Grader på knäck och kola?
Hur många grader ska knäck och kola komma upp i för att bli perfekt?
TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-12-23 12:37
Perfekt för mig är när man slipper riskera att tappa tänderna av den
Hur många grader ska knäck och kola komma upp i för att bli perfekt?
TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-12-23 12:37
Perfekt för mig är när man slipper riskera att tappa tänderna av den
Beror på vems perfekt vi ska gå efter. Iaf när det gäller knäck.
122 grader enligt Leila när det gäller knäck.
brukar koka min Kola till 121 grader och knäck till 134-140 beroende på hur den skall serveras 140 om den skall stå framme LÄNGE annars tycker jag bäst om den i 134 grader
JAG tycker knäck är aldeles för mjuk och seg vid 122 grader då är den ju mest som kola och vill knappt släppa pappret... vid 134 är den HÅRD men blir mjuk i munnen...
Nu har jag googlat. 6. Använd gärna en termometer som ska visa 122°C-130°C när knäcken är klar. Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och vid högre temperatur hårdare. Utan termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet. Själv föredrar jag mjuk knäck och tar den vid 122 grader.
Äsch, räcker väl med att göra kulprovet så vet man precis hur den blir när den stelnat? Bara att sluta koka när man tycker att den är lagom.
Perfekt är ju som sagt subjektivt.
Tack för alla svar. Jag fick till det "perfekt" och det blev mvg från barnen