• Anonym (Gravildo)

    Vägen till kejsarsnitt

    Hej tjejer!

    Jag väntar mitt första barn i september och vill av många anledningar få planerat snitt istället för att genomgå en vaginal förlossning.

    Jag tänkte inte med detta inlägg diskutera fördelar och nackdelar med KS vs VF, utan mer att vi som försöker få planerat KS alternativt hjälp med att bearbeta förlossningsrädsla i denna tråd kan stötta varandra i vår väg till en trygg förlossning, oavsett vilken väg ungen i slutändan ska ut :)

    Vi kanske kan dela med oss av våra tankar och känslor kring den procedur vi har att gå igenom?

    Jag har sökt mycket information kring hur man egentligen går till väga om man vill ha snitt. Vart ska man vända sig? Vem ska man prata med? Och hur i slutändan tas beslutet? Tyvärr är det lite svårhittat och det är tyvärr inte alltid man får rätt hänvisning av sin barnmorska heller, men min förhoppning är att min historia kan hjälpa någon annan. Jag är inte där än och vet inte hur det kommer sluta, men de som vill är välkomna att följa mig i min väg till (förhoppningsvis) kejsarsnitt.

    Kanske jag också ska berätta varför?

    För fyra år sedan somnade min lillasyster in i sin mammas mage i vecka 43.
    Historien kan göras hur lång som helst men efter en anmälan och ett halvsårs undersökning konstaterades det vi visste redan från första början. Om BM/Läkare vidtagit de nödvändiga åtgärder vid komplikation så hade min lillasyster levt idag. Hon dog på grund av oerhörd nonchalans och inkompetens från sjukhusets personal. En annars fullt frisk liten flicka.
    Det visade sig också senare att INGEN ens hade läst förlossningsjournalen!
    Orsaken till att hon inte överlevde var näringsbrist - inget vatten fanns kvar i livmodern. Detta visste de om. Trots det blev de hemskickade flera gånger då förlossningen egentligen borde ha blivit igångsatt, alternativt skulle de ha tagit ut henne akut med snitt då hjärtljuden inte var bra. Under en natt på sjukhuset stannade barnets hjärta, och då hade de inte ens fått träffa en läkare än.

    Detta har gjort att jag är livrädd för vaginal förlossning! Inte för själva förlossningssmärtan i sig. Utan för allt runtomkring som kan gå fel. För mig också (bestående men i underlivet om jag spricker mycket eller måste ta sugklocka) men framförallt för mitt barn. Särskilt som jag har absolut noll förtroende för att jag och barnet får den vård vi behöver OM något skulle gå fel.

    Ser man till min mammas förlossningar som varit extremt svåra så känns risken för att mycket ska gå fel också väldigt stor, då vi släktar på varann i princip allt annat också. (Kul kuriosa: Till och med våra livmodertappar är lika enligt gyn).

    Min äldre bror (första barnet) var nära att drabbas av syrebrist. Mamma låg ett dygn i förlossningen innan pappa tillslut krävde in en annan barnmorska som snabbt klippte och tog sugklocka. Hade inte det skett hade min bror idag antingen haft bestående men eller inte funnits alls. Även där ökade risken för att barnmorskan inte ville lyssna på att hjärtljuden blev svagare när mamma låg i den ställning som hon ville att hon skulle ligga och vänta i. Pappa stod med stetoskop och lyssnade på magen, tack och lov för det!!

    Min yngre bror, som klassades som en första förlossning eftersom det gått så många år emellan senaste, låg hon med i tre dygn med samma slutresultat som första. Under båda förlossningarna blev hon igångsatt mer än en gång och ändå gick det helt enkelt inte att få ut dem av egen kraft.

    Min extrema rädsla för komplikationer, risken för syrebrist och min brist på förtroende för vårdens förmåga att fatta rätt beslut och vidta rätt åtgärder gör tyvärr att en vaginal förlossning känns omöjlig för mig.

    Jag är givetvis insatt i riskerna med kejsarsnitt också men väger jag de riskerna mot riskerna med vaginal förlossning så känner jag mig definitivt tryggare med KS!
    Att min mage sedan kan få tufft att läka är faktiskt för mig ganska obetydligt i jämförelse.

    Proceduren

    Just nu befinner jag mig i det steg att jag pratat med min barnmorska om detta.

    Hon hänvisade mig till Noréa-barnmorska vilka jag nu ringt hos spec.mödra. Där fick jag berätta lite kort om mina tankar inför förlossningen och mina önskemål. Hon skrev ner detta och de ska höra av sig för att boka in samtal längre fram.

    Efter samtal med barnmorska hos Noréa ska jag nog få träffa en läkare. Jag har bett om att få träffa en specifik läkare, en som var ett fantastiskt stöd under vår tragedi inom familjen och det skulle kännas skönt att få prata med honom då han känner till hela historien.
    Hon jag pratade med förklarade att man normalt får träffa Noréa flera gånger innan det eventuellt blir tal om läkarbesök för beslutstagande, men med min grund till förlossningsrädslan ansåg hon att det kanske inte går att bearbeta och att det nog kan räcka med att träffa dem en gång bara för att upprätta journalen. Skönt!

    Nu gruvar jag väldigt mycket inför första samtalet med Noréa. Både för att jag är orolig över hur jag kommer bli bemött, då jag tyvärr upplevt att man blir väldigt ifrågasatt så fort det är tal om snitt och där ska man få sitta och "försvara" sitt beslut för en vilt främmande människa. Men också gruvar jag för att det bara är så SJUKT jobbigt att prata om. Och det blir inte precis lättare nu när man är hormonell och grinar för minsta lilla. Förhoppningsvis får jag träffa någon som är lika förstående som kvinnan jag pratade med i telefon.
    Men jag kommer bli imponerad av mig själv om jag ens får fram hälften av detta när jag ska ta det muntligt.

    Suck! Det blev massor längre än jag tänkt detta så jag får tacka alla som orkat läsa hela vägen ;) Men skönt var det att få skriva av sig och jag kommer uppdatera här med hur allt går framöver!

    Skulle vara jättekul om vi kunde bli fler som följs åt och stöttar varandra fram till dagen D Solig
    Berätta gärna era historier!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-06-04 19:55
    Länk till BF-/Snittlista:
    www.familjeliv.se/Forum-4-335/m65211776.html

  • Svar på tråden Vägen till kejsarsnitt
  • Anonym (Lilla jag)
    astro skrev 2012-04-17 11:31:21 följande:
    1) Biblioteket. Så slipper du lägga ut onödiga pengar.

    2) Anna Wilsbys bok skulle nog i och för sig passa dig bättre ("Innan du föder")

    Men jag menade mest att dina argument får mer kraft om du är (eller kan påstå dig vara) påläst. Då kan du säga emot effektivare.
    Personligen tror jag inte att en bok om att möta smärta - oavsett metod - är det minsta smart att rekommendera till en som redan är rädd att föda. Dum BM. I grund och botten är det nästan aldrig smärtan det handlar om utan helt andra saker - osäkerheten, bristen på kontroll, gamla trauman (ofta runt just brist på kontroll). Att det sedan kanske tar sig uttryck i att man säger sig vara rädd för just smärtan är en annan sak. Det kan ju vilken amatörpsykolog som helst genomskåda.

    Ett par länkar du kanske har nytta av:

    informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/j.1600-...

    www.omv.lu.se/uppsatsdb01/updf/2010/2218_2010...

    www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.2908...

    Särskilt den sista, en artikel om en studie i Linköping, tycker jag var väldigt intressant.
    Vilka bra länkar.. Läser allt jag kommer över för tillfället, samlar mod inför mitt nästa möte me aurora Bm så även jag tackar så mycket :) 
    UL idag ! :) äntligen får vi se lilla loppan <3 
  • Anonym (Julie)

    Mitt möte gick rätt bra i tisdags, tror jag. Hon upprepar hela tiden att de inte kommer tvinga mig till något. 

    Blir dock så fundersam på saker hon säger som:

    "Ja, det finns ju vissa risker med snitt".

    "Du är ju inte jättesmal"

    "Ibland finns det ju medicinska indikatorer som gör att man INTE snittar."

    "Eventuellt måste narkosläkaren också göra en bedömning"

    //

    ja, jag vet att jag inte är smal. Fine. Men vad är det hon menar? Om jag "går med på att övertalas till en VF" och den går åt helvete, finns det inget att göra då?  Idioti! Tänker en stund på förlossningsprogrammen som sänds på tv från USA där kvinnor som är dubbelt så stora som mig snittas utan problem. 

    Min man tycker det är knäppt hur hon formulerar sig. De ska inte tvinga mig till något, de ska helt enkelt övertala mig! Lycka till, säger jag! 

  • Kickioh
    Anonym (Julie) skrev 2012-04-19 18:06:50 följande:
    Mitt möte gick rätt bra i tisdags, tror jag. Hon upprepar hela tiden att de inte kommer tvinga mig till något. 

    Blir dock så fundersam på saker hon säger som:

    "Ja, det finns ju vissa risker med snitt".

    "Du är ju inte jättesmal"

    "Ibland finns det ju medicinska indikatorer som gör att man INTE snittar."

    "Eventuellt måste narkosläkaren också göra en bedömning"

    //

    ja, jag vet att jag inte är smal. Fine. Men vad är det hon menar? Om jag "går med på att övertalas till en VF" och den går åt helvete, finns det inget att göra då?  Idioti! Tänker en stund på förlossningsprogrammen som sänds på tv från USA där kvinnor som är dubbelt så stora som mig snittas utan problem. 

    Min man tycker det är knäppt hur hon formulerar sig. De ska inte tvinga mig till något, de ska helt enkelt övertala mig! Lycka till, säger jag! 



    Jag tycker över huvud taget att dom ofta uttrycker sig konstigt på dessa möten och är väldigt luddiga :/

    Jag har aldrig fått höra att jag inte kommer tvingas till något, bara att hon inte tordes spekulera över vad läkaren skulle ta för beslut i mitt fall. Sen har jag fått höra att läkaren jag ska till är en stor förespråkare till vaginalt ochväldigt ogärna beviljar snitt. Känns mörkt just nu! :( Men förhoppningen är ju att han ska göra ett undantag med mig eftersom han känner till historien, men vette fan alltså. Jag är jätterädd att han ska ha tagit beslutet innan jag ens kommit dit och så blir det rakt nej utan diskussion.

    Ska till min vanliga gulliga bm på måndag så tänkte prata med henne om hur jag känner bara för att få ur mig allt. Hon sa vid vårat första möte att hon inte trodde det skulle bli några problem för mig så hon kanske kan lugna mig lite nu.

    Suck, inte kul detta när man bara vill njuta av lilla livet i magen!

    Vad är nästa steg för dig nu? Ska du på fler möten eller blir det läkarbedömning nästa gång?
  • Anonym (Julie)
    Kickioh skrev 2012-04-19 21:06:25 följande:
    Jag tycker över huvud taget att dom ofta uttrycker sig konstigt på dessa möten och är väldigt luddiga :/
    Jag har aldrig fått höra att jag inte kommer tvingas till något, bara att hon inte tordes spekulera över vad läkaren skulle ta för beslut i mitt fall. Sen har jag fått höra att läkaren jag ska till är en stor förespråkare till vaginalt ochväldigt ogärna beviljar snitt. Känns mörkt just nu! :( Men förhoppningen är ju att han ska göra ett undantag med mig eftersom han känner till historien, men vette fan alltså. Jag är jätterädd att han ska ha tagit beslutet innan jag ens kommit dit och så blir det rakt nej utan diskussion.
    Ska till min vanliga gulliga bm på måndag så tänkte prata med henne om hur jag känner bara för att få ur mig allt. Hon sa vid vårat första möte att hon inte trodde det skulle bli några problem för mig så hon kanske kan lugna mig lite nu.
    Suck, inte kul detta när man bara vill njuta av lilla livet i magen!

    Vad är nästa steg för dig nu? Ska du på fler möten eller blir det läkarbedömning nästa gång?
    Känner också det! Vill slappna av nu! Inte gå och ha ångest! Nästa träff är iaf med läkare. Är också orolig för att hon inte ska lyssna utan bara besluta över huvudet på mig! Det är inte alls roligt det här... 
  • Anonym (bra tråd)

    Men varför inte bli beviljade ett kejsarsnitt innan en graviditet så slipper ni ju den här ångesten som ni har?! Det går att få ett kejsarsnitt beviljat innan man ens blivit gravid!

  • Kickioh
    Anonym (bra tråd) skrev 2012-04-19 21:19:23 följande:
    Men varför inte bli beviljade ett kejsarsnitt innan en graviditet så slipper ni ju den här ångesten som ni har?! Det går att få ett kejsarsnitt beviljat innan man ens blivit gravid!



    Här vill dom inte ens träffa en innan man gått på RUL och beslut tycker dom är tidigt att ta före vecka 33. Själv fick jag tjata till mig en auroratid till vecka 16, så tyvärr är det inte så lätt alltid.

    Skulle aldrig heller välja bort att skaffa barn om än jag inte fick snitt men förstår om de som känner så måste få det beviljat innan. Men även där kommer man väl inte ifrån ångesten? Då ska man istället ha ångest över att man kanske inte kommer våga skaffa barn om man får det nekat. Tror det blir oundvikligt hur man än bär sig åt :/ Men här där dom beviljar så sent var det ju inget alternativ ändå.
  • Kickioh
    Anonym (Julie) skrev 2012-04-19 21:16:26 följande:
    Känner också det! Vill slappna av nu! Inte gå och ha ångest! Nästa träff är iaf med läkare. Är också orolig för att hon inte ska lyssna utan bara besluta över huvudet på mig! Det är inte alls roligt det här... 



    Vad skönt att det blir med läkare nästa gång i alla fall! Men jag känner mig mer nervös inför det än inför aurora, för nu ska ju liksom ett beslut tas :S

    Tack och lov behöver det inte vara slutgiltigt då man alltid har rätt till en second opinion. Men vore ju så skönt om man bara kunde få det klart!
  • Anonym (bra tråd)
    Kickioh skrev 2012-04-19 21:39:18 följande:



    Här vill dom inte ens träffa en innan man gått på RUL och beslut tycker dom är tidigt att ta före vecka 33. Själv fick jag tjata till mig en auroratid till vecka 16, så tyvärr är det inte så lätt alltid.
    Skulle aldrig heller välja bort att skaffa barn om än jag inte fick snitt men förstår om de som känner så måste få det beviljat innan. Men även där kommer man väl inte ifrån ångesten? Då ska man istället ha ångest över att man kanske inte kommer våga skaffa barn om man får det nekat. Tror det blir oundvikligt hur man än bär sig åt :/ Men här där dom beviljar så sent var det ju inget alternativ ändå.

    Ok om du känner så förstår du. Om inte jag får snitt beviljat innan graviditet så kommer jag inte att skaffa barn och det är inget som jag kommer att ha ångest över heller. Barn är inte allt här i livet.
  • Kickioh
    Anonym (bra tråd) skrev 2012-04-19 21:45:01 följande:
    Ok om du känner så förstår du. Om inte jag får snitt beviljat innan graviditet så kommer jag inte att skaffa barn och det är inget som jag kommer att ha ångest över heller. Barn är inte allt här i livet.



    Förklarar du det när du ringer också så kommer det säkert gå lättare både att få en tid och sen ett snittlöfte. Hoppas det ska gå bra för dig :)
Svar på tråden Vägen till kejsarsnitt