• Anonym (Far)

    Sonens skola är inte klok!!!

    ÅÅH, Jag blir så förbannad!! 
    För 3 år sedan började sonen en ny skola som han trivdes superbra på under första året (7an). Han trivdes med lärarna och de hade ett bra schema.

    Inför 8an förändrades allt totalt och sedan dess har han knappt orkat gå till skolan!!
    Hans favoritlärare byttes ut med en kärring som inte ens lärarna står ut med! Det har både sonen och hans klassföreståndare berättat. Under årskurs 8 bytte han lärare 3 gånger i matte, 2 gånger i fysik, en gång i kemi och en gång i svenska. Under bara ett år... 

    Han har alltid varit en duktig elev och skrivit minst VG på alla prov och betygen har bara bestått av VG och MVG. 
    Sen den där "kärringen" kom in som svenskalärare så har han bara fått IG. I kemi skrev han ett prov som han fick IG i också. När han gjorde omprov fick han göra det med en lärare från en annan klass och då fick han VG. Visst låter det normalt? NEJ. Sonen sa att han inte hade pluggat inför omprovet utan skrev exakt samma sak så jag for upp på skolan för att kolla och vad ser jag? Jo båda proven är kopior på varandra ! men på omprovet där han hade en annan lärare fick han VG??

    Jag har bara trott att det varit vanliga klagomål från en skoltrött kille men jag förstod att han inte kunde ljuga eftersom han alltid har haft så mycket energi, älskat skolan och klarat höga betyg. Därför följde jag med honom på skolan igår och idag före lunch. Frågade elever och lärare hur skolan var och ALDRIG har jag varit på en skola där till och med lärarna vill skolka från lektionerna!! 

    Jag blev grymt chockad över hela skolan.. Elever skolkar, Slänger skräp överallt, Eldar på skolans material, slåss, skriker och är allmänt JOBBIGA. Lärarna försvann från lektionerna lite då och då och ALLA fick vänta minst 10 minuter för att få hjälp. Ingen visste vad dom skulle göra pga dålig information från lärare. 

    Idrotten var kaos. Väggarna var trasiga och material saknades. En stackars tjej fick en boll i huvudet och enligt en elev var det hennes fel för dom hade sååå rätt att spela fotboll under genomgången. Läraren märkte ingenting. Tjejernas omklädningsrum hade ett stort fönster så man kunde se rakt in. När jag frågade tjejerna hur dom gör så berättade dom att dom köar för att använda ett av de 3 omklädningshytterna. En klass med ca 15 flickor.. Ibland hade dom till och med idrott samtidigt som en annan klass dvs ca 30 flickor som turas om på 3 bås?! 

    Svenskaläraren ("kärringen") var den värsta jag träffat! Hon passar inte som lärare!! För det första så använde hon ord som inte ens jag (40 år) förstod. För det andra så ville hon inte hjälpa eleverna. När de frågade henne om hjälp så gick hon därifrån utan att hjälpa eller så hjälpte hon dem med allt UTOM det de sa att de ville ha hjälp med. Sonen la upp sin mobil på bordet och efter ett tag börjar hon skrika på honom om att "Den där knappluren (telefonen) ska ligga i skåpet eller fickan. Hur har man samvete att skrika på någon annans barn när barnets förälder är närvarande?? Hon tog av han mobiltelefonen och låste in den. Tydligen gör hon så varje lektion. Hon har även tappat bort hans prov och läxor vilket lett till att han har IG som betyg. Vad jag tycker var konstigt var att hon sa ingenting där 2 av flickorna i klassen PRATADE i telefon, 1 av flickorna smsade och 3andra killar spelade på sina mobiler? Jag ifrågasatte detta och hon sa "Det har inte du med att göra för det är min lektion och jag bestämmer här! Ska din son hålla på med den där får han gå ut". Jag sa "Han rörde den ju inte ens" och hon svarar " Galna människor som köper mobiler till sina snorungar" och gick. 

    Nu har jag några frågor.
    Är de flesta skolor såhär?
    Finns det någon lag på att lärare verkligen får ta av eleverna mobilerna? 
    Är det rätt att en elev ska få IG av en lärare för att hon uppenbarligen inte "gillar" honom? 
    Kan man på något vis få henne att sluta på skolan? (Klassföreståndaren sa att dom har försökt men pga brist på lärare så måste dom ha kvar henne. Sjukt att till och med andra lärare reagerar och vill få henne att sluta.) 
    Kan man anmäla skolan/lärare pga att de gett olika betyg? Läraren påstår att sonen verkligen skrev IG men den andra läraren påstår att han har vg och konstigt vore det väl annars då han alltid haft vg i kemi. (Kemiproven var som sagt KOPIOR men ändå IG-VG) 

    Jag vill ändå klarlägga att det ÄR lärarna det är fel på.
    - Sonen haft MVG i svenska innan han fick ny lärare och då sjönk betyget till IG.
    - På föräldramöte kom vi fram till att: I sonens klass har 7 elever IG och innan hade dessa VG. 11 elever har G och dessa hade VG. 3 elever har MVG och dessa hade G. (Lärarens kommentar var att de KÄMPAR, dock lämnar de in alla uppgifter ca 1-2 veckor efter utsatt tid och de skriver sämre uppsatser än de RIKTIGA VG/MVG eleverna.
    - Sonen har mvg i idrott men läraren struntar i att halva klassen springer omkring och gör något annat.
    - Sonen hade VG i kemi men fick IG på första provet efter de bytt lärare. När han skrev provet med en tredje lärare fick han VG. Två lärare ger han vg, en påstår att han har ig.
    - 4 elever har bytt skola under dessa 3 år för att de inte stått ut med skolan och lärarna.
    - 6 lärare har sagt upp sig pga brist i skolan.
    - Kan ge tusen anledningar men anser inte att det är någon mening då jag egentligen bara vill ha svar på frågorna. 

  • Svar på tråden Sonens skola är inte klok!!!
  • cloudberry79
    Anonym (?) skrev 2012-01-25 18:26:53 följande:
    JAg blir lite förvirrad här, hjälp mig snälla TS. Du skriver att "inför åttan förändrades allt totalt och sedan dess har han knappt orkat gå till skolan" Jag drar då slutsatsen att det var fr o m åk 8 som de dåliga resultaten borjade.

    Vidare beskriver Du hur det varit innan åk 8, med orden:  "betygen har bara bestått av VG och MVG" .

    Min fråga är således, får man inte (än så länge) de första betygen under höstterminen i åk 8? HUr har sonen i så fall kunnat få betyg före åk 8?
    Numera får man ge betygsliknande omdömen från första klass, tidigare fanns det med i bedömningen från åk5 då man (för några år sedan) gjorde sina första nationella prov. De första betygen på papper ska aldrig komma som en blixt från klar himmel, utan som lärare diskuterar man ofta om eleven ligger på godkänd nivå eller däröver på utvecklingssamtal och genom IUPn även innan formell betygssättning sker.
    If you love me - please don't feed me!
  • Anonym (haaaha)
    Anonym (...) skrev 2012-01-25 18:17:40 följande:
    det är inte bara LÄRARENS fel att din son nådde målen i 7an men inte i 8an etc..
    för det är ju inte alls så att kraven för betyg blir lite högre för varje nivå..?  och han kan ju inte bara sluta kämpa bara för att han får en ny lärare...det är bara LÖJLIGT

    och jag vägrar tro att det är så hemskt som du skriver om de enda som märker nått är nån enstaka lärare och en förälder.. det går rimligtvis hundra elever eller två-tre gånger mer på en skola.. någon mer borde ha klagomål eller liknande.. samla ihop till ett föräldramöte...

    dessutom vet jag att det SER RÖRIGT UT

    ang mobil: lärare har rätt att omhänderta störande moment ( = saker som mobiltelefoner) om dessa stör...
    det har jag själv gjort under vikariering ( efter att fått klartecken från rektorn att jag handlar rätt om jag gör så, det står i 'lagen', när jag diskuterade eventuella situationer som skulle kunna uppkomma innan jag gick in i klassrum första gången )

    ang provet - vad är det som säger att lärare 2 rättade rätt och inte den 1:a?  har du sett facit?

    OCH DET HETER SVENSKLÄRARE!
    Svenskalärare säger jag med så knip..

    Bitter är vad du är, hua..

    Håller på dig TS!
  • Wittra

    haha, lärare...en yrkeskår som drar åt sig mycket märkliga människor Jag har haft jättekonstiga lärare genom både grundskola och och gymnasium. Studierektorer är också ena konstiga folk, när jag precis börjat på nytt gymnasium, 6 mil att pendla om dagen och kurserna överensstämde inte med vad jag tidigare läst. Ovanpå all hade jag grava problem med matten och behövde extrakurser. Extrakursen låg utanför skoltid, när studierektorn sa detta så var min spontana reaktion "men då missar jag tåget hem till XX och är inte hemma förrän klockan halv sjuk?!" ....( OBS nu att min tanke INTE var att avstå från lektionen utan jag bara KONSTATERADE att läget skulle bli tuff"....då säger gubben skitsurt "jaha, ja, passar inte reglerna så får du återvända till din gamla skola!!"

    Jättepedagogiskt och trevligt uttryck, speciellt eftersom mitt byte grundade sig i att jag sommaren före hade mist min mamma och hade psykiska problem. Vilket han visste om. Sedan hade jag en mentor som slutade hälsa på mig. Orsaken? Jag hade inte vari närvarande på hans mattetimme. Grejen var ju bara att de läste kurs B och jag var inte färdig med A, utan gick på extrakurser för det. Jag såg liksom ingen vits i att närvara på en lektion i ett ämne jag ändå inte läste. Dessutom hade jag förstått det som att det var ok att jag gjorde så. Jag satt i bibblan och läste på andra saker. Läraren blev skitsur och slutade hälsa på mig.

    För ett missförstånds skull!

    TS, du gör rätt som agerar. Finns så mkt lama, taskiga så kallade lärare där ute. Inte undra på att folk inte är sugna på att höja lärarelönen generellt med alla egendomliga lärare där ute. Gå ihop med andra och skapa lite uppror. Lite ordning på torpet får det bli!!       

  • Strangers with candy
    Anonym (?) skrev 2012-01-25 18:26:53 följande:
    JAg blir lite förvirrad här, hjälp mig snälla TS. Du skriver att "inför åttan förändrades allt totalt och sedan dess har han knappt orkat gå till skolan" Jag drar då slutsatsen att det var fr o m åk 8 som de dåliga resultaten borjade.

    Vidare beskriver Du hur det varit innan åk 8, med orden:  "betygen har bara bestått av VG och MVG" .

    Min fråga är således, får man inte (än så länge) de första betygen under höstterminen i åk 8? HUr har sonen i så fall kunnat få betyg före åk 8?
    Ts syftar förmodligen på omdömen. Som helst inte ska vara betygsliknande. Men det är tillåtet att göra så på högstadiet även om skolverket inte rekommenderar det. På gymnasiet däremot får man inte sätta betygsliknande omdömen ens på ett prov. Men det är ingen som vet så alla gör det ändå. Mest för att elever och föräldrar tjatar sig blåa i ansiktet för att få en bekräftelse på vilket betyg omdömet motsvarar. 
  • Alessia

    Jamen sluta gasta och flytta din son till en annan skola och hoppas på att han klarar ut det bättre där. Förvånar mig att du inte redan gjort det eftersom detta tycks ha pågått en bra tid.

  • Strangers with candy
    Wittra skrev 2012-01-25 18:34:32 följande:
    haha, lärare...en yrkeskår som drar åt sig mycket märkliga människor Jag har haft jättekonstiga lärare genom både grundskola och och gymnasium.    
    Jag kan nästan sätta en peng på att jag har träffat bra mycket mer konstiga människor i mina möten med elever och föräldrar ;) Särskilt trevliga brukar de inte vara heller. När den 74:e eleven gnällt över att de får ta en sen buss/missar fotbollsträningen eller whatever för att skolan kommer i vägen så är det lätt att fel person får ta emot den sura kommentaren :) Inte för att jag rättfärdigar det, man ska alltid vara trevlig, men det är lätt hänt. 
  • Anonym (?)
    cloudberry79 skrev 2012-01-25 18:32:53 följande:
    Numera får man ge betygsliknande omdömen från första klass, tidigare fanns det med i bedömningen från åk5 då man (för några år sedan) gjorde sina första nationella prov. De första betygen på papper ska aldrig komma som en blixt från klar himmel, utan som lärare diskuterar man ofta om eleven ligger på godkänd nivå eller däröver på utvecklingssamtal och genom IUPn även innan formell betygssättning sker.
    Men nu skrev TS betyg och inte betygsliknande omdömen, därav min fråga, som f ö kvarstår.
  • Anonym (BetygsInflation?)
    Anonym (Moa) skrev 2012-01-25 15:01:48 följande:
    Du har inte tänkt på att den nya läraren kanske är den som faktiskt sätter "rätt" betyg medan den gamla läraren kanske var godtycklig? Detta är inte ett påhopp utan bara en reflektion.
    Jag hade precis samma tanke! 
  • Vit Lilja

    Har bara läst TS men ja, det där låter exakt som min högstadieskola, den var fruktansvärd så visst händer det, även om många skolor är betydligt bättre. Har fortfarande ångest när jag tänker på min skola. Usch och fy!

    Vi bytte lärare hela tiden, det var skitmycket bråk och tjafs och det var en ren lättnad att börja på gymnasiet.

    Tyvärr är det nog många föräldrar till högstadielever som blundar för verkligheten och tror inte det kan vara "så farligt" när barnen berättar, dom är ju bara trötta tonåringar liksom. Fast i vissa fall kanske det är så också, ja jag vet inte, svårt det där.

Svar på tråden Sonens skola är inte klok!!!