• Kallfront

    Sömnkaos - AP-perspektiv tack!

    Vår son på nio månader har den senaste tiden (veckan, två veckor?) börjat vakna på natten. Först vaknade han kl 5 och var vaken en timme, men nu efter att vi ställde om till vintertid vaknar han kl 4 istället.

    Han är uppenbart missnöjd med något, vill inte ligga själv i sin säng och lyfter vi över honom till vår säng så ligger han mest och bökar runt, kramas och har svårt att somna om (han sover i spjälsäng jämte dubbelsängen). Han är jättetrött men kommer inte till ro. Vi ligger och håller om honom, kramas och ger honom massvis med fysisk kontakt, då det verkar som att han efterfrågar det. Vi har  börjat ge honom en flaska ersättning igen när han vaknar (han slutade äta på natten för flera veckor sedan), vilken han glupskt drar i sig. Men inte sjutton somnar han för det. Inte förrän det har gått en timme typ. Däremot får vi oftast byta blöja om han har ätit. Han är nämligen dålig i magen också sedan en vecka tillbaka. Jag vet inte om han egentligen behöver äta på natten. Vaknar han för att han är hungrig eller tar han bara emot när det bjuds?

    Han sover väldigt dåligt på dagen också. Ibland bara 30 minuter på hela dagen, men oftast en stund på förmiddagen och en kortis på eftermiddagen. Vissa dagar sover han en gång per dag. Totalt sover han kanske 30-120 minuter per dag, oftast åt det mindre hållet. En del dagar är han vaken från förmiddagen (11 kanske) tills han går och lägger sig för kvällen. Han somnar för kvällen vid 19 och sover sedan gott fram till småtimmarna när han vaknar. (Han brukar dock vakna till ibland och få en flaska vid 22.) Sömnen på dagen är således också ett problem för oss just nu. Att få in rutiner verkar vara stört omöjligt, eftersom det verkligen inte går att söva honom när han inte "vill" sova! Har försökt allt mellan himmel och jord och det är inte ovanligt att jag bär omkring på honom i bärsele på ryggen hemma medan jag diskar eller gör något annat.

    Efter att han har vaknat vid 4-5 bökar han runt en timme ungefär och sover sedan typ 1,5 timme eller så. Han tycker oftast att det är morgon vid 6-7. 

    Vår son har inte fått några tänder än och jag tänker att det kanske är de som spökar. Både sömnen och den dåliga magen kan ju vara tecken på det (även om forskning inte visar på samband mellan tandsprickning och dålig mage så kan ju de flesta föräldrar vittna om annat). Någon separationsfas märker vi inte så mycket av, utan han är väldigt trygg och självständig, har krypit i 3,5 månader redan och hans "gummiband" till oss föräldrar är ganska långt vid det här laget. Han är mycket kelig och gosig och vill ofta vara nära, och vi tillgodoser självklart hans närhetsbehov både på dagen och på natten (om det behövs).

    Vad sjutton ska vi göra? Hur ska vi få honom att sova på natten, eller åtminstone somna om på kortare tid än en timme?

    Jag försöker att inte hetsa upp mig, förstår ju att detta är en fas som förhoppningsvis snart är slut, men när man är så här ruskigt trött är det lätt att tänka att det är en never-ending story. Och drömmen vore ju att få in hyfsade sömnrutiner så att det blir någon ordning på dagarna. Hur gör man?

  • Svar på tråden Sömnkaos - AP-perspektiv tack!
  • tundra

    Låter som tänder helt klart.
    Jag ser i blöjan på vår son när tänderna är på G. Samt att sonen maler med käkarna på dagen.
    De första (4) tänderna är de jobbigaste! Sen blir det lättare.

  • Kallfront
    tundra skrev 2011-11-02 09:05:25 följande:
    Låter som tänder helt klart.
    Jag ser i blöjan på vår son när tänderna är på G. Samt att sonen maler med käkarna på dagen.
    De första (4) tänderna är de jobbigaste! Sen blir det lättare.
    Jag hoppas att det är så och att de förbaskade tänder kommer snart! har trott att det varit tänder på gång i flera månader, men icke.

    Tack för peppningen!
  • April barn

    Vår son har aldrig blivit störd av tänder så det varierar nog :) Jag tycker det låter mer som en fas och då finns det inte så mycket att göra mer än att ge närhet som du gör :)


    Marcus 8 December 2010 ♥ 3 560g & 55cm kärlek ღ
  • Maxbox

    Vilken tid på natten har han sin vakentimme? Samma tid ung. varje gång?

    Vår dotter är också 9 månader och har sin 8:e tand på gång. Hon har alltid varit kinkig på natten i samband med tandsprickning och precis som för er som så har hon varit vaken på natten någon eller ett par timmar. Inte så att hon gråtit utan mer att hon inte verkar trött eller är för nyfiken. Vi stiger upp en stund då för och sedan går det bra att söva om efter någon timme.

    Hennes dag innehåller oftast 2 sovstunder. 1 längre på förmiddagen (1,5 - 2 timmar) och ibland även en kortare på eftermiddagen (30-40 min). Däremot så somnar hon oftast inte för natten förrän 20.30-21.00 och vaknar mellan 7 - 8.30 (med snuttning mm under natten såklart).

    Dottern har också varit vaken på natten i samband med att hon blivit sjuk. Både veckan före och under sjukdomstiden. Det kan ju vara något att hålla i tankarna. Bryter det ut feber eller snuva så kanske ni får en snabb förklaring.

  • Kallfront

    Han vaknar alltid vid 4 (innan vi ställde om till vintertid sov han till 5), Men de senaste tre nätterna har han faktiskt sovit längre, till 5-6 typ, då han har ätit en flaska och sedan somnat om igen! Jippie!

    Har noterat de senaste dagarna att han verkar vara inne i en utvecklingsfas deluxe - separationsångesten har börjat smyga sig på. Tycker även att han har "regredierat" lite och beter sig ibland som att han är yngre nu än vad han var för några veckor senare (svårt att förklara så att det låter vettigt).

    Inga tänder har dykt upp än. Börjar tro att han ska förbli tandlös! :P

    Och han verkar inte ha någon sjuka på gång heller, men ska hålla utkik som Paddy föreslår! 

  • brokig

    Min son blev tidigare pigg för morgonen (ville gå upp och inte sova mer) vid 7-8, nu sen jag ammar mindre på natten vaknar han istället prick 5.00 varje morgon. Har talat med specialist-bvc om detta och 5 är per defintion morgon och alltså inte onormalt tididgt när det gäller barn. Jag tycker personligen att det är väldigt jobbigt att ha ett vaket barn 5 varje morgon eftersom jag själv inte somnar före 22 men jag måste här acceptera den biten.

    Är du säker på att missnöjet är kopplat till den tidiga morgonen och vice versa? De kan ju vara oberoende av varandra också.

  • Lolisa

    Om jag vore ni skulle jag lägga honom senare, kanske vid 8,9 och förkorta nattsömen och lägga honom 2 pass på dagen. Kan du gå ut å gå med vagnen, funkar det, sover han så? Mina barn har aldrig gått och lagt sig 19 då jag aldrig velat vakna tidigare än 7!

Svar på tråden Sömnkaos - AP-perspektiv tack!