• Anonym (irriterad fru)

    Min man är helt oförmögen att göra fler saker samtidigt

    Jag vet inte riktigt vad jag vill med den här tråden, mest gnälla av mig lite och höra om någon känner igen sig. 

    Nu till problemet: min man är HELT oförmögen att göra två saker samtidigt. På nivån "han får panik om han måste tömma av potatisen samtidigt som han hackar sallad".  

    Senaste exemplet var förra veckan när vi åkte och storhandlade efter jobbet. Jag måste ha bärhjälp och därför åker båda. Jag körde och hämtade honom direkt efter jobbet, vi åkte ut och storhandlade vilket tog lite tid och när vi kom hem efter det var hela familjen vrålhungrig. Jag började direkt vi kom innanför dörren med att sätta på pastavatten så att det skulle vara på g. Sedan gjorde jag espresso till mig, packade jag in åtta kassar med mat under tiden vattnet kokade, satte på en tvättmaskin, värmde färdig köttfärssås, dukade, kokade pasta, rev parmesanost, gjorde sallad, matade djuren, öppnade posten och hann diska hela frukostdisken under tiden också. Det tog väl drygt 30 minuter och jag gjorde i princip två saker på en gång hela tiden för att hinna. 
    Min man...  duschade. Och tog på sig rena kläder. Vi blev klara samtidigt.

    Om nu jag skulle ha skitit i allt och gått och duschat så hade min man gjort ungefär så här: packat in åtta kassar mat. Diskat. Satt på pastavatten. Tittat på under tiden det kokade upp. Tagit fram köttfärssås. Värmt den. Bett mig duka. Kommit på att det behövs sallad också, så när maten var klar hade han gjort den. Och allt hade nog tagit bortåt ett par timmar att bli klar med, under tiden hade familjen svimmat av hunger.

    Det är så här med ALLT. Han fixar verkligen inte att hålla flera bollar i luften utan allt tar eeevigheter för honom att uträtta. Jag fattar att alla gör på olika sätt, men nu är det så att vardagen ändå är ganska pressad tidsmässigt, middagen ska fram snabbt, under tiden så dukar man och kollar barnens skolväskor osv osv.
    Det här börjar att bli ett problem för jag märker att jag kommer och "tar över" och multitaskar bara för att vi ska hinna. Jag skulle SÅ gärna vilja köra mindfulness helt ut och stenhårt ägna mig åt en syssla åt gången och humma buddistiska mantran för att grunda mig under tiden, men nu ser inte livet ut så utan det är rena chickenracet med jobb-hämtningar-middagar-läxläsning-nattning-förbereda kläder och mat inför morgondagen. Med min mans tempo skulle vi inte hamna i säng förrän midnatt och jag märker att jag börjar irritera mig på honom och hans handfallna stil. 

    Råd? (Känner någon igen sig?) 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-10-05 09:47
    Jag skriver nu oanonymt i tråden och heter Rushmore.

    Rushmore = irriterad fru

  • Svar på tråden Min man är helt oförmögen att göra fler saker samtidigt
  • riboflavin
    Anonym (irriterad fru) skrev 2011-10-03 18:14:51 följande:
    Ja... han ser det inte riktigt som en problem utan gör en sak åt gången och funderar inte på att det tar väldigt lång tid. Han har fortfarande inte fattat att det är bra att börja med att sätta på pastavatten eller värma ugnen direkt, under tiden det är på gång så diskar man. Istället så börjar han med att diska och torka av allt, sedan plockar han fram recept, läser noga, tar fram råvarorna, sätter på ugnen och så tar allt evigheter. 
    Alla funkar inte som du, det är nog bara att acceptera.

    Jag fattar inte varför min sambo inte klarar av att slänga grejer i soppåsen direkt, och om haninte kan de så åtminstone hålla sig till att slänga grejer i ena diskhon så att man slipper plocka ur och rengöra den andra så fort man ska diska.

    Han fattar inte varför handdukar inte kan få fortsätta vara i badrummet där de hör hemma, nej självklart ska puckot (dvs jag) släpa omkring på dem som snuttefiltar i hela huset.

    Han fattar inte varför jag inte kan borsta tänderna i badrummet.

    Jag fattar inte varför datorn jämt ska plockas från kontoret och placeras i soffan.

    Alla är olika och det är bara att chilla eller bli galen... 
    I wanted to be the first woman to burn her bra, but it would have taken the fire department four days to put it out. D.Parton
  • Anonym (irriterad fru)
    Little Ms Chatterbox skrev 2011-10-03 18:18:42 följande:
    Jag går väl mot strömmen och frågar varför man ska behöva göra 22 saker samtidigt när det tar lika lång tid att göra en sak efter varandra? Nu menar jag inte att stå att titta på att vattnet ska koka upp men som du beskriver det så har du kokat spagetti i ca 20 minuter, blev det verkligen god mat? Var det viktigt att diska upp frukosten? Jag gissar att det blev lite disk efter middagen, är det inte effektivare att diska allt på en gång?
    Däremot tycker jag inte det är "ok" att bli lämnad med en massa matkassar som ska packas in och den andra personen går och duschar. (är ok om han jobbar som rörmokare eller annat äckligt som inte har i köket att göra.) Dusch tycker jag tillhör det personliga medan handling och inplockning av matvaror, speciellt när det så många kassar som det kan bli vid stor handling. 
    Men var det sagt från din sida att: -"Ja det är ok, gå och duscha du så tar jag det här" Då har du redan sagt att det är ok att bli behandlad såhär, och då har du ju inget att klaga över heller.

    Jag är en person som gillar att göra klart det som jag håller på med men det är nog mer planering med i min tid, blir oftast färdig med det som det är tänkt att jag ska hinna med även om jag gör en sak i taget. Sällan jag känner mig stressad över att saker hopar sig.
    Min sambo börjar med att skala potatisen vad det än är för middag, kallops som falukorv. Det stör mig liten med inget som jag tänker göra något åt för det finns så mycket mer som är värt att lägga energi på.
    Klart man inte måste göra allt samtidigt. Nu var allt jag vevade av den kvällen sådant som var tvunget att göras just den kvällen. Istället för att ha massor med saker kvar att göra efter middagen, så snabbade jag mig så att jag hann klart så mycket som möjligt före maten. Vi var redan jättesena så det var skönt att göra så lite som möjligt efter maten. 

    Man måste inte göra som jag gör. Men om man kan göra fler saker lite parallellt så blir ju antalet timmar man måste lägga på hushållsarbete varje kväll lite färre och så får man lite, lite mer tid till att göra något trevligt eller koppla av en stund. 
  • Anonym (c)
    Anonym (irriterad fru) skrev 2011-10-03 18:05:41 följande:
    Jag är skeptisk till biologism men börjar fundera över om mäns hjärnor fungerar på ett annorlunda sätt än kvinnors. 

    Det har jag sett bevis på sen den dagen jag föddes

    Ja det gäller inte alla givetvis, men så som du beskriver din man fungerar alla män i stort sett, mer eller mindre.
    De flesta (alla jag känner) kan tex inte prata med sin medpassagerare samtidigt som de kör bil utan att missa avfarter. Städa och prata i telefon.De kan inte hålla i sina barn samtidigt som de lagar välling.
    Min man är inte riktigt lika illa därann som din man   men han har inte heller simultankapacitet som en kvinna
        
  • Anonym (irriterad fru)
    Anonym (c) skrev 2011-10-03 18:24:01 följande:
    Det har jag sett bevis på sen den dagen jag föddes

    Ja det gäller inte alla givetvis, men så som du beskriver din man fungerar alla män i stort sett, mer eller mindre.
    De flesta (alla jag känner) kan tex inte prata med sin medpassagerare samtidigt som de kör bil utan att missa avfarter. Städa och prata i telefon.De kan inte hålla i sina barn samtidigt som de lagar välling.
    Min man är inte riktigt lika illa därann som din man   men han har inte heller simultankapacitet som en kvinna
    jag borde ha raggat upp en stridspilot när det begav sig! Skrattande De är väl tränade på att göra allt samtidigt?
  • Cornellia
    Apocalypso skrev 2011-10-03 18:13:31 följande:
    Jag riktar mig till alla som känner ett behov av att nedvärdera sin partner på nätet, alla som vill spy galla mer eller mindre offentligt och i melodramatiska, tårdrypande ordalag drar på sig offerkoftan samtidigt som de sablar ner på den andre.

    Visa lite respekt eller skilj er, behandla varandra som vuxna istället för att förminska och förlöjliga varandra så mår både ni och de bättre samt era barn lär sig hur man uppför sig i ett förhållande. Det är så jag kräks när jag hör okända snacka skit om sina respektive när de är ute och shoppar i sällskap. Inte förvånande att folk skiljer sig eller vänstrar. Jag har ifrågasatt mina manliga kollegor varför de lever med så blåsta kvinnor som jag ibland hör dem framställas som, så ni är ju inte ensamma om det här svinaktiga beteendet.

    Jag skulle bli rasande om min partner snackade skit om mig som allt för många gör om sina sk livskamrater. Är ert val av partner skit så gör dem och er själva en tjänst och separera! {#emotions_dlg.djavulsk}
    Det där blir jag också helt galen på. Om jag har ett problem med min man så tar jag upp det med honom, inte gnäller med kompisarna eller kollegorna (eller på FL).

    När jag jobbade på ett stålverk så var det verkligen dagligen som det gnälldes på "kärringen" *spyr på det*.
  • Lindreas
    Anonym (Anna) skrev 2011-10-03 18:22:28 följande:
    Min man gör inte så.. Shit vilken tur jag har
    Iofs skulle jag aldrig tillåta att han går och duschar.. Har vi bråttom att göra mat, gör vi det tillsammans, när det  är klart finns det ledig tid att duscha
    Du skulle aldrig tillåta? Men jösses, skulle maken börja vägra mig göra saker så skulle jag bli vansinnig.
  • Anonym (Anna)

    Ts, jag  har varit som du, gjort ALLT själv eftersom det går fortast och blir "bäst", både hemma och på jobbet..
    Nu har jag  "gått in i väggen"... Så jag ber dig, tänk efter så att du inte blir sjuk... Jag har mått SKIT nu i ett års tid, ingen tackar mig....

    Min man hjälper därför till numera, och gör han inte det så säger jag till - direkt... Och vet ni vad, han KAN  

    När ALLT är klart, får vi båda "göra vad vi vill"

  • Regnig måndag
    Anonym (irriterad fru) skrev 2011-10-03 18:23:03 följande:
    Man måste inte göra som jag gör. Men om man kan göra fler saker lite parallellt så blir ju antalet timmar man måste lägga på hushållsarbete varje kväll lite färre och så får man lite, lite mer tid till att göra något trevligt eller koppla av en stund. 
    Är det eftersträvansvärt då och det bästa för alla inblandade?
    Att det är så för dig råder det ingen tvekan om, men tror du verkligen att det är det bästa sättet för alla?

    Jag tycker inte att det är värt att stressa häcken av mig för att få den där kvarten extra framför tv'n.
    Vi är alla olika helt enkelt och istället för att reta sig på andra och försöka göra om dem så är det bättre att acceptera att man löser saker på olika sätt.
  • Anonym (Anna)
    Lindreas skrev 2011-10-03 18:29:07 följande:
    Du skulle aldrig tillåta? Men jösses, skulle maken börja vägra mig göra saker så skulle jag bli vansinnig.
    Exakt, aldrig tillåta.. Här hjälps vi åt.. Duscha är lyx som man får  göra när tid blir över. 

    Maten, barnen, städning går absolut före de vuxnas behov
  • Anonym (Anna)
    Lindreas skrev 2011-10-03 18:29:07 följande:
    Du skulle aldrig tillåta? Men jösses, skulle maken börja vägra mig göra saker så skulle jag bli vansinnig.

    ts skriver att herla familjen var vrålhungriga efter  at  de varit och storhandlat.. skulle DU prioritera att duscha då?


    Näe, här gör man givetvis mat först, duschar sen

Svar på tråden Min man är helt oförmögen att göra fler saker samtidigt