• Kimona
  Äldre 2 jun 15:53
  51031 visningar
  717 svar
  717
  51031

  Fattar mig ej på vissa fattiga

  Jag vet inte heller TS. Jag har aldrig haft det gott ställt och har därför aldrig åkt på semester. Visst, ibland åkte vi inom Sverige eller till Danmark över dagen, men det kostar ju inte så mycket.

  Vi har ett kreditkort (eller sambon har rättare sagt) där det är räntefritt i tre månader. Vi använder det BARA om vi vet att vi kan betala tillbaka allt inom de tre månaderna eller så snart som möjligt efter. Räntan blir därefter 3% så det är inte jättedyrt.

  Vår bäddsoffa gick sönder, den var gammal och vi har ingen säng, så vi köpte en ny på kredit. Den är snart avbetald (köptes i Februari) och så köpte vi en ny kyl med frys då vi innan hade en liten kyl och en gammal liten frys som bägge inte höll kylan och drog apmycket el. Den betalades av på någon månad.

  Skulle aldrig falla mig in att ta lån eller använda kredit för någon resa, bröllop, bil o.s.v och skulle vi behöva låna pengar till mat har jag världens snällaste svärmor som vi kan låna av.

 • Kimona
  Äldre 2 jun 16:17
  #59
  hannis skrev 2011-06-02 16:06:26 följande:
  Många fattiga röker dessutom. Tycker det är tragiskt när man inte "har råd" att låta sitt barn rida eller få ny skor men röka ett paket cigaretter om dagen har man råd med...
  Jag förstår det inte heller. Nu är ju jag iofs rökare. Röker max 5 cigaretter om dagen och de betalas med mina nöjespengar (kanske 200-300 i månaden) och skulle aldrig ta från matpengar eller räkningspengarna till sånt.
 • Kimona
  Äldre 2 jun 16:39
  #69
  Gissa skrev 2011-06-02 16:36:34 följande:

  I normen från soc så ingår hyra, mat, el, akassa, hemförsäkring.


   


  Säg att man får hål i en tand, då är valen- ha tandvärk eller laga tanden och då måste pengar tas ifrån nåt annat, i det här fallet blir det väl matpengarna då.


  Säg då att ens barn kommer med en lapp från skolan, skicka med 30 kr till utflykt plus matsäck.


  Det kan vara det som får en mamma att gå på knä.


   


  Eller om det kommer en kvarskatt tex, HUR 17 ska man få ihop pengar tiill den?


   


  Det handlar alltså inte ALLTID om en "slösaktig morsa som är storrökare och har 12 hundar" utan det kan lika gärna vara så att dom pengar man får från soc gör att livet går runt.


  Men så fort det händer nåt utöver det så kraschar det.


   


  Men alla verkar förutsätta att det finns pengar sparade eller släkt och vänner som kan ställa upp, eller att man har saker man kan sälja.


   


  Men om det inte finns det då?
  På vilket sätt är denna mamman hjälpt av att man misstror det som står i Aftonbladets artiklar om fattigdomen?


  Fast i min kommun får man ersättning för läkarbesök och även tandläkaren (om man skadar sig vill säga). Även eventuella mediciner som behövs.
  När jag hade soc tog jag oftast från 'kläder' kategorin om jag behövde något. Oftast fick de pengarna tyvärr gå till mobilabonnemanget som jag var bunden på i två år...
 • Kimona
  Äldre 2 jun 17:48
  #92
  Gissa skrev 2011-06-02 16:43:17 följande:

  Ja mobilabb är ju också en sån där utgift som inte täcks av normen, men som dom flesta ändå har.


  Soc lägger sig ju inte i hur man omdisponerar dom pengar man får och oftast klarar man sig på det man får


  ...........så länge livet är statiskt och inget oförutsett händer.


  Men bara kostnaden för alla papper som man behöver kopiera och lämna in kan vara droppen som får bägaren att rinna över.


  10 kopior á 5 kr styck = 50 kr


  50 kr är mycket pengar som man lever på soc


  50 = bröd, mjölk och ägg


   


  Som tur är kan man få lov att kopiera gratis på Arbetsförmedlingen eller så kan de kopiera åt en på kommunen, men vi skaffade faktiskt en billig skrivare här hemma så vi kan skriva ut och kopiera viktiga papper. Nu har jag inte soc längre, då sambon studerade och vi blev nekade soc p.g.a det såklart, men vi lever på samma summa som existensminimum.
  Internet ingår ju inte heller i normen, men det gör dagstidning så då kan man ju bara använda de pengarna till det istället.
  Tyvärr blir det ju så att man ibland måste prioritera en faktura framför något annat viktigt. Jag hade tillexempel inga vinterskor i vintras, utan fick ett par gamla av mamma (som läckte in och där fodret slitits såpass att de ändå inte höll värmen).
 • Kimona
  Äldre 2 jun 17:51
  #98
  Anonym (Förvånad) skrev 2011-06-02 16:48:16 följande:
  Jag trodde att de som får soc-bidrag har riktigt lite med pengar, men insåg när jag kollade på sidan att så inte är fallet. När vi hade som lägst inkomst så låg vi på bara 2000 kr över normen och då sparade vi 3000 kr/mån... Visst vi levde ju inte på oxfilé, men vem behöver det?
  Det är riktigt lite, men varierar i olika kommuner. Vi ligger på normen, men har inte soc och vi har nu i sommar ca 9500 kr med bostadsbidraget inräknat. Räkningarna ligger på mellan 4000-5000 inkl. hyra, sen har vi varsin mobil som vi tyvärr är låsta till ett bra tag till på runt 350kr var
 • Kimona
  Äldre 2 jun 17:56
  Anonym (Oförstående nr 2) skrev 2011-06-02 17:18:04 följande:
  Läste nu i fattigbloggen lite snabbt och jag fattar inte riktgt vissa saker. Man ser på någon att han är fattig för han har en gammal mobiltelefon, har man råd med en mobil om man är fattig? Eller hon som skrev att hon ville hjälpa sin mamma men att studiebidraget bara räckte till busskort och hundmat.  Gör er av med hunden då så kanske ni har råd att köpa mat till er själva. Eller är mobil och husdjur något man absolut behöver om man inte har pengar till mat?
  Med tanke på att det är billigare att ha en mobiltelefon än en fast telefon och att man behöver en telefon för att kunna söka jobb, kontakta fk, af och soc, ringa vc och annat så ja, man måste ha en mobiltelefon.
  Och att säga att man ska göra sig av med sitt husdjur är obotat korkat. Barn kostar pengar, ska man lämna bort de också eller?
 • Kimona
  Äldre 2 jun 18:00
  Anonym skrev 2011-06-02 17:30:11 följande:
  Har bara läst ts men något jag retar mig på hos många "fattiga" är att de röker! Hur sjutton har man råd med sånt? Och att barnen får dyra kläder "bara för att alla andra har det". Vi har aldrig varit fattiga men inte sjutton har mina barn fått dyra märkeskläder för det. Hmmm, kanske därför vi aldrig varit fattiga...
  Jag tog upp det tidigare, men jag gör det igen. Rökning prioriterar man ist för godis tillexempel, eller kläder. Vi har det inte fett, men jag röker för mina fickpengar som är kvar när allt annat är uträknat.
  Jag kan tala om varför jag röker också.

  För att vardagen är stressig och rökning får mig att slappna av. Jag rökte innan det sket sig ekonomiskt för mig, så det är inte som om jag kom på att "ahaa- jag kanske ska röka så jag kan slappna av" utan det är vad som hjälper mig.
  Har försökt sluta många gånger, men så hamnar man i en situation när man får panik och behöver ett bloss.
 • Kimona
  Äldre 2 jun 18:02
  trettioplus skrev 2011-06-02 17:46:42 följande:
  Vad är normen för matkostnad per person om man är två eller flera?
  Ungefär 1200 kr här. Jag och sambon har 1500 i gemenskam matbudget.
 • Kimona
  Äldre 2 jun 18:06
  Fattig student skrev 2011-06-02 17:51:00 följande:
  Jag har haft gympaskor många vintrar som tonåring för att jag tyckte att det var så fult med vinterskor. Det funkade bra.
  Ja det hade jag också, men tidigare vintrar har knappast varit som de två senaste då de slog köldrekord. När man dessutom inte har körkort och knappt råd med busskort så man får gå till och från när man handlat, besökt AF, FK eller liknande är det inte riktigt samma sak
 • Kimona
  Äldre 2 jun 19:22
  Anonym skrev 2011-06-02 18:26:09 följande:
  Busskortet kostar säkert bara hälften av vad ciggarna gör. Och vinterskor finns fina på secondhandbutiker. Där finns förresten det mesta för en spottstyver.
  Självklart prioriterade jag busskort framför cigg, men det fanns stunder man inte hade några pengar alls till något utöver hyra, räkningar och mat.
  Jag kollade second hand. Det enda stället som hade vinterskor i min storlek var Myrorna, men de ville ändå ha runt 200 kr för dom, vilket jag inte hade.
Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga
Logga in
Bli medlem