• Äldre 21 Apr 21:44
    19285 visningar
    74 svar
    74
    19285

    Hur mkt billån är rimligt?

    Vi har inte billån alls, vi lånar i princip inte till konsumtion utan sparar istället.

    Det är så vi tänker, andra får förståss göra vad som känns bäst för dem. Även om man får bra ränta så är ju ett lån ett stort åtagande. Ett sparande kan amn alltid avbryta om situationen plötsligt skulle förändras eller att man märker att det inte funkar att lägga undan så mycket. Ett lån är man tvingad att betala oavsett vad.

    Och ja 143 000 tycker jag är jättemycket pengar att vara skyldig.

    Skulle i ditt läge välja en lite billigare bil istället som jag hade råd att lägga in kontant.


  • Äldre 22 Apr 09:17
    #7

    Fast en invändning mot ordvalet här ...man kan väl aldrig kalla ett lån som man förväntar sig betala tillbaka inom ett begränsat antal år för ett "måste"? Har man råd att låna det så hade man ju haft råd att spara det. Det är ju precis lika lätt/svårt.

    Ett huslån kan man i vissa fall kalla ett måste då det inte är realistiskt möjligt att spara till. Men att låna till en bil skiljer sig ju inte från att låna till en TV eller vad som helst annat.  


  • Äldre 22 Apr 18:52
    #13
    chrissandra skrev 2012-04-22 14:45:11 följande:
    Har man lånat pengar måste man betala tillbaka dem.
    oavsett man har lånat till hus, TV, bil eller kläder.

    En annan sak är man inte måste låna pengar. Inte till någonting. Det är ett val.

    Klart man inte måste. Man måste inte köpa någonting.

    Men ska man köpa ett hus, kan det vara ett måste att ta lån om man ska hinna bo i huset under sin livstid. Det är inte fallet för en bil eller en TV.  Det handlar om prylar med snabb värdeminskning och därtillkommande snabb avbetalningstakt vilket innebär att man lika snabbt kan spara ihop till dem istället.

     
  • Äldre 22 Apr 18:55
    #15

    Säkerheten är viktig för mig också men inte så viktig att jag sätter mig i skuld för det. Vi köpte en sjusitsig bil nu i vår då vi väntar fjärde barnet vilket gör att vi inte får plats i en vanlig bil längre. För 70' fick vi en bil som var både säker och rymlig nog.

    Som sagt får ju varje person bestämma sin inställning till lån, men tycker att det låter väldigt mycket att dra på sig med så låga inkomster.


  • Äldre 22 Apr 19:28
    #18

    Varför just en 08:a? Det kostar ju inte mer att äga en lite äldre bil om de inte är lastgamla. Särskilt inte när man har möjlighet att laga/meka själv.


  • Äldre 22 Apr 20:40
    #27

    Man får väl vara nördig på vilket område man vill men har man inte råd så har man inte råd, och ni har ju inte råd med en 200' krbil. Du tänker köpa bilen för pengar du inte har, det går väl inte att jämföra med att röka och snusa?


  • Äldre 22 Apr 20:53
    #30

    Med tanke på ränteskillnaden är det inte en bättre investering att lägga dina sparpengar på huset (även om jag personligen inte lånar till renoveringar heller). 

    Det allra smartaste vore förståss att inte köpa en dyrare bil än vad du har råd med.   


  • Äldre 22 Apr 20:54
    #32

    Jag sa inte att du inte hade råd. Jag sa att du kommer att handla för pengar du inte har. Du mköper ju bilen för bankens pengar, inte för dina egna - även om du tror dig kunna betala igen det i framtiden.  


  • Äldre 22 Apr 21:00
    #33

    Om utgiften inte är npgot problem i ekonomin och ni absolut vill ha just den bilen så förstår jag inte varför ni inte sparar ihop till den?


  • Äldre 22 Apr 21:11
    #38
    A0508 skrev 2012-04-22 21:04:43 följande:
    Jo men hur många 26 åringar med barn, hus och ett normal avlönat jobb har i det läget 200.000 kr i fickan? 
    Vi hade pengar till kontantinsats på miljonen, pantbrev mm och la 70.000kr kontant på bilen och målade om huset för 30.000 samma sommar, för 3 år sedan. Det är helt orimligt att ha hunnit få ihop de pengarna då. och sen har man ju gjort saker för barnen oxå.
    Man kan inte kontant köpa exakt allt. om man inte är "rik".

    Vi vill inte låna upp över öronen, men vissa saker måste man... men då är det bara hus & bil vi har lån på.. finns de som har krediter på annat, men det har vi inte... 
    Men det är väl bara att köpa en billigare bil? Vi behövde ockspå en sjusitsig bil pga tillökning och hade inte heller 200' i fickan. Då köpte vi inte en bil för 200'. Svårare än så är det ju inte. 

    Det är väl inget måste att dra på sig en massa nya skulder inför föräldraledigheten det är ju inget barnet har någon nytta av.   
  • Äldre 23 Apr 06:42
    #41
    chrissandra skrev 2012-04-23 01:37:51 följande:
    Vill man åka säkert och inte får plats i den bil man har längre så är det väl alldeles perfekt att det finns möjlighet att låna pengar till den bil man behöver.

    Ska man spara kanske det tar 5 år innan de fått ihop pengarna och det kan kännas lite drygt att inte kunna åka någonstans under den tiden.
    Visst, det finns billigare bilar men nu vill TS ha en så ny och så säker bil som möjligt för de ca 200.000:- som de är beredda att ge för bilen. 
    Man behöver inte köpa en bil för 200' för att den ska vara säker.

    Köper man en ny bil så är det för att man har lust att ha en ny bil, inte för att man "behöver" och det tycker jag personligen är en oerhört ogenomtänkt anledning till att låna pengar, inte mint när man har låg inkomst och en förestående föräldraledighet framför sig.

    Jag är hur chillad som helst men konsumtionslån för att kunna köpa dyrare saker än man har råd med när det finns billigare alternativ är fortfarande ingen bra idé.    
  • Äldre 23 Apr 06:49
    #42

    Folk får låna hur mycket de vill. De får snusa hur mycket de vill. De får låna pengar till snus om de vill. Det är ett fritt land.

    Men frågar man på nätet/forum då är väl det för att få ärliga svar?

    Mitt ärliga svar är att det sällan är klokt att låna till konsumtion, och därtill att 150' i billån med snabb avbetalningstakt inte är en rimlig nivå i en flerbarnsfamilj med låg inkomst och förestående föräldraedighet.  


  • Äldre 4 May 22:05
    #60

    Jag tycker det är fantastiskt skojjigt när folk sitter och skryter om "sina" fina bilar som de inte äger en enda centimeter av själva. Det är väl banken som borde vara stolt över sin ägodel? Det finns inget fint i att låna penmgar till konsumtion, det är bara tacky.


  • Äldre 5 May 16:05
    #66
    Sidika skrev 2012-05-05 12:17:29 följande:
    så även om man betalat över 60 k kontant så äger man inte en centimeter av bilen menar du??!! haha konstigt att det inte står bankens namn på ägarpapprerna då? bra då vet jag vart jag ska skicka nästa månads försäkringspremie!

    Tur att inte alla har samma inställning som du för då skulle sveriges ekonomi avstanna helt!

    Du kanske äger ena fälgen och avgasröret.
  • Äldre 5 May 16:06
    #67

    Om fler tänkle som jag skulle vi inte ha finanskris och global oro. Att handla för pengar man inte har, har alrig varit en lyckad lösning.


Svar på tråden Hur mkt billån är rimligt?