Inlägg från: John D |Visa alla inlägg
  • John D

    Fibernätet vs com-hems coaxialnät (tre hål i väggen) Vad bör vi välja?

    Rent tekniskt så är fiber det bästa, men slutupplevelsen för användaren beror givetvis på hur leverantören sköter installation och underhåll av all övrigt utrustning.

    Fiber har fördelen att den inte är det minsta känslig för störningar utifrån samt att prestandan i en fiberkabel är fenomenal, coax kommer aldrig ens i närheten av samma teoretiska topphastighet. Nackdelen med fiber är att dom är sköra rent fysiskt och relativt dyra. En fiberkabel kan lätt knäckas och behöver då skarvas med hyfsat avancerad utrustning, medans coaxkabel är väldigt böjbar och skulle den gå av kan den i princip lagas med eltejp. Dock bör väl påpekas att fiberkabel grävs ner i kulvertar, så den ligger ju inte direkt öppet så kabelbrott är inte speciellt vanliga och ingenting man egentligen ska behöva räkna med som slutkund.
    Coax är störningskänsligt och en trasig tv'n kan slå ut coaxnätet i ett helt bostadsområde i värsta fall. Man kan även få sämre prestanda om kabeln ligger i starka magnetfält såsom i närheten av en kraftkabel eller liknande. Dåliga skarvar eller kontaktering kan även det ge dålig prestanda.

    Men fiber eller coax är egentligen bara typen av kabel, det som sitter i ändarna på kabeln måste ju också fungera och där är nog valet av leverantör viktigare än valet av kabeltyp. :)

Svar på tråden Fibernätet vs com-hems coaxialnät (tre hål i väggen) Vad bör vi välja?