• RingRing

    IVF/PGD väntar på eller är igång

    Hej!

    Tänkte starta upp en ny tråd där vi som väntar på eller är igång med IVF/PGD kan samlas.
    Jag vet att det redan finns en tråd för PGD:are men det är inte så många som är aktiva där så jag tänkte att jag startar upp en ny så kanske det är några fler som hittar hit. 
    Vore kul att få prata med andra som är igång med behandling eller som är i start groparna. 
     
     


    Ni kommer alltid finnas i mammas hjärta Isak och Ellie....
  • Svar på tråden IVF/PGD väntar på eller är igång
  • LS 1976
    iframtiden skrev 2011-09-15 09:31:01 följande:
    För egen del tror jag inte att väntan ang IVF blir så påfrestande, jag har väntat i två år på att bli gravid, få missfall, hoppas att missfallet inte krockar med mitt jobb som egenföretagare, försöka bli gravid igen osv.

    Jag kommer att börja med nässpray och sen sprutor.

    Usch, hela barngrejen är så påfrestande..lite deppig idag.
    Vi har försökt bli gravida i 4 år. De första turerna med läkarbesök och iVF utredning tog inte vidare mycket på krafterna. Det blev inte påfrestande förrän vi kom igång med själva behandlingarna. Det gäller att kroppen gör som den blir tillsagd på rätt dag för att inte riskera att behandlingen ska avbrytas.

    När man gör IVF med PGD på distans går det inte att skjuta på ÄP någon dag fram el tillbaka. Jag har fått avbryta en nedreglering för att värdena gick upp istället för ner samt att jag vid ett tillfälle var läskigt nära att få avbryta pga att äggblåsorna växte för sakta.
  • RingRing
    iframtiden skrev 2011-09-14 10:39:40 följande:
    Nu har vi varit på Karolinska för samtal om IVF/PGD. Känns bra, men hoppas för mycket vågar vi ju inte, är trots allt bara 20-30% chans att det blir något. Vi beräknas vara igång i vår och då har det gått ett år sedan remissen skickades. Alla pratar om att IVF är en sån stor resa men just nu känns det faktiskt mycket enklare att gå igenom än alla dessa missfall och månader av ångest och väntan på missfall samt all sorg efteråt. Fick prova att ta spruta i magen och fast jag är lite spruträdd var det verkligen ingen fara.

    Något som kom upp var hur vi ställde oss till att sätta in två ägg och därmed chans på tvillingar. Spontant känns detta som en jättebonus, men jag känner mig så dåligt påläst om risker med tvillinggraviditeter. Är risken stor att bara en klarar sig? Hur hade ni tänkt?
    Härligt att ni varit på ert första möte.
    Jag kan hålla med dig om att det känns som att IVF/PGD kommer att kännas som en lättare väg gentemot de stora förluster vi gått igenom i föregående graviditeter. Men jag vill poängtera att jag tror att det kommer att vara en påfrestande tid, all förväntan, hormoner, väntan på ÄP, finns det några friska befruktade ägg? sedan om man kommit så långt väntan på TD osv.
    Även fast jag vet att graviditets chansen är låg så måste jag sätta mitt hopp på att vi kommer att lyckas.
    Vi har så länge sett PGD som vår räddning och om jag inte har tron om att vi kommer att lyckas så ser jag inte meningen om att ens försöka, precis som LS1976 säger någon måste bära upp de där procenten, varför skulle det inte vara vi?
    Men även fast jag försöker tänka positivt så är det där min största rädsla ligger, tänk om vi misslyckas med båda våra försök, vad ska vi då sätta vår tro i om att bli en familj? 
    Vi är båda öppna till adoption och äggdonation, så vi vet att det finns andra alternativ, men just idag, just nu så är det PGD vi hoppas på, att vi genom PGD kommer att få ett friskt levande barn. 

    Frågan om att få tillbaka 2 ägg har vi redan diskuterat här hemma. Om möjligheten finns så sätter vi gärna tillbaka 2 ägg.
    Sen precis som du så är man rädd över alla komplikationer som en tvilling graviditet medför, men det är en risk vi båda är villiga att ta.
    Min syster har tvillingar och hon hade en jobbigt graviditet, var sängliggande från v 25 och låg inlagd på sjukhus i flera veckor för att de ville komma förtidigt. Allt gick som tur bra och i veckan fyllde de 1 år. 
    De är så underbara och har så mycket glädje utav varandra. 
    Ni kommer alltid finnas i mammas hjärta Isak och Ellie....
  • Chief Wiggum

    Hej!
    Ny användare på tråden. Jag tycker det är jättebra att ni startat och håller denna tråd uppdaterad, kanonbra. Också bra att man kan få vädra ut sina svårigheter och jag beklagar er sorg, ni som fått komplikationer före och efter graviditet Rynkar på näsan .

    Har varit på RMC i Malmö idag och ska fortsätta med pgd i Huddinge (när nu remissen kommer dit). Jag kommer senare att ställa mååånga frågor till er experter, men ska först bara lära mig alla förkortningar som används här Flört

  • Kattflickan

    Hejsan,

    Här är ytterligare än som hoppas på ivf pgd. Jag har aborterat två foster med downs syndrom under det senaste året samt fått ett missfall. Jag har antagligen gonadal mosaik, downs syndrom, dvs. mina äggstockar har downs syndrom Ca 50 % av äggen har då kromosomfelet. 

    Jag väntar på att förhoppningsvis få en remiss till ivf pgd. Men när jag läser vad ni skriver börjar jag känna mig nere. Tar det upp till ett år??? Jag är 36 år nu, nästa år 37 år. Jag kan inte vänta i ett år! Jag får allvarligt panikkänslor.

    Fast, jag vet ju inte ens om vårt landsting ger oss remiss. Vi ska träffa läkaren om ett antal veckor för att se om vi får remiss. 

    Ni diskuterar sannolikheter för att det ska lyckas, 20-30 %, men är inte det ungefär desamma som vid en vanlig ivf som är ca 30 %? Jag tycker oddsen känns rätt bra.  

    Millan 

  • LS 1976

    Hej och välkomna, skoj att fler sökt sig till denna tråd.

    Wiggum:
    Inte helt lätt med alla förkortningar men man lär sig efterhand. Du är mer än välkommen att ställa frågor framöver. Det är så jag har fått information i denna IVF djungel. Har din remiss skickats från RMC till Huddinge?

    Millan 75:
    Det är mycket som spelar in när det gäller väntetider. I vissa lägen kan en hög ålder vara bra, det kan ge en förtur. Jag har hört siffran 24% chans att lyckas med IVF med PGD. Vid vanlig IVF tror jag det ligger mellan 30-40% chans. Hoppas att ni bor i ett landsting som godkänner PGD, har hört att inte alla gör det.

  • Chief Wiggum

    LS 1976: Nä, den beräknas skickas om ca 4-5 veckor då spermaprovet har analyserats. Om vi hade fått all information från början hade remissen skickats redan igår, men man ska ju inte gnälla utan vara tacksam för att man får göra pgd Flört. Sen ringde jag Huddinge och personen jag pratade med sa att väntetiden är ca 3 månader, men att det kan gå snabbare, så det låter ju lovande. Ja man kan ju inte påverka det något (förutom kolla så alla remisser har kommit fram osv). Därefter får vi se hur lång tid det tar att sätta upp vilken genmetod som ska användas för att sortera bort de embryon som har anlag för min sjukdom.

    Hur går det för dig, du har gjort detta några gånger? Kan tänka mig att det kan ta hårt på en när man försökt så länge.

  • LS 1976

    Wiggum: Tror att IVF numera omfattas av vårdgarantin, den säger ju att man ska få tid inom 3 mån. Det är bra att själv kolla så att remisser kommer fram som det är tänkt. Vi har haft remisser på villovägar vid två tillfällen.

    Jag är just nu mitt uppe i en behandling, påbörjade nedreglering för ca 1 vecka sedan. Har gjort ett par försök redan så man vet lite vad man har att vänta. Det är inte utan att det tar lite på krafterna men man får hålla modet uppe om att det ska bli bra i slutändan...

  • Kattflickan

    Hoppas det går vägen för dig nu LS 1976! Förstår att det är en jobbig process! Beror de sämre oddsen på att man får ut färre bra ägg än vid en vanlig ivf?

    Wiggum: Vi fick hem papper idag om att vi ska på möte på sjukhuset om några veckor och få träffa den överläkare som beslutar om vi får en remiss till ivf pgd. Min sambo ska samtidigt lämna ett spermaprov, hoppas inte den analysen tar lång tid.

    Jag bor i Uppsala och jag har iallafall inte hittat nån info om att mitt landsting brukar säga nej till ivf pgd regelmässigt som de verkar göra i norrlandslänen. Men sen om vi är berättigade eller inte är jag osäker över. Vi får helt enkelt se. 

    Skönt att höra att ni haft bra erfarenhet med väntetiderna. Känner inte fullt samma ångest ikväll över att tiden rinner iväg. 

    Millan
     

  • LS 1976

    Millan75:
    Vet inte riktigt varför det är sämre odds vid PGD. En orsak är väl att de plockar celler från embryona för att kunna analysera/göra biopsi. Har ni gjort själva IVF utredningen redan? Verkar som att själva processen kring IVF/PGD är olika från sjukhus till sjukhus.

  • Chief Wiggum

    Hm, det där med vårdgarantin funkar inte alltid har jag märkt. Vi fick vänta 4 månader innan vi fick komma till RMC (ooooh förkortningFlört). Men bra om det är det på detta för förstabesök i Sthlm. 

    Sämre odds för pgd beror väl på att några embyon inte är friska/bärare av anlag och dessa tvingas då tas bort. I mitt fall är det 50 % risk att ungen ärver den sjukdomen jag har, så statistiskt sätt så försvinner hälften av äggen där. Sen överlever inte alla friska heller.

    Millan75: Analysen för spermaprov beräknas ta minst 4 veckor tydligen, så gör det så snabbt ni kan. Vad det gäller de prover jag behövde lämna så googlade jag mig till att hormonproverna ska tas dag 2-5 i menscykeln. Detta fick jag ingen information om, utan råkade av en slump se detta på nätet. Jag ringde dem flera gånger, både sköterska och sekreterare, men ingen hade någon aning vad som gällde för just mig. Man behöver nämligen inte alltid göra dem i dag 2-5. Ring och fråga dem så vet du om du behöver planera provtagningen.

    Jag håller tummarna för dig LS 1976!

Svar på tråden IVF/PGD väntar på eller är igång