• A0508

    Hur mkt billån är rimligt?

    Vad är rimligt att ha billån på??

    Vi ska byta bil då vi behöver en större (7-sitsig) och har i dag en V70 -06:a.
    Har hittat en XC90 7-sits -08 och byter vi in vår gamla så kommer vi då ha ca 143.000kr i billån och det är ju mindre än vad bilden är värd idag då de begär 219.000kr för den...

    Är ett billån på 143.000kr mkt pengar (med tanke på modell osv givetvis, alla bilar kostar ju olika mkt).

    när vi köpte vår nuvarande bil så kostade den 160 och vi la in 70.000 kontant, så den har ju inte kostat så mkt varje månad.... nu blir ju kostnaden något högre... är det värt de? 
     
    Vad har/hade ni i billån??? 

  • Svar på tråden Hur mkt billån är rimligt?
  • A0508

    Har haft vår V70 i 3 år nu.. 
    Finns inte så många alternativ heller när man behöver en 7-sitsig bil..

    Vi tycker om volvo o det är en säker bil att färdas i med barn, speciellt då bilar med 7 säten oftast har det bakre sätet nära bakrutan... då vill jag veta att bilen är krocksäker!

    Har redan hus, så vi vet ju vilka kostnader vi har varje månad och vi tjänar ca 45.000:- före skatt ihop, men då jobbar jag bara 78% just nu... 

    Min sambo har egen firma o kommer laga den där, så vi kommer ju inte behöva lämna in den.. bara delar som kostar sen....
     

  • DetGodaLivet
    chrissandra skrev 2012-04-22 14:45:11 följande:
    Har man lånat pengar måste man betala tillbaka dem.
    oavsett man har lånat till hus, TV, bil eller kläder.

    En annan sak är man inte måste låna pengar. Inte till någonting. Det är ett val.

    Klart man inte måste. Man måste inte köpa någonting.

    Men ska man köpa ett hus, kan det vara ett måste att ta lån om man ska hinna bo i huset under sin livstid. Det är inte fallet för en bil eller en TV.  Det handlar om prylar med snabb värdeminskning och därtillkommande snabb avbetalningstakt vilket innebär att man lika snabbt kan spara ihop till dem istället.

     
  • Olle i skogen

    Får inte ihop det Obestämd Ni ska ha lån på 143tusen på en 219tusen bil.

    V70 i inbyte 88tusen -29tusen restskuld ger  59tusen+50tusen kontant ger 109tusen eget kapital.
    110tusen kvar  att låna upp till 219tusen

    Var kom 143tusen ifrån?? 

  • DetGodaLivet

    Säkerheten är viktig för mig också men inte så viktig att jag sätter mig i skuld för det. Vi köpte en sjusitsig bil nu i vår då vi väntar fjärde barnet vilket gör att vi inte får plats i en vanlig bil längre. För 70' fick vi en bil som var både säker och rymlig nog.

    Som sagt får ju varje person bestämma sin inställning till lån, men tycker att det låter väldigt mycket att dra på sig med så låga inkomster.


  • A0508

    Tack för länken.... Kollade in olika modeller o sen på blocket, men priserna var även på de bilarna höga om man vill ha en 2008 års modell.... Gillade VW Sharan men den kostade över 300 för en -08:a. :(

  • A0508

    Vi har tänk pruta ner den till 200tkr. 

    Med 50 kontant menade jag det vi får för vår gamla.

    alltså vi får 88.000:- för vår gamla, minus 29.000:- som finns i lån... det blir 59,000:-
    200.000-59.000= 141.000 kr kvar som blir nya lånet.
    Men det är ju under förutsättning att vi får ner den i pris.

    När man haft en nyare bil med allt man kan önska så vill man inte byta till nått äldre och min sambo som mekaniker vill inte skruva för att saker på våra bilar går sönder, det är inte lönsamt, men däremot service som man kan göra själv med kamremsbyte, olja osv. 
    Den tid han får ligga o skruva gammal skrot åt oss kan han lika gärna lägga på ett jobb o få in pengar ist.

     

  • Vinterankan

    Tycker också att det är en väldigt dyr bil till inkomsten. Nyare bilar köper man ju mycket för att slippa verkstadskostnaderna men ni slipper ju dom och har inte alls samma nytta av en nyare bil som "vi andra" som inte kan mecka själva. Som jämförelse så har vi har satt en gräns på att en bil får kosta ca 100-170 000 då vi tycker det känns som en rimlig bilkostnad till vår inkomst och då tjänar vi brutto ca 30 000 mer än vad ni gör. Sedan gör ju alla sina prioriteringar och det står ju er fritt att prioritera bilkostnaden högt om ni känner att de är viktigt med en nyare än bil än ni egentligen behöver.

Svar på tråden Hur mkt billån är rimligt?