• Anonym (Besvi­ken)
    Äldre 1 Sep 13:38
    181504 visningar
    1226 svar
    1226
    181504

    Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte

    Jag är så jävla arg. Har just kommit hem från utvecklingsamtal på dagis. När vi kom dit så var det en sköterska fr BVC där också och de påstog att vi inte tog hand om våran dotter och att de tycker att hon är för tjock. Får de bara tvinga oss att bara sitta där och höra på allt skitprat de säger utan att vi kunde ha sagt att vi inte vill träffa dem?

    Sköterskan på BVC har pratat om det där förut och vi har sagt att det inte är något problem men nu är dagsi på nåt jävla sätt inblandat också.

    Får de göra såhär utan att vi ville det? Är det inte vi som bestämmer om vilka som ska disskutera vår dotter?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-01 16:05
    Jag läser allt ni skriver och jag hinner inte med att svara men jag ska fortsätta läsa senare ikväll. Jag ska prata med min sambo också och visa vad ni skriver , att ni alla tycker att hon är överviktig på riktigt och inte bara rund som vi tycker. Kanske har vi valt att inte vilja se men när så många säger att vi gör fel känns det konstigt. Jag skriver mer senare.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-04 18:26
    Jag vill bara säga att jag har läst tråden flera gånger. Blädrat framochtillbaka och läst, och gråtit.
    Ja, jag förstår att vi har blundat för att vår tjej är för stor. Vi vet att vi har problem jag och sambon, men vi har inte velat se att dottern redan har samma problem också.

    I morgon bitti ska jag ringa till BVC och prata med sköterskan och säga att vi vill ha hjälp, för vår skull och för dotterns skull.
    Jag vet inte vad man kan få för hjälp men jag hoppas att vi iallafall kan få hjälp så att vi kan vända situationen vi är i.
    Det sista vi vill är ju att dottern ska må dåligt för att vi inte ville se vad som var rätt.

  • Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte
  • Anonym (3-bar­nsmamm­a)
    Äldre 1 Sep 14:17
    #61
    mullzack skrev 2011-09-01 14:13:03 följande:
    Kan inte förstå vad felet är Min son är fyra i oktober och väger 29 kg till sina 110 cm. Han ligger ca 3 "hack" över medelkurvan både på längden och vikten, ingen har någonsin sagt att han är fet, vare sig på dagis eller BVC.
    Killarnas kurva ligger lite högre på både vikt och längd än tjejernas i den åldern, dessutom väger hennes dotter ytterligare två kg mer än din kille, trots att hon är 5 cm kortare... Din kille är kanske på gränsen, men hennes dotter har passerat den för länge sedan...
  • Anonym (Hjälp din dotter­)
    Äldre 1 Sep 14:18
    #62

    Vår dotter är fyra år. 110 cm lång och väger 16 kg. Hon äter när hon är hungrig, nekar henne inte att äta, men inget småätande av kakor, snacks o choklad det hör lördagen till. 

    Hur ser hennes matrutiner ut? 

    Vår dotter

    Vaknar omkring 06:30-07:00

    Frukost: Välling och ev. en smörgås

    Mellanmål på förskolan lite frukt

    Lunch: på förskola (normal portion ibland mer)

    Mellanmål på förskola 

    Fukt på eftermiddagen på dagis runt 16:45

    Frukt/grönsaker hemma medans vi förberder middag.

    Middag: Äter ofta normalt ibland lite, äter ofta den mat vi äter och kan väll ses som vanlig husmanskost anpassat till barn och ibland lite festligare mat. Älskar ägg, pasta, potatis, lax.  Får en liten pinnglass till efterrätt

    Somnar omkring 19:30 

                  

  • Anonym (bra m koll)
    Äldre 1 Sep 14:18
    #63
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 13:58:50 följande:
    Hon hade fyraårskoll förra månaden och då var hon 105 cm och vägde 31 kilo. Hon är lite rund på magen men det är ju bara för att hon äter mat och tycker om det.  Skulle ni säga att era barn inte fick bli mätta kanske????
    Då förstår jag att förskola och BVC är oroliga. Och när de är oroliga för ett barns välbefinnande måste de agera. De måste ta reda på om det t ex är något som är fysiskt fel eller om ni föräldrar behöver stöd i er föräldraroll.

    Min grabb var 104 cm och vägde 18 kg på 4-årskontrollen.
  • Anonym (Jag med)
    Äldre 1 Sep 14:18
    #64

    När jag var liten så var jag mycket överviktig, precis som din dotter TS. Om min mamma hade fått hjälp av bvc och förskolan då hade jag tackat dem.

    Min situation idag är att jag är 168cm och väger 100kg. Alltså FET. Jag har diabetes och en hjärtsjukdom. Jag har testat mängder i metoder att gå ner i vikt och de funkar inte. Hade jag haft en mamma och om omgivningen hade gjort något i tidigt stadie så hade jag inte vart här idaa.

    Din dotter är FET och inte bara rund om magen. De är bara att inse.

  • Äldre 1 Sep 14:19
    #65

    TS - du känner dig ledsen och kränkt över den här kritiken och upplever inte att något är fel. Det är nog dock så att du måste försöka höra vad de säger till dig. BVC-sköterskorna är proffs på barns viktutveckling och om de försöker tala om för dig att det finns risk att din dotter far illa på grund av sin vikt, då är det nog så. Övervikt är ganska konkret - säger siffrorna att hon är kraftigt överviktig - ja, då är hon det och då behöver ni anpassa er lite för att hon inte skall bli sjuk. Försök att komma ihåg att varken förskolan eller BVC tar upp detta för att vara taskiga eller elaka mot varken dig eller dottern. Det handlar i stället om omtanke - ni behöver hjälp med detta helt enkelt. Och det är inget fel att behöva och ta emot hjälp. Jag tycker att du skall försöka komma över känslan av att de gick bakom ryggen på er och istället lägga fokus på din dotter. Försök tänka att det är positivt att det finns personer runtomkring er som har kunskap som ni kan ta hjälp av!

  • Äldre 1 Sep 14:20
    #66

    31 kg ? det är ju mer än vad min normalviktiga 10 åring på 142 cm väger.. jag kan verkligen förstå att förskola & bvc oroar sig ! ni verkar ju leva i förnekelse :S
    Våra barn äter på regelbundna tider & blir mätta på en normal portion. Är dem hungriga mellan måltiderna vilket är sällan får dem en frukt eller dyl.
    Har ett barn på 106 cm oxå, hon väger 17,5 kg..

  • Äldre 1 Sep 14:21
    #67

    TS: gällande din fråga om barnet får vara hungrigt och kring fika.

    Det är inte farligt att vara hungrig. Ska man äta middag om 45 minuter så säger jag åt mina barn att de får vänta, de kan få lite grönsaker eller ett finn crisp om de är vrålhungriga. Vi äter vid middagsbordet. Sedan äter vi inte mer på kvällen. Är man sugen mellan målen, ja då får man äta frukt. Till mellanmål serverar jag ofta ägg, turkisk youghurt, avokado, smörgås och sådant som barnen står sig på. De klagar sällan eller aldrig på att de är hungriga.

    Våra barn får också fika då vi gör det, på helgerna. Om jag och min man vill äta onyttigheter när vi inte vill att våra barn ska göra det, ja då väntar vi tills de sover.

    Jag gissar att din dotter har vant sig vid stora portioner och vid att äta konstant. Då får man vänja henne av med det och det behövs professionell hjälp. Istället för att bli ilsken då samhället försöker hjälpa ditt barn så borde du som förälder ta emot den hjälpen för din dotters skull.

    Är ni själva överviktiga? Hur ser era matvanor ut?

  • Millan­s hustru
    Äldre 1 Sep 14:21
    #68
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 14:05:18 följande:

    Så när era barn säger att de är hungriga så säger ni att nej du får inte äta. Vänta och var hungrig ist. Gör ni så? Och fikar ni inte hemma kanske? Ska inte barnen också få fika då?


     


    hej! nu ha rjag inte läst alla svar så kanske jag dubbelskriver. jag förstår att det var en obehaglig överraskning för er på utvecklingssamtalet. o när man överraskas så, är det svårt att ta till sig på något vettigt sätt. men om du bromsar dina känslor liote en stund o fundera rpå vad de hade för syfte? de missade målet antagligen, genom sättet de gjorde det på, men gissningsvis vill de din flicka väl, de känner sig oroade och vill ert barns bästa. så om du kan lägga de andra känslorna lite åt sidan o tänka "okej, det finns skäl att ta tag i det här här och nu" så att du hittar barnperspektivet o din dotters bästa?

    vi har en sjuåring som är ca 133 lång o väger 28-29 kilo. o hon är INTE tunn. vi tänke ross för kring kosten o har lagt in mycket motion i vardagen, utan att för den skull prata om mat o vikt med vår flicka, samma regler för alla i familjen, o fysiska aktiviteter som är kul att göra tillsammans.
    er flicka kan komma att stanna på den här vikten under flera år, o växa på längden o därmed ordnar det sig, mend et bygger på hur ni hanterar hennes och familjens kost nu. vår flicka vägde 20 kilo när hon var på treårs kontrollen. jag var bekymrad o frågade bvc, de sa att ja hon är lite rund men det komemr ordna sig då hon växer. o det gjorde det. hon vägde 20 kilo på femårskontrollen också.

    du frågar om ni inte ska ge henne mat då hon är hungrig. och om ni inte ska ge henen fika då ni fikar. jag tror inte barn ska bantas. jag tror itne barn ska höra att de är runda. elelr att de itne får äta vissa saker pga vikt elelr dyl. däremot tycker jag ni ska ta en noga koll på vad och hur ni äter, hela familjen. kör samma för alla. bra kost, regelbundet och inget småät mellan målen. frukost lunch mellis middag. fika gör man framför allt om man är bortbjudna elelr har gäster. men är det för ofta så ser man till att bjuda på nyttigare fika, fruktsallad eller smörgås med goda pålägg o grönsaker tex. godis äter man en gång i veckan, för att skydda tänderna från hål. och som sagt, ingen i familjen kan sitta o fika flera dagar i veckan, utom om ni gör det när ert barn sover o sopar undan spåren
    vi pratar aldrig om vikt eller ajabaja för vissa saker eller dyl, vi bara kör samma för alla. o med ett litet barn är det eg rätt lätt, vi bestämmer ju vad som finns hemma att äta, o vi bestämmer vad som ligger på barnets tallrik. ni kan fixa det här hur fint som helst.

    en del i vårt föräldraskap är att förmedla en fin syn på den egna kroppen, en god känsla i sin kropp, möjlighet att utvecklas motoriskt och känna sig stark och trygg med sin kropp. En annan del i vårt föräldraksap  är att förmedla hur man ska äta för att ge kroppen vad den mår bra av. vi ritade en kostcirkel (/ungefär) för vår dotter, men vi gjorde det som tågvagnar med olika innehåll, bröd pasta ris potatis i en. grönsaker o frukt i en, kött fisk bönor osv i en. och sen en liten liten vagn me glass o fika o godis som visar att man får äta det ibland men att det int eär något kroppen behöver.

    vår dotter får lätt sockersug om vi släpper på våra rutiner, tex en semesterresa där vi tillåter glass elelr läsk typ varje dag. o då behöver vi hjälpa henne bromsa när vi ska in i vardagen igen, tydliga rutiner kring målen. samma för alla.
  • Äldre 1 Sep 14:22
    #69

    Om ni hjälper barnet nu, slipper hon få problem längre fram i livet.
    Det ÄR INTE KUL att vara fetast i klassen hela grundskolan.

    Om ni INTE hjälper henne nu, kommer hon få det riktigt jobbigt framöver.

    Bebisar är gulliga när de har fettveck på låren, men INTE femåringar! 

  • Anonym
    Äldre 1 Sep 14:22
    #70
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 14:05:18 följande:

    Så när era barn säger att de är hungriga så säger ni att nej du får inte äta. Vänta och var hungrig ist. Gör ni så? Och fikar ni inte hemma kanske? Ska inte barnen också få fika då?


     


    Varför inte lyssna på dom och ta det på allvar?
    Din dotter kommer inte tacka dig i tonåren eller skolåldern när hon blir mobbad och själv måste ta tag i sitt viktproblem (säger inte att alla runda blir mobbade men barn är bra elaka)

    Jag skulle lägga om kosten för mitt barn. Jag skulle laga mera mättande mat, fika skulle jag byta ut mot nyttig fika.
    Fullkornsbröd, magert pålägg, grönsaker, ta bort såsen från maten, sluta steka mat, ta bort saften (gör citronvatten istället) mm mm

    Man kan göra mycket.

    JAG förstår att det är förnedrande, men tänk på att dom tänker på din dotter, risken för flera sjukdomar blir större om man är överviktig och många sjukdomar drabbar även barn.
    Ta detta som en hjälp, ta kontakt med barnmottagningen, träffa en läkare och en dietist och få hjälp utan att behöva känna att bvc anklagar dig.

    Sen är frågan om dottern jämt äter för hon är hungrig eller för något annat?
Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte