• Kische

    Familjelivs julkalender 12/12: Vinn julklapp värd 1475 kronor!

    Superenkla små söta möss som man kan ha i granen med om man vill, kanske inte så juliga men man vill väl gärna att alla såväl djur som människor ska få komma in i värmen på vintern?

    Garn: någon slags mohair eller ullgarn funkar med, eller egentligen vilket garn ni har hemma men det blir ju finast med lite ludd i.
    Fyllning: vadd eller bomull.
    Ögon: pärlor eller svarta minsta ögonen i hobbyaffär.
    Nos och svans: rosa garn, jag har ett tunt ullgarn men vilket som går säkert bra.

    Lägg upp 5 maskor i en magisk ring (finns bra beskrivningar och filmer på nätet till er som inte vet hur man gör, eller ni som kan lägg upp så ni har fem maskor till rundvirkning).
    Öka varannan maska med + en maska tills ni har 20-25 maskor, minska sedan direkt till ni har kvar så liten öppning att ni kan fylla musen med lite vadd eller bomull, virka sedan ihop hålet.
    Ludda upp pälsen lite.
    Fram är den spetsiga delen, där ni började virka. Sy nosen och sy fast ögonen, man kan även ha mårrhår av lite vit sytråd.
    Virka svansen (en rad med luftmaskor) och sy fast den.
    Virka öronen, lägg upp 4-5 maskor (på samma sätt som när ni virkade början på musen) och öka i varje maska + en maska ett varv och sedan är de färdiga att sys fast.
    Det är lite pilligt men större barn klarar virkningen med lite hjälp, mindre barn kan tova möss med vanlig ull, de blir också väldigt fina och luktar dessutom gott av fårull.



  • Kische

    Glömde skriva vilken storlek på virknål men jag använder 1,5-2,5 beroende på garn och hur stor mus man vill göra såklart. Kan även tillägga att man kan virka tomtar med på samma sätt men då blir inte strutens topp musens nos utan toppen på tomteluvan, då börjar man med rött garn och när man ska börja minska så tar man hudfärgat. Och jag är nybörjare på virkning ska jag även tillägga!

Svar på tråden Familjelivs julkalender 12/12: Vinn julklapp värd 1475 kronor!