• Anonym (varda­gsstre­ssad)
    Äldre 5 Jan 17:46
    10816 visningar
    50 svar
    50
    10816

    Hur får ni ihop vardagen?

    Nästa vecka börjar jag jobba igen, efter nästan tre veckors ledighet. Tre underbara veckor, när hela familjen varit lediga och vi har bara softat runt och inte gjort något speciellt. Långa sovmorgnar, och filmmys på kvällarna. Men nu blir det till att återgå till vardagen igen, och jag tycker att det är så grymt jobbigt! När man ska hämta barn efter jobbet, stressa hem, försöka fixa middag med hungriga och trötta barn och samtidigt försöka röja lite hemma och tvätta lite osv. Och så är det väskor som ska packas till barnen, och frukt som ska med till skolan och läxor som ska göras. Vi är hemma runt 16-17 varje dag, och det känns som att det är så mycket som ska hinnas med innan sängdags. Och man ska fixa matlådor att ta med till jobbet osv. osv. osv.

    Hur gör ni för att få vardagen att fungera UTAN stress? Och hur mycket städar och grejar ni under veckan? Det känns ibland som att man jobbar ihjäl sig på helgerna när man är "ledig".

    Jag är dessutom borta långa dagar (10-15 timmar/dag).

  • Svar på tråden Hur får ni ihop vardagen?
  • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
    Äldre 5 Jan 19:11
    #4
    cattitude skrev 2012-01-05 17:53:44 följande:
    för oss funkar det för jag jobbar inte så många dagar ( jobbar dygn) i veckan så jag kan inte tänka mig jobba vanliga arbetsdagar igen...detta har räddat oss på många sätt, speciellt nu när barnen är små. 
    finns det möjlighet för er att någon av er går ner i tjänst eller att fixa en föräldrar dag i vecka? 
    Jag jobbar faktiskt bara 80%, men pga pendlingsavstånd så blir det så långa dagar ändå. Och våra barn är så stora, så vi har inte föräldradagar kvar...
  • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
    Äldre 5 Jan 19:13
    #5
    Tow2Mater skrev 2012-01-05 18:03:08 följande:
    Hungriga barn får ett snack och får titta på TV innan maten medan jag lagar den. Ibland hel/halvfabrikat - det spar tid och ork.
    Tvattmaskinen kan laddas på morgonen och så åker allt i tumlaren på eftermiddagen/kvallen. Det som inte går att tumlas finns inte hos oss.
    Jag jobbar hemifrån en eller två dar / vecka vilket underlattär, ifall du kan ordna den möjligheten med ditt jobb.
    Önskar jag hade en torktumlare...Skrattande Men tvätten är nog kanske inte det stora jobbet här, utan allt tillsammans känns mycket ibland.
  • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
    Äldre 5 Jan 19:16
    #6
    Viggo och pyrets mamma skrev 2012-01-05 18:11:29 följande:
    Det som räddade oss när både jag och maken jobbade var att dels på sön planera maten för kommande vecka (och sen åkte jag och storhandlade på mån kvällen när maken nattade sonen). Den som kom hem först började med maten, medan sonen fick kolla på TV och fick en morot el nåt för att inte "dö" av hunger. Sen åt vi middag så fort jag kom hem från jobbet. Lagade alltid tillräckligt mycket middag för att göra 2 matlådor, så var den saken löst. 
    Plock fick vänta tills tors eftermiddag el fredag, röjer man 1 gång/vecka så hinner det inte bli så mycket (inte i vår familj iaf).
    Tvätt och städ försökte vi hjälpas åt med på torsdagen så att vi kunde ta helg när alla var hemma på fredagen.
    Om man har möjlighet så kan det att båda två gå ner till 90% vara till stor hjälp, då kan man hemma varannan fredag, och har då den dagen till att rodda allt på hemmaplan, utan att man missar allt för mycket på jobbet. Dessutom förlorar man inte lika mycket i pension om båda går ner i tid istället för att en går ner till 80%.
    Nu är jag arbetslös och ska ha nästa bebis i slutet av Maj så troligtvis så kommer jag va hemma tills hösten 2013, och just nu är det väldigt skönt, för man slipper mycket av stressen i vardagen, men inkomstmässigt hade det varit väldigt trevligt med ett jobb ;) 
    Jag jobbar redan 80%, så jag kan inte gå ner mer i tid.  Ja, jag tror jag ska försöka få in lite rutiner på städning mitt i veckan istället.
  • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
    Äldre 5 Jan 21:30
    #10
    jagvetbäst skrev 2012-01-05 20:00:05 följande:
    Jag la ner det där med att jobba och började plugga istället = kan planera min tid MYCKET bättre!
    Jag har redan pluggat färdigt i mitt liv. Jag har en universitetsutbildning.
  • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
    Äldre 5 Jan 21:32
    #12
    Glimma76 skrev 2012-01-05 19:51:55 följande:
    Som du beskriver din situation så har jag svårt att någon kan fixa det utan stress.....

    Mitt bästa tips är att gå ner i arbetstid, men det är ju inte alla som kan det så klart. Men det är något att verkligen fundera över.... det minskar ju stressen när man kan hämta tidigare och ha mer tid till läxor och matlagning.

    Själv jobbar jag 50% hemifrån och det är full rulle i alla fall, med 3 barn. Men jag behöver aldrig väcka dem och har alltid tid med läxor, middagen kan förberedas lite då och då under dagen, likaså tvätten.

    Tycker synd om dig, jagh ade inte stått ut, tror jag gått in i väggen, är rätt stresskänsligt...

    Kram
    Jag kan inte gå ner mer i tid, tyvärr. Jag slutar kl. 14, men kommer inte hem förrän vid 16.30 ändå.
  • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
    Äldre 5 Jan 21:43
    #16
    Jasådu skrev 2012-01-05 21:38:23 följande:
    Ett superbra tips är att beställa hem maten via nätet, alltså veckohandla på nätet med hemleverans. Något dyrare men du sparar en massa tid och ork
    Det finns inte hos oss tyvärr. Jag hoppas att det kommer, för det skulle vara guld värt.
  • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
    Äldre 5 Jan 21:50
    #18
    Jasådu skrev 2012-01-05 21:46:40 följande:
    Har du kollat Mathem.se? Synd om det inte finns där ni bor!

    Annars har jag ett till tips: är du trött, lägg alla måsten på hyllan och lägg dig så tidigt som möjligt (hellre än att slita i hemmet varje dag). Så får du lite mer ork nästa dag  
    Nej, jag kan inte påstå att jag känner mig trött. Mest stressad bara. Det är så mycket man ska hinna med efter jobbet, och alldeles för lite tid bara.
  • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
    Äldre 5 Jan 22:44
    #21
    Majsan70 skrev 2012-01-05 22:09:12 följande:
    Vi gör det mesta tillsammans. Underlättar ju en del. Handlar större delen av maten på nätet två ggr per månad. Har en bestämd städdag o betalar sen tonårsdottern för att hjälpa till med dammsugning ytterligare två ggr per vecka. Vi tvättar tillsammans en gång var 7-10 dag. Medans vi lagar maten görs läxorna. Vill man ha matlåda får man ta det som ev. finns över från middagen.

    Viktigt är oxå att familjen i stort delar på allt hushållsarbete. Här gör alla sin bit..allt från disk till tvätt till rasta hunden eller gå ut med soporna osv.

    Och ungarna...ja de får packa sina egna väskor o se till att slänga ner frukt om de vill ha.

    Jag tycker inte att det finns så mycket stress i vardagen faktiskt..mest bara det tråkiga i att det rullar på i samma banor. Men det är ju inget man lider av.
    Ja, vi delar upp så gott det går. Men jag är den som tar största ansvaret på hemmaplan, medans mannen tar ansvar för barnens aktiviteter etc. 

    Minsta barnet är bara 3 år, och fixar inte att packa sin egen väska. (Han går hos olika dagmammor, så det ska packas extrakläder etc./kollas av).
  • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
    Äldre 5 Jan 22:52
    #24
    Majsan70 skrev 2012-01-05 22:47:16 följande:
    Kanske en annan fördelning då helt enkelt eller mindre krav. Andra prioriteringar och annan planering.
    Vad är det som tar tid o varför o varför känner du dig stressad?
    O helt ärligt..hur lång tid tar det att kolla av en väska med extrakläder?
    Det tar inte lång tid alls. Men många bäckar små.. egentligen är det inga stora saker som ska åstadkommas, men det känns som att eftermiddagarna/kvällarna går åt till att fixa med alla de där småsakerna (kolla väskan, hänga en maskin tvätt, laga middag, plocka i/ur diskmaskin, kolla posten, hjälpa till med någon läxa, fixa matlåda om det inte blev något över från middagen, kolla av mailen). Jag kliver upp 4.30 på morgonen, så jag behöver dessutom lägga mig ganska tidigt för att orka.
  • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
    Äldre 5 Jan 23:17
    #28
    Majsan70 skrev 2012-01-05 23:01:03 följande:
    Men shit vilket liv!
    Jag går upp 5.45 om jag jobbar dagen...hemma vid 16.30..lagar middagen tillsammans med maken vid 17.30 när han kommer hem o innan dess hinner vi läsa läxor eller bara slappa om det är det som behövs. Efter maten = softartid om det inte uppkommit nåt särskilt.  Blir det ingen matlåda köper vi mat nästa dag. Ingen av oss ställer sig o gör en extra. Skulle vi inte ha lust att laga mat så köper vi med oss hem.

    Jag kan lix inte komma på en massa måsten som tar tid i mitt liv. Kanske för att vi prioriterat bort allt sånt på tidig basis?

    Men bara att vi tar en städ o tvättdag i veckan sparar en del stress. Vi har inte ens diskmaskin utan diskar allt för hand o alla hjälper till.
    Kanske är jag som stressar upp mig i onödan egentligen... Dock är det vissa saker som måste göras:

    * Matlådor (jag har ingen möjlighet att köpa lunch)
    * Tvätten, vi har varken torktumlare el. torkskåp så vi måste tvätta ofta för att inte behöva hänga blöt tvätt överallt.
    * Middagen (som jag oftast fixar själv, eftersom mannen kanske inte är hemma. Är han hemma, så hjälps vi åt). Barnen dukar.

    Nej, jag måste nog skärpa mig med lite planering så man slipper stressen. Laga mer mat opå heögerna och förbereda mer. Vi hade lite lätt kaotiskt här strax före jul, och det är väl det jag minns..för att alla var trötta och ingen orkade göra nåt. Dessförinnan så flöt det på smidigt utan stress, om jag tänker efter.
  • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
    Äldre 6 Jan 09:24
    #37

    Tack för allas inlägg! Jag orkar inte svara var och en, så jag gör ett litet allmänt inlägg här.

    1) Ang. torktumlare/torkskåp, så handlar det om vi inte har plats för det just nu (så småningom ska riktig tvättstuga byggas). Så vi får leva med tvättställningarna.
    2) Egentligen har vi ett extremt lättstädat hem. Om man inte är supernoga, så hinner man dammsuga hela huset på max 30 minuter (på den tiden hinner man även damma).
    3) Handling är inget som tar massor av tid. Jag brukar passa på att handla medans mannen hämtar barnen på skolan/dagmamman.
    4) Jag tycker att vi är ganska bra på att planera middagar, men vi har haft en period när vi varit mindre bra på att följa planeringarna.
    5) Det som stressar mig mest tror jag är att jag och min man tänker lite olika. Jag är mer noga med de där småsakerna, som att plocka undan här och var och bädda sängar osv. Och så stressar jag upp mig, när jag kommer hem. Jag älskar att plocka och städa och hålla iordning, när jag är ledig länge. Men så faller det, när jag börjar jobba och då stressar jag upp mig över att inte hinna med lika mycket. (å andra sidan, så blir det ju inte lika stökigt här när ingen är hemma)
    6) Vi har inga problem med att få barnvakter. Vi har farmor och farfar som hämtar barnen då och då, när mannen måste iväg på jobb (han reser en del i jobbet).

    Nej, jag ska nog sluta stressa och bara låta saker flyta på helt enkelt. Kanske det kommer att kännas lite enklare nu också, när ljuset kommer tillbaka. Och helt enkelt ta saker i "etapper", låta det flyta på till nästa ledighet (sportlovet).

  • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
    Äldre 6 Jan 16:51
    #40
    Tow2Mater skrev 2012-01-06 15:57:34 följande:
    Microfärdiga frysta köperätter funkar bra. Jag lägger en på skrivbordet då jag kommer till jobbet så är den ganska tinad redan vid lunch och bara att slänga in i micron i två-tre minuter. Kompletterar med en bit bröd och en frukt.
    Bortsett från att vi aldrig någonsin äter färdigmat, för det är så jäkla äckligt.Skäms
  • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
    Äldre 6 Jan 18:16
    #43
    Tow2Mater skrev 2012-01-06 16:58:25 följande:
    Nar provade du en färdigrätt sist? Utbudet har blivit helt ok med åren. Men om ni alltid har tid och ork att göra egen mat, ok. ;)
    Att de innehåller massa onödiga tillsatser och annat tjafs har inte ändrats nämnvärt. Hemlagad mat är ju betydligt bättre och godare. Det är värt de där minutrarna som det tar (oftast så blir det ju mat kvar från middagen, så man behöver inte stå och laga extra varje dag). Findus löser inte min "vardagsstress" helt enkelt.
  • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
    Äldre 6 Jan 19:05
    #45
    Konstigt nog känner jag att jag har för mycket egentid så jag känner mig lite ensam..
    Aldrig blir man nöjd liksom ..men jag ska inte klaga tänker jag nu när jag läser hur andra har det...
    Fast andras stress blir inte mindre om du klagar över för mycket egentid.FlörtSkrattande Ibland kan jag dock känna lite avundsjuka på människor som har någon ledig vardag då och då. För det känns som att man kanske skulle hinna med lite mer då. Men samtidigt så är jag ju nöjd över mitt jobb ändå, och att vara ledig på helger etc.
Svar på tråden Hur får ni ihop vardagen?