• chrissandra

    Hur mkt billån är rimligt?

    A0508 skrev 2012-04-21 21:37:27 följande:
    Vad är rimligt att ha billån på??

    Vi ska byta bil då vi behöver en större (7-sitsig) och har i dag en V70 -06:a.
    Har hittat en XC90 7-sits -08 och byter vi in vår gamla så kommer vi då ha ca 143.000kr i billån och det är ju mindre än vad bilden är värd idag då de begär 219.000kr för den...

    Är ett billån på 143.000kr mkt pengar (med tanke på modell osv givetvis, alla bilar kostar ju olika mkt).

    när vi köpte vår nuvarande bil så kostade den 160 och vi la in 70.000 kontant, så den har ju inte kostat så mkt varje månad.... nu blir ju kostnaden något högre... är det värt de? 
     
    Vad har/hade ni i billån??? 
    Låna så mycket ni vill men se till att bilen alltid går att sälja med ett högre värde än vad lånet är på.
    Köper ni bilen för 219000:- så kan ni inte sälja den för det om ni behöver bli av med den snabbt utan ni kanske får 175000:- men då är den ju fortfarande värd mer än 143000:- som ni lånat.
    Idag alltså men samma måste gälla hela tiden ni har lån
    Amorteringen måste alltså ske i snabbare takt än vad bilen sjunker i värde.

    Sammanfattning:
    Kolla att ni har möjlighet att amortera så pass snabbt att bilens värde alltid överstiger lånet. :)

     
  • chrissandra
    DetGodaLivet skrev 2012-04-22 09:17:36 följande:
    Fast en invändning mot ordvalet här ...man kan väl aldrig kalla ett lån som man förväntar sig betala tillbaka inom ett begränsat antal år för ett "måste"? Har man råd att låna det så hade man ju haft råd att spara det. Det är ju precis lika lätt/svårt.

    Ett huslån kan man i vissa fall kalla ett måste då det inte är realistiskt möjligt att spara till. Men att låna till en bil skiljer sig ju inte från att låna till en TV eller vad som helst annat.  
    Har man lånat pengar måste man betala tillbaka dem.
    oavsett man har lånat till hus, TV, bil eller kläder.

    En annan sak är man inte måste låna pengar. Inte till någonting. Det är ett val.
  • chrissandra
    DetGodaLivet skrev 2012-04-22 21:11:02 följande:
    Men det är väl bara att köpa en billigare bil? Vi behövde ockspå en sjusitsig bil pga tillökning och hade inte heller 200' i fickan. Då köpte vi inte en bil för 200'. Svårare än så är det ju inte. 

    Det är väl inget måste att dra på sig en massa nya skulder inför föräldraledigheten det är ju inget barnet har någon nytta av.   
    Men allvarligt! Jag får säga till dig som min son brukar säga till mig: Chilla!

    Det är inte ovanligt dumt, konstigt eller helt galet att låna pengar till en bil om man vill, kan, har råd, behöver osv...
    DetGodaLivet skrev 2012-04-22 20:40:46 följande:
    Man får väl vara nördig på vilket område man vill men har man inte råd så har man inte råd, och ni har ju inte råd med en 200' krbil. Du tänker köpa bilen för pengar du inte har, det går väl inte att jämföra med att röka och snusa?
    Bara man har råd att betala så är det väl upp till var och en att låna, att röka eller snusa kan mycket väl motsvara lånekostnaderna för en bil.
  • chrissandra
    DetGodaLivet skrev 2012-04-22 21:00:16 följande:

    Om utgiften inte är npgot problem i ekonomin och ni absolut vill ha just den bilen så förstår jag inte varför ni inte sparar ihop till den?


    Vill man åka säkert och inte får plats i den bil man har längre så är det väl alldeles perfekt att det finns möjlighet att låna pengar till den bil man behöver.

    Ska man spara kanske det tar 5 år innan de fått ihop pengarna och det kan kännas lite drygt att inte kunna åka någonstans under den tiden.
    Visst, det finns billigare bilar men nu vill TS ha en så ny och så säker bil som möjligt för de ca 200.000:- som de är beredda att ge för bilen. 
Svar på tråden Hur mkt billån är rimligt?