• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Anne81

    Hej på er!

    Jag hänger på här, ska lägga mitt busfrö som bara erkar studsa upp ur sängen hela tiden :) Sen ska jag göra min diskho glänsande.

    Återkommer för mer läsning och inspiration.

  • wamba
    Chianti skrev 2012-01-02 20:52:20 följande:
    Imorrn bitti ska jag baske mig bädda sängen också, precis som en vuxen! Skål
  • Tahu

    Okej andra dagen, har städat köksytorna dvs diskbänken, hon och bänken med kaffebryggare och micro. Plockat bort all skit, så nu ser det riktigt fint och prydligt ut, passade på att torka av kakel och köksluckor så det blir enklare att hålla rent. Känner mig riktigt taggad, ska bara ha med maken på det också! Tack @Connect för att du fick mig att få tummen ur, ska bara vara konsekvent nu också!


    Diskutera aldrig med idioter, dom drar ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!
  • 060810

    Jag vill med passa på att tacka alla som delar med sig här!!
    Jag är så uppe i varv nu att det är som jag druckit 14 redbull! Men lägger jag huvudet på kudden så somnar jag!

    Och imorgon ska jag med bädda sängarna! Japp både min och alla 3 barnens! :)
    Attans att man inte har en gubbe som man kunde satt på det jobbet!
    Men vad fan! Jag klarar det själv! Klarar jag av 3 ungar där alla 3 kräver extra av mig som förälder så klarar jag nog detta med! Jag tänker INTE ge mig, så peppa massa nu!!

    Min ork har tidigare gått enbart till att hålla mig och barnen flytande, men nu jävlar ska hemmet med få skina!

    Känns så skönt att ha kastat ut en sak idag i a f! :) och att städa den först!! alla sakerna på plats och en sak av dem i soporna! :) 


  • Chianti
    Tahu skrev 2012-01-02 21:07:20 följande:
     Tack @Connect för att du fick mig att få tummen ur, ska bara vara konsekvent nu också!
    Tack själv Gali och alla andra i tråden!  Så himla många roliga som samlades här! *bugar och bockar åt alla håll*

    Jag har en hot spot som måste attackeras inom de närmsta dagarna, nämligen drivor med betalda räkningar. Hur gör ni med såna? Jag har för dålig med förvaringsutrymme för att stoppa allt i pärmar och lagra i flera år. Eller, nja, okej, plats finns kanske... men dom går ju liksom aldrig och lägger sig i pärmarna utan parkerar sig på en massa andra spridda ställen. Vad göra? Ska JAG behöva stoppa dom i pärmarna?? Eller kan man kasta skiten? Man betalar ju ändå via nätet, betalningarna finns ju kvar där. *funderar*
    Min egen variant av babystepsen: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html
  • mrsIce

    Connect: jag slänger dem när de blivit betalda, är säkert inte så man "ska göra" men va f-n, man kan ju inte spara på en massa skräp! (Det gör jag bra på annat).

    Min sambo (oj, menar make sen 2 dagar! ) sparar allt, men då äger han hyresfastighet och andra fastigheter och gör div avdrag på deklarationen så då kan det behövas underlag, men mina ryker så fort de är betalda!

  • Blå Flygare
    Chianti skrev 2012-01-02 13:44:18 följande:
    Apropå att man ska lägga fram kläder  varje kväll så verkar det ju bra, min akilleshäl är snarare de där kläderna man tar av sig på kvällen, var gör man av dem? De är varken rena (kan inte hängas i garderoben) eller smutsiga (ska ut i tvättkorgen).

    Jag brukar gömma en fåtölj under dem, och sen bygger jag på en så kompakt driva som möjligt under ett par veckor. Sen när jag glömt vad för sorts möbel som finns under min klädhög så bär jag ut allt i tvättkorgen och återupptäcker fåtöljen. Hur gör ni andra?
    Jag har reserverat plats i översta byrålådan till återanvändbara kläder. Tyvärr har jag även annat i den, så allt får inte plats, och då glömmer jag att jag har kläder där när det ligger andra kläder ovanpå byrån. Jag behöver helt klart gå igenom min byrå och rensa och organisera om så översta lådan enbart är till lätt använda kläder.
  • 060810
    mrsIce skrev 2012-01-02 21:21:14 följande:
    Connect: jag slänger dem när de blivit betalda, är säkert inte så man "ska göra" men va f-n, man kan ju inte spara på en massa skräp! (Det gör jag bra på annat).

    Min sambo (oj, menar make sen 2 dagar! ) sparar allt, men då äger han hyresfastighet och andra fastigheter och gör div avdrag på deklarationen så då kan det behövas underlag, men mina ryker så fort de är betalda!
    Här ryker räkningarna med så fort de är betalda! En räkning som finns i detta huset är inte betald och det blir panik!
    Så de måste bort direkt när de är betalda annars blir jag knäpp...
    Men hade en arbetsterapeut som förklarade för mig att man MÅSTE spara sina räkningar i 10 år, men det fattar jag inte! Jösses vad skit jag skulle ha då!! Nä jag slänger dem, då har jag mindre skit att samla på för jag har så mycket annat istället! ;) 
  • Fiamedbarn

    Hushållsschema fixat! Och ett första röj plus sysslorna på schemat. Så skönt att få uppgifterna avgränsade!!


    Luck is what happens when preparation meets opportunity.
  • Anne81

    MissIce: Grattis till fru-titeln :)

    Nu glänser diskbänken, kan verkligen behövas då vi har ett gammalt kök men det känns ju lite piffigare om det åtminstonde skiner om det :)

    Min hotspot för dagen blev att tvätta av spisfläkten, pinsamt att den var i så stort behov av det!

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!