• Lindre­as
    Äldre 7 Jun 23:33
    29643 visningar
    486 svar
    486
    29643

    3-åring strypt, lärarna frias.

    www.aftonbladet.se/nyheter/article13135501.ab

    I förra veckan fick han beskedet att åklagaren lägger ner undersökningen om vållande till annans död. Enligt åklagarens beslut har förskolelärarinnan inte brustit i sitt agerande på ett sådant sett att det är åtalbart.


    Men pappan håller inte med och nu ska fallet överprövas.


    – Jag anser att åklagaren har fel i sitt resonemang. Han menar att man inte kan begära att hon skulle ha bättre uppsikt än en vanlig förälder. Men jag har aldrig lämnat min treåring utan uppsikt i flera minuter, aldrig, säger han.


    Jag fattar verkligen inte hur man tänker där. Jag håller helt med Martins pappa, det är ju SJÄLVKLART att man kan begära att en pedagog på förskolan ska ha bättre koll än "en vanlig förälder"! Som pedagog är man anställd för att ta hand om andras barn, man får betalt för att ha koll!

    Blir så jäkla arg!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-06-09 09:55

    Eftersom många förutsätter att jag inte gör det, så jo, jag jobbar på förskola själv, och har gjort det i många år.
  • Svar på tråden 3-åring strypt, lärarna frias.
  • Lindre­as
    Äldre 7 Jun 23:42
    #3

    Jag jobbar på förskola själv så jag vet att det är tufft. Men i det här fallet har läraren tagit två barn och gått iväg för att hämta posten och lämnat resten av barnen själva i pulkabacken. Bara en sån sak, man lämnar inte barn ensamma i pulkabacken!

    Naturligtvis är det en tragisk olycka, och självklart ska barnen ha rätt utrustning. Men jag förstår inte uttalandet att man inte kan begära att en pedagog ska ha mer uppsikt än en förälder! Dessutom, som pedagog på förskola bör man vara medveten om vilka hjälmar som är okej att använda att leka i och se till att andra hjälmar tas av när pulkaåkningen är avslutad.

  • Lindre­as
    Äldre 7 Jun 23:54
    #6

    Ja. Vi kan enas om att personalen har massor av barn att hålla reda på, och det måste åtgärdas! Men i det här specifika fallet så var det sju barn som var ute och lekte tillsammans med en personal. Sju. Inte tjugo. Läraren valde att ta med sig två stycken för att hämta posten (varför måste man hämta posten när man är ensam ute med flera barn?) och lämnade alltså fem barn ensamma.

    Naturligtvis mår läraren säkert jävligt dåligt, men jag tycker fortfarande att hon har brustit i sin uppgift!

  • Lindre­as
    Äldre 8 Jun 00:01
    #11
    Här och nu skrev 2011-06-07 23:58:31 följande:
    Om hjälmarna tas med hemifrån är ansvaret föräldrarnas.
    I grunden ja. Men som pedagog måste du ju se till att hjälmen som ungen tänker använda när han eller hon klättrar i träd är godkänd för det, och antingen ta av hjälmen eller hindra barnet från att klättra i träd.
  • Lindre­as
    Äldre 8 Jun 00:04
    #16
    Här och nu skrev 2011-06-08 00:02:23 följande:
    Tror ju inte att barnen lämnades själva på gården, utan nån annan avd tog väl hand om dem.
    Man kan ju hoppas det, men det framgår inte av artikeln direkt.
  • Lindre­as
    Äldre 8 Jun 00:04
    #17
    Här och nu skrev 2011-06-08 00:03:31 följande:
    Nej, det ansvaret är inte vårt. Men rutinerna har skärpts.
    Så du menar att du låter en unge med en farlig hjälm klättra i träd med den på eftersom det inte är ditt ansvar?!
  • Lindre­as
    Äldre 8 Jun 00:10
    #22
    Här och nu skrev 2011-06-08 00:06:58 följande:
    Vi tillåter inte hjälmar om barnet inte behöver det pga. funktionsnedsättning o i så fall har barnet resurspersonal. Men även om vi skulle gå med på att låta barnet ha en hjälm hemifrån, är ansvaret inte vårt. Reglerna är glasklara där. Däremot kan man vägra hjälmar.
    Det där är ju helt sjukt. På förskolan ansvarar ju personalen för barnens säkerhet. Även om en förälder tycker det är okej att skicka med ungen en vass sax till förskolan så är det ju vårt ansvar att ta bort den. Att hålla på och friskriva sig från ansvar det är ju... Vad fan, jag blir ju mörkrädd!
  • Lindre­as
    Äldre 8 Jun 00:14
    #25
    Här och nu skrev 2011-06-08 00:12:24 följande:
    Det är därför vi vägrar. Ansvaret friskriver vi inte oss, för vi har det inte enligt regler, hur märkligt det än kan tyckas.
    Men vad är det för regler? Lokala hos er?
  • Lindre­as
    Äldre 8 Jun 00:15
    #28
    Donum skrev 2011-06-08 00:13:40 följande:
    Föräldrarnas anledning att lämna barnen i förskolan är ovidkommande för saken. Saken är den, att pedagoger i huvudsak har ett pedagogiskt uppdrag. Inte barnpassningsuppdrag. 
    Ja, det är klart att vi inte är anställda som barnvakter. Men "fri lek" är något som till och med är inskrivet i planeringarna, och då är vi ju där som... Tja... Barnvakter. Man lägger sig inte i om man inte märker att leken behöver styras lite, utan cirkulerar och håller koll.
  • Lindre­as
    Äldre 8 Jun 00:17
    #30
    Här och nu skrev 2011-06-08 00:15:27 följande:
    Nej, i hela landet. Om en förälder lämnar ett barn med hjälm hinner vi inte alltid kolla om den är säker, vilket vi inte har utbildning i heller.
    Fast det hinner man ju med. Inför varje vintersäsong påtalar vi vikten av att hjälmen är godkänd för lek (en hjälm med ett grönt spänne) och det ser man ju snabbt som sjutton...
Svar på tråden 3-åring strypt, lärarna frias.