• Anonym
    Äldre 2 Jun 22:01
    54907 visningar
    717 svar
    717
    54907

    Fattar mig ej på vissa fattiga

    Det verkar vara många som inte vet vad man faktiskt får när man har socialbidrag.

    Så här ser normen ut:

    Ensamstående vuxen:

    Livsmedel: 1640kr
    Kläder/Skor: 530 kr
    Fritid/Lek: 400 kr
    Hygien: 580 kr
    Summa: 2830 kr

    Man får också:
    Förbrukningsvaror: 110 kr
    Dagstidning/telefon/tv-licens: 780 kr
    Summa: 890 kr

    Utöver detta får man: "skäliga kostnader för boende, hushållsel, arbetsresor,
    hemförsäkring och medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa"

    Detta betyder att man har 3720 kronor kvar till mat, nöjen och kläder när allt annat är betalt om man är ensamstående.

    För varje barn man har får man:

    Mat: 730 kr - 1540 kr (beroende på ålder)
    Kläder/skor 300 kr -530 kr
    Fritid/Lek: 40 kr - 450 kr
    Hygien: 540 kr - 190 kr
    Barnförsäkring: 60 kr

    Om du är ensamstående mamma/pappa med två barn (4 och 7 år exempelvis) så får du alltså:

    3720 kr + 1840 kr + 2070 = 7630 kr kvar till mat, nöjen och kläder.
    Notera nu också att din hyra, el, hemförsäkring, a-kassa och fackavgift är betald redan.

  • Anonym
    Äldre 2 Jun 22:04
    trettioplus skrev 2011-06-02 21:51:16 följande:
    Ja, det är skillnad på att hjälpa folk och att stjälpa folk. Men jag är av devisen att de flesta gör rätt om de har förmågan att göra det.
    Jag är inte så cynisk att jag utgår ifrån att flertalet gör fel med flit.
    Jag har inte nämnt "trolla bort skulder" någonstans. Jag pratar om när det vore rimligt att få hjälp av samhället. Och upprinnelsen till detta var att Riboflavin beskrev ett fall där det var läge att låta skulden gå till fogden. Jag höll inte med om att det var en bra idé, utan anser att man ska undvika kronofogden i så stor utsträckning som möjligt, eftersom det ger så långtgående konsekvenser.

    1)Inte med tanke på att du har produkten samtidigt oavsett hur du betalar den.
    2) med tanke på att du ändå behöver ett abonnemang när du köper mobiltelefonen, så förlorar du i nästan alla fall på att köpa den kontant, förutsatt att du kan betala dina räkningar under den tiden. Självklart är inte produkten "gratis" på grund av detta. Men om du ändå skall ha det abonnemang den är ansluten till, så vinner du på det om du köper den på det viset.
    Att se på folk som gör på det viset som oansvariga tror jag hänger ihop med att man inte hänger med i tiden vi lever i.
    Jag har ett abonnemang som kostar mig 120 kr/månad som jag får ringa för. Jag har en telefon jag köpte kontant på blocket. HUR kan det bli dyrare/lika dyrt som att köpa en telefon med abonnemang som kostar 399 kronor exempelvis?
  • Anonym
    Äldre 2 Jun 22:05
    trettioplus skrev 2011-06-02 22:02:33 följande:
    Jag anser att vi som samhälle skulle kunna gå in och kräva frysning hos kreditgivare i fall där personer går på socialbidrag.
    Alternativt att soc betalar av lånen och man sedan blir skydig staten dessa pengar när man är på god fot igen. Allt för att folk ska slippa hamna hos kronofogden.
    Men det är ju precis det som händer när man hamnar hos fogden. Man blir skyldig staten pengar som de kan ta med hjälp av utmätning på lönen när man har ett arbete. Pengarna förmedlas sedan till den du lånat dem av.
  • Anonym
    Äldre 2 Jun 22:25
    riboflavin skrev 2011-06-02 22:14:05 följande:
    Jag förstår inte riktigt om du tycker det är mycket eller lite, men för mig är 3700 kr över efter hyran, elen och hemförsäkringen ganska mycket pengar, jag har under det sista 10 åren, helt av fri vilja.

    Jag håller fast vid att försörjningsstödet ger människor möjligheten att överleva, och tar man pengar ur normen för att betala utgifter som inte ingåt i den så gör man det valet helt själv.
    Jag valde medvetet att inte skriva vad jag tycker. Alla får bilda sig sin egen uppfattning.

    Jag tycker det är en ok summa pengar. Jag och min man har en bra inkomst. Han får ut mellan 40.000 och 50.000 varje månad. Jag får ut 24000 kronor.

    Vi bor i en etta som vi betalar 3500 kronor för (ett val vi gjort för att spara till ett hus)
    Vi veckohandlar på Willys för 4000 kronor och då ingår alla hygienartiklar, toapapper, hushållsartiklar, blöjor och ersättning till vårt barn.
    Visst får man pussla lite för att kunna handla för 1600 kr men jag levde på det när jag var student och det funkade bra.

    Jag skulle klrara mig på socialbidrag, men då har jag inte heller några gamla krediter som ligger och skräpar.

    Aftonbladet gjorde förra året något som hette "Fattigbloggen" blogg.aftonbladet.se/30258

    Där skriver reportern bland annat:
    "Förbrukningsvaror är svårt att ha råd med, rengöringsmedel, tvättmedel disktrasor och dammsugarpåsar är svårt att handla för 110 kronor"

    - Är det verkligen svårt? Ett paket disktrasor kostar 10 kr på ÖB, en flaska rengöringsspray 50 kr på ICA och dammsugarpåsar köper jag 5 för 100 kr, och inte köper man det varje månad?

    "I normen ingår tv-avgift, hemtelefon och en dagstidning. Fast det folk har i dag är bredband, kabel-tv och mobil. De kostar betydligt mer än 770 kronor som är telenormen och gör att människor får ta av andra poster för att kunna betala räkningarna."

    - Ja, och då är vi tillbaka där igen. Är det rimlig levnadsstandard att ha kabeltv? Jag har inte det och jag vet många som inte har det. Måste man ha hemtelefon OCH mobil idag?

    Hon skriver också om att man inte har några rättigheter när man går på socialbidrag, att man "inte får vara glad över en trisslott". Visst får man vara glad om man vinner, men man kan inte förvänta sig att staten ska betala ens uppehälle...
  • Anonym
    Äldre 2 Jun 22:28
    Anonym (Trött) skrev 2011-06-02 22:18:54 följande:
    Att folk hamnar hos soc är av så många olika anledningar, och dom pengarna man får därifrån kan jag berätta för dej att de är då fan inte ens så man klarar sej en månad och plus på de så ska du spara pengar till tex,sommarkläder vinterkläder de är utflykter med dagis lekis skolor de är kalas och kompisars kalas å herre gud vet vad dom där pengarna ska räcka till!
    att gå på soc är ingen semester och du får då FAN kämpa för att få dina pengar!! du kan inte få en gåva av din mor tex på 300kr för det drar dom av! och den gåvan kanske va till barnen som ville så gärna ha de där spelet och mormor är snäll och ska hjälpa till, vipps så va mormors pengar borta!
    du får redovisa hela ditt liv varenda månad på dina kontoutdrag!
    Väldigt många i dagens läge hamnar hos socialen pga att dom är helt utmattade och mår både psykiskt och fysiskt dåligt, som F-kassan inte ger något stöd eller hjälp.
    Den människan kan ha avbetalningar kvar sen den hade ett bra jobb med en bra inkomst, ska man då se ner på den människan och tycka att "Jag är inte villig att betala av resten av dina skulder pga att du har klantat dej i livet". SNÄLLA!! Soc är en möjlighet för människor i kris och i nöd som behöver den här tillfälliga hjälpen, å tro då inte att man får hjälp med att betala av sina skulder. så du kan sluta GNÄLLA om att dina pengar ska gå till någon annans soffor! dom sofforna får dom då fan betala av själva utan att soc ens tänker tanken och hjälpa dom. Soc hjälper inte ens till med en hyresskuld!!

    Fråga dej ist om de är rätt att ta in 100000tals invandrare utan bostad utvildning eller jobb, när här inte finns något av det till oss som faktist är födda i de här landet?!? är det rätt av socialen att  ge dom tillåtelse till att ha en dyrare bil och högre bidrag?? Dom som inte ens firar jul är det funderingar på om dom ska få extra pengar över jul??!! Där kan man ta en funderare vart fan de här landet är på väg!! Rasister mot sina egna om jag får säga! Svenskarna är nerväderade totalt medans invandrarna blir omhändertagna med öppna armar och ska få rätt till så mycket mer än oss som fakrist bor odh är födda i detta land??!??
    socialen skickar ut pengar medans morsorna ploppar ut en 10-15 ungar å papporna sitter på bibblan å pimplar kaffe?? HALLLÅÅÅÅ??????????????????
    Kan man tycka att socialen är totalt sjuk i huvudet! Iaf gör jag det och tycker det är förjävligt att jag och mina barn ska vara mindre värda i vårt eget land och bli nekade pengar,saker som invandrarna har rätt till!!
    Nej fyyfannn..

    ordna jobb och bostäder till oss som redan bor här innan ni ens tänker tanken på att ta in flera!!
    1. Om du läser diskussionen så VET jag att pengarna inte går till skulder, men "trettioplus" tyckte att de skulle göra det, vilket jag inte håller med om.

    2. Att det skulle vara så att invandrare kommer hit och får lägenheter och bidrag, det är bara nonsens. Men det är en helt annan diskussion.

    3. Hur kommer det sig att du inte klarar dig på pengarna du får från soc? Du får jättegärna berätta vad dina pengar går till, för när jag läser hur mycket man får så tycker jag att man borde klara sig på det.
  • Anonym
    Äldre 2 Jun 22:30
    Anonym (Trött) skrev 2011-06-02 22:18:54 följande:
    Fråga dej ist om de är rätt att ta in 100000tals invandrare utan bostad utvildning eller jobb, när här inte finns något av det till oss som faktist är födda i de här landet?!? är det rätt av socialen att  ge dom tillåtelse till att ha en dyrare bil och högre bidrag?? Dom som inte ens firar jul är det funderingar på om dom ska få extra pengar över jul??!! Där kan man ta en funderare vart fan de här landet är på väg!! Rasister mot sina egna om jag får säga! Svenskarna är nerväderade totalt medans invandrarna blir omhändertagna med öppna armar och ska få rätt till så mycket mer än oss som fakrist bor odh är födda i detta land??!??
    socialen skickar ut pengar medans morsorna ploppar ut en 10-15 ungar å papporna sitter på bibblan å pimplar kaffe?? HALLLÅÅÅÅ??????????????????
    Kan man tycka att socialen är totalt sjuk i huvudet! Iaf gör jag det och tycker det är förjävligt att jag och mina barn ska vara mindre värda i vårt eget land och bli nekade pengar,saker som invandrarna har rätt till!!
    Nej fyyfannn..

    ordna jobb och bostäder till oss som redan bor här innan ni ens tänker tanken på att ta in flera!!
    Du vet inte vad du pratar om.
  • Anonym
    Äldre 2 Jun 22:35
    Jesper f skrev 2011-06-02 22:32:31 följande:
    Fast om nu din devis skulle vara statistiskt riktig,  tror du att myndigheter såsom kronofogdemyndigheten skulle behöva finnas? Och då ska vi ändå vara tacksamma för att dom finns, för i länder inte allt för långt bort finns dom inte, och där går bara bankerna in och plockar saker hur som helst, tom juridiskt lagligt. Och det är bara att finna sig. Och du kan ÄNDÅ vara skuldsatt tills att du går i graven, eller tom längre, så att ditt dödsbo blir försatt i konkurs medans du ännu är i livet och har långt kvar att leva. Där kan vi prata långtgående konsekvenser.

    Det finns i princip ingenting, förutom bostad, som är ekonomiskt försvarbart VETTIGT att köpa på avbetalning. Att många ändå gör det, är inget argument för att det skulle förmodas vara en bra affär. Och det kan du fråga en rådgivare på din bank, ska du få höra. Enda orsaken att krediter finns, är för att någon annan ska tjäna pengar på att folk använder dom. Inte för att det ska vara en finansiell säkerhet för användaren. Och det är här vi har dom som har svårt att hänga ihp med tiden vi lever i. Förstår man inte det sambandet, och behovet av att därför i princip ha samma buffert, som du skaffar i kredit, för att vara kvar i plus minus noll, utsätter du dig för en klar ekonomisk risk, som potentiellt kan kosta dig pengar, MYCKET pengar. Titta på inkassolagen, och provräkna i ett exel ark ska du få se.
    trettioplus skrev 2011-06-02 21:59:38 följande:
    Vi är av olika åsikt helt enkelt. Inget mer med det.

