för att klara vardagliga saker.
  Jag anser att om man är över 18 så ska man kunna klara av vissa utgifter själv, självklart så ska föräldrarna stå för min försörjning men det räknas för mig som mat, boende och sådant jag behöver för att klara min skolgång.
  För min del så har jag fått en del av mitt studiebidrag och sedan arbetat extra och då anser jag att jag självklart ska kunna betala för mycket själv. Tack vare att jag började arbeta så tidigt som jag gjort så har jag kunnat haft lätt att få jobb och kunnat gå upp i karriärsbanan lite.
 • Anonym (Oförstående)
  Anonym (Håller med) skrev 2011-06-02 13:08:02 följande:
  Fattigdom i Sverige (och utomlands) ÄR ett problem och därför blir jag så förbannad när Aftonbladet totalt sumpar chansen att faktiskt belysa problemet!

  Istället för att skriva om barn som HAR problem (föräldrar som super bort pengarna och låter barnen svälta eller vad det nu kan vara) så väljer tidningen att skriva om några stackars ungdomar som inte har råd med lyxstudent, som inte får moppe och som har föräldrar som lånar pengar för att kunna resa utomlands. Vad är det för fattigdom?! Jag hade varken moppe eller något superavancerat studentfirande men inte dog jag för det. (Och då hade vi det ändå bra ställt i min familj).
  Exakt vad jag tycker.

  Det de försöker göra är att  sätta en offerställning på några som faktiskt inte har det så hemskt ändå.
  Jag anser inte mig själv som fattig men vet att en annan vännina tycker det är helt hemskt för att hon är "så" fattig och hon har ändå lika mycket som mig. Aftonbladet hade en stor möjlighet att belysa riktig fattigdom men valt att belysa det på fel sätt enligt mig.
 • Anonym (Oförstående)
  Anonym (anonym) skrev 2011-06-02 14:34:27 följande:
  Fast så värst högt kan du ju inte ha klättrat om du nu lever strax över existensminimum?? Kanske hade varit bättre om du fått plugga ordentligt istället för att jobba så hade du kanske haft ett välbetalt jobb idag?
  Hehe kanske för att jag bara jobbar 50% för att vara hemma med mitt barn mera Jag klagar inte på att vara fattig för tillfället det är ett själv vald situation jag sitter i. De jag klagar på är de som gnäller för att de är fattiga när de gör tydligen dumma val och prioriteringar som leder till denna situation de sitter i.
 • Anonym (Oförstående)
  Anonym (Bara läst ts) skrev 2011-06-02 15:28:25 följande:

  Nu har jag bara läst ts och jag förstår ditt resonemang. Självklart är det otroligt dumt och korkat att ex resa på kredit. MEN samtidigt så kan jag förstå att vissa gör det, ändock otroligt dumt och korkat. Men i dagens samhälle så handlar det så otroligt mycket om lyx och flärd. Vi blir dagligen inpräntade i att vi måste konsumera så mycket som möjligt, det ska vara ditten och det ska vara datten. Vi måste ut och resa, alla gör det och det kostar "bara" si och så många tusen, alla har råd. Alla jämför sig med alla och alla har det sååååå mycket bättre idag. Vi TAR oss tid, vi TAR oss råd osv osv. Man skulle ju kunna tro att den svenska medellönen låg på ca 50000 innan skatt vilket är så långt ifrån sanning det bara går att komma.


   


  Man vågar inte vara fattig idag för det är det enda det handlar om, om att ha råd för det är det alla har idag.


  Så otroligt synd och tragiskt! Denna enorma klyfta som finns mellan rik och fattig idag... Man blir tårögd. De fattiga, de kämpar och kämpar medan de rika bara tar för sig och behöver inte alls kämpa lika mycket, om än alls, som de fattiga.


   


  Det är ju fan inte lätt att tillhöra den lägre klassen, som tex en ensamstående med kanske bara en lön på ca 10000-13000 kr efter skatt. Blir barnet sjukt och du står där alldeles ensam så så finns ju ingenting längre. Du halkar efter med hyran och/eller alla andra räkningar för du måste vara hemma från jobbet och du måste betala vården av ditt sjuka barn (om det rör sig om någonting allvarligt), till slut får du inte längre behålla ditt lågavlönade jobb för du är ju nästan aldrig där...


  Nej, vi måste ändra samhällssynen och vi måste uppmärksamma de fattiga för oftast är de osynliga.


   


  Det är ju helt sinnessjukt att de "rikare" är de som ska sätta våra normer idag.


   


  Självklart, jag tycker också att man ALDRIG ska sätta sig i skuld bara för att visa sig vara som alla andra men jag FÖRSTÅR att vissa gör så. Vi ska vara på ett visst sätt, det är bara så och det är samhällets och medias fel. Vi ser ned på de som är lite lägre ner än oss själva.


   


  Jag håller till fullo med i ditt resonemang men samtidigt det handlar om prioriteringar. Detta hör inte till tråden men ifall man lånar pengar så betalar man ränta, denna ränta går till en bank som har ägare som tjänar på att du lånar = de blir rikare varje gång du lånar pengar för att köpa något istället för att köpa det kontant. Ifall så ej skulle vara fallet så skulle banker inte existera.
  Men jag håller med jag får varje dag försöka att hålla mig från att spendera som vissa runt omkring mig gör. Men jag är stolt över det jag åstakommit istället, jag får spendera tid med mitt barn och lära h*n om vikten av ett ekonomiskt tänkande som verkar bli mer och mer viktigt att ha tydligen.
  riboflavin skrev 2011-06-02 15:41:46 följande:
  Jag har bra mycket mer respekt för en person som inser sina egna begränsningar och som har integritet nog att utgår från sina egna förutsättningar än en som drar på sig utgifter den inte har råd med för att det ska vara så.
  Har en kompis som just fllyttat till en 4:a med sina tre barn eftersom "barn ska ha eget rum", hon som hade dåligt med pengar redan innan kommer nu få betala ytterligare 1200 kr ur egen fick eftersom soc absolut inte kan förstå varför hennes 2 småttingar inte kan dela rum (jag håller med dom).
  Hon lägger själv upp för att aldrig ha pengar över till ens en liten utflykt.

  En annan bekant lever gott på sin lilla deltidslön och bor med sina 2 barn i en mindre 2:a och omsätter månadsvis bra mycket mindre än motsvarande socialbidragsnorm för familjen. 

  Jag har som sagt själv levt långt under norm utan att tycka att det kändes det minsta fattigt, kanske för att jag inte anser att man behöver visa sig rik inför andra. 
  Håller fullständigt med dig alla tar sina egna beslut och prioriteringar och detta betyder att man borde tänka längre än bara vad som händer nu.
 • Anonym (Oförstående)
  hallencreutz89 skrev 2011-06-02 23:12:45 följande:
  Tycker mest den där bloggen får en att ge upp hoppet om att ens unge ska kunna ha en bra uppväxt fastän man räknas som "fattig", även om man ger barnet allt och offrar sig själv så växer ju tydligen ungarna upp med onstant dåligt samvete då. Sen visste jag inte att man självklart skulle betala körkort och sånt. Och semester varje år? Min familj åkte inte utomlands varje år men jag skämdes inte när man skulle berätta om sitt lov för det, men det kanske var för vi inte var fattiga så då tänkte jag inte på att jag kanske kunde anses fattig för jag inte gjort nåt på lovet, jag vet inte. Får alla barn märkeskläder nuförtiden? tycker jag ser många ungdomar i vanliga h&m kläder?
  Nej fan vad jag blev stressad av den bloggen, trodde faktiskt att min dotter skulle ha en lycklig uppväxt trots att vi är "fattiga"

  Jag tror de gör det för att de tror det är enklare så eller helt enkelt .
  Jag är uppväxt med föräldrar i medelklassen vi var två gånger "utomlands" innan jag flyttade hemifrån när jag var 18 år gammal för tydligen räknas inte finland med som utomlands eller semester.
  Min semester när jag var liten var att få cykla med familjen i närmiljön och bada i sjön. Sedan var det mycket tid att plocka svamp eller bär för att göra sylt och saft så att vi hade det hela året. Jag tycker Egypten för att hon vill ge det tlll sina barn som lite hmm konstigt tänkade och därav reagerade jag.
  Jag kan gott ge mitt barn märkeskläder ibland om jag vill det men då betalar jag ju sällan mer än 30 kr för dessa plagg.

 • Anonym (Oförstående)
  Anonym skrev 2011-06-03 09:30:57 följande:
  Jag tror det är ytterst sällsynt att männisor har satt sig i en situation där de är fattiga utan att de finns anledningar till det. Dåligt mående eller bristande förmåga. Tror faktiskt ingen har valt ett sådant liv av sig själv. Jag känner många fattiga människor men jag känner inte en enda som valt det själv. Sen kan jag tycka att har man psykisk ohälsa ska man göra vad man kan för att må bättre. Tex ta medicin eller gå i terapi. För att få fortsätta få sjukskrivning. Men det är ju jag det. Men det är mest för att jag är så less på en kompis som går sjukskriven år ut och år in men gör inget för att må bättre. Tex ta medicin som läkare skriver ut hela tiden och försöker övertala henne att äta.
  Jag anser inte att jag har bristande empati eller någon dålig attityd alls, annars skulle jag aldrig kunna arbeta med det jag gör. Men med det sagt man har något som heter eget ansvar, få använder det kanske för att de skyller på någon annan men det är ingen annan som ansvarar för mitt liv utom mig själv.
  Jag skyller inget i mitt liv på mina dåliga erfarenheter och jag kan väl säga att jag haft en del våldtäckt, misshandel,mordförsök, nära som dött, vänner som tagit självmord osv. Men det är aldrig någon jag kan skylla på de dåliga val jag gjort i mitt liv. Jag arbetar hårt varje dag för att bygga upp våran framtid till en ännu bättre framtid än vi redan har nu, detta genom att faktiskt prioritera bort olika saker. Jag lever sparsamt men jag klarar mig det är egna val.
  Men jag har flera i min omkrets som går på soc eller har lika lite pengar som mig. De har fina Iphone eller andra likvärdiga telefoner självklart tagen på dyra abonemang medan de har lite pengar. Har en bekant som tagit krediter nu på ca 15 000 kr för att hon ville köpa nya möbler till sin nya lägenhet, då har hon gått på socialbidrag i ca 2,5 år om inte mer. Jag anser inte att jag kan tycka att hon inte har satt sig i den sits hon är i dag. Hon gör aktiva val varje dag att inte ta sig ur sin ekonomiska situation väljer att röka, dricka, handlar konstant kläder men främst tar krediter till allt hon ska köpa. Krita på cigg är normalt för henne.

  När jag skrev denna tråd och fortfarande skriver menar jag inte psykiskt sjuka, eller de med för låg inkomst helt enkelt utförsäkrade osv,  utan de som aktivt gör val för att fortsätta att leva fattigt och som skriker högst att de lever så fattigt.
 • Anonym (Oförstående)
  Anonym skrev 2011-06-03 10:08:38 följande:
  Håller med dej ts, sjukt konstigt att vissa anser att de inte har något ansvar för den ekonomiska situation de sitter i men ändå ander att de ska leva som om de hade pengar!!!

  Detta med att du är endast 24 år och får betala din student tycker jag låter aningen fånigt!! 24 år är ju inte direkt duvunge!! Du är vuxen kvinnna! Självklart ska du betala för dina fester. Extremt snällt anser jag att dina föräldrar hjälpte dej.
  Kanske skrev lite otydligt jag tog alltså studenten när jag var 18 år gammal på min födelsedag.
  Men redan då var jag otroligt tacksam att mina föräldrar stod för halva matkostnaden.
  puss skrev 2011-06-03 10:10:52 följande:
  ts du verkar ju väldigt duktig och klok med pengar!
  Tack å för att säga en annan sak om bloggen jag är själv stolt ägare till en Nokia 3310 och förstår inte alls hur man är fattig när man har en sådan. Den är en utmärkt fungerande telefon.
 • Anonym (Oförstående)
  Anonym skrev 2011-06-04 08:24:46 följande:
  En del säger att man kan semestra i Sverige hellre än att åka utomlands. Men att semestra i Sverige är jättedyrt också. Kollade vad tre dagar i Göteborg skulle kosta för två vuxna och två barn. Bara hotellet skulle kosta mer än 4000:- Det var ett billigt hotell. Jag vet att man kan bo på vandrarhem och det gör vi också, men det är också ganska dyrt. 250:-/natt per vuxen och 130:-7natt per barn. Det blir 760:- /natt = 2280:- för tre nätter.
  Sen själva resan och typ inträde på Liseberg.
  Det här är en lågbudgetsemester, men jag har inte råd med det ens. Det finns folk i Sverige med MYCKET låga inkomster.
  Själva resan kan man kanske komma över ganska billigt, men boendet gör att det blir dyrt.
  En sommar utgick jag ifrån att vi skulle resa någonstans dit man kunde ta sig med SL-kortet. Det fick bli två nätter på Nickstabadet i Nynäshamn. 550:-/natt.
  Eller så byter man boende med en familj i Göteborg under en vecka och får därmed boendet gratis?
  Eller sätter ut en annons på blocket att man vill hyra boende i en vecka privat och ser vad man får.
  Jag har själv hyrt ut för 300 kr/natt till en familj på 2 barn.
  Alla har sina alternativ detta år så kommer jag att resa till en vännina på dop då kanske jag slår till och går på museeum samtidigt, och sedan campa ute i skogen med mitt barn. Det är mina lyxiga semester veckor jag får.
  Sen vet jag inte riktigt om jag tycker att åka till Göteborg/stockholm och åka på Gröna lund/liseberg kan räknas som lågpris semester ifall man bor på hotell. Jag bor i en av städerna och funderar på att ha en heldag inne i en av dem som semester men det blir ju bara för dyrt enligt mig. Om man ska åka mycket.
Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga