• GraceKelly

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Halloj tråden! Har följt med sen hösten 2019 men inte skrivit i tråden tidigare. Den här tråden har både gett mig hopp och ork, och nu äntligen har vi bestämt oss för att ta tag i detta. Började med att skriva en egenremiss till Sahlgrenska i november och var där på utredning i januari/februari i år. Har ett stort antal missfall i bagaget med två olika partners, gjort missfallsutredningar på både Karolinska och Sahlgrenska. Utredningarna visar inget avvikande, varken provtagningarna eller spolningen av livmoder+äggledare.
    Var hos Marie på Fertilitetplus på konsultation, och lämnade prover för NK-celler och B-celler på Sophiahemmet. Hon sa dock redan innan jag gick iväg och lämnade proverna att jag kommer att få behandling med Prednisolon, Trombyl och Intralipid-dropp.
    Tyckte att det lät väldigt bra där och då, då det är den behandlingen jag velat testa i första hand (ska även försöka få Fragmin och Progesteron utskrivet) MEN - Jag har varken tid eller råd att åka till Stockholm (bor i Göteborg) varannan vecka på obestämd tid. Dels kostar tågbiljetterna multum tätt inpå avresa, men sen kostar även droppet 1800:- om hon ska sätta det. Jag frågade om jag kunde gå till Sokolova i Göteborg och få det satt för 1900:- istället och på så sätt slippa en hel dag med tågresor och extra kostnader, men det gick inte för sig. Och jag känner ingen som är kvalificerad att sätta det även om jag skulle få tag i Intralipid-påsar.
    Till råga på det så tappade jag förtroendet för henne något då en släkting till mig har fertilitetsproblem, och hade en telefonkonsultation med henne efter att vi var där. Släktingen ska få samma behandling, men behöver inte lämna några prover och har inte gjort någon tidigare utredning via landstinget.

    Vad hade ni gjort? Vad är er erfarenhet av Marie? Vad har man för alternativ i Göteborg? Sokolova har jag tyvärr fått ganska dåliga vibbar av då dom är extremt dåliga på att svara på mail och enbart svarar på vissa delar av mailet när dom väl svarar.

    Vi hade tänkt testa med "standardbehandlingen" på Prednisolon, Trombyl, Fragmin och Intralipid-dropp innan vi söker vidare utredning och hjälp av Dr D i höst/vår.

  • GraceKelly

    Pratade precis med Marie på Fertilitetplus. Känner mig så kluven nu. NK-cell provet kom tillbaka och påvisade "20" enligt henne, har för mig att man ska ligga under 12? Hon sa att "resten ser bra ut". Skulle skicka hem provsvaren.
    Finns det en chans att behandla med bara Prednisolon, Trombyl och Fragmin? Eller står det och faller med Intralipid-droppet? Jag VILL INTE ta droppet hos henne, och jag känner att Dr D i Aten inte kan bli aktuellt förrän efter sommaren. Vi vill ju åka ner dit och träffa honom, inte bli distanspatienter. Men just nu kan jag inte åka någonstans alls på grund av corona-spridningen..

  • GraceKelly

    Halloj allihopa :) Jag har inte skrivit här på väldigt länge. Vi plussade i början på juni, och fick smått panik då vi inte hade tänkt ta kontakt med Dr D förrän i augusti. Han ordnade dock tid åt oss med väldigt kort varsel, och vi tog en sista minuten ned till Aten för att lämna alla prover och få koll på läget i vecka 5. Fick även 2 IL-dropp under veckan vi var där. Jag känner mig så otroligt besviken på svensk sjukvård, så jag vet inte var jag ska ta vägen. Vi har kämpat med ett flertal missfall varje år i 6 års tid, gjort två missfallsutredningar och ett IVF-försök här i Sverige. Dom har inte kunnat hitta någonting fel alls. Efter en vecka i Aten, och ett par provtagningar här på hemmaplan under inrådan från Dr D har vi nu fått upp ögonen för ett flertal problemområden:


    Immunförsvaret. Högsta CD56-värdet han sett på länge, enligt Dr D. Samt några markörer i blodstatusen som påvisar immunologisk reaktion.
    Koagulationen. Vi har ändå lämnat koagulationsprover vid två separata tillfällen här i Sverige, där de inte kunnat se någonting avvikande. Dr D sa redan efter första provtagningen att jag behöver både Trombyl och Fragmin, eftersom att det fanns avvikelser i provsvaren.
    Hormonerna. Mitt HCG steg alldeles för sakta, 25-30% på 48h. Mitt progesteron var även alldeles för lågt.

    Utöver det har jag även lagt märke till att mitt D-vitamin värde är på tok för lågt om man går efter vad som står i boken "It starts with the egg".
    Jag började med Trombyl, Fragmin och Prednisolon direkt vid plus. Dessvärre hade vi ingen koll alls på hormonerna och d-vitaminet och satte inte in behandling för det förrän för en vecka sedan (v. 8+0). Jag har därefter lämnat HCG ett par gånger och det har sjunkit stadigt, men alldeles för sakta egentligen då det bara sjunker med 800-1100 per 48hMissfallet är konstaterat av gyn på Sahlgrenska för tre dagar sedan, med hjälp av ultraljud och idag kom blödningar, klumpar och värk igång.
    Det känns som sagt för jävligt när jag tänker på hur sjukvården här hemma hanterar fertilitets- och missfallsutredningar, men jag har ändå något sorts nyfunnet hopp efter att ha varit till Aten och hittat alla dessa problem. Vi sitter nu och funderar på om nästa försök ska bli planerat med IVF, för att kunna tajma behandling av Dr D på bästa sätt, eller om vi ska fortsätta bli gravida på egen hand men då kanske behöva kämpa med att sätta in rätt behandling vid rätt tillfälle.
  • GraceKelly
    Steeph skrev 2021-07-26 18:58:09 följande:
    Hej, vad ledsen jag blir att höra om missfallet. Spännande att ni dock ska försöka förhoppningvis snart igen Vilken fantastisk läkare Dr D verkar vara. Berättade han något om varför hcg stiger sakta? Jag har haft samma under mina 2 ma. De har dubblerats var 48 h i början men började sedan stiga bara med 35% runt vecka 6. Sen slutade hjärta slå precis vid 7+6. Jag kommer själv kontakta Dr D i höst för att få hjälp. Blir så trött på svensk sjuk/fertilitetsvård
    Dimitri är otroligt kunnig, och engagerad. Han har ringt och mailat både på vardagar och på helger, ibland sent på kvällarna för att han har kommit på något han behöver diskutera.
    Han har inte ännu kommenterat varken HCG eller missfallet, mer än att han i början sa att det stiger för sakta men att han var optimistisk eftersom att det ändå stiger.
    Det vi hittade denna graviditet var att mitt progesteron-värde var alldeles för lågt, och mina missfall visar typiska tecken på "svält", dvs progesteronbrist. Det påverkar i sin tur HCG-kurvan. Du skulle kunna hålla extra koll på ditt progesteron nästa gång, och se till att få behandling om det skulle visa sig vara för lågt. Den behandlingen måste sättas in direkt. Jag kommer att få både injektioner och vaggisar vid nästa försök, redan innan plus.
Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!