• Marie Curie

    VF vs KS - sammanställning av risker

    Jag letade sjalv efter sadana siffror for ett par ar sedan men kunde inte hitta och jag tror tyvarr inte att det finns. Dels ar det svart att fa fram korrekta siffror for KS eftersom pga de faktorer som oftast avgor om det ska bli KS eller inte. I borjan gjorde man ju studier dar alla snitt, bade akuta och planerade, var inraknade och det blir ju helt snedvridet eftersom ett akut snitt eg borde raknas som en misslyckad vaginalforlossning och inte ett KS. Men aven om man enbart valjer att titta pa det planerade snitten ar det valdigt svart da de oftast planeras pga okad risk for komplikationer hos mamma eller barn vid vaginal forlossning (tex sate, sjukt, barn, tidigare komplikationer hos mamman etc). Valdigt sallan gors ju KS pa helt friska mammor med helt friska barn som ej haft komplikationer forut. Man kanske kan argumentera att satessnitt ar det men eftersom vi vet att om de istallet skett vaginalt hade de varit klassade som komplicerade sa ar heller inte helt korrekt att gora sa.

    Vad galler vaginala forlossningar finns det tyvarr inget samhallsintresse for att finansiera sadan forskning. Det ar iaf den anledning jag tror mest pa. For att forskning ska genomforas maste det finnas intresse fran forskare och mojlighet att fa pengar. De flesta som forskar inom detta omrade ar lakare och jag tror helt enkelt inte de har nagot att vinna pa att visa korrekt statistik pa riser med okomplicerade vaginalforlossningar. Dessutom sa maste vi ju borja med att definiera vad som ar en komplikation och det rader valdigt delade meningar om det. 

    Basta vore forstass att gora en randomiserad studie dar tex friska forstfoderskor med friska barn slumpades till antingen planerat ks eller vaginalforlossning, men det ar ju helt oetiskt.

    hmm, langt babbel men inget svar pa din fraga. Om nagon hittar vettig statistik ar jag valdigt intresserad.

  • Marie Curie

    Jag har last igenom rapporten och kanner mig faktiskt ratt besviken pa deras satt att bedoma de studier de gatt igenom. Trots att de forsoker gora en objektiv studie ar det valdigt tydligt att kejsarsnitt inte bor forordas. 
    Speciellt avsnitten om urininkontinens och analinkontinens ar daliga, tex sa skriver de forst att flera studier visar att riskerna ar mindre efter ks an efter vf, sedan drar de anda slutsatsen (och baserar den pa minst en studie dar det tydligt framgar att risken for urininkontinens ar okad efter vf aven langt efter fodelsen) att man inte kan se nagra langtidseffekter. De upprepar sedan detta langre ner. Daligt for att vara en oberoende rapport.

    Men jag antar att jag ar ratt javig i fragan, och den var absolut intressant att lasa med endel bra referenser. Dock kvarstar ju fortfarande problemet att man inte kan gora nagon randomiserad studie...precis som de papekar.

    Jag skulle garna vilja tipsa om den har artikeln fran april forra aret dar de har tittat pa hur "nojda" kvinnor ar med sitt val av vaginal forlossning eller ks. Vet att det gjordes en liknande undersokning i Sverige for nagra ar sedan som kom till samma slutsats namligen att kvinnor som sjalva valjer ks ocksa ar de som ar absolut nojdast med sin forlossning.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3086342/pdf/nihms282191.pdf

  • Marie Curie
    Mary Wollstonecraft skrev 2012-01-28 10:29:04 följande:
    Jag hittade precis det jag var rädd för i den här www.skl.se/MediaBinaryLoader.axd?MediaArchive...
    Skrämmande - hur kan vården tro att man ska ta deras avrådan mot ks på allvar, när de svart på vitt själva konstaterar att risken för att barnet dör, eller får hjärnskador av syrebrist är obefintlig med planerat ks, men finns vid vaginal förlossning? OCH där det konstateras dels att förlossningar med sugklocka tenderar att skapa förlossningsrädsla hos kvinnor, kan ge skador på barnet (man drar sönder ett nervnät i huvudet) - varför i hela världen fortsätter de att använda sugklocka så frekvent då?
    I samma broschyr konstateras svart på vitt att risken för att barnet dör eller skadas för livet vid förlossningen pga syrebrist inte finns vid ks, men existerar (även om det är ovanligt) vid vaginal förlossning. Samtidigt lyfter man fram en förhöjd risk för astma för ks-barn: Hur stor den är? Skrämmande 0,6 %-enheter i jämförelse med vaginalt förlösta barn. Just detta med astman tog min bm på Aurora upp sist jag var där, som om jag hellre skulle vilja ha ett dött eller hjärnskadat barn med mindre risk för astma än ett levande barn med någon högre astma-risk...
    Jag förstår naturligtvis att man inte kan resonera på det sättet på en generell nivå, men för mig som gått igenom en traumatisk förslossning med ett barn som faktiskt höll på att få svår syrebrist känns det som ett dåligt skämt att konfronteras med de siffrorna.
    Mitt förtroende för förlossningsvårdens prioriteringar är nere på 0 efter den här läsningen, tyvärr :(
    Tyvarr fungerar inte lanken for mig
  • Marie Curie
    Mary Wollstonecraft skrev 2012-01-28 13:44:00 följande:
    Sorry - det är samma länk som Ravenna lade ut här ovan tidigare (inlägg nr. 16). Det är riktlinjer/ beslutsunderlag för vårdpersonal vid önskan om ks.
    Ber om ursäkt för min ilska ton i inlägget ovan förresten! Känner mig bara rådvill och trött inför hela denna frågeställning, men av bakvända skäl :/ Hade så innerligt hoppats på att hitta klara, goda skäl för vaginal förlossning trots tidigare dåliga erfarenheter, och så inser man att vården inte kan ge en ett enda :( Jag vill ju inte snittas!!
    Jobbigt. Jag forstar att det ar en svar sits. Kan du satta fingret pa varfor du helst vill foda vaginalt? Ar det for att du vill uppleva en bra "normal" forlossning? eller nagon annan anledning?

    Kan bara tala for mig sjalv nar jag valde mellan alternativen och det enda jag ansag talade for vaginal forlossning for min del hade varit om jag ville ha manga barn. Enligt mig ar det just riskerna man utsatter sig for i kommande gravideter som kan vara avgorande for dar finns en ganska stor risk for komplikationer efter ks. Vill man inte ha fler barn efter den graviditet man ar i, ja da blir valet ganska latt (iaf var det sa for mig).  
Svar på tråden VF vs KS - sammanställning av risker