• Puyol

    Muskelryckning och Als

    Hej! Jag har nu i fyra dagar haft muskelryckning i en och samma muskel i min ena överarm. Pågår hela tiden, dag som natt. Det är alltså samma muskel och det är flera ggr i minuten. Ojämna ryckningar. Tror inte jag har några andra symtom. När man läser om ALS är just detta ett tidigt tecken. Är lite orolig minst sagt. Ngn som har/haft samma problem. Tror ni är ALS eller vad kan det vara och hur länge ska det hålla i. Jag skulle vilja veta vad ALS muskelryckningar innebär. Är det i samma muskel ibörjan. Hur starka är ryckningarna osv?? Mkt tacksam för hjälp!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-11-19 12:13
    Ska också säga att jag är 30år gammal.

  • Svar på tråden Muskelryckning och Als
  • Puyol

    Tack så jättemycket för svaret! Mina ryckningar är alltså i en och samma muskel i överarmen och den rycker. Inte så att ryckningarna påverkar armen så att övriga armen rör sig. Ryckningarna ses helt klart. Det rycker hela tiden med några sekunders mellanrum. Svårt att säga om det "spelar" eller rycker. Jag testade att lyfta lite vikter och jag är lika stark i båda armarna. Skulle just ryckningar kunna vara första tecknet? Är det i en och samma muskel i början? Jag förstår på ett sätt att ALS är mkt ovanligt men ändå när detta inte går över nu efter fem dagar? Än en gång tack för svaret! Och hoppas att få svar på även detta.

  • Puyol

    Du anar inte hur gott detta kändes att höra. Jag mår så jäkla dåligt över detta att inte ryckningarna i armen går över. Jag får väl gå till en doktor så han får kolla det du skriver. Är du läkare? Än en gång tusen tack för att du orkar svara mig. Det sjuka med all min oro kring detta är att jag samtidigt vet att jag är hypokondriker. Har tidigare "haft" alla möjliga svåra sjukdomar. Jag bara väntar på att detta ska gå över!!

  • Puyol

    Nu har jag varit och träffat läkare på vc och han gjorde lite undersökningar såsom tex reflexer i armar och ben. Kände lite på styrka, lös i ögonen etc. Inga konstigheter. Men han tyckte det var konstigt att jag hade haft detta så länge så han skickade remiss till neurologen. Detta gör mig inte direkt lugnare även att det kanske skulle göra det. Kan man ha sådana muskelryckningar så här länge utan att det skulle vara ngt allvarligare såsom ALS?

  • Puyol

    Det som gjort mig än mer orolig i natt och idag är att jag tycker att ryckningarna är mer frekventa. Sker kanske ungefär 20st per minut. Ibland är de tv/tre precis på raken och ibland kommer de först efter drygt 10 sekunder. När man läser om ALS så verkar ju det vara symtom just att det sker så frekvent och att det aldrig upphör?

  • Puyol

    Sista frågorna:) kan jag själv märka av muskelförrviningen? Jag är tex större omfång i armen som rycker? Nu testade jag att lyfta 10kg-vikter bicepsövning och jag orkade 21 med armen med ryck och 19 med den andra armen. Det skulle man väl inte kunna klara om jag nu redan skulle haft symtom på ALS? Jag ska FÖRSÖKA släppa ångesten!!:)

  • Puyol

    Ursäkta jag igen. Idag fick jag reda på att jag är ganska prioriterad så jag ska få komma till neurologen inom 4v. Fasen vad skraj jag blev nu! Har läkaren sett något han inte sa till mig eller tycker neurologerna att detta ser misstänkt ut?

  • Puyol

    Måste fråga en sak till. Varit lite lugnare nu i helgen då ryckningarna varit lite mindre kraftiga och inte riktigt så frekventa. Men så råkade jag läsa om ett fall med en man som hade första symtom muskelryckning i armen och därefter spred det sig till bröstkorgen och så vidare. Det finns således fall som börjar som för mig utan muskelförsvagning och som visar sig vara ALS. Men när jag läste detta började det fullkomligt rycka som fasen i muskeln, bÅde kraftigare och mer frekvent än någonsins. Det tyder iaf pÅ att det går att påverka ryckningarna med stress. Nu är det lugnare igen. Är detta möjligt om det hade handlat om ALS?? Sedan undrar jag om muskelryckningarna ska vara synliga vid ALS om man spänner armen och curls? För på mig kan jag då inte se någonting.

  • Puyol

    En ytterligare fråga ang kännetecken vid muskelryckningar. Mina ryckningar syns enkom på en enda muskelsträng. Iaf de videos jag sett med ALS-ryckningar så verkar det vara ryckningar inte bara i en avgränsad muskel utan i er litet område. Vad som menas med spelar förstår jag nu också om det är så det ser ut just att det liksom spelar till på ett område. Eller kan man inte se skillnad så här?

  • Puyol

    Sedan ska jag också säga när jag nu var hos en naprapat så sa han att det bara var en liten del av muskeln som var skadad. Han kunde inte känna ngn muskelförtving.

Svar på tråden Muskelryckning och Als