• jessie­07
  Äldre 26 feb 12:21
  41764 visningar
  7 svar
  7
  41764

  Hur länge ska man spara betalda räkningar?

  Mitt uppe i en storrensning av papper här hemma, och undrar  om  man måste spara betalda räkningar ett visst antal år??
  Någon som vet??  Tacksam för svar

 • Svar på tråden Hur länge ska man spara betalda räkningar?
 • Millan­91
  Äldre 26 feb 12:47
  #1
  -1

  Brukar vara 1 år.

 • Äldre 26 feb 16:32
  #2
  -1

  Spara som så länge du vill och känner för det. Som privat person har du inget krav på dig att spara sånt..


  jag säger bara vad jag tycker
 • Äldre 26 feb 16:51
  #3

  Du måste inte spara alls. En räkning är inget bevis på att den är betald. Däremot är det en bra ide att spara sammanställningen efter avslutad betalning med din internetbank men detta är inte heller ett krav då betalningshistoriken sparas på internetbanken.
 • Äldre 26 feb 16:54
  #4

  Spara dem så länge du finner dem intressanta, t.ex. kan det vara intressant att se hur olika utgifter har förändrats över åren och kunna följa upp vad man betalat. Kanske det kan vara intressant att se hur elpriset varierat från år till år för att lägga upp en budget eller byta leverantör.
  Du kan korrigera din deklaration upp till 5 år bakåt i tiden. Så de underlag du använder till din deklaration bör du spara så länge.
  En räkning i sig visar som sagt inte på att du betalat den utan bara på att du fått pappret så egentligen är den ointressant, men det kan vara ett bra sätt att se mer info om vad man faktiskt betalat och när.


 • 223
  Äldre 27 feb 18:26
  #5
 • Äldre 21 jun 20:37
  #6

  konsument@karlstad.se
  TUMREGLER FÖR HUR LÄNGE KVITTON SKA SPARAS ? Inkomster: lönekontoutdrag är lämpliga att spara i sex år, se deklarationer nästa sida ?

  Kvitton: sparas i 3 år, behövs för att du skall kunna visa var du gjort ditt inköp, när och vad du betalat. Utan kvitto kan du få svårt att reklamera din vara enligt konsumentköplagen. Har säljaren utfärdat en garanti längre än 3 år, spara kvittot under garantitiden.
  Fakturor/kvitton på arbete som utförts på fast egendom bör sparas i 10 år då denna reklamationstid är längre. ?
  Räkningar på Internet och kontokort: när du betalar dina räkningar på Internet får du inga kvitton. Skriv därför gärna ut sammanställningen av dina betalda räkningar och kontoutdrag. Spara utskrifterna lika länge som andra kvitton. Betalorderkopior för betalningar gjorda genom till exempel privatgiro och personkonto är inget bevis på att du betalat.
  KVITTON OCH ANDRA VÄRDEHANDLINGAR INFORMATION konsument@karlstad.se ?
  Deklarationer: Deklarationsunderlag bör sparas i sex år. Skatteverket kan inte kräva dig efter sex år men om du själv vill ha bevismaterial för tidigare år är det klokt att spara åtminstone 10 år. ?
  Fastighet: spara alla kvitton rörande fastigheten så länge du har kvar den (även reparationskvitton). ?
  Lån: kvitto på slutbetalt lån sparas i 10 år. ?
  Försäkringar: försäkringsbrev sparas så länge försäkringen är aktuell. Kvitton för betald försäkring sparas i tre år.
  Livförsäkringsbrev och begravningsförsäkring sparas hela livet.
  Faktaruta Preskription för en fordran mot enskild konsument är enligt Preskriptionslagen 2 §, 3 år om fordran inte avser löpande skuldebrev, då preskriptionstiden är 10 år. Preskriptionen kan avbrytas genom att påminnelser eller andra åtgärder görs för att till exempel driva in en skuld.

 • Äldre 21 jun 20:43
  #7

  Du måste inte men bör spara för din egen säkerhet både kvitton på vissa inköp och deklarations info och om du äger fastighet o dyl Se nedan eller sök på jurist på nätet det står hur du bör förfara. De kan kräva dig på betaln mellan 2-10 år i vissa fall, Du kan skanna in dina kvitton eller ta ut från din bank på internet papper på vad du betalt. Kom ihåg att din dator kan krascha eller nåt kan hända så jag tar alltid ut bevis.
  Se på svar lurvan

Svar på tråden Hur länge ska man spara betalda räkningar?
Logga in
Bli medlem