Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Alliansens försvarspolitik suger, jag är så jäkla less!

    Svenska flygvapnet har, enligt sin egen hemsida, 134 st JAS-plan fördelade på tre flygflottiljer (Ronneby, Såtenäs och Luleå) men ändå klarar man inte av att skapa ett roterande schema för att hålla två plan i dygnet-runt-beredskap på flygbasen i Visby. Då måste det vara fel på prioriteringarna.


     


    Kanske läge att minska på storleken på insatserna i div Långbortistan-länder och se till att skapa en acceptabel miniminivå på försvaret av det egna territoriet?


     


    Insatsen i Afghanistan sägs officiellt kosta 1,3 miljarder per år. Här redovisas en annan kostnad. Ca 30 ggr högre:


    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kriget-kan-ha-kostat-sverige-35-miljarder_6171481.svd


     


    Oavsett vilket av detta som är rätt kan det omöjligen röra sig om särskilt många extra-miljoner för att hålla 24-7 beredskap för två JAS-plan i Visby. En tiondel av den officiella Afghan-kostnaden måste gott och väl räcka.


     


     


    Aldrig kunde man väl drömma om att M skulle gå ned sig nåt så fruktansvärt i försvarsfrågan?! Var den bara intressant att använda när man ville ”muskla upp sig” mot den dåvarande S-regeringen? Om man inte kan lita på M i en sådan här fråga, vem kan man lita på då?

  • Flash Gordon
    Missermajser skrev 2013-05-25 11:19:33 följande:
    Så ni som jobbar inom försvarsmakten ser Folkpartiet som den slutgiltiga lösningen eftersom ni gillar deras övriga politik men men främst för deras försvarspolitik?
    Alla nuvarande och fd officerare jag känner är folkpartister. Kan vara en slump förståss.

    Givet situationen så ser jag helst, i stort sett, en fördubbling av försvarsanslagen. Då hamnar jag väl närmast SD i den frågan kan jag tänka. Fast de är å andra sidan knappast mogna för att ta konkret ansvar, så vart skall man vända sig om man vill återbefästa Gotland? Moskva?
  • Flash Gordon
    Flash Gordon skrev 2013-05-27 11:07:34 följande:
    Alla nuvarande och fd officerare jag känner är folkpartister. Kan vara en slump förståss.

    Givet situationen så ser jag helst, i stort sett, en fördubbling av försvarsanslagen. Då hamnar jag väl närmast SD i den frågan kan jag tänka. Fast de är å andra sidan knappast mogna för att ta konkret ansvar, så vart skall man vända sig om man vill återbefästa Gotland? Moskva?

    Ser nu att SD bara vill öka anslagen med fem miljarder per år, från ca 41 miljarder till 46.

    Fem miljarder lär ju nätt och jämt ge luftvärn och robotar till våra visby-korvetter ens, antar jag.  
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2013-05-31 15:49:13 följande:
    Ryskt flyg övade för att stoppa Nato De ryska bombplanens övningsanfall nära Sverige i påskas skedde för att hindra Nato att flyga förstärkningar till Baltikum genom svenskt luftrum i händelse av krig. Det säger Lettlands försvarsminister Artis Pabriks.

    www.svd.se/nyheter/inrikes/ryskt-bombflyg-ova...

    Ja, men är det egentligen någon annan än CB som saggt att de INTE övade mot Sverige?

    Jisses vad rökta M börjar bli i sin tidigare paradfråga. 

    Och nu vill regeringen börja detaljstyra mer av inköpen. Det är lätt hänt att tro att Anders Borgs omsorg om budgeten och den allmänna arbetsmarknadspolitiken kommer att bli en allt viktigare faktor vid inköp av materiel medan militärens önskemål (särintresse som det är) blir allt mindre viktigt.

    http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3701965.ece

    http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3707851.ece

    Ett par rejäla extraanslag till försvaret nu så att Visbykorvetterna blir stridsdugliga, flygvapnet kan ha dygnetrunt beredskap med BEVÄPNADE plan och Gotland kan säkras medelst luftvärn och sjömålsrobotar. Åtminstone.     

       
          
  • Flash Gordon
    Missermajser skrev 2013-12-17 19:25:08 följande:
    Det skriver dom ju om på svts sida som jag länkade till gällande ett privata energibolag. Givetvis är det omdiskuterat ifall det ska betraktas så eller inte.

    Nu är det ju inte företaget som sådant som det "spioneras " på utan man håller koll på energipolitiken (eller vad man ska kalla det) i stort.
  • Flash Gordon
    Missermajser skrev 2013-12-18 18:09:49 följande:
    Jo jag minns till hur det gick med gasen när ryssarna var missnöjda.

    Och häromdagen köpte Ryssland Ukrainas fortsatta lojalitet genom att sänka deras gas-räkningen med en tredjedel.

    Energipolitik är makt-politik.
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2014-01-16 10:26:52 följande:
    Försvarsmaktens artilleri:

    Fälthaubits 77A och 77B har avvecklats och dess ersättare, Archer (FH77B på splitterskyddad Volvodumper) är försenad. Under tiden förfogar Försvarsmakten inte över fler pjäser än 4.

    Archer dröjer till 2015

    Det dröjer innan Archer blir operativt. Enligt FMV kan Sverige få sin första serieleverans först i slutet av 2015.

    www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/ar...


    Fast det där börjar ju bli gamla nyheter nu. Leveransen av nya pjäser blev försenad men man hade redan börjat skrota de gamla. Därav att vi blev utan huvudartilleri för ett tag. Sekundär-artilleri (dvs granatkastare) hade vi dock hela tiden och dessa övade man på i väntan på Archer.

    Jag tycker mer det är ett olyckligt händelseförlopp mer än något slags bevis på allmän "oförsvarsförmåga", eller vad man ska kalla det.

    Norge, som också beställt Archer, drabbades givetvis också av förseningar men de behöll sitt gamla system något år till istället och hade inget glapp.

    Usel försvarspolitik, det är att vi inte har luftvärn på våra korvetter och inte kan försvara Gotland vid behov.
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2014-01-16 17:13:47 följande:
    Jag kan mellan raderna läsa att "vi måste spara på utgifterna så mycket som möjligt och är därför snabba med att avveckla".
    24 pjäser som det är planerat att ha är dessutom försvinnande lite.


    Archer är byggd av de gamla 77:orna. Därför man var tvungen att montera ned dem först innan man kunde bygga Archer. Missen var att det tog längre tid att bygga Archer och då hade man redan skickat de sista 77:orna för nedmontering.

    Norge har visst hoppat av i december ser jag nu men de hade också bara beställt 24 st så nåt taktiskt tänk borde det finnas bakom när även de "bara" beställer 24 st.

    Danmark tittar på Archer och är ute efter 9-15 st nya pjäser.

  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2014-01-16 18:24:09 följande:
    Vi lär ha haft kring 100 FH77A/B, så vi hade inte alls behövt stå utan artilleri i väntan på Archer.

    Norge har ju sina amerikanska M109 och vem vet, kanske hade de redan tidigare planer på att komplettera Archer med exempelvis Pzh 2000, som nu är ett aktuellt alternativ.

    Danmark var ju med i projekt Archer tidigare men hoppade av 2006/2007.

    Nu läste jag om det där på någon blogg.

    Man började leverera 77 för nedmontering kring 2009(?) och tanken var att de skulle komma tillbaka som Archer från ca 2011.

    BAE i England som var ansvariga sa att "Inga problem, inga problem. Vi hinner med" ända fram tills sista fem-sex månaderna innan första leverans då man sa att man helt plötsligt att det uppstått problem och att man var försenad.

    Då hade Sverige redan hunnit leverera in dina 77:or i tron att man skulle få tillbaka Archer alldeles strax. Sedan blev förseningarna nästan två år.

    Inte så lätt att korrigera då.

    Nåt sånt minns jag det som.

    Danmark hoppade av utvecklingsarbetet 2006 men har nu kommit tillbaka som möjlig köpare av det färdiga systemet.
Svar på tråden Alliansens försvarspolitik suger, jag är så jäkla less!