• ässkli­ngen
    Äldre 3 apr 15:34
    25931 visningar
    19 svar
    19
    25931

    Någon som är bra på ämnet "järndepåer"??!

    För att göra en lång historia kort. Sökte för diverse olika symptom i höstas. Bl.a. extrem trötthet, huvudvärk, problem med syn och minne, andfåddhet, mycket lättirriterad mm mm.

    Massor av prover togs och jag kom i kontakt med flera läkare som sa att det var psykiskt...

    Efter ca en månad gick det över. Både läkare och jag trodde det var biverkning av vaccin. Läkaren nämnde också att jag skulle kunna äta järntabletter under mens för jag hade "lite dåligt med järn i depåerna".

    Jag åt sedan järntabletter regelbundet dagligen tills för ca en månad sen då asken tog slut. 2 veckor senare kommer symptomen tillbaka???!!! Jag blev helt knäckt! Och det enda jag kunde komma på skulle kunna vara anledningen är järnet. Så jag började äta järntabletter igen och sökte på nytt hos läkare, denna gången för ev.järnbrist. Han misstänkte B12-brist och idag har jag fått svar.

    Alla värden är jättebra! Skit också! Vad kan detta då vara?? 

    S-Ferritin var i höstas 8, utan att jag ätit tabletter och nu 21, men då hade jag ätit tabletter en vecka. Är detta bra eller dåliga värden? Tycker mig kunna läsa att 8 är under normalt, och att 21 är lågt med tanke på att jag äter tabletter. Har jag fel?
    Kan tillägga att mitt blodtryck nu senast var 82/60.. Sjukt lågt ju!

    Vill gärna höra era teorier, tack!   

    Fi

  • Svar på tråden Någon som är bra på ämnet "järndepåer"??!
  • ässkli­ngen
    Äldre 5 apr 13:33
    #1

    Ingen??

  • Äldre 6 apr 08:47
    #2

    Svårt att spekulera i orsaken till dina symtom. Men ditt ferritinvärde är fortsatt ganska lågt om än inte jättedåligt.


    Blodtrycket var sannerligen lite i snålaste laget och kan ev ligga bakom en del av symtomen.

  • Äldre 24 maj 22:06
    #3

    Hur har det gått? 

  • ässkli­ngen
    Äldre 28 maj 07:50
    #4

    Tack bra!

    Jag äter järntillskott och har inga symptom kvar!

  • Äldre 28 maj 13:52
    #5

    Vad skönt. Jag har samma problems om du, ett S-ferritin på runt  - 3-11 konstant. Min dåliga husläkare säger att det är normalt, men lite lågt. Och ordinerar järnmedicin, men jag kommer ju aldrig upp i BRA värden. Mitt HB kan vara bra, runt 125 och då säger han att då ska ja må bra.
    Jag mår av och till väldigt dåligt, och har även deppressiva problem, men jag tror detta med järn påverkar mycket mer än man trror.  Vad äter du för tillskott? 

  • ässkli­ngen
    Äldre 31 maj 22:16
    #6

    Men stackare! Jag tror oxå att järnet påverkar oss jättemycket. Från värk och trötthet till psykiska besvär.

    Men menar du att du trots järnmediciner ligger så lågt?? Det borde ju utredas i så fall! Har du fått B12-värdet kollat?

    Blöder du mycket vid mens? Äter du c-vitamin? Tränar du mycket?

    Jag åt först Hemofer, men fick riktigt läskiga migränattacker och testade att byta till Blutsaft. Inga fler attacker, så nu kör jag en dos Blutsaft och c-vitamin direkt på morgonen minst 30 min innan mat. På kvällen tar jag en Friggs brustablett Järn. Jag har kopparspiral och blöder därför mycket vid mens, och även ganska många dagar.

    Jag är dessutom vegetarian och tränar mycket. Ingen bra kombination enligt min läkare! Du bor inte i västra Götaland eller? I så fall kan jag rekommendera den läkaren jag var hos sist, han visste vad han pratade om. Verkligen!

    Uppdatera mig gärna och jag hoppas jag kan vara till hjälp!

  • Äldre 1 jun 21:19
    #7
    ässklingen skrev 2012-05-31 22:16:42 följande:
    Men stackare! Jag tror oxå att järnet påverkar oss jättemycket. Från värk och trötthet till psykiska besvär.

    Men menar du att du trots järnmediciner ligger så lågt?? Det borde ju utredas i så fall! Har du fått B12-värdet kollat?

    Blöder du mycket vid mens? Äter du c-vitamin? Tränar du mycket?

    Jag åt först Hemofer, men fick riktigt läskiga migränattacker och testade att byta till Blutsaft. Inga fler attacker, så nu kör jag en dos Blutsaft och c-vitamin direkt på morgonen minst 30 min innan mat. På kvällen tar jag en Friggs brustablett Järn. Jag har kopparspiral och blöder därför mycket vid mens, och även ganska många dagar.

