• Anonym (ledsen)

    Ångrar så en vaginal förlossning...

    Vet inte hur jag ska komma över dessa känslor- är ju inget jag kan ändra på i allafall. Min historia lite kort.
    Snittades planerat med första barnet pga sätesbjudning. Mådde kanon i efterförloppet och allt läkte fint. Var återställd både fysiskt och psykiskt på två veckor. Sedan blev jag gravid med mitt andra barn och det barnet låg rätt vilket ledde till en vaginal förlossning. Jag har hela tiden kännt att jag "vill inte föda vaginalt" och hade ett snittsamtal inplanerat men avbokade det eftersom alla övertygade mig om att att man mår mycket bättre efter en vaginal förlossning och man återhämtar sig så snabbt...
    Nåväl, barnet föddes (igångsättning, lång förlossning, stor blodförlust, sprack en del men ingen sfinkter). Till en början kändes väl allt bra och jag hade väl de normala "aldrig mer en vaginal förlossning" känslorna. Ont gjorde det ju också så förbannat, både när man skulle kissa, gå, stå, sitta mm. Och att bajsa var stört omöjligt. Efter ett par veckor märkte jag hur något buktade ut från vagina och gick till gynekologen. Lite mer försvagade slidväggar än normalt löd diagnosen. Knip du bara så ska nog allt bli bra om inte så återkom efter 6 månader för ny bedömning. Men, för mig personligen kom detta som en chock. Ingen hade någonsin talat om försvagade slidväggar och att det är relativt vanligt efter en vaginal förlossning. Nåväl tiden gick, jag knep och det blev inte bättre. Sedan kom skavet. Ett obeskrivligt skav när jag gick och böjde mig ner. Dessutom upptäckte jag en knappt existerande mellangård... Stog inte ut utan gick tillbaka till gyn och fick östrogenkräm att prova. Har blivit lite bättre, men det skaver fortfarande och jag känns så stoooor där nere. Även detta är ju normalt efter en vaginal förlossning. Så, kontentan är att jag känner mig så sjukt ledsen på hur jag upplever mitt underliv. Jag tycker det är så obehagligt att både gå och böja mig och vill helst bara ligga ner hela dagarna. Jag vill att det ska gå ett år så jag kan göra något åt min situation kirurgiskt- vet bara inte vad. Varför skaver det så fruktansvärt?? Är det pga kort mellangård? Slidväggarna som skaver mot varandra i mynningen? Eller ärret efter sutureringen?? Hur ska jag få detta år att gå? Känner mig så fruktansvärt lurad av alla som påstod att en vaginal förlossning är bättre. Gråter varje dag och önskar att jag kunde vrida klockan tillbaka. Varför är det ingen som talar om dessa "normala" åkommor efter en förlossning?? Har verkligen kvinnor det så här efteråt men inget säger?? Hur ska jag kunna gå vidare?

    Någon som känner igen sig? Jag vill ju inte missa ett helt år av min bebis, men just nu vill jag inte ens stiga upp på morgonen för skavet och den jobbigt känslan där nere är gräslig. Något samliv existerar inte och jag kan inte ens tänka tanken. Gynekologen frågade om graviditetsskydd, men jag bara tänkte att "herregud- jag kan inte ens tänka mig att ha sex- någonsin igen..."
    Är detta en vanlig reaktion efter en förlossning eller är jag "överkänslig"?
    Mår alla så finfint fysiskt efteråt som de vill ge sken av??

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-31 22:04
    Ok, dags för en liten uppdatering märker jag.
    Efter ett antal besök hos olika gyn kom jag ju till en specialist som konstaterade att mina muskler baktill var söndersprängda och att jag var för lite ihopsydd. Opererades den 16 april för en rekonstruktion av mellangården samt ett bakre framfall. Åt urinröret gjordes inget. Mina symtom har minskat men jag är fortfarande långt ifrån återställd. Känner mig mer ihop nu än tidigare, men urinröret buktar fortfarande fram i mynningen vilket orsakar ett obehag i mynningen, urinläckage samt obehag vid samlag. Vi har haft sex en gång sedan op (alltså snart fyra månader sedan) och det var ingen hit. Fick ta lokalbedövning och en massa glidslem innan för att det ens skulle vara möjligt.
    Väntar på nästa op som förhoppningsvis kommer att ske väldigt snart. Detta har varit den värsta tiden i mitt liv- den som skulle varit en av de bästa. Snittet var rena himmelriket och jag saknar verkligen mitt underliv. Min högsta önskan är att återigen vara oförlöst och att inte gå på alla myter om att man mår så mycket bättre efter en vaginalt förlossning. Den har förstört mitt liv som jag ser det. Sambon och jag bråkar ner och mer. Han förstår mig inte alls och jag hatar min kropp. Att inte kunna ta några promenader har lett till viktökning och ont i ryggen. Underlivsbesvären har lett till depression och en önskan om att livet stundtals skulle ta slut. Jag kan inte ens tänka mig att leva resten av mitt liv i denna kroppen....
    Märker genom denna tråd att det är många med mig som lider- hoppas ni blir återställda så pass att ni iaf kan leva ett normalt liv igen. Ett liv som inte är kantat av obehag vid varje steg man tar, varje gång man sätter sig, ens vid tanken på sex, fisar som man inte kan hålla in, urin som läcker mm mm.
    Jag vet inte hur länge jag står ut men jag hoppas jag kan nå någon iaf med min historia. Det ÄR inte allt att föda vaginalt. Tänk efter FÖRE vad du skulle kunna leva med efteråt- för då kan du inte ångra dig.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-03-17 21:03
    Uppdatering igen...

    Har med stor glädje uppmärksammat att förlossningsskador är alltmer aktualiserade och att förlossningsklinikerna runt om i landet börjar vakna. Däremot är det fortfarande väldigt tragiskt att så många fortfarande får kämpa oerhört mkt för att få den hjälp de förtjänar.

    Efter min operation den 16 april, då de åtgärdade min förlossningsskada (som tre andra "specialister" inte ens sett) så har jag gått igenom ytterligare en operation. Jag har gjort en TVT, en urininkontinensoperation vilket även den är en direkt följd av den vaginala förlossningen där mina vävnader runt urinröret slets sönder. Något som man ej kan rekonstruera.

    Fortfarande är jag inte återställd efter min sk normala förlossning och hade jag inte varit så envis och kämpat hade mina skador viftats bort och mitt underliv hade klassats som normalt efter en vaginal förlossning. Jag ryser av den ordet... För vad innebär normalt efter en vaginal förlossning?! Att mellangården är kortare än tidigare? Att mynningen är flikig och större än tidigare? Att man småläcker urin om man inte gör sina knipövningar varje dag? Att man tydligt ser slidväggarna i mynningen som bollar? Japp- allt det klassas faktiskt som normalt efter en vaginalförlossning. Att du inte kan använda tampong längre- ja, men stoppa in två då, eller använd binda istället. Om det skaver vid sex- använd glidslem då eller varför inte lokalbedövningssalva?

    Underlivet är mycket bättre än innan mina operationer men som sagt, jag känner av besvär varje dag och kommer göra för resten av mitt liv. Efter klimakteriet har jag ingen aning om hur det kommer gå- antaglien ett mer uttalat framfall (som väldigt många vaginalförlösta kvinnor får. Framfall är för närvarande den vanligaste gynekologiska operationen i Sverige).

    Jag önskar en valfrihet i hur man önskar föda sitt barn. Snitt eller vaginalt- båda sätten har sina för- resp nackdelar och det är endast den blivande mamman som ska avgöra vilka ev komplikationer hon vill stå ut med efteråt. Tror, och hoppas, allt detta är verklighet när/ om min dotter ska bli mamma.

  • Svar på tråden Ångrar så en vaginal förlossning...
  • Anonym (ledsen)

    Jag födde iof för 3 månader sedan- kanske har gått för kort tid??

    När hon frågade om sex så tittade jag bara förskräckt på henne och utbrast "hu nej", ungefär...

    Usch, man känner ju sig så ensam i det här.
    Jag bara grät när jag var tillbaka hos henne förra gången så jag tror hon fattade hur jobbigt det är...

  • Anonym (ledsen)
    Anonym skrev 2011-06-20 12:18:59 följande:
    Jag har läkt ihop jättefint och var helt återställd efter två veckor. Men, jag har också svaga slidväggar efter förlossnigen (som gick fort). Men det finns ju hjälp att få. Det finns slidringar som stöttar upp, det finns en bygel du kan använda om du känner dig tung och det finns operation. Själv har jag blivit oändligt mycket bättre med knip och kan till och med springa nu. Så ge inte upp!

    Kejsarsnitt är verkligen ingen mirakellösning för förlossningen. Jag skulle snarare säga att du hade tur som återhämtade dig så bra efter ditt KS snarare än att du hade otur med din vaginala förlossning.
    Men jag läkte ju inte ihop fint (fick bla granulationsvävnad och suturer som lossnade för tidigt)...
    Och eftersom jag hade en sådan fin förlossningsupplevelse med mitt KS så känner jag ju mig lurad nu när alla sa att det skulle bli ännu bättre. Och jag förstår inte vad som är bättre?? Och om detta då är ett normalt förlopp vid en vaginal förlossning så förstår jag det ännu mindre...

    Jag har blivit lovad att prova ring om det inte känns bättre. Men, hur kommer man över känslan av att ha blivit ett missfoster "där nere"??
  • Anonym (ledsen)

    Jo, jag vet ju att det nog är lite tidigt- men det är väl just reaktionen att det här är inget som man blir informerad om innan man föder. Det tycker jag är dåligt!

    Har varit i kontakt med en sjukgymnast men hon krävde remiss. Och när gynekologen sedan kollade knipet tycket hon att jag var rätt ute och skulle knipa på. Och det gör jag, tro mig.
    Känns bara så himla obehagligt. Önskar att de hade sytt ihop mig på operation istället, för nu måste de ju ändå göra om det pga min korta mellangård (om jag har symtom efter ett år...). Men, hur vet jag vad som kommer ifrån vad?? Vad är det som orsakar mina problem??

  • Anonym (ledsen)
    Anonym skrev 2011-06-20 12:24:36 följande:
    När du säger att det skaver - du är inte torr? Det blev jag efter min förlossning och jag använde vanlig babyolja och det blev bra men det tog nog ett par veckor. Vet inte om det är ditt jobbigaste problem men oljan hjälpte i alla fall mig för jag höll också på att bli knäpp på att det kändes irriterat. Jag tror att det kan spänna och svida kring stygnen med.
     
    Jo, jag var torr och det var därför jag fick östrogenkrämen. Nu tycker jag inte att jag är torr längre, men det skaver ändå... Och urinröret blir irriterat då jag skaver emot det hela tiden... (det buktar ju ut lite)
  • Anonym (ledsen)
    Anonym skrev 2011-06-20 12:18:59 följande:
    Jag har läkt ihop jättefint och var helt återställd efter två veckor. Men, jag har också svaga slidväggar efter förlossnigen (som gick fort). Men det finns ju hjälp att få. Det finns slidringar som stöttar upp, det finns en bygel du kan använda om du känner dig tung och det finns operation. Själv har jag blivit oändligt mycket bättre med knip och kan till och med springa nu. Så ge inte upp!

    Kejsarsnitt är verkligen ingen mirakellösning för förlossningen. Jag skulle snarare säga att du hade tur som återhämtade dig så bra efter ditt KS snarare än att du hade otur med din vaginala förlossning.
    Använde du prolapsring? Vad hade du för symtom av dina försvagade slidväggar??
  • Anonym (ledsen)

    Jo jag vet att jag ska vänta, och att det är bra för kroppen att göra det- det köper jag fullt ut.
    Men, hur gör man sig vardag drägligare under tiden? Och hur står man ut?

    Och som sagt, varför informeras man inte om detta innan förlossningen? Då hade man ju varit förberedd...

  • Anonym (ledsen)
    CharlieF skrev 2011-06-20 13:12:57 följande:
    Jag känner också igen mig i TS. Blev akutsnittad med första och återhämtade mig på två veckor fysiskt (kändes det som).
    Andra ville jag föda vaginalt för som ni också hört skulle vara ännu bättre.
    Jag sprack jättemycket, sfinkterruptur, blodförlust, stort åderbråck som gjorde jätteont i flera månader.
    Jag blev också besviken . Det blev inte alls som jag hoppats.
    Nu har jag också försvagad slidvägg men "lider" inte av det, det är bara obehagligt. Operation blir i så fall aktuellt när jag är klar med barnafödandet.

    Nu efter åtta månader jag jag iaf börjat tänka på sex men inte utövat nåt än.
    Jag kniper och kniper men upplever inte att jag blir starkare ...?
    Beklagar ditt öde också . På vilket sätt är det obehagligt, men att du inte "lider" av det??
    Anonym (bitter) skrev 2011-06-20 18:59:06 följande:
    Jag förstår helt din besvikelse ts. Jag kan ju (precis som alla andra) bara tala för mig själv eftersom en förlossningsupplevelse är så otroligt individuell. Dock är det vissa saker som slår mig när jag tänker på hur man brukar beskriva vaginala förlossningar och ks. Vid en vaginal förlossning är det alltid själva födelsen som står i centrum, vid alla förberedande samtal, kursen (tex profylax) eller i böcker. Allt handlar om att klara av smärtan under förlossningen antingen genom "naturliga" metoder som att lära sig andas rätt eller dyka in värkarna, eller att ta reda på vilka smärtlindringar det finns (EDA, kvaddlar, lustgas etc). Men det är INGEN som pratar om någon smärta efteråt, verkligen ingen. När barnet är ute är det över sägs det, möjligen med undantag av moderkakan och några stygn (som man knappt märker eftersom man är så upptagen av att titta på sitt bedårande underverk). Återhämtningstiden är så kort så kort, ett halvt dygn enligt de läkare som brukar uttala sig i frågan. Sedan är det bara att åka hem och återgå till sitt vanliga liv typ.
    Vid ett ks däremot då är det inte mycket prat om själva födelsen utan då får man minsann höra att det är ju ingen enkel utväg, man har visserligen inte ont under snittet men ojoj vad ont man får efteråt sägs det. Flera veckor kan det ta att bli återställd och inte får man lyfta heller och de tär ju jättejobbigt.

    Min första förlossning var vaginal och döm om min förvåning när jag insåg att det verkligen inte var över bara för att ungen var ute, nä det var då  helvetet började med smärta som ingen brydde sig om, toalettsvårigheter, obehag som varade i månader. Tyngdkänslan i underlivet gjorde det till en plåga att gå en enkel promenad på några hundra meter, men det är ju helt normal fick man höra sedan.

    Min andra förlossning var ett ks, och jag var verkligen inställd på att det skulle bli riktigt jobbigt efteråt, men det var ingeting i jämförelse med hur det var efter den vaginala. Inom en vecka var jag HELT, och jag menar det verkligen, HELT återställd. Kände mig precis som vanligt. Kunde sitta, stå och gå utan smärta. Det var som ett mirakel.

    Som jag skrev i början så vet jag såklart att alla upplever det olika, jag hade otur vid min vaginala förlossning och det är ovanligt att få så ont som jag hade, visst. Men även om det är vanligt så så jäkla ovanligt som barnmorskor och läkare vill få det till är det faktiskt INTE. Varje dag i Sverige är det  ÅTTA kvinnor som drabbas av en sfinkerruptur, VARJE DAG. Men dem och alla andra som har kvarstående besvär struntar vården i för det är sådant man får leva med som kvinna (ja så känns det iaf). Och ja jag vet att man kan få bestående besvär efter ett ks också men man borde helt klart få större möjlighet att välja och få betydligt mer opartisk information om sitt val.

    Så nästa gång ni läser en tråd som haldlar om att komma över förlossningsrädsla , märl hur alla råd handlar om hur personen ska klara själva förlossningen och ingenting om hur man ska klara sig efteråt (för det är det ingen som bryr sig om).
     
    Bra formulerat! Jag pratade med en jobbarkompis häromdagen. Nämde inte hela min historia, men sa typ att jag aldrig kunde tänka mig en vaginal förlossning igen och att jag fortfarande hade besvär. Hennes kommentar var bara att lite får man ju tåla, och man kanske inte ska kunna bita ihop lite... Blev så ledsen och besviken. Varför ska det vara så? Och om det nu är så många upplever det- hur kan man då påstå att man återhämtar sig snabbare efter en vaginal förlossning? De som påstår det borde ju rimligtvis inte ha så mycket besvär efteråt eller hur? Varför ska vi kvinnor tåla så himla mycket utan att klaga? Varför ska det vara sådan prestige i graviditet och förlossning? Det är ju också vi kvinnor sälva som skapar detta- varför??
    Empan81 skrev 2011-06-20 23:18:00 följande:
    Åååååå jag vet precis hur det känns...o man ser verkligen ingen ljusning ....men rätt va det är så är det plötsligt normalt igen. Knip knipnkniiiip det känns som om det inte hjälper men det gör det. Kände mig totalt uppgiven ett par veckor efter förlossningen. Äcklig o obekväm o deppig över att mitt sexliv aldrig skulle bli normalt. En äcklig va klump som stack ut o skavde..Nu ett år senare är jag precis som jag ska, ingen läskig bulle som ploppar ut o inget skav. Osäker på när det blev bättre, det gick nog så succesivt...ge inte upp det kommer bli så bra så bra ..stackare, jag vet verkligen hur du känner dig, därför kändes det så viktigt att förklara detta. Hade heller aldrig hört talas om det innan. Tråkigt att tjejer inte oratar mer om sånt här. Lycka till!!!
    Tack,  det ger mig hopp! Hade du "bulle" från både fram och bakre slidväggen? Problem med urin eller avföring?
    Minnie7 skrev 2011-06-21 13:07:31 följande:
    Usch ja! Här är det också snart tre månader sedan min förlossning och jag har bägge slidväggarna förslappade samt för kort mellangård. Har provat både intimkrämen och östrogenkräm men tycker de funkar halvdant. Funderar på att prova prolapsring nu i väntan på att det ska bli bättre.
    Någon som vet när den här gräsliga öppna känslan blev bättre? Känns som om allt ligger öppet där inne och som om man sitter på en binda fast man inte gör det...

    Bitter: Tack för din historia, den ger mig hopp om livet igen. Vad gjorde sjukgymnasten? Känns det inget när du går nu?
    Jag äter bulkmedel för att hålla igång magen och det funkar hyffsat.
    Tar också bulkmedel varje dag för att hålla magen igång och avföringen lite mjukare. Har provat intimkräm och glidmedel med inget hjälper mit skavet. MEN, det är olika från dag till dag- hur är det möjligt? Ibland känns det bättre, och ibland sämre- ingen logik alls. Har nog satt sig på mitt huvud!

    Har ju också den här gräsliga öppna känslan emellanåt- precis som det är helt öppet uppåt. Bada vågar jag över huvudtaget inte- tror jag kommer ta in hela havet då

    Har ringt gyn idag (igen). Min stackars gynekolog har nog tröttnat på mig snart. Ska dit på torsdag. Egentligen ville jag bara ha en telefontid till henne för lite rådgivning om prolapsring, men hon ville träffa mig. Fine with me. Vet inte om en prolapsring hjälper mot bakre slidväggen, hoppas det för det är den jag har mest problem av. Svårt att tömma tarmen osv...
  • Anonym (ledsen)
    Alina 76 skrev 2011-07-04 18:43:25 följande:
    Man mår ofta hemskt efter just första vaginala förlossningen! Jag var öm och mådde jättedåligt i flera månader! Sprack massor, förlorade mycket blod också och efter 10 veckor när jag kom till barmorskan för efterkontroll konstaterade hon att "det inte såg bra ut där nere" men skulle väl läka så småningam. Det är bara tufft! Andra och tredje gången jag födde vaginalt tog det kanske tre dagar till jag mådde toppen; och då sprack jag ju lite också men inte alls lika mycket förstås!
    Jo, ok- öm och så- men de sydde mig för lite och jag har ju fått försvagade slidväggar som skaver
    Det är iof också vanligt, men att ha blivit för lite ihopsydd går ju bara att fixa med operation...
  • Anonym (ledsen)

    Tre månader sedan jag födde här också. Väntar på att det ska kännas bättre...
    Vissa dagar känns det riktigt bra här också och vissa skit- hur kan det vara så??
    Tack för era ord om att det kan bli bättre!

    Sedan får jag ont i mellangårdens suturering när jag ska göra nr 2- är det fler som har det så?? Känns som om jag ska spricka upp när jag tar i, eller att tarmen ska pluppa ut i slidan eftersom jag knappt har någon mellangård...

  • Anonym (ledsen)

    Fick barn för nästan 4 månader sedan. På pappret tror jag att det var en ganska normal förlossning men jag sprack mkt. Ingen sfinkterruptur dock som tur är. Barnmorskan på förlossningen sa att det kommer göra ont första veckan men det läker snabbt. Känner mg också helt överkörd efter förlssningen då jag skrev att jag inte ville bli undersökt av student men det var de ingen som tog hänsyn till och jag orkade inte säga emot.

    Tog 3 veckor för mig att kunna gå sträckor på 50-100 meter. Kunde inte vända mig i sängen på ca 3 veckor. Var först efter ca 6 veckor jag klarade av att gå utan smärta och det bara var obehaget kvar. Känner mig fortfarande inte bra och har ont i ffa en brisning fortfarande. Har haft 2 turer till kvinnokliniken för att det inte läkt som det skulle. Känns inte som någon tar mig på allvar.

    Förstår inte hur jag någonsin ska klara av att ha sex igen. Tycker det är jobbigt med närhet till och med och klarar knappt av när min sambo kramar mig.

    Är så ledsen och tänker på detta dagligen och har svårt att hålla gråten borta. Är så glad över min bebis och skulle gärna få fler barn men vill absolut inte gå igenom detta igen.

  • Anonym (ledsen)
    Anonym (ledsen) skrev 2011-07-19 09:07:24 följande:
    Fick barn för nästan 4 månader sedan. På pappret tror jag att det var en ganska normal förlossning men jag sprack mkt. Ingen sfinkterruptur dock som tur är. Barnmorskan på förlossningen sa att det kommer göra ont första veckan men det läker snabbt. Känner mg också helt överkörd efter förlssningen då jag skrev att jag inte ville bli undersökt av student men det var de ingen som tog hänsyn till och jag orkade inte säga emot.

    Tog 3 veckor för mig att kunna gå sträckor på 50-100 meter. Kunde inte vända mig i sängen på ca 3 veckor. Var först efter ca 6 veckor jag klarade av att gå utan smärta och det bara var obehaget kvar. Känner mig fortfarande inte bra och har ont i ffa en brisning fortfarande. Har haft 2 turer till kvinnokliniken för att det inte läkt som det skulle. Känns inte som någon tar mig på allvar.

    Förstår inte hur jag någonsin ska klara av att ha sex igen. Tycker det är jobbigt med närhet till och med och klarar knappt av när min sambo kramar mig.

    Är så ledsen och tänker på detta dagligen och har svårt att hålla gråten borta. Är så glad över min bebis och skulle gärna få fler barn men vill absolut inte gå igenom detta igen.
    Låter precis som jag! Har du också framfall??
    Anonym skrev 2011-07-19 12:48:33 följande:
    Har alltid tagit in vatten och antar att jag fortfarande gör det. Vet faktiskt inte.

    Jag mådde bra inom några veckor från förlossningen. Stygnen kliade en del innan de lossnade och även ärret. Det hjälpte om jag smorde in det med olja. Om något är jag tightare nu än innan även om BM sa på efterkontrollen att hon inte trodde att de sytt ihop för mycket. Sex är inte helt skönt. Tror att det är en kombination av sköra slämhinnor pga amningen och att ärret är lite stelt. BM sa att hon trodde att ärret skulle mjuka upp sig inom 6 mån.

    Jämför jag med hur de som fick kejsarsnitt mådde så mådde jag jättebra!
    Vad bra att du mådde så pass bra efter din förlossning. Jag mådde bättre efter snittet...
    Anonym skrev 2011-07-19 13:03:44 följande:
    Födde mitt andra barn för 1 år och 8 månader sen (första barnets förlossning startade 10 veckor för tidigt pga strörtblödning, fick åka ur akut med ambulans till sjukan,där de söv ner mig och akutsnittade mig och plockade ut bebisen) Andra förlossningen gick snabbt, 45 minuter från första krystvärk tills bebisen var ute. Jag sprack inte men hade ont i underlivet när jag gick på toa och böjde mig ner, blödde kraftigt i ca 2 veckor.

    Hur mår du psykiskt? Det kan vara sen förlossningsdeprisson blandat med smärta i underlivet. Tycker du ska boka tid hos en kurator/psykolog och en gynekolog/barnmorska. Och ge dig inte, du har rätt att få hjälp!
    Det tär helt klart på psyket också såklart. De dagar som jag inte har så mycket besvär mår jag hur bra som helst för att nästa dag åka ner i mörkret igen. Tror inte det är en depression inblandad eftersom jag mår så himla bra de dagar jag inte känner så mkt obehag från underlivet. Idag har varit en svart dag...

    Ska tillbaka till gyn när det gått 6 månader för en ny bedömning. Känns som om hela underlivet flyttat ner en trappa. Urinröret buktar ut och gör det svårt att kontrollera urinen riktigt. Det skaver mot det hela tiden vilket gör att jag känner mig kissnödig och det gör ont. Är så trött på att ha ont...
  • Anonym (ledsen)
    Anonym (SAMMA HÄR) skrev 2011-09-19 00:24:27 följande:
    Jag skulle jättegärna vilja veta hur detta går för dig nu, verkar det förbättras? Jag har liknande problem som du, hela underlivet är helt raserat och jag känner mig fruktansvärt ledsen och uppgiven om jag ska behöva leva med detta handikapp. Ingenting har "ramlat" utanför själva slidan, men liksom hålet är jättestort och vidgat och i öppningen finns den omtalade "bollen". När jag ligger ner på rygg eller mage o känner med fingrarna är underlivet som ett öppet "gap", man kan liksom stoppa in flera fingrar och "vifta runt" utan att något tar i. Innan min VF var det trångt för mig bara av att föra upp ett finger eller tampong. Mellangården är flera cm kortare än förut. Blev sydd lite här o där: inte så jättemycket 8 stygn sammanlagt i mellangården, yttre o inte blygdläppar, en del av klitoris och även en "reva" inuti som gjorde fruktansvärt ont i flera flera veckor, var sängliggandes, kunde ej gå utanför huset, stå eller sitta på 3 veckor.

    Sexlivet är helt kört känns det som... vi försökte och försökte och försökte i 6månader och nu har vi gett upp, har ej rört varandra på 3månader. Jag är så slapp så att jag inte känner nästan nånting vid sex (vi hade inga problem med sexlivet innan) och han känner ju inte heller nåt. Har slutat knipa oxå för d känns helt meningslöst, märker ingen skillnad på den slappa muskulaturen, endast på ökad känslighet när jag knipit som en galning säkert 200 knipningar om dagen. Är 28år, är mitt sexliv slut nu? Jag är så himla deprimerad, gråter varje dag.

    Har bokat tid hos Gyn men hur ska de kunna hjälpa mig? Verkar ju som om man får "räkna med" sånt här om man väljer o skaffa barn.
    Anonym (SAMMA HÄR):

    Uppdatering från mig igen. Det har nu gått 5 månader sedan förlossningen och det känns snarare sämre än bättre. Vissa dagar gör det riktigt ont. Som en generell ömhet i hela muffen och det spänner som om innanmätet vill pluppa ut. Känner jag efter är det spänt men jag kan liksom inte lokalisera någon speciell punkt som gör ont. Suck... Känner mig nästan alltid kissnödig trots att jag kan tömma blåsan ordentligt (uppkollat). Värst är det när jag precis varit på toaletten och torkat mig. Gör ont att kissa också (har inte urinvägsinfektion- utan det känns mer som ett sår inne i urinröret. Gör mer ont om jag kissar fort).
    När jag sätter mig kommer det en skvätt urin...

    Jag är vid och stor i öppningen på bredden men trång inuti. Slidväggarna ligger an emot varandra. Känns som om jag går ihop på mitten men är vidare i kanterna. Försöker knipa så ofta jag kan, men jag har inget bra knip Har en remiss till en uroterapeut som jag väntar på kallalse ifrån.

    Gråter i stort sett varje dag och hatar mitt underliv, smärtan och hur det har blivit. Vi har inte ens försökt ha sex. Skulle inte göra ont då, men eftersom jag fullständigt har panik över mitt underliv känner jag ingen lust. Dessutom ammar jag ju fortfarande och hur skönt är det då?? (även med massor av glidmedel).

    Tar också in luft som jag manuellt måste trycka ut. Ffa tar jag in luft när jag böjer mig lite framåt eller reser mig från toalettstolen, men inte när jag sitter på huk (?!?!).

    Skaver så in i norden när jag böjer mig och jag känner även av det när jag går. Därför går jag inte i onödan utan ligger mest och så ofta jag kan. Känner dåligt samvete för min 2,5 åring hemma som nästan varje dag ser mig gråta och tappa humöret Är INTE en bra mamma nu men vet inte hur jag ska bli bättre...

    HUR ska man få tiden att gå??

    Försöker få i bebisen smakportioner och gröt men det funkar så där. Vill sluta amma så fort som möjligt för att mina hormoner ska normaliseras. Gyn gör ju INGENTING innan man slutat amma.

    Var hos en annan gynekolog för två veckor sedan. En som skulle vara bra- trodde jag... Först satt jag och förklarade mina symtom och grät som en gris. Sedan tittade han och tyckte nog jag hade överdrivit något alldeles för det enda han sa att; det ser inte så illa. Det har läkt fint. Ja, du har ett framfall bak men främre slidväggen ser fin ut. Det är nog den bakre väggen som tränger ner när du står upp...

    Hallå!!! När jag står upp ser jag främre OCH bakre väggen- är helt säker. När jag puttar upp det främre får jag ont i urinblåsan. När jag tittar så SER jag ju att det sitter ihop med urinröret. Tror läkare att vi är dumma i huvudet? Och som sagt, något knip hade jag ju inte alls (trots att jag knipit som en blå i 5 månader)- men NEJ, musklerna kan inte ha gått sönder. Nej då... Jag skriver en remiss till en uroterapeut så får du hjälp om hur du ska knipa...

    Livet är skit och jag vet inte hur jag ska få hjälp.
    Hade jag vetat detta hade jag ALDRIG fött vaginalt- det är SKIT (för min kropp). Man kan ALDRIG säga att man mår bättre efter en VF kontra snitt- det vet man aldrig förrän efteråt (och då är det för sent).

    Hur kul liv har jag nu? Får ångest på morgonen för att det är ännu en dag att slå ihjäl innan kvällen kommer och jag får lägga mig ner... Får ångest på kvällen när jag ska somna för jag är så himla orolig att jag kommer få leva med detta i resten av mitt liv- och det klarar jag inte. Får ångest över att mitt förhållande kommer ta slut då jag inte har en så förstående sambo. Han tror att gyn fixar allt- men vissa blir faktiskt inte bra igen.

    Vet att jag inte ska måla f-n på väggen, men har mått så taskigt sedan förlossningen nu och jag är trött på att ha ont, trött på att inte kunna gå, sitta, stå eller ens vända mig i sängen utan att jag känner obehag från mitt underliv, trött på att inte kunna bada med min äldsta, springa efter henne när hon ska lära sig cykla, inte ha ork att vara den mamma jag vill kunna vara.

    Livet är skit...
  • Anonym (ledsen)
    Anonym skrev 2011-09-19 17:19:38 följande:
    Min dotter är 5 månader och jag ångrar inte min vaginala förlossning. Det var det häftigaste jag varit med om. Men jag har blivit inkontinent efter. Min förlossning var snabb (3 timmar, varav 1 timme krysning) och jag kan inte längre löpträna som jag gjorde innan. Jag kan inte knipa av strålen när jag kissar och springer jag efter bussen eller tåget så kissar jag på mig

    Enda gången jag lever normalt är under mens för då har jag min menskopp inne som stöttar slidväggen. Jag kommer att ringa till gyn igen när det gått lite längre tid för att se om jag kan få en prolapsring utprovad. Jag har varit hos uroterapeut men fick bara höra att jag skulle knipa och att det skulle ta tid att bli återställd. Jag kniper flera gånger per dag men det blir inte bättre tyvärr.

    Efter nästa barn tänker jag operera mig. Aldrig att jag tänker leva så här resten av livet.
    Men har du ont dagligen??
  • Anonym (ledsen)
    Anonym skrev 2011-09-19 17:19:38 följande:
    Min dotter är 5 månader och jag ångrar inte min vaginala förlossning. Det var det häftigaste jag varit med om. Men jag har blivit inkontinent efter. Min förlossning var snabb (3 timmar, varav 1 timme krysning) och jag kan inte längre löpträna som jag gjorde innan. Jag kan inte knipa av strålen när jag kissar och springer jag efter bussen eller tåget så kissar jag på mig

    Enda gången jag lever normalt är under mens för då har jag min menskopp inne som stöttar slidväggen. Jag kommer att ringa till gyn igen när det gått lite längre tid för att se om jag kan få en prolapsring utprovad. Jag har varit hos uroterapeut men fick bara höra att jag skulle knipa och att det skulle ta tid att bli återställd. Jag kniper flera gånger per dag men det blir inte bättre tyvärr.

    Efter nästa barn tänker jag operera mig. Aldrig att jag tänker leva så här resten av livet.
    Jag har inte fått mens ännu eftersom jag ammar. Prolapsring har jag däremot provat men det funkade inte eftersom jag mestadels är förslappad långt ner. Då funkar det inte.
  • Anonym (ledsen)
    Anonym skrev 2011-09-19 17:19:38 följande:
    Min dotter är 5 månader och jag ångrar inte min vaginala förlossning. Det var det häftigaste jag varit med om. Men jag har blivit inkontinent efter. Min förlossning var snabb (3 timmar, varav 1 timme krysning) och jag kan inte längre löpträna som jag gjorde innan. Jag kan inte knipa av strålen när jag kissar och springer jag efter bussen eller tåget så kissar jag på mig

    Enda gången jag lever normalt är under mens för då har jag min menskopp inne som stöttar slidväggen. Jag kommer att ringa till gyn igen när det gått lite längre tid för att se om jag kan få en prolapsring utprovad. Jag har varit hos uroterapeut men fick bara höra att jag skulle knipa och att det skulle ta tid att bli återställd. Jag kniper flera gånger per dag men det blir inte bättre tyvärr.

    Efter nästa barn tänker jag operera mig. Aldrig att jag tänker leva så här resten av livet.
    Förstår faktiskt inte det häftiga... Ont som f-n under förlossningen men tusen resor värre efteråt och ev. skadad för livet. När jag hade en superupplevelse efter snittet. Lika häftig upplevelse då (nja, bättre då).
  • Anonym (ledsen)

    Tack för alla synpunkter. En del peppade mig och en del har gjort mig ganska ledsen faktiskt. Det handlar ju alltså inte om hur jag upplever mitt underliv rent estetiskt utan fysiskt.
    En liten uppdatering bara...
    Det har nu gått ca 8 månader sedan förlossningen. Jag är fortfarande inte återställd.
    Slutade amma för lite mer än en månad sedan och skavet har minskat, men "bullarna" som finns i slidmynning är lika besvärande. Det tar emot när jag böjer mig och är riktigt obehagligt. Samtidigt som jag känner att det liksom är fullt i hålet så känns det öppet. Det river och smärtar om vartannat samtidigt som jag har känselnedsättning. Har problem med urinläckage och ett urinrör som åkt ur sin position. Fått hjälp av en sjukgymnast som har konstaterat att jag inte har något knip alls vaginalt och lite dåligt analt. Ska testa elstimulering analt och se om jag kan öva upp min förmåga- det tror jag absolut att jag kan. Vaginalt däremot hjälper ingen elstimulering eftersom jag inte alls känner elströmmen där. Så- där är något fel. Nerver? Muskler?
    Jag väntar på att en remiss ska skrivas till specialister på annat, större sjukhus.

    Vill inget hellre än att vakna upp en morgon utan att behöva känna obehag från mitt underliv. OM jag blir fri från mina problem ska jag fira med att åka på en lång resa och ALDRIG skulle jag ens tänka tanken att föda vaginalt igen.

  • Anonym (ledsen)

    TS här igen med liten uppdatering:

    Varit hos en specialist på förlossningsskador nu.
    Allt ser INTE normalt ut hos mig. Muskelfästena är sönder både fram och bak i slidan med den följden att bägge väggarna kollapsat. Inte konstigt att jag känner som om allt är på väg ut eller att det skaver och jag läcker urin. Jag KAN alltså inte knipa. Sedan såg hon att min yttre sfinkter fått sig en törn under förlossningen- inte konstigt alltså att jag haft rejält ont bak. Sedan är jag ihopsydd för lite då slemhinnan som syns bak alltså inte ska synas. Jag är nu uppbokad för op om 2 månader vilken beräknas ta 45 minuter. Är så lycklig att jag kanske kan bli någorlunda normal igen!! Samtidigt oerhört förbannad att jag lidit helt i onödan i snart ett år- mina skador skulle ha åtgärdats direkt efter förlossningen. Och arg över att de båda gynekologerna jag varit hos (särskilt den ena) sagt att allt sett normalt ut när det så tydligt inte gjorde det (kunde tom jag se när hon sa att det inte skulle vara så).
    Tydligen en väldigt vanlig förlossningsskada där kvinnor som söker ofta får höra att allt ser normalt ut, eller att man får räkna med att kroppen förändras efter en förlossning bla bla. Tänk så många som lider i onödan och inte orkar/ vill ta tag i det igen.

    Mitt råd till alla kvinnor som känner att allt inte står rätt till- STÅ PÅ ER och gå på er magkänsla. Kräv en remiss till specialist på förlossningsskador om de inte kan hitta något och det verkligen inte känns ok.

    Tänk- jag kan kanske snart böja mig, gå, stå och sitta utan att känna av mitt underliv- kanske snart kan hosta eller nya utan att läcka, kanske snart kan ha sex igen och känna något annat än obehag och känselnedsättning, kanske snart kan helt ett normalt liv helt enkelt utan att mitt underliv begränsar mig 24/7.

    Jag är så lycklig att detta helvete snart är över men bitter över att jag förlorat hela min lille plutts första levnadsår....

  • Anonym (ledsen)

    Ts här igen. Opererades igår. Väldigt ont men ändå full av hopp om att äntligen bli bra igen. Om några månader vet vi

  • Anonym (ledsen)
    Saramarinne skrev 2015-09-20 16:00:52 följande:

    Så hemskt :( ledsen för din skull.

    Samtidigt så tycker jag det är bra att man är restriktiva med planerade snitt för förstföderskor.. Det är så lätt att på förhand fördöma en vaginal förlossning utan att ha den minsta aning.

    Jag var as rädd, likaså mina vänner. Förlossningen var fantastiskt för oss alla! Visst, vi sprack men det gick bra! Vanligtvis så gör det det. Viktigt att komma ihåg.

    Däremot måste man vara inställd på att en förlossning kan sluta hur som helst. Man får bara hoppas på att vården och eftervården gör sitt bästa.


    Statistiken är så missvisande ang komplikationer till vaginala förlossningar. På pappret är min förlossning helt normal. MEN jag har däremot hamnat i ett gynop register pga förlossningen men det är det ingen som vet- statistiskt sätt alltså. Många, många länder har en liberalare syn på förlossning och kvinnans rätt att själv välja förlossningssätt. Med alla risker (och då menar jag inte bara kejsarsnittens) uppradade borde varje kvinna själv få avgöra vilka risker man är beredd att ta och ev få leva med resten av sitt liv. Och ang kostnad mm så är kostnaderna rätt höga för att rätta till de vaginala förlossningarna i efterhand, men det räknar ingen på. Framfallsop är en av de vanligaste op inom gynekologi och alla vet att vaginala förlossningar är en riskfaktor även om man kan drabbas ändå.

    Jag efterlyser bättre detektivarbete före förlossningen. Vilka riskerar att drabbas? Och sedan utifrån moderns ålder, antal barn, genetik, barnets beräknade födelsevikt (tillväxtultraljud på alla?) samt inställningen till förlossningssätt hos modern få avgöra typen av förlossning.

    Jag var också naiv innan min vaginala förlossning. Trodde att vårdpersonalen (läs barnmorskor och gynekologer) kunde åtgärda alla brister mm. Eller ens diagnosticera komplikationerna. Men icke. OM förlossningen passerat utan problem hade jag förmodligen haft ett annat tankesätt och fortfarande trott på allt dravel om VF som tidigare.
Svar på tråden Ångrar så en vaginal förlossning...