• Anonym (Besvi­ken)
    Äldre 1 Sep 13:38
    182505 visningar
    1226 svar
    1226
    182505

    Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte

    Jag är så jävla arg. Har just kommit hem från utvecklingsamtal på dagis. När vi kom dit så var det en sköterska fr BVC där också och de påstog att vi inte tog hand om våran dotter och att de tycker att hon är för tjock. Får de bara tvinga oss att bara sitta där och höra på allt skitprat de säger utan att vi kunde ha sagt att vi inte vill träffa dem?

    Sköterskan på BVC har pratat om det där förut och vi har sagt att det inte är något problem men nu är dagsi på nåt jävla sätt inblandat också.

    Får de göra såhär utan att vi ville det? Är det inte vi som bestämmer om vilka som ska disskutera vår dotter?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-01 16:05
    Jag läser allt ni skriver och jag hinner inte med att svara men jag ska fortsätta läsa senare ikväll. Jag ska prata med min sambo också och visa vad ni skriver , att ni alla tycker att hon är överviktig på riktigt och inte bara rund som vi tycker. Kanske har vi valt att inte vilja se men när så många säger att vi gör fel känns det konstigt. Jag skriver mer senare.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-04 18:26
    Jag vill bara säga att jag har läst tråden flera gånger. Blädrat framochtillbaka och läst, och gråtit.
    Ja, jag förstår att vi har blundat för att vår tjej är för stor. Vi vet att vi har problem jag och sambon, men vi har inte velat se att dottern redan har samma problem också.

    I morgon bitti ska jag ringa till BVC och prata med sköterskan och säga att vi vill ha hjälp, för vår skull och för dotterns skull.
    Jag vet inte vad man kan få för hjälp men jag hoppas att vi iallafall kan få hjälp så att vi kan vända situationen vi är i.
    Det sista vi vill är ju att dottern ska må dåligt för att vi inte ville se vad som var rätt.

  • Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte
  • Anonym
    Äldre 1 Sep 14:22
    #71

    Hej TS!

    Jag förstår verkligen att det känns svårt att få ett sånt besked, och ett samtal med BVC utan att ni hann förbereda er för det. Det är säkert lätt hänt att gå i försvarsställning då, vilket du har gjort.

    Men med det sagt tycker jag att dagispersonalen gjorde rätt. Det är ingen visuell visuell bedömning av stilen "hon ser tjock ut" eller "hon är inte tjock, för hon är bara lite trevligt rund om magen" utan det läkare och BVC kollar är hur hon följer viktkurvan. Eftersom din dotter ligger långt över den så pratar de med er för att kunna hjälpa er - och framför allt er dotter. Det är inte bra att ha ett så högt BMI som hon har.

    Det är möjligt att dom inte hade rätt samtalston mot er under samtalet, vilket gjorde att ni kände er anklagade. Men försök ändå att svälja din ilska nu och prata med BVC om det här, för dotterns skull. Dina funderingar "ska barnet behöva gå hungrigt då?!" tyder ju på att du behöver få prata med någon om hur hon kan komma ner på en bra och sund viktnivå som gör att hon orkar leka, springa och ha roligt med sina kompisar - både nu och om några år! Utan att gå hungrig men med en bra och nyttig kost.

    Så försök svälja ilskan, det är ingen som uppmärksammar ett högt BMI för att såra er eller vara elaka mot er. Och det är ingen som säger att ni är dåliga föräldrar. Ni är säkert jättesnälla och bra föräldrar! MEN er dotter är överviktig, och som det är just nu lyckas ni inte vända det. Förhoppningsvis kan BVC hjälpa er med bra kostråd framöver. Lycka till nu TS!

  • Äldre 1 Sep 14:24
    #72
    mullzack skrev 2011-09-01 14:13:03 följande:
    Kan inte förstå vad felet är Min son är fyra i oktober och väger 29 kg till sina 110 cm. Han ligger ca 3 "hack" över medelkurvan både på längden och vikten, ingen har någonsin sagt att han är fet, vare sig på dagis eller BVC.
    Fast ditt barns BMI är 24,0 vilket klassas som fetma. Det är inte normalt och det är väldigt märkligt att inte BVC tagit upp det med er. Du borde ta till dig av TS råd hon fått och söka hjälp för att hjälpa ditt barn att nå en normal vikt.
    Anonym (Jag med) skrev 2011-09-01 14:18:12 följande:
    När jag var liten så var jag mycket överviktig, precis som din dotter TS. Om min mamma hade fått hjälp av bvc och förskolan då hade jag tackat dem.

    Min situation idag är att jag är 168cm och väger 100kg. Alltså FET. Jag har diabetes och en hjärtsjukdom. Jag har testat mängder i metoder att gå ner i vikt och de funkar inte. Hade jag haft en mamma och om omgivningen hade gjort något i tidigt stadie så hade jag inte vart här idaa.

    Din dotter är FET och inte bara rund om magen. De är bara att inse.
    Bra skrivet och jag beklagar att du inte fick hjälp i tid då du var liten.
  • knisse
    Äldre 1 Sep 14:25
    #73

    jag hoppas att det bara är trolleri.

    om inte sa snälla ts lysna pa vad föris och bvc har att säga

  • Äldre 1 Sep 14:27
    #74

    Som jämförelse har jag då en son som fyller fyra om några veckor. Han är 95 cm lång och väger 14,5 kilo. Han ligger alltså inom normalspannet för att vara en pojke.

    Det är väl faktiskt jättebra att BVC är med och hjälper er att hitta vardagsrutiner som fungerar! Ditt barn är helt klart överviktigt och hela familjen måste ju vara med och se till att hon får komma till rätta med det. Sluta fika på vardagarna! Om sonen är hungrig när vi kommer från förskolan får han ett halvt äpple medan jag lagar mat. Han har absolut INTE fri tillgång till kyl och skafferi hemma. Vi brukar fika ibland på helgerna hemma eller ute, då får han EN bulle, men man kan ju inte äta kanelbullar varje dag direkt... Ja, om  han säger att han vill ha mer så säger vi helt sonika nej, man kan faktiskt inte få allt man vill ha!


    If you love me - please don't feed me!
  • Topdog
    Äldre 1 Sep 14:31
    #75

    TS:
    Din dotters vikt är på tok för hög. Jag förstår om det är svårt att ta till sig. Ens barn är ju alltid "perfekt" i sina föräldrars ögon. Din dotter verkar vara exakt på medelkurvan för sin längd. För ha propotionerlig vikt till sin längd skulle hon väga 17 kg.

    Om du tittar på grafen över flickors vikt så ser du att din dotters vikt inte ens finns med på tabellen. Det kan ge dig en hint om HUR överviktig din dotter faktiskt är.

    Men, din dotter är bara 4 år. Du har gott om tid på dig att hjälpa din dotter till en mer sund vikt och ett sundare förhållande till mat. Börja med att skippa fika i tid och otid. Är din dotter hungrig mellan målen så ge henne gurk- och morotsstavar. Då har hon något att tugga på.


  • Anonym (hej)
    Äldre 1 Sep 14:31
    #76

    TS: Jag förstår att BVC och dagis reagerar som dom gör. Helt rätt av dom att kalla till möte. De vill er och eran dotters bästa. Din dotter är överviktig. Jag har räknat ut att hennes BMI ligger på 28.1. Gränsen för fetma går vid 30! Snälla du, förstå att hon behöver hjälp med sin vikt!

  • Anonym (Oroli­g)
    Äldre 1 Sep 14:32
    #77

    Förstår att du är arg och besviken och som BVC sköterska får man inte prata med förskolan utan föräldrarnas tillstånd. Ditt barn är dock överviktigt och hade jag träffat ett så överviktigt barn så hade jag försökt få föräldrarna att gå med på en remiss till barnläkare och dietist. Vill ni som föräldrar inte se problemet så kan en anmälan till socialtjänsten göras eftersom man kan misstänka att ni inte ser till barnets bästa. Att anmäla till socialtjänsten är absolut sista utvägen och inget man gör lättvindigt. Det bästa är att få föräldrarna med sig och kunna hjälpa hela familjen. BVC är nog måna om er men de gjorde fel som involverade förskolan. Om jag har funderingar kring ett barn och vill kontakta förskolan för att höra hur det går där så måste man få ett godkännande från föräldrarna.
    Det är inte ovanligt att man vid fyraårs kontrollen hittar barn som är överviktiga och barnmottagningarna är vana vid problemen, tveka inte utan försök ta emot hjälp för er tjej! Ju tidigare desto bättre.

  • Äldre 1 Sep 14:33
    #78

    Nu har jag bara läst TS och dennes inlägg, och jag vill bara säga att det knyter sig i magen hur en förälder kan blunda så inför ett så pass allvarligt problem som barnfetma.

    Om det är så som TS hävdar, att hennes dotter enbart äter tills hon är mätt, så har hon uppenbarligen fel på sin ämnesomsättning, och som förälder får TS ta tag i det problemet och göra utredning.

  • Äldre 1 Sep 14:33
    #79
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 13:58:50 följande:
    Hon hade fyraårskoll förra månaden och då var hon 105 cm och vägde 31 kilo. Hon är lite rund på magen men det är ju bara för att hon äter mat och tycker om det.  Skulle ni säga att era barn inte fick bli mätta kanske????
    Ts, en 4 åring som väger 31 kilo till 105 cm är mycket. Hon måste vara mer än rund om magen.

    Hur funkar det med maten på förskolan? Hur äter hon hemma? Klart barn ska få äta sig mätta men man kan välja vad man låter dem äta sig mätta på. Kakor och bullar, glass, godis osv ska barn inte äta varje dag. Hur ofta äter er lilla det? Vad brukar hon dricka?

    Jag förstår att du blir upprörd, det är känsligt och ingen vill bli anklagad för att missköta sina barn. Ni har säkert menat väl och nu när ni vet att hon väger för mycket kan ni lära er servera nyttigare mat hemma.
  • Anonym (Besvi­ken) Trådstartaren
    Äldre 1 Sep 14:34
    #80

    Hon äter inte konstigt. Vi äter ingen frukost hemma men hon får välling och macka innan dagis och sen äter hon riktig frukost på dagis med de andra barnen. En frukt på förmiddan och sen lunch på dagis och mellis på dagis. När vi kommer hem så fikar vi lite innan pappan kommer hem och då äter vi vanlig middag.
    Sen innan hon lägger sig så får hon macka och kräm eller flingor och fil och macka.
    Ungefär så äter vi varje dag.

Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte