Inlägg från: drdystym |Visa alla inlägg
  • drdystym

    Muskelryckning och Als

    Det som ses vid ALS är så kallade "fascikulationer" och är inte stora "ryckningar", det ser mer ut som om muskeln "spelar" under huden. Den vanligaste orsaken till att muskeln spelar/rycker i vila är så kallade godartade (benigna) fascikulationer. Fascikulationer kan man även få när en nerv har kommit i kläm, då oftast efter att muskeln har förtvinat en del och så låter det inte i ditt fall.

    Har du inga andra symptom som muskelsvaghet och är 30 år, skulle jag ta det med ro.

    Är du orolig kan du gå till en läkare som undersöker dig och få ungefär samma råd, börja med vårdcentralen.

    Är det däremot ryckningar, ex stora ryckningar som får hela armen att hoppa till, gå direkt till en läkare. De kallas myoklonier och är rejäla saker. Då hoppar hela armen.

    Är det mindre ryckningar som inte påverkar armens rörlighet, så kallade myokymier, kan du också söka en läkare. Myokymier är extremt sällsynt och ses vid sånna där 1 på miljonen-sjukor (jon-kanal-sjukdomar och mitokondriella sjukdomar). De behöver du inte oroa dig för, oftast blir de drabbade muskelgrupperna relativt stela och inget man behöver tveka om man ska söka vård för eller inte. Särskilt om man är en sån "som känner efter".

    I ditt fall skulle jag gissa mig till att du har sk benigna fascikulationer, och det är helt ofarligt. Du skall givetvis inte missbruka din frontallob (där omdömet sitter) utan söka en läkare som får titta på muskelryckningarna, slå dina reflexer, titta på kroppen efter tecken till muskelförtvining och sen ska du sova förhoppningsvis lite godare.

    Det är mycket sällsynt att insjukna med ALS i 30 års åldern.    
             

  • drdystym

    Nej det låter inte som ALS. Fascikulationer vid ALS brukar ses i flera muskelgrupper. Det som patienter med ALS brukar märka som första symptom, som gör att de söker doktor är oftast muskelsvagheten.

    Om man tänker kring andra alternativ som jonkanal-sjukdomar, ex Isaac syndrom så brukar det också gå med muskeltrötthet.
     
    Men gå till en doktor om du är orolig. Är dina reflexer bra och doktorn kittlar dig under foten och säger att allt är fint är det inga konstigheter.  

  • drdystym

    Ja absolut, vissa har godartade fascikulationer i en muskelgrupp så fort de har tränat eller varit ute o gott, ett vanligt exempel är i vadmuskulaturen.

    Det som kan hända när man får komma till neurologen är att de gör en nogrann kroppsundersökning, ibland går man vidare med en neurofysiologisk undersökning för att titta på om det rör sig om någon nervskada som kan ligga bakom fascikulationerna (ex perifer nervskada).

    Lycka till, det kommer nog gå alldeles utmärkt!   

  • drdystym

    Det kan vara så vid benigna fascikulationer också.

    Du har fått en remiss till en neurolog, de är experter på att bedöma om det rör sig om en nervsjukdom eller inte. Har du ingen muskelförtvining eller muskelsvaghet är diagnosen ytterst osannolik. Dessutom är du "bara" 30 år.

    Om neurologen tycker det är indicerat kan ha skicka dig på en neurofysiologisk undersökning precis som jag beskrev ovan.

    Försök att släppa ångesten/oron lite. Det låter godartat.

  • drdystym

    Det är för att det har satts en vårdgaranti på 1 månad till nybesök på neurologen och det försöks hållas på sina ställen runt om i landet. Neurologen har nog inte sett nåt anmärkningsvärt.

  • drdystym

    Vid ALS är fascikulationerna mer spridda, ofta ses de på hela bålen, låren osv. De går att provocera fram på lite olika sätt för att synas tidigare. Dina muskelryckningar låter fortfarande inte som ALS.

  • drdystym

    Du ska inte injicera botox, det skulle vara helt meningslöst. Botox är ett nervgift som paralyserar muskeln, det skulle innebära tråkigheter för din del. Om muskeln var spänd (tonusökad) som vid en dystoni (felaktig muskelspändhet) eller spasticitet (ökad muskelspänning på grund av skada i det centrala nervsystemet), DÅ skulle du kunna ha nytta av botox. Men nu har du inte det.

    Låt det bara vara. 

  • drdystym

    Puyol släpp det, har neurologen sagt att du inte har det så kan du lugna dig. Man kan inte säga att du inte har ALS ENBART för att reflexerna är normala men din övriga sjukhistoria och den övriga kroppsundersökningen spelar också en roll. Vid ALS som är en sjukdom som drabbar både det centrala (övre motorneuronet) och det perifera (nedre motorneuronet) hittar man en hel del i kroppsundersökningen som talar för eller emot sjukdomen.

    Talar för: stegrade reflexer, sidoskillnader eller bortfallna reflexer. Förtvinade (atrofierade) muskler. Muskelsvaghet som med lätthet kan ses via olika specifika test (man får hålla upp armar och ibland även benen). Positiv babinski dvs när någon kittlar en under foten så får tårna reflektoriskt ett speciellt mönster.

    Talar emot: en normal neurologisk kroppsundersökning. Ingen historia på viktnedgång, ökande svaghet.

    Neurologer är experter på detta.      

Svar på tråden Muskelryckning och Als