• Äldre 13 Dec 13:44
    8700 visningar
    50 svar
    50
    8700

    FamiljeLivs julkalender 14/12! Vinn fina vinster till ett värde av 800:-



    Var med och öppna luckan för den 14 december i Familjelivs julkalender!

    Du har chansen att vinna ett riktigt fint paket med Mumin-saker. I paketet har vi stoppat ner:
    En fin Lilla My dockvagn och ett supergulligt Mumingosedjur från Martinex värde ca 800:-
    Gilla gärna Mumin på Facebook

    Då både tomten och vi på Redaktionen är riktiga gottegrisar så vill vi att ni delar med er av ert bästa julgodistips!
    Vilka "julgottor" måste finnas med på julbordet och hur gör man just ditt favorit julgodis?
    Dela med dig av ditt bästa recept och skriv en kort motivering varför just ditt godis är det bästa!
    Du får gärna ladda upp ett foto av "gottat" också. Det är inget krav bara extra trevligt!

    Tävlingen pågår den 14/12 fram till midnatt och vinnare utses av en jury.

    Vinnaren måste svara på vinnarmejlet inom en vecka annars går vinsten till någon annan.
    Vi kommer göra vårt bästa för att du ska få din vinst före jul, men vi kan inte garantera det.

    Lycka till! Solig

    Här kan du läsa mer om tävlingen:
    www.familjeliv.se/Tavla_och_vinn/1.1450511
  • Svar på tråden FamiljeLivs julkalender 14/12! Vinn fina vinster till ett värde av 800:-
  • Äldre 14 Dec 06:51
    #1

    Chokladkola med ingefära . Farligt gott :). Till ca 80 kolor 100 g smör. 4 msk kakao 2 dl vispgrädde 31/2 dl socker 1 dl ljus sirap 2 msk flytande glykos 2 msk färsk riven ingefära. 1 smält mattfettet i en stor kastrull dra kastrullen från värmen och vispa ut kakaon i fettet utan att bilda klumpar . 2 tillsätt grädde, socker, sirap och glykos . Koka kolan till 120 g eller kul provet i ett vattenglas. Tillsätt ingefära och rör om. 3. Smörj en form 20*30cm med olja häll i smeten och låt den stelna 4 timmar gärna över natten klipp eller skär kolan i önskad storlek . Lycka till önska jag kunde skicka kolan via telefonen :)

  • Äldre 14 Dec 07:17
    #2

    Min favorit är linongtryffel! En jättegod kombination av choklad och syrliga bär. Värm 1 dl vispgrädde och bryt ner 250 g fin mörk choklad. Rör ner 1/2 dl socker och låt smälta tillsammans till en chokladsmet. Passera 1/2 dl rårröda lingon genom en sil så att de skalen stannar kvar i silen. Blanda ner lingonsåsen i chokladen. Häll upp i små tryffelformar och låt stelna i kylskåpet. Njut!

  • Sabiin­aA
    Äldre 14 Dec 08:54
    #3

    Min favorit är pepparkaksmandel, enkelt men gott! =) 

    Här är receptet:
    Häll 1 dl strösocker och 1 tsk pepparkakskryddor i en stekpanna eller en kastrull. Sätt på värme. När sockret börjar smälta häller du i 200g sötmandel och rör om så att det pepparkaksdoftande sockret täcker alla mandlarna. Häll upp mandlarna på ett smörpapper och låt svalna. 

  • Äldre 14 Dec 09:01
    #4

     



    Kolanougat


     


    1 dl socker
    1 dl grädde
    1 dl sirap'

    150g nougat
    40g mörkchoklad

    Koka upp grädde, socker och sirap och sänk sedan så det bara sjuder i ca 12 minuter eller tills kulprovet håller, ca. 122 grader.
    Rör EJ under kokning!!

    Under tiden: ställ upp ca 50 knäckformar och skär nougaten i 1 cm x1 cm ca. ( ha gärna olja på formen så slipper knäckformarna glida iväg)
    När kolan är färdig; ta två teskedar och klicka i formarna så snabbt du kan.
    Lägg sedan 1 bit nougat i varje form. Tryck ner något.

    Ställ svalt medans chokladen smälter. Häll det i påse, gör ett litet hål och sätt en droppe på varje nougatbit.


    (¯`°?.¸ ღ♥Elias 071103 & Elin 100108♥ღ ¸.?°´¯)
  • Äldre 14 Dec 09:04
    #5
    virre85 skrev 2011-12-14 09:01:25 följande:

     



    Kolanougat


     


    1 dl socker
    1 dl grädde
    1 dl sirap'

    150g nougat
    40g mörkchoklad

    Koka upp grädde, socker och sirap och sänk sedan så det bara sjuder i ca 12 minuter eller tills kulprovet håller, ca. 122 grader.
    Rör EJ under kokning!!

    Under tiden: ställ upp ca 50 knäckformar och skär nougaten i 1 cm x1 cm ca. ( ha gärna olja på formen så slipper knäckformarna glida iväg)
    När kolan är färdig; ta två teskedar och klicka i formarna så snabbt du kan.
    Lägg sedan 1 bit nougat i varje form. Tryck ner något.

    Ställ svalt medans chokladen smälter. Häll det i påse, gör ett litet hål och sätt en droppe på varje nougatbit.


    Detta är det godaste och enklaste, man behöver inte vara någon bakexpert för att bjuda på dessa gottisar. Och man kan variera med precis det man tycker är gott.
    (¯`°?.¸ ღ♥Elias 071103 & Elin 100108♥ღ ¸.?°´¯)
  • Äldre 14 Dec 09:06
    #6

    Rocky Road är favoriten här hemma.

    300 gram mörk choklad

    1 dl minimarshmallows

    2 dl salta jordnötter

    1 påse dumlekola

    Smält chokladen blanda i det andra bred ut på ett bakplåtspapper och låt stelna.

    Skär rutor.              

  • Äldre 14 Dec 09:19
    #7

    Dessa är farligt goda =)

    http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=22831


    Snöbollar med lime.


    35 st


    100 g rumstempererat smör
    1 dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    1 dl kokosflingor
    3 dl havregryn
    1 msk vatten
    rivet skal och pressad saft av 1 lime

    Garnering:
    Kokosflingor

    Rör ihop smör och socker.
    Rör i vaniljsocker, kokos, havregryn, vatten, limeskal och saft.Forma runda bollar och rulla dem i kokos.
    Förvara i kyl eller frys.
    Fast där brukar de inte bli kvar så värst länge =)
  • Äldre 14 Dec 09:25
    #8

    Mozartkulor är otroligt gott:) Till det behövs mandelmassa, nougat och choklad. Vilken som. Dela nougaten i bitar efter smak. Kavla ut mandelmassan och skär ut bitar. Lägg nougaten i mandelmassan och gör en boll där nougaten Är i mitten av mandelmassan. Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i micron. Under omrörning. Då det bränns lätt. Ta knäck förmar eller andra små formar eller bakplåtspapper å lägga bollarna i. Doppa alla bollar i chokladen och lägg upp för att torka. För dig som gillar extra choklad kan doppa en extra gång i chokladen. Riktigt gott. Lycka till.

  • Gnutte­lina
    Äldre 14 Dec 10:06
    #9

    Julknäck ca 60st

    3 dl strösocker
    0,75dl honung
    100gr smör
    1dl vispgrädde
    0,5g saffran
    1krm salt
    75 g skållad, rostad och finhackad mandel
    50 g syltade, hackade apelsin skal

    Lägg allla ingredienser utom mandel och apelsin, i en tjockbottnad kastrull. Bubbelkoka till 122 grader eller gör kulprov. Tar mellan 20-30 min. Tillsätt apelsin och mandel. Fyllformarna med teskedar.

    Ingen jul utan en god knäck!

  • Äldre 14 Dec 10:11
    #10

    Rocky road 80st


    400 gram   ljus blockchoklad 
    200 gram   mörk blockchoklad 
    3 dl   jordnötter 
    1 dl   skalade pistagenötter 
    2 påsar   Dumle 
    2 nävar   minimarshmallows
     
    1. skala pistagenötterna & ta av pappret från dumlekolorna
    2. smält chokladen över vattenbad
    3. häll jordnötter, pistagenötter, dumle & marshmallows i en bunke och rör om allt
    4. häll den smälta chokladen över nötblandningen & rör om
    5. häll upp "smeten" på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut till ca 2 cm tjocklek
    6. sätt i kylen & låt stelna
    7. skär den i längder som du sedan delar i lagom stora bitar ;)

Svar på tråden FamiljeLivs julkalender 14/12! Vinn fina vinster till ett värde av 800:-