• Anonym
    Äldre 3 Jun 11:58
    54811 visningar
    717 svar
    717
    54811

    Fattar mig ej på vissa fattiga

    Anonym (Oförstående) skrev 2011-06-03 10:19:56 följande:
    Kanske skrev lite otydligt jag tog alltså studenten när jag var 18 år gammal på min födelsedag.
    Men redan då var jag otroligt tacksam att mina föräldrar stod för halva matkostnaden.
    puss skrev 2011-06-03 10:10:52 följande:
    ts du verkar ju väldigt duktig och klok med pengar!
    Tack å för att säga en annan sak om bloggen jag är själv stolt ägare till en Nokia 3310 och förstår inte alls hur man är fattig när man har en sådan. Den är en utmärkt fungerande telefon.
    Ok, sorry!
  • Anonym
    Äldre 3 Jun 14:40
    Fattig student skrev 2011-06-02 17:58:34 följande:
    Men sluta angående det här med tandvård. Det är flera som har en inkomst från jobb och inte har råd med tandvård. Tandvård är dyrt. Vårda era tänder, det är en investering. Herrgud vi får gratis tandvård tills att vi är 19 år. Det ger ju en väldigt bra start för bra tänder livet ut.
    Jag växte som alla andra i Sverige upp med gratis tandvård men jag tyckte inte jag hade råd att gå till tandläkaren som student. Föräldrarna bodde ute på landet så studiebidrag och studielån gick åt till mitt boende på studentkorridor, mat, t-banekort och litteratur i Stockholm och jag sparade en del för att klara hyran på sommaren och i december för studielånet täckte bara 8 månader av 12. Det var på 90-talet, vet inte om det är samma system som nu. Jag sommarjobbade och extrajobbade för att ha råd med omkostnaderna på sommaren och för att kunna resa någon gång per år.

    När jag var 23 fick jag fruktansvärt ont i ett par tänder och fick göra akuta rotfyllningar. Det kostade multum. Allt vad jag extrajobbat den terminen gick åt till rotfyllningarna. Det blev ingen resa den sommaren och det var trist för det var den enda semestern jag unnade mig men samtidigt visste jag att saker och ting skulle bli bättre när jag studerat färdigt och fick bättre betalt jobb.  Och det blev det också och nu kan jag ta en större tandläkarräkning utan att behöva dra in på annat och kan gå på kontroller varje år för att förhindra större problem. Jag har t.o.m bytt ut det fula amalgamet som folktandvården förfulade mina tänder med när jag var liten. Jag har även satt kronor på de rotfyllningar som jag hade när jag var 23 och inte had råd med tandkronor, nu 15 år senare är det äntligen fixat.

    Jag tycker synd om dem som lever länge eller ständigt på gränsen utan hopp om att det ska bli bättre ekonomiskt. Alla kan leva på minimum ett tag och spara in på det ena och det andra men att ständigt behöva göra det, att aldrig kunna köpa en dyrare och godare ost än den billigaste, att räkna kronor och ören i livsmedelsaffören, att aldrig kunna resa någonstans och alltid tänka på vad allt kostar, det måste kännas totalt jäkligt hopplöst.
  • Anonym
    Äldre 3 Jun 17:26

    De som beskriver sin fattiga barndom växte ju upp under sossarna...

  • Anonym
    Äldre 3 Jun 19:34

    Varför får hon 1600 från soc  med 3 mobilabb,det är onödiga kostnader för samhället

  • Anonym
    Äldre 3 Jun 19:39
    Indianica skrev 2011-06-03 19:29:41 följande:
    Läste på fattigbloggen en tänkvärd kommentar:

    Min fråga är ifall det verkligen handlar om att vara fattig eller oekonomisk?

    Jag är en ensamstående mamma på 21 år. Dotter på 4 och son på 9 m. 

    Jag får in varje månad:

    Föräldrapenning: 4200 ca

    Bostadsbidrag: 3200

    Underhållsstöd 2546

    Barnidrag: 2250

    Och då ligger jag under riksnormen och får ut ca 1600 från soc också.

    Min hyra ligger på 6532:- i månaden. Samt att jag har 3 mobilabonnemang, tv, data, telefoni, el osv.

    Varje månad går jag + med ca 3000 kronor.... 

    Jag som är otroligt ekonomisk eller alla andra som icke är det?
     

    Ja, vad säger ni som läser det här? Den här människan klassa som fattig och då går hon 3000 kr +. (Varför man har 3 mobilabonnemang som ensamstående förstår jag dock inte). Är hon otroligt ekonomisk eller är ribban för fattigdom i Sverige ganska lågt placerad ?
    Jag skulle vilja påstå at hon är osedvanligt ekonomisk.
    Ligger man under riksnormen är man fattig, det är därför vi har ekonomiskt bistånd.

    Ribban ligger inte speciellt lågt om du menar att det är för "lätt" att räknas som fattig, det finns de som klarar det galant men de allra, allra flesta får vända på varenda krona utan att det för den delen handlar om lyxkonsumtion.

    Huruvida varför hon har de där abbonemangen tycker jag vi inte ska spekulera i. Det kan finnas en orsak och därför är det inget vi ens ska försöka moralisera över.
  • Anonym
    Äldre 3 Jun 19:41
    Anonym skrev 2011-06-03 19:34:16 följande:
    Varför får hon 1600 från soc  med 3 mobilabb,det är onödiga kostnader för samhället
    Du har lika lite att göra med var hon väljer att lägga pengarna som vi andra var du väljer att lägga dina pengar.
    Tycker du annorlunda får du motionera om att vi åter ska kunna omyndigförklara människor i Sverige.
  • Anonym
    Äldre 3 Jun 19:48
    Anonym skrev 2011-06-03 19:34:16 följande:
    Varför får hon 1600 från soc  med 3 mobilabb,det är onödiga kostnader för samhället
    Jag skulle gissa att hon har mobilabbonemang från företaget "3" och inte att hon har tre olika abbonnemang....
  • Anonym
    Äldre 3 Jun 19:53
    Anonym (!) skrev 2011-06-03 19:48:50 följande:
    Och jag tycker att alldeles för många barn och ungdomar idag verkar tro att pengar är något obegränsat. När man tar studenten är man 1 dag ifrån att vara vuxen. Det är dags att söka jobb, högskoleutbildning och ett liv utanför föräldrarnas ekonomi. Klarar man inte av att se hur mycket man har råd med där så har föräldrarna misslyckats någonstans.

    Själv gick jag på studentbalen, min klänning kostade 300 kr och tog ca 50 timmar att sy, skorna var svindyra (500 kr) och jag och 4 kompisar delade på en flaska mousserande vin. Jag betalade det själv via extrajobb. Vi hade inget flak för det var för dyrt och en onödig kostnad i min värld. Eftersom jag bott själv i nästan 3 år vid det laget hade jag mina prioriteringar fullständigt klart.

    Efter studenten flyttade jag till min första egna lägenhet, dammsugaren var min farbrors gamla (som pappa lyckades laga, mamma sa att annars hade en sopborste funkat i ett år så gjorde hon när hon flyttade hemifrån), jag fick även farbrors gamla köksbord från 1975 (det hängde med i mitt liv i 10 år och nu har pappa gjort om det till arbetsbänk). Lägenheten möblerades även av min mammas gamla säng, en fotölj jag köpt på en auktion för 30 kr (och klädde om för 50 kr) och TV:n var superdyr (300 kr) så den hängde också med i över 7 år.
    Du har ju vissa poänger fastän min farmor lekte med kottar och stenar så det borde duga idag också

    Budskapet som trummas in i oss alla är att konsumtion är lösningen på allt så det är inte konstigt att de har den tron. Jag håller delvis med att föräldrarna missat men den största orsaken tror jag ändå är den kapitalistiska hysterin vi lever i.
  • Anonym
    Äldre 3 Jun 19:53
    Indianica skrev 2011-06-03 19:50:15 följande:
    Tycker kanske inte man ska snöa in på just detta, men inte skriver man väl att man har tre abbonemang om man inte menar att det är en utgift för varje abbonemang? 
    Har inte du sett alla särskrivningar som florerar överallt och framförallt på FL
  • Anonym
    Äldre 3 Jun 20:40
    Anonym (!) skrev 2011-06-03 20:33:11 följande:
    Busskort, mediciner och läkarbesök ligger utanför normen. Det får man väl pengar för vid behov? Åtminstone var det så de månader jag fick soc och likaså när pappa hade det. Jag fick pengar för busskort när jag hittade ett jobb och behövde ta mig dit.
    Busskort gäller enbart jobbresor så vill du besöka mormor, badet eller skogen ligger det utanför normen. Kanske är det en självklarhet men med tanke på att en dagsutflykt kan kosta flera hundra bara för att se annat än betongen så blir det kärvt.

    Det stämmer att medicin och läkarbesök ligger utanför men det besvärliga är att man får det efteråt mot uppvisande av kvitto så det kan bli riktigt riktigt kärvt om man tvingas till flera besök + medicin ovanpå det.
Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga