• Anonym (Far)

    Sonens skola är inte klok!!!

    ÅÅH, Jag blir så förbannad!! 
    För 3 år sedan började sonen en ny skola som han trivdes superbra på under första året (7an). Han trivdes med lärarna och de hade ett bra schema.

    Inför 8an förändrades allt totalt och sedan dess har han knappt orkat gå till skolan!!
    Hans favoritlärare byttes ut med en kärring som inte ens lärarna står ut med! Det har både sonen och hans klassföreståndare berättat. Under årskurs 8 bytte han lärare 3 gånger i matte, 2 gånger i fysik, en gång i kemi och en gång i svenska. Under bara ett år... 

    Han har alltid varit en duktig elev och skrivit minst VG på alla prov och betygen har bara bestått av VG och MVG. 
    Sen den där "kärringen" kom in som svenskalärare så har han bara fått IG. I kemi skrev han ett prov som han fick IG i också. När han gjorde omprov fick han göra det med en lärare från en annan klass och då fick han VG. Visst låter det normalt? NEJ. Sonen sa att han inte hade pluggat inför omprovet utan skrev exakt samma sak så jag for upp på skolan för att kolla och vad ser jag? Jo båda proven är kopior på varandra ! men på omprovet där han hade en annan lärare fick han VG??

    Jag har bara trott att det varit vanliga klagomål från en skoltrött kille men jag förstod att han inte kunde ljuga eftersom han alltid har haft så mycket energi, älskat skolan och klarat höga betyg. Därför följde jag med honom på skolan igår och idag före lunch. Frågade elever och lärare hur skolan var och ALDRIG har jag varit på en skola där till och med lärarna vill skolka från lektionerna!! 

    Jag blev grymt chockad över hela skolan.. Elever skolkar, Slänger skräp överallt, Eldar på skolans material, slåss, skriker och är allmänt JOBBIGA. Lärarna försvann från lektionerna lite då och då och ALLA fick vänta minst 10 minuter för att få hjälp. Ingen visste vad dom skulle göra pga dålig information från lärare. 

    Idrotten var kaos. Väggarna var trasiga och material saknades. En stackars tjej fick en boll i huvudet och enligt en elev var det hennes fel för dom hade sååå rätt att spela fotboll under genomgången. Läraren märkte ingenting. Tjejernas omklädningsrum hade ett stort fönster så man kunde se rakt in. När jag frågade tjejerna hur dom gör så berättade dom att dom köar för att använda ett av de 3 omklädningshytterna. En klass med ca 15 flickor.. Ibland hade dom till och med idrott samtidigt som en annan klass dvs ca 30 flickor som turas om på 3 bås?! 

    Svenskaläraren ("kärringen") var den värsta jag träffat! Hon passar inte som lärare!! För det första så använde hon ord som inte ens jag (40 år) förstod. För det andra så ville hon inte hjälpa eleverna. När de frågade henne om hjälp så gick hon därifrån utan att hjälpa eller så hjälpte hon dem med allt UTOM det de sa att de ville ha hjälp med. Sonen la upp sin mobil på bordet och efter ett tag börjar hon skrika på honom om att "Den där knappluren (telefonen) ska ligga i skåpet eller fickan. Hur har man samvete att skrika på någon annans barn när barnets förälder är närvarande?? Hon tog av han mobiltelefonen och låste in den. Tydligen gör hon så varje lektion. Hon har även tappat bort hans prov och läxor vilket lett till att han har IG som betyg. Vad jag tycker var konstigt var att hon sa ingenting där 2 av flickorna i klassen PRATADE i telefon, 1 av flickorna smsade och 3andra killar spelade på sina mobiler? Jag ifrågasatte detta och hon sa "Det har inte du med att göra för det är min lektion och jag bestämmer här! Ska din son hålla på med den där får han gå ut". Jag sa "Han rörde den ju inte ens" och hon svarar " Galna människor som köper mobiler till sina snorungar" och gick. 

    Nu har jag några frågor.
    Är de flesta skolor såhär?
    Finns det någon lag på att lärare verkligen får ta av eleverna mobilerna? 
    Är det rätt att en elev ska få IG av en lärare för att hon uppenbarligen inte "gillar" honom? 
    Kan man på något vis få henne att sluta på skolan? (Klassföreståndaren sa att dom har försökt men pga brist på lärare så måste dom ha kvar henne. Sjukt att till och med andra lärare reagerar och vill få henne att sluta.) 
    Kan man anmäla skolan/lärare pga att de gett olika betyg? Läraren påstår att sonen verkligen skrev IG men den andra läraren påstår att han har vg och konstigt vore det väl annars då han alltid haft vg i kemi. (Kemiproven var som sagt KOPIOR men ändå IG-VG) 

    Jag vill ändå klarlägga att det ÄR lärarna det är fel på.
    - Sonen haft MVG i svenska innan han fick ny lärare och då sjönk betyget till IG.
    - På föräldramöte kom vi fram till att: I sonens klass har 7 elever IG och innan hade dessa VG. 11 elever har G och dessa hade VG. 3 elever har MVG och dessa hade G. (Lärarens kommentar var att de KÄMPAR, dock lämnar de in alla uppgifter ca 1-2 veckor efter utsatt tid och de skriver sämre uppsatser än de RIKTIGA VG/MVG eleverna.
    - Sonen har mvg i idrott men läraren struntar i att halva klassen springer omkring och gör något annat.
    - Sonen hade VG i kemi men fick IG på första provet efter de bytt lärare. När han skrev provet med en tredje lärare fick han VG. Två lärare ger han vg, en påstår att han har ig.
    - 4 elever har bytt skola under dessa 3 år för att de inte stått ut med skolan och lärarna.
    - 6 lärare har sagt upp sig pga brist i skolan.
    - Kan ge tusen anledningar men anser inte att det är någon mening då jag egentligen bara vill ha svar på frågorna. 

  • Svar på tråden Sonens skola är inte klok!!!
  • Strangers with candy
    Aled skrev 2012-01-25 21:20:49 följande:
    Jag håller med där.

    Det är bedrövligt att skolan har så lite att säga till om i en del fall. Anser skolan att elevers pillande med mobiler stör och har som regel att dessa inte ska med på lektion/ vara uppe så är det bedrövligt att detta ens måste divideras om. Lite respekt för sin utbildning , skola och lärare bör man kunna kräva.
    Ja, det är helt otroligt faktisk. Jag är gymnasielärare och om jag ska beslagta en telefon så måste eleven skriva på ett papper på att jag har tagit telefonen. Sedan måste jag gå och lämna den i receptionen omedelbart där eleven får hämta ut den i slutet av dagen. Detta är dessutom bara om telefonen uppenbart stör undervisningen. Att dividera med eleven om telefonen, få eleven att lämna ifrån sig telefonen, skriva på pappret samt att lämna telefonen i receptionen skulle förmodligen minst ta en kvart. Tar man elevernas telefoner är man en hemsk tyrann och gör man det inte så är man slapp. Det enda som man kan vara helt säker på som lärare - allt man gör är fel. 

    Det skulle underlätta enormt om föräldrar kunde ta lite ansvar och lära sina små sötnosar lite vett och etikett istället för att ständigt underminera lärarnas auktoritet inför sina små telningar. 
  • Strangers with candy
    Anonym (Far) skrev 2012-01-25 21:21:11 följande:
    Nu var det ju faktiskt så att hon märkte det men hade hon INTE gjort det så hade jag ifrågasatt varför hon INTE märker att 2 elever pratar i telefon på lektionstid under en muntlig redovisning.

    Och angående mobiltelefonen:

    Min son har inte alltid mobilen uppe utan han får lämna den redan när dom börjar.
    Och varför jag blev förbannad var för att det var JAG som hade den framför MIG. Det kunde alltså lika gärna varit MIN telefon hon tog om det inte vore för att hon såg att han la telefonen till mig. Hade han lekt, smsat eller pratat i telefonen hade hon mer än gärna fått tagit den men lagen säger att hon får ta den om den anses som störande. Alltså får hon INTE ta den när han går in genom dörren, eftersom han inte använder den så den stör. Den ligger ju bara i fickan.

    Och till den som sa att det heter SVENSKLÄRARE... Kolla upp innan du säger något !!
    BÅDA formerna är godkänd i svenska akademins ordlista...

    IG betyder icke godkänd och det är just det betyg han har. Han är icke godkänd.
    På betyget står det "--" men det heter fortfarande icke-godkänd. Hur uttalar man -- ?

    Han har fått betyg under hela skolgången men inget som finns antecknat och officiellt.
    Man har ju fortfarande prov och läxor fast man inte får terminsbetyg eller hur?
    Jo, enligt din berättelse så verkar ju tanten helt klart störd. 

     
  • Anonym (Far)
    Strangers with candy skrev 2012-01-25 21:32:50 följande:
    Jo, enligt din berättelse så verkar ju tanten helt klart störd. 
    Ironisk eller ej?

    Jag måste klarlägga att lärarna på skolan är supertrevliga och härliga förutom 2 stycken.
    Har verkligen inte något emot de andra lärarna för de har alltid bemött mig med respekt, aldrig ignorerat mig, och aldrig haft något strul med inlämningsuppgifter eller betyg.
  • Wittra
    Strangers with candy skrev 2012-01-25 18:39:42 följande:
    Jag kan nästan sätta en peng på att jag har träffat bra mycket mer konstiga människor i mina möten med elever och föräldrar ;) Särskilt trevliga brukar de inte vara heller. När den 74:e eleven gnällt över att de får ta en sen buss/missar fotbollsträningen eller whatever för att skolan kommer i vägen så är det lätt att fel person får ta emot den sura kommentaren :) Inte för att jag rättfärdigar det, man ska alltid vara trevlig, men det är lätt hänt. 
    Jaha? men nu gällde ju diskussionen lärare och inte huruvida föräldrarna är eller eleverna. så som min studierektor behandlade mig är under all kritik, det hände mer än bara jag delger här. Precis som den helt omogna mentorn jag hade. Tycker du inte lärare och skolpersonal ska föregå gå med gott exempel och t.e.x inte frysa ut elever bara för ett simpelt missförstånd.
      
  • Aled
    Anonym (Far) skrev 2012-01-25 21:21:11 följande:
    IG betyder icke godkänd och det är just det betyg han har. Han är icke godkänd.
    På betyget står det "--" men det heter fortfarande icke-godkänd. Hur uttalar man -- ?
    Nej, han har inte betyget IG eller "icke godkänt". Då hade det stått IG på hans betygsdokument, men eftersom det inte finns så gör det inte det. Han uppnår inte målen. Men, det var inte meningen att dra igång något med det, det var bara ett förtydligande.
  • Aled
    Strangers with candy skrev 2012-01-25 21:29:08 följande:
    Ja, det är helt otroligt faktisk. Jag är gymnasielärare och om jag ska beslagta en telefon så måste eleven skriva på ett papper på att jag har tagit telefonen. Sedan måste jag gå och lämna den i receptionen omedelbart där eleven får hämta ut den i slutet av dagen. Detta är dessutom bara om telefonen uppenbart stör undervisningen. Att dividera med eleven om telefonen, få eleven att lämna ifrån sig telefonen, skriva på pappret samt att lämna telefonen i receptionen skulle förmodligen minst ta en kvart. Tar man elevernas telefoner är man en hemsk tyrann och gör man det inte så är man slapp. Det enda som man kan vara helt säker på som lärare - allt man gör är fel. 

    Det skulle underlätta enormt om föräldrar kunde ta lite ansvar och lära sina små sötnosar lite vett och etikett istället för att ständigt underminera lärarnas auktoritet inför sina små telningar. 
    Massor av tid som går åt till strunt! Att behöva ägna så mycket tid till sådant är helt befängt. Tänk om all den tiden kunde användas till planering, utvärdering, extra stöd etc istället!
  • SHAKAWKAW

    Precis som min tid på högstadiet var... Lärare och rektorer bryr sig inte och ignorerar problemen, även fast det rapporteras. På min skola var det till och med två lärare som hade sex (!) med varandra i olika klassrum. Rektorn fick reda på det här på grund av 3-4 elever och en lärare, men han gjorde ingenting åt det. Fördjävligt att det ska behöva vara så i dagens svenska skolor.

    Tyvärr vet jag inte vad du ska göra. Jag var ju trots allt för ung för att göra någonting åt min skola. Men jag önskar dig lycka till i alla fall.

  • Anonym (lärare)

    Du ska :
    !skriva ner alla olika klagomål och skicka till rektorn. Be gärna om ett möte också. OBS! Det räcker inte med att ringa och prata med rektorn men om du skriver så måste allt som kommer in till en skola diarieföras, dvs registreras så de inte kan säga att de inget hört. Allt som diarieförs måste sedan rektor eller annan ansvarig reagera på.

    Skriv ner precis alla de här sakerna med struktur, gärna datum och återge även vilka svar du fick av "kärringen".

    Kolla gärna med andra föräldrar om de har liknande upplevelser.

    Det är olika nivå på det du skriver om. tex hur det fungerade i klassrummet,Det  är "basnivå" och det ska rektorn direkt ta till sig och ha samtal med den berörda läraren, ev med arbetslaget om det är ett större problem än en lärare. Om denna lärare är som du beskriver kan ju inte rektorn vara helt ovetande om det sedan tidigare.

    När det gäller provens olika bedömningar handlar det om rättssäkerheten, att alla elever har rätt till en rättvis bedömning. Har du proven kvar? Lämna kopior till rektorn och be om en förklaring. Om ett betyg är satt i avslutad kurs lämnar ni in klagomål till rektorn som då måste undersöka saken och då måste lärarna plocka fram det underlag de har använt. Om kursen fortfarande pågår, kräv att lärarna sambedömer för större rättssäkerhet (där jag jobbar är det en självklarhet). Detta går att läsa massor om på skolverkets hemsida och du kan ju gärna "hota" med att du tänker anmäla skolan till skolverket om de inte lyssnar.

    Sedan kanske hela skolan har större övergripande problem och det kanske inte du som ensam person kan komma åt men skolverket gör ju översyner emellanåt. Man kan alltid anmäla en skola dit men det är ju inte säkert de gör så mkt åt det genast.  Dålig struktur är ofta tecken på en svag ledning.

    men det viktiga är att du spar allting skriftligt. Om du är på ett möte med rektor tex, be honom/henne att sammanfatta allt mötet handlade om skriftligt, kan räcka med i ett mail, men då har du alltid allt sparat om det skulle leda till krångel.

    Tycker du/ni ska ta tag i detta på allvar och verkligen göra allt för att problemen med denna lärare kommer upp på bordet. Låter som om det är en person som ingen orkar rå på? Hade jag en sån kollega hade den inte blivit långvarig hos oss, det kan jag lova. Där jag arbetar är det otroligt bra stämning, vi samarbetar hela tiden, hjälper varann, eleverna trivs och en sån lärare skulle vara så udda att det inte skulle gå.

    och vet inte vem som skrev, men det är klart att IG finns som begrepp. IG är ett betyg i det gamla systemet och gäller några år till. Jobbar iofs på gymnasiet men det är ju samma betygssystem i högstadiet än så länge.

    Hoppas verkligen ni kan få till en ändring och att sonen kommer trivas bättre. Annars har man alltid valet att byta skola och då tappar den skola skolpeng, får sämre rykte osv.

  • Soolrosen

    Sen kan jag faktiskt tycka synd om elever som får en ny lärare när de går i 9:an och har bara halva terminen kvar och sen helt plötsligt går de från MVG till icke godkänd eller bara G... jag menar eleven tror ju då att han eller hon har gjort väldigt bra ifrån sig hela tiden och inte behöver lägga någon stor vikt på ämnet eftersom det går så bra. Sen när den nya läraren tycker något helt annat hur ska då eleven kunna hinna få upp sitt betyg igen så det behagar den nya läraren???? Det blir lite svettigt med tiden då...
    Det är ju faktiskt inte elevens fel att två olika lärare i samma ämnen tänker olika och sätter betyg på olika vis.

  • Anonym
    Anonym (lärare) skrev 2012-01-25 21:55:58 följande:
    Du ska :
    !skriva ner alla olika klagomål och skicka till rektorn. Be gärna om ett möte också. OBS! Det räcker inte med att ringa och prata med rektorn men om du skriver så måste allt som kommer in till en skola diarieföras, dvs registreras så de inte kan säga att de inget hört. Allt som diarieförs måste sedan rektor eller annan ansvarig reagera på.

    Skriv ner precis alla de här sakerna med struktur, gärna datum och återge även vilka svar du fick av "kärringen".

    Kolla gärna med andra föräldrar om de har liknande upplevelser.

    Det är olika nivå på det du skriver om. tex hur det fungerade i klassrummet,Det  är "basnivå" och det ska rektorn direkt ta till sig och ha samtal med den berörda läraren, ev med arbetslaget om det är ett större problem än en lärare. Om denna lärare är som du beskriver kan ju inte rektorn vara helt ovetande om det sedan tidigare.

    När det gäller provens olika bedömningar handlar det om rättssäkerheten, att alla elever har rätt till en rättvis bedömning. Har du proven kvar? Lämna kopior till rektorn och be om en förklaring. Om ett betyg är satt i avslutad kurs lämnar ni in klagomål till rektorn som då måste undersöka saken och då måste lärarna plocka fram det underlag de har använt. Om kursen fortfarande pågår, kräv att lärarna sambedömer för större rättssäkerhet (där jag jobbar är det en självklarhet). Detta går att läsa massor om på skolverkets hemsida och du kan ju gärna "hota" med att du tänker anmäla skolan till skolverket om de inte lyssnar.

    Sedan kanske hela skolan har större övergripande problem och det kanske inte du som ensam person kan komma åt men skolverket gör ju översyner emellanåt. Man kan alltid anmäla en skola dit men det är ju inte säkert de gör så mkt åt det genast.  Dålig struktur är ofta tecken på en svag ledning.

    men det viktiga är att du spar allting skriftligt. Om du är på ett möte med rektor tex, be honom/henne att sammanfatta allt mötet handlade om skriftligt, kan räcka med i ett mail, men då har du alltid allt sparat om det skulle leda till krångel.

    Tycker du/ni ska ta tag i detta på allvar och verkligen göra allt för att problemen med denna lärare kommer upp på bordet. Låter som om det är en person som ingen orkar rå på? Hade jag en sån kollega hade den inte blivit långvarig hos oss, det kan jag lova. Där jag arbetar är det otroligt bra stämning, vi samarbetar hela tiden, hjälper varann, eleverna trivs och en sån lärare skulle vara så udda att det inte skulle gå.

    och vet inte vem som skrev, men det är klart att IG finns som begrepp. IG är ett betyg i det gamla systemet och gäller några år till. Jobbar iofs på gymnasiet men det är ju samma betygssystem i högstadiet än så länge.

    Hoppas verkligen ni kan få till en ändring och att sonen kommer trivas bättre. Annars har man alltid valet att byta skola och då tappar den skola skolpeng, får sämre rykte osv.
Svar på tråden Sonens skola är inte klok!!!