• Sinne12

    Någon som vet nått om citodon?

    Det är inte morfin i citodon heller. Men ett annat ämne (kodein) som i kroppen hos de flesta (ca 80% av befolkningen) omvandlas till mofin. Sen är det paracetamol i det, samma som i alvedon.

    De 20% av befolkningen som inte kan omvandla kodein till morfin i kroppen får ingen mer effekt av citodon än av alvedon.

    Som redan sagts så inte narkotikaklassat heller, men skrivs ut sk på särskild receptblankett.

    Citodon är beroendeframkallande pga morfinomvandlingen, och man kan alltså både bli beroende och missbruka det.

  • Sinne12

    Speciella recept, så det är inte mer speciellt än att det ska användas en lite annorlunda receptblankett, som heter just "särskild receptblankett".

    För patienten är det ingen som helst skillnad mot ett vanligt recept, oavsett om man får det i handen eller som e-recept. Får man det i handen kan man se att det står "särskild receptblankett" i grönt högst upp men det är också allt som är skillnaden för patienten.

    Särskilda receptblanketter är (var) svårare att förfalska, och tidigare när man inte hade samma legitimationskontroll var man hårdare på att kolla legitimation för läkemedel som krävde särskild receptblankett.

    Läkemedel kan ligga i narkotikaförteckning III utan att vara narkotikaklassade, de behöver innehålla över XXX mg (100 tror jag det är) kodein per tablett för att räknas som narkotikaklassade.

    Vissa preparat är narkotikaklassade om man fått tag i dem på annan väg än förskrivet via recept/utlämnat av läkare, men inte om man fått dem på recept med. T ex tramadol (Tradolan, Tramadol, etc) var i alla fall för en sådan. Hade du fått det på recept ansågs det inte narkotikaklassat, hade du kommit över dem på olaglig väg så vips var de narkotikaklassade.

    Så att en substans ligger i förteckningens tredje del betyder inte alltid att det ÄR narkotikaklassat. Sen är ju det struntsamma utifrån TS undran.

  • Sinne12
    P P Potatisgris skrev 2012-02-28 21:11:30 följande:
    Siffran är inte så hög som 20% utan betydligt lägre.
    Sen har vi en del som metaboliserar kodein i en rasande hastighet också, då intoxikation kan ske.

    Allt beror på ett leverenzym som sköter nedbrytningen av medicinen.
    Alla opiater/opioder ombildas till morfin.
    Och ett fåtal innehåller morfin i sig självt, men dessa skrivs inte ut i så stor utsträckning.
    har man lever problem så kan man få rent morfin som inte behöver metaboliseras.
    20% som ej alls kan omvandla kodein till morfin var ur fass. (Jag tillhör de som inte kan omvandla det för övrigt, så jag får rent morfin istället när det krävs sådan smärtlindring). Och absolut finns de med dubbel metabolism med, som man får sänka dosen för.
  • Sinne12
    P P Potatisgris skrev 2012-02-29 00:48:26 följande:
    Aldrig någonsin hört en sådan hög procent på de som inte klarar av att metabolisera kodein till morfin.
    4-7% har jag sett flertal ggr.
    Så var vänligen visa mig vart det står att 20% inte kan metabolisera kodein till morfin.

    Sen kallar man ju det inte för dubbel metabolisering.
    I så fall vad metaboliserar det sig till före morfin?
    Utan det är väl så bara att dessa har en större enzym aktivitet av det enzym som metaboliserar kodein.
    Och gör omvandlingen snabbare och effektivare.
    Blir lite knas ibland när jag skriver för snabbt eller via mobilen. Korrekt benämning är väl snabba metaboliserare, och det jag menade med dubbel, "dubbelt så snabbt" var min tanke (därmed inte sagt att det är just exakt dubbla metaboliseringshastigheten jämfört med övriga).

    Ang procentsatsen så köper jag som sagt rakt av din siffra, och att min var ur fass och när jag förstod varför kodein hade noll effekt på mig. Alltså mitt svar på det var inte ett "jag har rätt" utan "jag fick siffran därifrån, så din stämmer säkert bättre".

    Är alldeles för många år sen nu jag pluggade det där nu =) Kommer inte ens ihåg vad enzymet heter i huvudet (CYP-någonting, men minns banne mig inte för mitt liv vad som är efter CYP)
Svar på tråden Någon som vet nått om citodon?