Forum Anonyma diskussioner - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Fattar mig ej på vissa fattiga

  Lör 4 jun 2011 11:17 Läst 45203 gånger Totalt 717 svar
  Visar endast inlägg av Anonym - Visa alla inlägg
 • Lör 4 jun 2011 11:17 #452
  Dr Mupp skrev 2011-06-04 11:13:42 följande:
  En snabbkoll på blocket visade fram 14 damcyklar under 1000 kr i mitt län. Då kollade jag inte några andra grupper än just dam. Lägg där till loppisar, lappar i affären och nära och kära så kan jag inte se nått problem att hitta en cykel billigt.
  Jaha? Vad DU hittar i DITT län är totalt irrelevant eftersom det inte var det jag kommenterade. Jag kommenterade heller inte randomcyklar av anledning jag redan uppgett flera gånger men du missat helt.

  Är det något mer du vill säga än att pådyvla DIN sanning och din dövhet inför omvärlden???
 • Lör 4 jun 2011 11:19 #454
  Dr Mupp skrev 2011-06-04 11:18:05 följande:
  Vilket inte är speciellt dyrt. Vi har hitills betalat totalt 500 kr för 8 cyklar.
  Totalt irrelevant.
  Kan du svara varför du är totalt döv för att andras verklighet inte är din?
 • Lör 4 jun 2011 11:22 #457
  riboflavin skrev 2011-06-04 11:19:12 följande:
  Hur skulle du vilja ha löst evelinas mammas ekonomi så att hon fick en bättre barndom?

  Jag ligger idag på ca 500 kr över norm, men jag och sambon har levt under norm de sista 4 åren, innan dess låga jag ca 100 kr under norm under något år, 2001 var min totala inkomst över året 14 000 och jag var bostadslös. Något mer du vill veta?
  Är det din sak att lösa den när du läser det? För det går helt enkelt inte att bara tro på berättelsen?

  Nävisstja, nu handlade det om fattiga och då har alla moralisk rätt att nagelfara och ifrågasätta deras ekonomi.

  Jag bad dig specifisera hela din ekonomi i detalj, det där var inte det...
  Hur många datorer har du? Vad kostar ditt internet? Har du mobil och varför då?
 • Lör 4 jun 2011 11:28 #459
  Fattig student skrev 2011-06-04 11:24:48 följande:
  Kan någon som går på socialbidrag berätta hur mycket ni får, exakt? Alla bidrag.
  En vuxen ett barn. Totalt efter alla räkningar får jag ha 5000 kr kvar.
 • Lör 4 jun 2011 11:37 #462
  Dr Mupp skrev 2011-06-04 11:32:40 följande:
   Vilken verkligehet är jag döv för.
  Jag vet precis på öret vad spocialbidraget ligger på. Jag vet också att man kan spara och köpa dyrare saker om man planerar sin ekonmi. Jag vet också att alla som inte klarar sig på socialbidrag antingen har missbruksproblem och/eller sitter med en massa gamla (och nya) skulder.

  Jag vet precis hur det är att ha dålig inkomst, men man kan välja att hantera det på två sätt. Antingen gör man det man kan med de medel man fått. Man hittar lösningar eller så drar man på sig offerkoftan och ser bara problem.

  Att åka till stranden är gratis. har man tur så bor man så man kan gå. Annars kan man nästan alltid cykla. Cyklar finns begagnade för nästan inga pengar alls om man är beredd att cykeln kanske inte är så fin och man lägger ner lite tid på att leta. Skulle det inte gå att få tag i en cykel kanske man kan samåka med nån eller ta bussen. Bussen är visselrigen dyrare, men om barnen är så pass små att de fortfarande åker gratis så  kan man ju på ett busskort åka till stranden varje dag.
  Du VET pricis. Ellerhur, snarare inte... Du tror och det är en fördom som flera har berättat om men där slår du till dövörat.

  Du VET precis att det bara finns två sätt att hantera det på. Snarare inte... vilket andra har berättat men du slår dövörat till och kommer med DIN vetskap...

  Du VET precis hur alla kan göra... Eller inte... Bara för att DU kan på ett sätt så kan alla. Jamen så är det! Alla har precis samma förutsättningar som du. Jajamensan.

  Du missar poängen i ditt malande hur DU gör och hur DU kan göra...
 • Lör 4 jun 2011 11:38 #463
  Fattig student skrev 2011-06-04 11:32:19 följande:
  Tack, men jag vill inte veta vad du får efter räkningar utan före. :)
  Ja alltså, vår hyra ligger på 4000:- (vi bor i en etta just nu). Har inga abonemang eller så, ja 9500:- drygt före allt är betalt.
 • Lör 4 jun 2011 11:39 #464
  /.../Dessa människor är dom ni kränker genom att påstå att man "kan spara om man lever på soc."
  Kränka är ett populärt ord... Låt oss säga så här. Det finns personer som, pga särskilda omständigheter i deras omgivning, hälsa eller personlighet har svårt att klara sig på sk social norm. Detta är förstås att beklaga. Men du kanske å andra sidan kan se hur det är att omyndigförklara alla mäninskor som faktiskt klarar att hålla en budget på denna nivå. Kanske du också kan se hur det kan uppfattas¨"kränkande" av oss som levt på under sk social norm, och upplevt oss klara det bra, att kalla oss "fattiga" och beklagansvärda om vi inte själva upplevt oss så?

  Jag har själv under årsperioder levt en bra bit under sk existensminimum. Jag känner ett antal personer som tangerar den. Vi har, i allmänhet, gjort det bästa av det hela, med god hushållning och konsumerat vad vi har råd med. Jag gissar att skillnaden kan vara att vi i någon omfattning valt det. Vi har valt att leva på CSN, eller på en lön med barn, eller jobba deltid, eller ha stimulerande arbeten som betalar sig dåligt. I flera fall har det väl också setts som en övergångsperiod som ska vara några år, inte livet ut. Jag inbillar mig - utan att påstå att detta gäller alla i den sitsen - att det är lättare att lägga sig platt och inte försöka om man upplever sig totalt maktlös vad gäller sin ekonomi.  

  Jag är den första att beklaga hur barn som "Evelina" upplevt sin barndom. Dock ligger ansvaret för detta i första hand på hennes mamma (hennes missbrukande pappa är väl svårt att att vänta sig mycket av, om mamman står det inget om några psykiska problem), inte "samhället".
 • Lör 4 jun 2011 11:40 #466
  Fattig student skrev 2011-06-04 11:32:19 följande:
  Tack, men jag vill inte veta vad du får efter räkningar utan före. :)
  Det varierar ju mellan kommuner, behov, hyra osv.
  Det betyder att du försöker ta reda på vilken hyra någon har... Det känns inte så välgenomtänkt...

  Eftersom det skiljer så mycket kanske du ska starta en ny tråd om det där människor kan vara anonyma. Det är inget påhopp utan ett tips därför att jag tror att det kan bli en ganska lång diskussion och det är bättre att vi håller oss till TS och inte griottar ner i enskilda detaljer.
 • Lör 4 jun 2011 11:44 #468
  riboflavin skrev 2011-06-04 11:39:47 följande:
  Nej men jag tror inte att alla evelinas mammas utgifter faktiskt var nödvändiga, om hon inte hade råd med sitt barns basala behov (därför fick evelina en stödfamilj) jag hävdar fortfarande att man kan leva på försörjningsstöd utan att leva i misär.

   
  Så du bara kan inte tro på berättelsen.. Gör du samma med precis allt du läser, analyserar och försöker lösa? Även när repotagen handlar om Reinfeldt?
  Jag tror att du är en normalt funtad människa som fungerar som alla andra så jag tror inte att du ifrågasätter Reinfeldt lika hårt nej, utan det här handlar om att ifrågasätta fattigdomen. Det handlar om att skuld- och skambelägga. Det är ingen kritik mot dig personligen utan en allmän reflektion att det är så vårt samhälle fungerar idag.
 • Lör 4 jun 2011 11:49 #469
  riboflavin skrev 2011-06-04 11:39:47 följande:
  Nej men jag tror inte att alla evelinas mammas utgifter faktiskt var nödvändiga, om hon inte hade råd med sitt barns basala behov (därför fick evelina en stödfamilj) jag hävdar fortfarande att man kan leva på försörjningsstöd utan att leva i misär.

  Jag har en totalinkomst på 7500 kr utslaget över året (studiebidrag+deltidsjobb) ska jobba heltid i sommar, men sparar dessa pengar till en skolresa, mina basutgifter har jag lagt undan pengar till.

  Hyra/el: 3000 kr i snitt

  mat/hygien- 1200-1400 kr (sätter in 1000 kr på icakortet varje månad) + smått man handlar på andra butiker

  Bredband/tv/telefon/- 500 kr

  Hundrarna- 600 kr

  studentlitteratur/medlemskap-300 kr

  sparande -500 kr

  övrigt -500 kr

  totalt: 6800 kr 

  Har en laptop som jag fick köpa loss efter gymnasiet, en mobiltelefon som jag köpte begagnad av min syster för 2 år sedan (Nokia kontantkort), internet=199 kr/månad.

  Mina lyxutgifter är tveklöst hundarna, hade jag inte haft dom så hade jag tveköst haft det ganska gott ställt.

   
  Inte bara hundarna. Internet är en lyxkonsumtion liksom den där övrigtposten. Maten kan du dra ner på med flera hundra genom att köpa billigare. Studentlitteraturen är också en onödig utgift eftersom det finns bibliotek.

  Du verkar vara mycket oekonomisk eftersom du bara ser hundarna som en "onödig" utgift. Du borde kunna spara mycket mycket mer än vad du gör idag...
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll