• Anonym
    Äldre 14 Aug 10:24
    12066 visningar
    14 svar
    14
    12066

    Fler över 30 som pluggar/vill börja plugga? Behöver stöd!

    Har nästan exakt samma bakgrund; beteendevetare med kognitionsvetenskap som huvudämne. Vill också verkligen vidareutveckla mig men jag kan inte bestämma mig om jag vill åt personalsidan eller fortsätta åt ett rent juridiskt spår. Kanske juridiken då, för kanske man får bredare möjligheter till jobb... tycker också det verkar skitläskigt att ta steget, dels pga åldern men också för att jag den här gången måste veta helt säkert vad jag vill göra! Kan liksom inte vela mig igenom en utbildning till. :-/

  • Anonym
    Äldre 17 Aug 09:52
    #11

    Både min fru och jag gick "tillbaks" till studier efter en tid i våra karriärer. Jag för att avsluta min utbildning, hon för att skaffa en till. Så vi gick från gemensam inkomst på ca 65k/månad till studielån. Det funkar bra, men man bygger inte nätverk på samma sätt som första gången man studerade.

    Någon noterade tidigare att det inte är så många utbildningar som lönar sig. Och du har ännu mindre tid att tjäna igen lånen när du utbildar dig senare i livet. Det känns osäkert om du tar igen lånen som läkare, de tjänar inte riktigt så bra om de inte är stafettläkare på vårdcentral (men jag har förstått att det inte är så roligt, annat än just för lönen). Som civilingenjör med en rak chefskarriär eller inriktning på matematik i finansbranschen kommer du kanske ikapp. Jurist med sikte på byrå eller ekonom som jobbar med kapitalförvaltning eller M&A på konsultbolag ger tillräckliga pengar. Du ska nog se till att jobba i storstad också. Du ska tjäna igen fem års forlorad arbetsinkomst, betala tillbaks ca 300k i lån samt ränta på det. Och allt detta innan du fyller 65. Jag gissar att man måste upp över 40k/månad ganska snabbt efter examen för att få det att gå ihop. Läkare har inte så snabb löneutveckling, med AT och ST i många år.

    Samtidigt är det ju bättre om man trivs på jobbet...

  • Anonym
    Äldre 17 Aug 14:43
    #13

    Oj, är det så välbetalt i glesbygden? Ja, det är ju trevligt. Jag känner bara läkare som gjort AT i mälardalen och de har inte haft det så fett (eller ja, bättre än studiemedel förtås, men sämre än ingånglönen för de flesa civilingenjörerna...). Sedan ska man tänka på att personer som är över 30 kan tänkas ha barn och kan därför inte joura lika hårt som de som är 25 (och barnfria).

    Fast om den som gjorde AT fick 50k/månad, vad fick då den som var klar med ATn? Och vad fick en specialist?

Svar på tråden Fler över 30 som pluggar/vill börja plugga? Behöver stöd!