    Jag är dessutom vegetarian och tränar mycket. Ingen bra kombination enligt min läkare! Du bor inte i västra Götaland eller? I så fall kan jag rekommendera den läkaren jag var hos sist, han visste vad han pratade om. Verkligen!

    Uppdatera mig gärna och jag hoppas jag kan vara till hjälp!
    Hej vän. Tack för svar. Jag bor i Stockholm.... Är utredd. Blöder massor vid mens. Alltid gjort. Låg inne vid 20-års åldern för då var mina värden jätte kass och jag fick blodtransfusioner och järn via dropp. Nu boostar jag med vitaminer och dubbel dos med järn och c-vitamin. Tränar en del också, och stressar kanske ännu mer.... 
  • Äldre 1 jun 21:21
    #8

    Tycker du 13 är lågt i depåer? Läkaren sa att det var normalt. Förra året hade jag 3. Fick bara sedvanliga duroferon. Ingen sjukskrivning. Nu är jag så trött att jag bara är hemma och sover. B12 ligger bra, men äter det sedan i går ändå. Ska vara bra för deppet också. Samt magnesium. Samt höjt min depp-medicin.... suck 

  • ässkli­ngen
    Äldre 4 jun 00:49
    #9

    Nä jag vet inte vad som är lågt ju... Jag syftade på 3an i detta fall..

    Och du har förstås kollat sköldkörtel o så oxå?

    Nä stress är ju inte bra heller såklart, men jag tycker ändå inte man ska ge sig. Tror man att det är nåt som inte stämmer i kroppen måste man kämpa vidare för att få veta orsaken!! Det är min åsikt!
    3 (!!) läkare sa till mig att jag hade utmattningssyndrom o att jag MÅSTE börja lämna bort mina barn (aldrig gjort det nämligen) för att få vila och bli frisk. Jag är så j-a glad att jag stod på mig!!! Det var bara det förbannade järnet ju!

    Hur mycket sover du då? Hur mår du när du vaknar? Och hur är din sömn? Ingen typ tandpressning och sånt som gör att du inte får vila?!

    Kämpa på!

  • Äldre 4 jun 12:04
    #10

    Men visst är det konstigt att läkarna sa att du hade bara lite smådåliga järndepåer, och B12 var bra. Men när du "själv-medicinerar" dig med järn och C så får du kraft tillbaka.  Tror du att det berodde på att din kropp behövde mer järn eller kombo med depp och psyke? 
    Jag blir lite sur på min husläkare, jag har ju haft järndepåer på 3 och HB på 89 för något år sedan och han ordinerar bara Duroferon. Jag har kämpat på så länge med dessa taskiga värden. Nu hade jag dock 13 och han var nöjd med det.
    Jag har dock haft problem med depressioner hela mitt liv.... så jag kankse är ett fall för psykolog istälelt?  

  • ässkli­ngen
    Äldre 4 jun 15:27
    #11

    Ja jag vet inte vad som beror på vad...

    Jag hade som sagt 8 i depåvärde när jag var som sämst. Men då ska ju tilläggas att jag ALLTID haft väldigt bra hb-värde hela mitt liv. Så kanske kanske blev reaktionen så stark hos mig för att min kropp fick som en chock. Jag vet ju inte, men det är nog min teori..
    Den läkaren jag var hos sist tyckte 8 var lågt och att jag absolut skulle ta tillskott. Mycket märkligt med olika besked, känns säkrare att prova sig fram själv!

    Min kollega hade ett hb på 100 och 2 i depåvärde. Hon tyckte bara hon var lite trött..

    Så det verkar ju va väldigt individuellt!

    Kanske är ditt mående psykiskt relaterat, vad vet jag. Men jag personligen tror att det psykiska måendet till väldigt stor del går hand i hand med den kemiska balansen i kroppen. Gäller bara att hitta rätt brist så att säga..

    Träffade en annan kvinna för ett tag sedan som sökt hos flera läkare för att hon var extremt trött. Någon sa åt henne att motionera, en annan att hon kanske borde gå ner i vikt. Men så kommer hon till en som säger att hon lider av kroniskt trötthetssyndrom och börjar behandla henne med b12 injektioner! Hon mår nu helt bra! Enligt värdena hade hon ingen brist, men tydligen så tyckte kroppen något annat!
    Helt fantastiskt tycker jag!

    Jag hade ju tur som dök på järnet på en gång. Och att skillnaden blev så markant när tabletterna tog slut. Men det är kanske så man får göra.. Testa sig fram och rådgöra med nya läkare.

    Jag lider verkligen med dig, men jag har ju tyvärr inget annat än råd och teorier att komma med..

  • ässkli­ngen
    Äldre 19 jun 13:48
    #12

    Here we go again...

    Fasiken också!!

  • Eisa
    Äldre 19 jun 14:43
    #13
    ässklingen skrev 2012-06-19 13:48:38 följande:
    Here we go again...

    Fasiken också!!

    Men du äter fortfarande järntabletter?

    Jag hade för ett år sedan ferritin 4 och HB 114. Började med Duroferon och fick upp ferritin till 26 och Hb till 143, rätt snabbt, fast jag inte ens följt doseringen. Så det var ju bra, men läkarna säger att ferritin 26 är rätt lågt och att jag ska fortsätta behandlingen.

    Järn påverkar absolut mycket i kroppen som man ej tror. T.ex kan ett ferritinvärde under 45 ge resteless legs (läste jag i nån studie) och jag har mycket besvär med restless legs även om det blivit grymt mycket bättre sedan jag började med Duroferon.         
  • Eisa
    Äldre 19 jun 14:45
    #14

    Vet ni varför ni har lågt järn? Har det gjorts någon utredning? Läkarna har väldigt lätt för att avfärda det hela som mens-relaterat, vilket det absolut kan vara, men är det den förklaringen du fått också TS?

  • ässkli­ngen
    Äldre 19 jun 17:03
    #15

    Nej jag dricker bara Blutsaft. Fick migrän av Hemofer, men har telefontid med läkaren imorrn o ska be om råd.

    Har ingen aning om varför det blivit såhär. Har varit vegetarian i 13 år men alltid legat över 140 i hb, och det är ju fortf bra på mig.
    Bara depåerna som var låga. Jag tränar ganska mycket, men inga galna mängder.

    Bokade tid hos bm idag, som plockar ut kopparspiral nästa vecka. Kanske påverkar den?!

    Jag går runt som i en dimma nu och kämpar med en stund i taget. Mest lider jag för att mitt humör emot barnen är helt oacceptabelt.

    Börjar även bli rädd att detta tar över mitt liv helt och hållet och att jag går in i nån depression eller nåt... Usch!

  • Äldre 20 jun 00:46
    #16
    ässklingen skrev 2012-06-19 17:03:50 följande:
    Nej jag dricker bara Blutsaft. Fick migrän av Hemofer, men har telefontid med läkaren imorrn o ska be om råd.

    Har ingen aning om varför det blivit såhär. Har varit vegetarian i 13 år men alltid legat över 140 i hb, och det är ju fortf bra på mig.
    Bara depåerna som var låga. Jag tränar ganska mycket, men inga galna mängder.

    Bokade tid hos bm idag, som plockar ut kopparspiral nästa vecka. Kanske påverkar den?!

    Jag går runt som i en dimma nu och kämpar med en stund i taget. Mest lider jag för att mitt humör emot barnen är helt oacceptabelt.

    Börjar även bli rädd att detta tar över mitt liv helt och hållet och att jag går in i nån depression eller nåt... Usch!
    Stackare. Jag tror du kan lida brist på andra näringsämnen också. Prova ät doser magnesium 600 mg om dagen och kombinera järnet med B6 och C-vitaminer. Prova Mivitotal!  
  • ässkli­ngen
    Äldre 20 jun 19:35
    #17

    Så pratar jag med läkaren idag för att rådfråga om annan medicin. Han tycker:

    Jag ska överdosera blutsaften
    Att kopparspiralen inte kan ha med detta att göra
    Att ferritin på 21 är bra, ska ligga mellan 7 o 34???!!!

    Jag tror inte på honom, tyvärr... Ferritin ska väl va typ 20-100??

    Jag blir så less va..

  • Äldre 19 jan 10:22
    #18

    Jag tror referensvärdey variera i olika kommuner. Men 21 är ändå lågt. Har du sagt till läkaren att du mår bättre efter att ätit järn? Vad säger hon/han? Hur mår du nu? Min läkare sa att det ligger på 10 och jag ligger precis där. Men hade ett hN på 140 innan dosering på dureferon. Efter 3 månaders koll ligger Hb på 149 och depåerna fortfarande på 10! Jag mår jätte dåligt som yrsel dåligt minne förvirring krypningar och stickningar i händerna andfått och hjärtklappning men läkaren säger bara att hon inte vet varför inte depåerna fylls på och att jag ska ta ett uppehåll! Mår så himla dåligt. Kan man må dåligt med låga depåer trots bra Hb ?


    ässklingen skrev 2012-06-20 19:35:50 följande:
    Så pratar jag med läkaren idag för att rådfråga om annan medicin. Han tycker: Jag ska överdosera blutsaften Att kopparspiralen inte kan ha med detta att göra Att ferritin på 21 är bra, ska ligga mellan 7 o 34???!!! Jag tror inte på honom, tyvärr... Ferritin ska väl va typ 20-100?? Jag blir så less va..

  • Ons 2 maj 2018 21:07
    #19

    Hur har det gått för er ? Mina järndepåer ligger på 27 . Är konstant trött . Hur många mg av järn åt ni per dag ? Om man börjar med B12 och Järn finns det någon risk att det blir för mycket ? Efterssom man har ?normala värden? .

Svar på tråden Någon som är bra på ämnet "järndepåer"??!
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.