• Paradi­gm
    Äldre 4 Jun 11:24
    54794 visningar
    717 svar
    717
    54794

    Fattar mig ej på vissa fattiga

    Kan någon som går på socialbidrag berätta hur mycket ni får, exakt? Alla bidrag.

  • Paradi­gm
    Äldre 4 Jun 11:32
    Anonym skrev 2011-06-04 11:28:49 följande:
    En vuxen ett barn. Totalt efter alla räkningar får jag ha 5000 kr kvar.
    Tack, men jag vill inte veta vad du får efter räkningar utan före. :)
  • Paradi­gm
    Äldre 4 Jun 11:52
    Anonym skrev 2011-06-04 11:38:06 följande:
    Ja alltså, vår hyra ligger på 4000:- (vi bor i en etta just nu). Har inga abonemang eller så, ja 9500:- drygt före allt är betalt.
    Okej, tack!

    Vad är det för regler gällande busskort? Måste man betala det själv? Eller ansöker man om åkremsa om man behöver åka in till stan för en arbetsintervju.
  • Paradi­gm
    Äldre 4 Jun 11:53
    Anonym skrev 2011-06-04 11:40:13 följande:
    Det varierar ju mellan kommuner, behov, hyra osv.
    Det betyder att du försöker ta reda på vilken hyra någon har... Det känns inte så välgenomtänkt...

    Eftersom det skiljer så mycket kanske du ska starta en ny tråd om det där människor kan vara anonyma. Det är inget påhopp utan ett tips därför att jag tror att det kan bli en ganska lång diskussion och det är bättre att vi håller oss till TS och inte griottar ner i enskilda detaljer.
    Men är inte du anonym?
  • Paradi­gm
    Äldre 4 Jun 11:56

    Tjabba, tack!

  • Paradi­gm
    Äldre 5 Jun 10:36

    Fick en liten idé, men den kanske inte är så smart ändå.

    Jag tänkte att socialen ger ut summor som är helt bestämda av dem, t.ex. 4000 kronor i matkupong, 1000 kronor i kläder, etc.
    Det svåra är väl att använda det förslaget i praktiken. Kuponger skulle ju bli pinsamt att använda då det blir så synligt att man går på sociala medel, men kanske kort, att man får matkort på t.ex. lågpriskedjor såsom Willys och även kort på HM och Kappahl där det är hyfsat bra priser.

    En tanke bara för att pengar inte ska användas fel. Det behöver ju inte vara utformat på det här viset, utan själva huvudtanken med det hela.

  • Paradi­gm
    Äldre 5 Jun 10:38
    Gissa skrev 2011-06-05 10:34:25 följande:

    Nå, nu är det ju inte alla som går på soc arbetsskygga.


    Har du tänkt på att man även kan hamna hos soc om man skadar sig på arbetet och till sist blir utförsäkrad?

    Alla är inte arbetsskygga parasiter vet du.


    Det där som du nämner är ju systemets fel, man ska inte bli utförsäkrad om man fortfarande är sjuk. Då ska man ju givetvis inte gå på socialbidrag.
  • Paradi­gm
    Äldre 5 Jun 10:56
    Sömnstörd skrev 2011-06-05 10:54:17 följande:
    Det du avser går egentligen ut på att omyndigförklara andra vuxna om syftet är att kontrollera vart pengarna tar vägen. Självklart är det inget som myndigheter ska göra utan domstolsbeslut.

    Kort används som jag fattar det i vissa kommuner vid nöd, dvs då man har absolut ingenting på bordet och det handlar om att skaffa det nu på studs. I den funktionen fungerar det men ska inte vara något som används i preventivt syfte.
    Ja, precis.
  • Paradi­gm
    Äldre 5 Jun 11:54
    astro skrev 2011-06-05 11:28:59 följande:
    Jag får lite hicka när jag ser "vanligt folk" som slänger ut 100 000 på sitt bröllop ... eller mer.
    Vi hade över hundra gäster och gifte oss för 6000 (ok att pengarna var värda lite mer då för det var 1990), och det inkluderade allt utom bröllopsmiddagen som min pappa betalade för (till vilken bara de närmaste var bjudna så den blev inte heller så dyr).

    Det blev perfekt. Visserligen var det lite slitigare kanske eftersom alla bakverk var hembakade osv, men än sen då.
    Det enda jag möjligen kunde tycka efteråt var att 500 spänn var lite i underkant att spendera för en hotellnatt. Hotellet kunde ha varit mysigare ... men det var vår bröllopsnatt så inte 17 tänkte vi på det då  

    Jag tror att om jag hade lagt ut astronomiska summor på bröllopet hade det bara gjort mig nervös och spänd. siktar man på "perfekt" så blir det aldrig just perfekt, i min erfarenhet. 
    Vi gifte oss borgligt. Det kostade oss ingenting.
  • Paradi­gm
    Äldre 5 Jun 12:01
    Gissa skrev 2011-06-05 11:53:04 följande:

    Sant, men vi kan väl ändå vara överens om att det FINNS systemfel,och att dessa fel de facto drabbar den enskilde.


    Att i det fallet gå ut och kalla bidragstagarna för "lata" "storrökare" och "slösaktiga" är inget annat än en spark i mellangärdet på en som redan ligger.


     


    Om några här i tråden lade hälften så mycket energi på förståelse istället för att tävla om vem som kan leva på minst pengar så vore mycket vunnet.


    Kunde vi sen få politikerna att enas om att i "Välfärdslandet" Sverige så kan ingen unge behöva svälta, oavsett orsak, då är vi snart i mål.


     


    Det vänder sig i magen när jag ser kommentarer som "Jaha, ska folk som har semester dagligen nu också få åka på semester betald av skattebetalarna , jaha jaha....när det i själva verket handlar om BARNEN.


    Dom barn som inte kommer nånstans vare sig det är sommar eller vinter,dom barn som lever på havregrynsgröt och som inte ens kan få en av dom där cyklarna som ni skriver så mycket om ens om dom kostar en hundring.


    Det är DOM som bloggen handlar om.


     


    Tycker ni inte att dom ska få vara mätta och glada så undrar jag vad ni gör på ett diskussionsforum med inriktning på barn och famil!


    De föräldrar som prioriterar rökning, alkohol, materiella ting, etc borde ju få hjälp i form av någon som tar ansvar över deras ekonomi (nu kommer jag inte ihåg vad en sådan person kallas för). Det svåra är väl att ta reda på vilka som hushåller med sina pengar fel. Barn döljer ju oftast det hemska som händer i hemmet, tyvärr.
    Jag tycker att det här är ett stort problem som är svår att "bota" då det inte hjälper att skjuta till mer pengar.
    Dessutom så gäller det här inte enbart socialbidragstagare (även om det är mer förekommande hos den gruppen), utan det finns ju faktiskt medelinkomsttagare som också prioriterar helt galet.
  • Paradi­gm
    Äldre 5 Jun 12:02
    Gissa skrev 2011-06-05 11:56:19 följande:

    Bra skrivet.


     


    Nu är det ju som så att lever man på soc så måste man varje månad redovisa sina kontoutdrag så att det inte ska ha smugit sin in någon inkomst som inte redovisats, och man får även specificera sina utgifter och visa att man har betalat sin hyra och el.


     


    Så den kontrollen finns redan.


    Och skulle man som föreslaget lägga en pott på tex Ica maxi så finns det ju cigaretter även där och det tycks ju alla vara rörande eniga om att det är rökningen som är den stora boven i ekonomin.


    Jag skrev aldrig att min idé var genomtänkt eller bra, men det har man tydligen totalt ignorerat.
  • Paradi­gm
    Äldre 5 Jun 12:14
    Sömnstörd skrev 2011-06-05 12:10:42 följande:
    Nej, men det var svårt att svara något vettigt på ditt "Ja, precis".
    Jag var ironisk.
  • Paradi­gm
    Äldre 9 Jun 20:14

    Om jag gick på soc så skulle jag inte vilja ha mer pengar - bara ett jobb! Jag tycker att man ska satsa mer på nattdagis så att ensamstående föräldrar kan ta vilket jobb som helst. Man ska även satsa på småföretagarna så att de har råd att anställda folk. Hur ska ett företag kunna växa utan personal? Det är fruktansvärt dyrt att anställa folk.

Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga