• Dr Mupp

    Fattar mig ej på vissa fattiga

    riboflavin skrev 2011-06-03 10:21:26 följande:
    Nu tror jag du missuppfattade mig. Det jag menar med inlägget är att man som socialbidragstagare eller låginkomsttagare inte kan skylla ifrån sig på att alla andra har den och den saken när man gör dåliga ekonomiska val och att socialbidragsnormen inte alls är hopplöst snål och tvingar de som lever på samma summor att krypa på knäna för att ha råd med mat, för så är det inte om man inte använder pengarna till saker det inte är tänkt för. 

    Var snäll och läs inlägget jag svarade på så kanske det klarnar. 

    Och ärligt talat kan jag bli förbannad på folk som anser att bara för att jag inte tycket att normen är vansinnigt låg så måste jag vara rik som ett troll, idag har jag mer pengar än vad jag rimligen kan göra av med (är rätt snål, smålänning Glad) men jag har också levt precis lika "fattigt" som de som klagar utan att känna mig det minsta fattig. Jag har som sagt helt frivilligt levt på motsvarande summor eftersom jag har velat ägna mitt liv åt annat än att jobba hela dagarna.
    Är inte det det typiska synen. Om man tycker att socialbidragsnormen inte är så himla låg och det går utmärt att klara sig på den så tror alla att man är snorrik och aldrig behövt lyfta bidrag. SÅ ser ju inte riktigt verkligehten ut.

    Vi har levt på exisistensminimum i snart 9 år varav två kortare perioder på socialbidrag. Idag lever vi på existensminimum, diffar med några hundralappar och jag ser oss inte fattiga på nått sätt. Visst vi är inte rika, men vi är heller inte på några sätt fattiga. Hur kan vi anses vara fattiga när vi kan äta oss mätta varje dag, bor bra, har el, telefon, TV, dator och bredband. Hur kan vi ses som fattiga när alla går i kläder anpassade efter årstid och väder? Hur kan vi ses som fattiga när vi har kamera, TV, dator, mobiltelefoner.

    Jag blir faktiskt arg att knuffas in i fattigfållan. Jag är INTE fattig.
    Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
  • Dr Mupp
    Indianica skrev 2011-06-03 10:55:32 följande:
    Ribban höjs ju hela tiden. Det räcker ju idag inte med att t ex ha en mobiltelefon eller dator för att inte hamna i "fattigfållan", man ska ju ha en vanlig ny mobil, en Iphone och en dator per familjemedlem i ny modell och resa och greja. Det krävs en hel del för att stå emot och inte jämföra sig med andra tror jag. Det är ju i vissa krestar status att "flasha" med sina renoveringar hemma, sin nya bil och allt vad det nu är (kollat min fecebook idag och konstaterat att nu börjat folk meddela alla bokade utlandsresor t ex) . Det är nog vanligare att jämföra sig med den typen av människor, än med folk i U-länder tror jag, helt enkelt därför att man är närmare rent fysiskt personer som har alla de här prylarna och möjligheterna.
    Det är nått jag aldrig fattat. Varför ska man ha nya flashiga saker? Både jag och min man har telefoner som kostat ca 300 kr. De fungerar utmärkt. En smartphone verkar kul, men det är ju en onödig leksak. En dator per familjemedlem, vart ska man förvara dem? Verkar liksom så onödigt. Det är som grannen som sitter med det nyaste. Han visar hur hans smartpfone kan kopplas till TV:n i sovrummet och som kan hämta hem film från datorn i vardagsrummet och min tanke blir Why? vad hände med det gamla hederliga att sitta i soffan och titta på film eller vid datorn om man nu laddat hem film.
    Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
  • Dr Mupp
    Anonym (Tragiskt) skrev 2011-06-03 21:47:12 följande:
    Är det bara jag som tycker hela denna tråden är tragisk?

    Nu ska soclalbidragstagare cykla för bussen är för dyr.

    Aldrig ska de kunna ha en enda last eller unna sig något.

    De har själva satt sig i eländet och gör inget för att komma ur det så de får skylla sig själva.

    De som har hundar eller andra husdjur borde göra sig av med dem.

    Resa utomlands behövs inte de kan resa i Sverige för det kostar inget tydligen (de kanske kan cykla?).
     
    Fast egentligen ska de först lära sig att laga mat för annars slänger de ut pengar på halvfabrikat.

    Datorer och TV behöver de inte, de behöver bara hus över huvud och mat.

    Men låt oss då trycka ner dem i skiten så de aldrig kan ta sig upp. Så kan vi känna oss nöjda med att vi minsann är bättre än dem och att våra barn är bättre än deras!
    Alla andra behöver anpassa sig efter sina inkomster, varför ska de på socialbidrag inte göra det.

    Vi åker så lite buss som möjligt och de gånger vi åker försöker vi fixa alla saker på en och samma gång för att verkligen ta nytta på busspengarna. När bussen kostar oss 114 kr tur och retur så  åker man så lite man kan.

    Visst kan man ha en last, men den kanske inte ska göra så att ens barn står utan kläder eller mat. Det är verkligen inte ok att röka ett paket cigg om dagen samtidigt som det inte finns pengar till mjölk hemma.

    Samma sak med djur. har man inte råd att ha djur kanske man ska acceptera det. Jag skulle verkligen vilja köpa en häst, det är nått jag velat göra i många år, men man får ju vara realistiskt och inse att just nu finns det inga pengar att vare sig köpa hästen eller ens föda den. Barnen fick däremot en kanin, innan vi sa ja till deras önskan så  räknade vi på vad hon skulle kosta oss. Inte bara i inköp utan i drift varje månad. Vad hon kostar om hon blir sjuk osv. Inte förrän vi hade alla siffror klara och ansåg att vi klarar utgiften så  fick barnen sin kanin. Detta eftersom vi inte vill hamna i en situation där vi måste välja att ge kaninen sjukvård eller ge barnen mat.
    Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
  • Dr Mupp
    Gissa skrev 2011-06-04 00:45:13 följande:

    Ja det var en smocka som hette duga det.


    Folk som lever på försörjningsstöd HAR redan dragit in, och jag blir faktiskt förbannad när jag läser om hur du slår dig för bröstet och kallar folk för slösaktiga som inte klarar sig på pengarna.


    Det finns mammor som går hungriga för att kunna skicka med matsäck till sina barn till skolan, UTAN att för den sakens skull ha "rökt eller festat upp pengarna", och jag kan lova dig att det finns många som ligger vakna på nätterna och försöker fundera ut vad dom kan dra in på så att pengarna ska räcka hela månaden.


     


     


    Vi har som sagt lvet fler år på existensmimimum och aldrig behövt gå hungriga.
    Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
  • Dr Mupp
    Anonym skrev 2011-06-04 08:24:46 följande:
    En del säger att man kan semestra i Sverige hellre än att åka utomlands. Men att semestra i Sverige är jättedyrt också. Kollade vad tre dagar i Göteborg skulle kosta för två vuxna och två barn. Bara hotellet skulle kosta mer än 4000:- Det var ett billigt hotell. Jag vet att man kan bo på vandrarhem och det gör vi också, men det är också ganska dyrt. 250:-/natt per vuxen och 130:-7natt per barn. Det blir 760:- /natt = 2280:- för tre nätter.
    Sen själva resan och typ inträde på Liseberg.
    Det här är en lågbudgetsemester, men jag har inte råd med det ens. Det finns folk i Sverige med MYCKET låga inkomster.
    Själva resan kan man kanske komma över ganska billigt, men boendet gör att det blir dyrt.
    En sommar utgick jag ifrån att vi skulle resa någonstans dit man kunde ta sig med SL-kortet. Det fick bli två nätter på Nickstabadet i Nynäshamn. 550:-/natt.
    Fast semester i sverige tänker väl de flesta att man åker och hälsar på släktingar, då är ju boendet oftast gratis. En weekend till göteborg med hotell och liseberg är ingen lågbudget semester.
    Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
  • Dr Mupp
    Gissa skrev 2011-06-04 10:34:06 följande:

    Hitta en enda person som går på soc som kan lägga ut 1900 kronor på en cykel.


    Jag har en gammal skrotcykel från 70-talet som jag har fått.


     


    Jag har också en gammal cykel, inte är jag ledsen över det. Den är ful som stryk men fungerar.
    Nu behövde mina barn nya cyklar eftersom de vuxit ur sina gamla. Jag sa till nära och kära att vi letade 20" cyklar och ganska snart fick vi två stycken gratis. Visst det är inte märkescyklar och de ser lite slitna ut, men vad spelar det för roll när cyklarna fungerar och barnen är lika glada för det. Dottern blev överlycklig för hennes nya cykel är röd.

    Det finns massor med begagnade cyklar på blocket och loppisar. Cyklar som det inte är nått fel på och som kostar nästan inget alls.
    Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
  • Dr Mupp
    Anonym skrev 2011-06-04 10:56:21 följande:
    Helt gratis? Man ska ju ta sig dit också.
    cykla
    Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
  • Dr Mupp
    Anonym skrev 2011-06-04 10:55:09 följande:
    Visst fanns det dem som kostade typ 100kr men jag tittade faktiskt inte på 16" cyklar utan damcyklar.
    Tycker du ska kolla upp blocket innan du uttalar dig nästa gång eftersom det var DET jag kommenterade...
    En snabbkoll på blocket visade fram 14 damcyklar under 1000 kr i mitt län. Då kollade jag inte några andra grupper än just dam. Lägg där till loppisar, lappar i affären och nära och kära så kan jag inte se nått problem att hitta en cykel billigt.
    Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
  • Dr Mupp
    Anonym skrev 2011-06-04 11:10:57 följande:
    Då ska du ha en cykel också... Till både dig och barnen..
    Vilket inte är speciellt dyrt. Vi har hitills betalat totalt 500 kr för 8 cyklar.
    Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
  • Dr Mupp
    Anonym skrev 2011-06-04 11:19:11 följande:
    Totalt irrelevant.
    Kan du svara varför du är totalt döv för att andras verklighet inte är din?
     Vilken verkligehet är jag döv för.
    Jag vet precis på öret vad spocialbidraget ligger på. Jag vet också att man kan spara och köpa dyrare saker om man planerar sin ekonmi. Jag vet också att alla som inte klarar sig på socialbidrag antingen har missbruksproblem och/eller sitter med en massa gamla (och nya) skulder.

    Jag vet precis hur det är att ha dålig inkomst, men man kan välja att hantera det på två sätt. Antingen gör man det man kan med de medel man fått. Man hittar lösningar eller så drar man på sig offerkoftan och ser bara problem.

    Att åka till stranden är gratis. har man tur så bor man så man kan gå. Annars kan man nästan alltid cykla. Cyklar finns begagnade för nästan inga pengar alls om man är beredd att cykeln kanske inte är så fin och man lägger ner lite tid på att leta. Skulle det inte gå att få tag i en cykel kanske man kan samåka med nån eller ta bussen. Bussen är visselrigen dyrare, men om barnen är så pass små att de fortfarande åker gratis så  kan man ju på ett busskort åka till stranden varje dag.
    Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga