• Äldre 15 Dec 12:52
    5259 visningar
    43 svar
    43
    5259

    FamiljeLivs julkalender 16/12! Vinn fina vinster till ett värde av 1495:-



    Julen närmar sig med stormsteg och här kommer nu nästa lucka! Tomte

    Så här i juletider funderar vi nog alla en del på vad som ska finnas på vårt julbord.
    Vad är ett måste på just ditt julbord?
    Vad får inte saknas?
    Berätta i tråden och dela gärna med dig av recept och foto!

    Du har då chansen att vinna en Tivoli Audio iPal ifrån Bagaren och Kocken!
    Denna modell finns bara hos Bagaren och Kocken och har ett värde av 1495:-
    Du kan läsa mera om produkten här

    Tävlingen pågår mellan den 16/12-18/12 och vinnare utses av jury och meddelas den 19/12.

    Vinnaren måste svara på vinnarmejlet inom en vecka annars går vinsten till någon annan.
    Vi kommer göra vårt bästa för att du ska få din vinst före jul, men vi kan inte garantera det!

    Här kan du läsa mer om tävlingsreglerna

    Lycka till! Solig
  • Svar på tråden FamiljeLivs julkalender 16/12! Vinn fina vinster till ett värde av 1495:-
  • ardeli­a
    Äldre 17 Dec 11:18
    #31

    ...längtar ihjäl mig efter köttbullar, prinskorv,rökt lax och skinka med stark senap...

    senapen ska vara stark och grovkorning, helst hemmarullad med kanonkula

    När jag var ganska liten brukade jag få göra senapen hemma, aj vad det sved i ögonen och min lilla kropp blev trött av den ensidiga rörelsen - men STOLT! när den sattes fram i ett fint krus på julafton

    Och god!

    (hm...tror att jag ska hem till pappa och rota fram lite gamla saker.... )

  • Äldre 17 Dec 11:19
    #32

    På fredag (den 23e) är det 8år på dagen som min syn på julbord, klappar och allt ändrade sig.
    Den dagen irrade min faster och en av mina kusiner runt för att handla sista maten och klapparna. När hon inte hittade en spesifik julmust i en affär sressade hon vidare till en annan några kilometer iväg, för det var ju så viktigt med "rätt" must... Hon fick tag i musten men var förmodligen stressad, för när lastbilen dök upp så körde hon rätt in i den. Både min faster o kusin omkom omedelbart. Så i vår familj är inte VAD som finns på bordet viktigt, det är att VI finns och träffas. Sen vist är det trevligt med julmat, men vi har inga måsten eller "rätt" must längre.

    Snälla alla, stressa inte upp er för en ända helg. Ta dagen som den kommer. Njut av varandra och ta det ni har!!!!

    Massa julkramar till alla i hop om en lung och stillsam jul!


  • Äldre 17 Dec 12:38
    #33

     


    Eftersom jag är finsk så har vi lite mer på julbordet än de vanliga svenska goda maten!
    Ett måste är Karelsk köttgryta!
    Köttet är SÅ mört och saftigt så man nästan svimmar... Haha... Ja om man gillar kött förstås!!! Eller Älskar!

    Här är iaf recept på denna:

    Karelsk köttgryta (karjalan paisti)  
    1000gram kött (gärna blandat av gris och nöt/lamm)
    2medelstora morötter 
    8små eller 6 stora schalottenlökar i grövre bitar
    10 pepparkorn 
    3lagerblad
    1tsk salt 
    vatten

    Sätt ugnen på 250grader.

    Under tiden skär du köttet i ca. 2x2cm kuber.
    Skalar morötterna och skivar i grövre bitar.
    Löken skalar du. hacka i grövre bitar.
    Har allt i en gryta (järn om ni har) och har på vatten så de täcker köttet.
    Glöm ej kryddorna!
    In i ugnen i 2timmar så de får ett uppkok, tar ut den och slevar bort skum om de finns.
    Tillsätt mer vatten/salt om de behövs?
    Sen sänker du värmen till 125grader och låter grytan stå i ugnen med lock på i minst 6 timmar, jag brukar personligen låta den stå från ca 23 på kvällen dan innan julafton till 7 julaftonsmorgon. 
    De ÄR så gott! Jag LOVAR!  

    3 andra enkla tillbehör som dessutom är vegetariskt ett måste och de är så enkelt som morotslåda, potatislåda och min favorit kålrotslåda.
    Ni får receptet på den sistnämnda! Den kan man INTE heller vara utan!SoligKålrotslåda (lanttulaattikko)   
    1kg kålrot
    2dl grädde
    1ägg
    1dl sirap
    1dl skorpmjöl 
    1tsk salt (smaka av blandningen dock).
    Lite muskotnöt
    smörklickar
    samt skorpmjöl.

    Skala och hacka kålroten.
    Sätt på ugnen 175grader. 
    Koka den mjuk i saltat vatten.
    Spara vattnet du kokat kålroten i, mixa kålroten med stavmixer.
    ha i smör, grädde, ägg, sirap, skorpmjöl och kryddorna. 
    Blanda väl.
    Häll i allt när de e slätt, smakar gott och allt e välblandat i aluminiumfolieformar.
    Ha på lite skorpmjöl och en liten klick smör på, på slutet.
    In i ugnen i ca 1timme. Eller tills utan fått en fin gyllenbrun färg.

    För att göra potatislåda eller morotslåda byter du bara ut kålrotslådan i princip. Enkelt men SÅÅÅÅ gott!

    Och så sist men inte minst ett sista måste på MITT julbord är Julstjärnor. 
    Min allra bästa favoritbakelse i hela världen.

    Finska Julstjärnor (joulutorttuja):
    Köp färdig smördeg, finns i dom allra flesta mataffärerna.
    Eller så gör du själv om du vill!
    Köper plommonsylt finns oxå i välsorterade mataffärer, bl.a. har Ica de här nere hos oss!
    Annars kokar man de enkelt själv med plommon, vatten och lite socker.

    Sätt ugnen på 225grader.
    Skär fyrkanter ca. 10x10cm stora av smördegsplattorna.
    skär en skåra på varje hörn ca.3cm 
    Ha på en klick (1tsk) av plommonsylt i mitten.
    Vik in hörna efter hörna så att dom ser ut så här: 
      
           


    Ha in i ugnen på plåt i ca 8-10min. Men vakta för de går fort!

    GOD JUL! Och smaklig måltid! Tomte                                 
                  
           

         
  • Äldre 17 Dec 19:50
    #34

    Ägghalvorna med dill,räkor,majonnäs/kaviar på.*mums*
    Å de små vita kroppkakorna hmmm.
    Och som den godisråtta jag är,så måste ju godisbordet finnas med på ett hörn med =)
     

  • Älska mer
    Äldre 17 Dec 20:19
    #35

    4 port


    5 dl kall risgrynsgröt
    1 1/2 vispgrädde
    1 1/2 tsk vaniljsocker
    1 rött äpple
    1/2 tsk malen ingefära
    1 1/2 msk strösocker

    Vispa grädden med vaniljsockret och blanda med gröten.
    Kärna ur och skär äpplet i små tärningar.
    Blanda med ingefära och socker och vänd ner i riset.
    Njut. 

     


     

  • längta­rbarn
    Äldre 17 Dec 23:55
    #36

    På familjens julbord får det inte glömmas bort med matjesill tillsammans med gräddfil och gräslök. mammas inlagda sill, skinka med mammas senap och rödbetssallad. Underbart gott.
    Har inte fått njuta av mina föräldrars julmiddag nu under flera år, då vi firar på förmiddagen med Sambons föräldrar och åker till mina på kvällen. Men i år har vi delat upp oss för att barnen är så små för att ens orka, och vi med. Så i år blir det mammas julmiddag, men eftersom vår lillebror i familj ännu är liten och jag kommer amma honom länge till, för hans skull, så blir julen iallafall inte riktigt som jag önskat. Sonen är ägg och mjölkproteinallergisk, så vi får hitta lösningar på mat som jag kan njuta av på julbordet. Men det är lilla Elvin 7 månader värd!! Alla gånger.

  • Äldre 18 Dec 11:13
    #37

    En lite udda rätt som blivit självklar på julbordet sedan jag träffade min man är smörstekta kantareller. Min svärmor är en ihärdig svampplockare, och det är ljuvligt att få gyllene kantareller med slätbladig persilja och kanske en skvätt grädde i på julbordet. Det som eventuellt blir över äter vi på varma mackor på kvällen eller på juldagen, gratinerade med en skiva Västerbottenost överst. Mums!

    Annars är just ostarna och marmeladerna viktiga för mig. Jag vill ha cheddar, Västerbotten och Brie på ostbrickan, och marmeladerna gör jag själv med roliga smaker. Fikon och konjak är en höjdare, liksom blåbärsmarmelad med vit choklad i.

    Sist men inte minst är förstås julgodis ett måste. Chokladtryffel med kanel och chili är juligt med lite sting, och i år är favoritsmaken hallontryffel doppad i mörk choklad:



    (Smaksätt tryffelsmeten med hemlagad hallonsylt, gjut den i formar eller rulla bollar och doppa i smält choklad. Dekorera med ett sockerhjärta.)
    So say we all
  • Själva­Jag
    Äldre 18 Dec 16:28
    #38
    finskaflikkan skrev 2011-12-17 12:38:43 följande:

     


    Eftersom jag är finsk så har vi lite mer på julbordet än de vanliga svenska goda maten!
    Ett måste är Karelsk köttgryta!
    Köttet är SÅ mört och saftigt så man nästan svimmar... Haha... Ja om man gillar kött förstås!!! Eller Älskar!

    Här är iaf recept på denna:

    Karelsk köttgryta (karjalan paisti)  
    1000gram kött (gärna blandat av gris och nöt/lamm)
    2medelstora morötter 
    8små eller 6 stora schalottenlökar i grövre bitar
    10 pepparkorn 
    3lagerblad
    1tsk salt 
    vatten

    Sätt ugnen på 250grader.

    Under tiden skär du köttet i ca. 2x2cm kuber.
    Skalar morötterna och skivar i grövre bitar.
    Löken skalar du. hacka i grövre bitar.
    Har allt i en gryta (järn om ni har) och har på vatten så de täcker köttet.
    Glöm ej kryddorna!
    In i ugnen i 2timmar så de får ett uppkok, tar ut den och slevar bort skum om de finns.
    Tillsätt mer vatten/salt om de behövs?
    Sen sänker du värmen till 125grader och låter grytan stå i ugnen med lock på i minst 6 timmar, jag brukar personligen låta den stå från ca 23 på kvällen dan innan julafton till 7 julaftonsmorgon. 
    De ÄR så gott! Jag LOVAR!  

    3 andra enkla tillbehör som dessutom är vegetariskt ett måste och de är så enkelt som morotslåda, potatislåda och min favorit kålrotslåda.
    Ni får receptet på den sistnämnda! Den kan man INTE heller vara utan!Solig

    Kålrotslåda (lanttulaattikko)   
    1kg kålrot
    2dl grädde
    1ägg
    1dl sirap
    1dl skorpmjöl 
    1tsk salt (smaka av blandningen dock).
    Lite muskotnöt
    smörklickar
    samt skorpmjöl.

    Skala och hacka kålroten.
    Sätt på ugnen 175grader. 
    Koka den mjuk i saltat vatten.
    Spara vattnet du kokat kålroten i, mixa kålroten med stavmixer.
    ha i smör, grädde, ägg, sirap, skorpmjöl och kryddorna. 
    Blanda väl.
    Häll i allt när de e slätt, smakar gott och allt e välblandat i aluminiumfolieformar.
    Ha på lite skorpmjöl och en liten klick smör på, på slutet.
    In i ugnen i ca 1timme. Eller tills utan fått en fin gyllenbrun färg.

    För att göra potatislåda eller morotslåda byter du bara ut kålrotslådan i princip. Enkelt men SÅÅÅÅ gott!

    Och så sist men inte minst ett sista måste på MITT julbord är Julstjärnor. 
    Min allra bästa favoritbakelse i hela världen.

    Finska Julstjärnor (joulutorttuja):
    Köp färdig smördeg, finns i dom allra flesta mataffärerna.
    Eller så gör du själv om du vill!
    Köper plommonsylt finns oxå i välsorterade mataffärer, bl.a. har Ica de här nere hos oss!
    Annars kokar man de enkelt själv med plommon, vatten och lite socker.

    Sätt ugnen på 225grader.
    Skär fyrkanter ca. 10x10cm stora av smördegsplattorna.
    skär en skåra på varje hörn ca.3cm 
    Ha på en klick (1tsk) av plommonsylt i mitten.
    Vik in hörna efter hörna så att dom ser ut så här: 
      
           

    Ha in i ugnen på plåt i ca 8-10min. Men vakta för de går fort!

    GOD JUL! Och smaklig måltid! Tomte                                 
                  
           

         
    håller med dig där!
  • Äldre 19 Dec 11:22
    #39

    Tack för alla fina bidrag!
    Mycket gott och smarrigt runt om på julborden! Tomte

    Dagens vinnare blev LadyNamarie!
    Ett stort grattis till dig! Solig


    Lady Namárië skrev 2011-12-18 11:13:53 följande:
    En lite udda rätt som blivit självklar på julbordet sedan jag träffade min man är smörstekta kantareller. Min svärmor är en ihärdig svampplockare, och det är ljuvligt att få gyllene kantareller med slätbladig persilja och kanske en skvätt grädde i på julbordet. Det som eventuellt blir över äter vi på varma mackor på kvällen eller på juldagen, gratinerade med en skiva Västerbottenost överst. Mums!

    Annars är just ostarna och marmeladerna viktiga för mig. Jag vill ha cheddar, Västerbotten och Brie på ostbrickan, och marmeladerna gör jag själv med roliga smaker. Fikon och konjak är en höjdare, liksom blåbärsmarmelad med vit choklad i.

    Sist men inte minst är förstås julgodis ett måste. Chokladtryffel med kanel och chili är juligt med lite sting, och i år är favoritsmaken hallontryffel doppad i mörk choklad:

     


    (Smaksätt tryffelsmeten med hemlagad hallonsylt, gjut den i formar eller rulla bollar och doppa i smält choklad. Dekorera med ett sockerhjärta.)


    Glöm inte att svara på vinnaremejlet!
  • Äldre 19 Dec 11:23
    #40

    Nästa lucka hittar ni här:

    www.familjeliv.se/Forum-20-178/m62590142.html

    Nu börjar vi närma oss sluttampen så passa på att gå in och tävla!

    Lycka till!! Solig

  • Äldre 19 Dec 14:29
    #41
    Forumvärd skrev 2011-12-19 11:22:38 följande:
    Tack för alla fina bidrag!
    Mycket gott och smarrigt runt om på julborden! Tomte

    Dagens vinnare blev LadyNamarie!
    Ett stort grattis till dig! Solig

     


    Glöm inte att svara på vinnaremejlet!
    Åååh! Tusen tack, nu blev jag jätteglad!
    So say we all
  • k girl
    Äldre 19 Dec 14:52
    #42
    Lady Namárië skrev 2011-12-19 14:29:53 följande:
    Åååh! Tusen tack, nu blev jag jätteglad!
    Grattis!
  • Äldre 24 Dec 07:40
    #43

    Jag hämtade ut min iPal på posten igår. Den är jättefin, och ljudet är kanon! Tack igen!


    So say we all
Svar på tråden FamiljeLivs julkalender 16/12! Vinn fina vinster till ett värde av 1495:-