    Jag tror på ett samhälle där konsekvenserna står i proportion med det man misslyckats med. Jag är dessutom övertygad om att människor i grund och  botten vill göra rätt och även gör det, när de har rimliga möjligheter att göra så. Utbildning och stöd fungerar i nästan alla fall långt bättre än straff. (och det gäller även kriminella)

    Bara att gå till soc i sig är en skitjobbig konsekvens. Jag blev tvungen att göra det en gång i min ungdom. Med tanke på hur dåligt det fick mig att må, så skulle jag passa mig väldigt, väldigt noga innan jag skulle kalla det en "enkel lösning". Jag har sparat ÅTSKILLIGT med skattepengar för er genom åren, genom att kontakten med somliga myndigheter är så psykiskt påfrestande för mig att jag tar i princip alla andra möjliga utvägar innan jag befattar mig med det.
    "Inga konsekvenser" ...
    Nej du.
    Konsekvensern ÄR i proportion med det du misslyckas med. Det är exakt DET du godkänner när du skriver på ett avtal. Och kan du inte leva med dom konsekvenserna, ska du inte skriva på avtalet. Det du indirekt tycker, är att så länge avtalet är till konsumentens fördel, gäller det. Men inte när det är emot konsumenten. Då ska det vara juridiskt riktigt att helt enkelt strunta i det. Min fråga till dig är, vilka företag tror du VILL bedriva verskamhet i ett land med dom villkoren, och ifall dom ändå vill det, vilka priser tror du att dom håller på sina produkter, för att förlust försäkra sig? Vi skulle prismässigt kastas runt 30 år i framtiden, fast med dagens löner på allt, som har avtal.
    Det är ingen som påstår att det är enkelt att gå till Soc, och det ska det heller inte vara eftersom det rör sig enbart om medel för överlevnad. Har man dessutom medvetet inte följt vad man själv har avtalat, får man också stå för dom konsekvenserna, oavsett hur man mår.

    Det finns utvägar genom bla skuldsanering för dom som verkligen hamnat illa ut, oavsett om man valt det, eller bara hamnat i det. Så att det INTE finns utvägar är faktiskt inte sannt. Och det sker på skattebetalarnas pengar. Men som du, att tro att skattepengar är den enda oändliga resursen, som ska användas för att betala för folk som helt plötsligt inte vill betala sina räkningar, den åsikten är tack och lov inte en majoritets åsikt. Och tycker heller inte att den varken tyder på något större ansvarstagande. Alla ska få göra som dom vill - staten kom och hjälp oss. Det om något, är tider som är svunna för länge sen. Apropå att inte hänga med i tiden.Fast vitsen med Kronofogden är just att man hamnar i en reglerad ökning av skulden, och att ingen dessutom skinnar dig mer än att du klarar dig. Det är en FÖRMÅN att vi har det systemet, kan jag tala om, som sett med egna ögon vad som händer med människor som lever i dom länder där det INTE finns. Men någon allmän lösning där skattepengar som fn inte ens räcker till för att vända gamla, invalida, så att dom inte får liggsår, ska täcka folks soffor, tv aparater, resor och gud vet vad. På bekostnad av vad, anser du? För något kommer att få mindre pengar.
    trettioplus skrev 2011-06-02 22:03:45 följande:
    Jag håller som sagt inte med.
    Jag tycker samhället ska hjälpa sina invånare, inte trycka ner dem i pottan där de satt sig på kanten.
    Fast om du jämför med alternativet, som är att hamna i konkurs, som inte är tidsbegränsad. Vad skulle du själv tycka vore det bättre alternativet? Kronofogden arbetar aktivt för att människro INTE ska puttas ned i pottan, utefter hur deras vardag ser ut. Det är inte bara fråga om en elak myndighet som helt rått tar människors pengar. Då har man inte riktigt förstått hur dom arbetar, och för vad.
    Jag håller med om varje ord du skriver.
  • Anonym
    Äldre 2 Jun 22:43
    MammaG skrev 2011-06-02 22:39:31 följande:
    Jag antar att det är folk som har det rätt bra här som sitter och nedvärderar andra människors problem. Har jag rätt? Har ni verkligen inget bättre för er än att sätta er på höga hästar?
    Så bara för att man inte lever på socialbidrag så får man inte ha en åsikt? Det kanske är så att de som faktiskt är beroende av soc skulle lyssna på dem som inte är det?
    Anonym (Trött) skrev 2011-06-02 22:40:13 följande:
    Innan du skickarin din ansökan så får du prata med en handläggare eller motagnings gruppen och ja på ansökan står det svensk medborgare???????!!!!!!!!!!! kryss eller ej!!!!
    jag tycker det är fel helt fel hur socialen gör skillnad på svenskar och invandrare!!

    vi har inte ens bostäder till oss som bor här å än mindre jobb så hur va tanken med att packa in ännu fler?? ska alla vara bostadslösa och arbetslösa? eller får man hjälp från socialen med lite pengar till extra filtar å en vip biljett under bron??!?? finns ingen logik alls i hur dom tänker!!
    å varför ge folk som inte ens firar jul 2000kr extra i julklapp när folk som firar skulle hurra såå mycket mer för dom för man får en möjlighet att köpa julklappar!! totalt sinnesrubbat!!
    Den här diskussionen är OT. Starta en annan tråd om du vill diskutera hur invandrare tar pengar från svenska socialbidragstagare?
  • Anonym
    Äldre 3 Jun 07:12

    Har levt på försörjningstöd i 4 år nu, innan dess levde jag upp ett arv. Det ända jag ångrar i sammanhanget är att jag inte gjorde mer roligt för pengarna än att leva upp dom. Jag skulle ha rest på en jävligt lång resa för dessa pengar men det gjorde jag inte utan jag betalade hyran och köpte mat för dem. Men i vilket fall som helst så har jag varit hemma så länge pga att jag inte fått någon rehabilitering från någon. Blev sjuk samtidigt som jag var gravid. Så jag gick på föräldraledighet direkt efter mina studier och sjukdom. När jag kom tillbaka från föräldraledigheten ville ingen hjälpa mig till rehabilitering ut i arbetslivet. Utan blev fast i bidragsberoendet totalt. Det finns en instans dit jag ville som skulle få mig ut i praktik i 10 timmar i veckan till att börja med. Vilket är lagom när man haft den sjukdom jag har haft. Men socialtjänsten ville inte skriva på nåt papper om detta då min man kunde få jobb och då var jag ju inte berättigad till socialbidrag längre. Så dit fick jag inte komma istället tänkte det placera mig på ett kooperativ för funktionshindrade. Helt sjukt jag har haft en sjukdom men jag har inget funktionshinder. Där man fick sitta och sy typ. Jag har 4 års universitetsstudier och jag skulle sitta och sy som rehabilitering. I ett kooperativ som är till för utvecklingstörda och schizofrena. I vilket fall som helst  så slutade det med att jag flyttade ifrån min man och fick till slut min rehabilitering. Men ännu har jag inte fått någon rehabilitering ut i något som jag är utbildad till. SÅ för mig är det 4 års slöseri med studierna. när jag till slut kommit ut i praktik och var ute i praktik i ett år. Var det ju dags att byta praktik och helt plötsligt eftersom jag då hade fått ångest igen skulle jag ut på skyddad arbetsplats igen. Alltså tillbaka till ruta ett. Men eftersom jag sa emot så fick jag vanlig praktik till slut.

    Jag anser att man måste göra mera för att få ut socialbidragstagare ut i praktik och arbetsmarknadsåtgärder. Där personen ifråga ska vara. Inte bara placera dem typ i det där kooperativet för att man vägrar skriva på ett papper till rätt instans för att  man kan tänkas bli självförsörjande inom ett kort tag. Jag tänker ringa socialstyrelsen angående detta, har redan gjort det men det ansåg inte att de låg på deras bord. Men ska ringa igen angående detta.

  • Anonym
    Äldre 3 Jun 07:56

    Det tog 3 år innan jag fick den rehabilitering jag behövde, och än är jag inte uppe i heltid. För alla stoppar mig hela tiden. Har dessutom sökt jobb under hela denna tid. Samt arbetar en del sommrar fastän jag inte ska ha gjort det.

Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga