• eucaly­ptus
    Äldre 5 May 13:17
    13823 visningar
    25 svar
    25
    13823

    5mån bebis vill inte sova

    Vår bebis på fem mån har sen några veckor tillbaka krånglat jättemkt med sömnen speciellt på dagarna. Detta har gjort att han är ständigt trött och "krashlandar" redan vid fem halv sex på kvällarna.

    På kvällarna när det är läggdags (vi skulle vilja att han var redo att lägga sig 18.30 men som sagt så "krashar" han långt innan så mestadels tvingas vi lägga honom tidigare) så är det bara jag som duger och nattningen tar vanligtvis 2-3 timmar. En "bra" kväll tar det 1,5 timme. Han somnar först jättefort men sen är det ngt som får honom att vakna så att jag måste ta upp honom igen och så håller det på tills han somnar helt och jag kan gå därifrån. Vi gör så att han får somna i min famn med napp (innan vid bröstet men han har lite fel tag så det blir sår om han snuttar för mkt, därför var vi tvungna att införa napp) och snuttefilt och så vyssar jag lite. Innan han har somnat men är lugn tar jag bort nappen och slutar vyssa. När han somnat lägger jag ner honom på sin sovplats (vi samsover). Som sagt så vaknar han efter en stund (han ligger liksom och rycker och på ngt sätt så väcker han sig själv) och så måste jag ta upp honom och "börja om" eftersom han inte kan somna utan att vara i famnen. Denna proceduren tar flera timmar och så här går det alltså till på kvällarna.

    På dagarna är han uppenbart trött. Trots detta så vill han inte sova. Varenda gång han ska sova stretar han emot, börjar skrika, vad man än gör så blir det fel. Han dödsskriker i famnen men lägger man ner honom så skriker han tio resor värre. Jag_vet_ju att han är trött och_behöver_sova men det är helt omöjligt. Om jag väl lyckas få honom att sova så sover han aldrig mer än en halvtimme och när han vaknar så börjar han skrika. Efter en stund lugnar han ner sig men vägrar somna om trots tappra försök. Runt en kvart efter att han vaknat och fått komma upp så visar han typiska trötthetstecken som att gnugga sig i ögonen, gäspa, ha en blank blick och bara ligga still och stirra. Efter en stund börjar han gnälla men åter igen: han vägrar sova.

    Varför håller han på så här?? Vad ska jag göra? Finns det ngt sätt att få honom att få regelbundna sovvanor och sova så att han inte blir gnällig och övertrött?

  • Svar på tråden 5mån bebis vill inte sova
  • Äldre 5 May 13:23
    #1

    Varför tar du bort nappen innan han har somnat för?


    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • eucaly­ptus
    Äldre 5 May 13:30
    #2

    Jag håller på att försöka få honom att somna utan napp/bröstet genom att använda mig av Elizabeth Pantley's gentle removal plan. Om han får fortsätta sova med napp utan att jag tar bort den vaknar han när sömnen blir ytligare av att nappen är borta. Detta gör att han vaknar en gång i timmen hela natten, eller mer, bara för att han tappat nappen.

  • Äldre 5 May 13:30
    #3

    Kan han inte sova ens i vagnen på dagen?
    Han kanske har någon tillväxt period nu som gör honom orolig/svårsövd..?!?

  • Äldre 5 May 13:33
    #4

    Det kommer säkert bli bättre med tiden, men jobbigt så länge det pågår såklart..

    Testat att vila med honom på dagen så han kan ligga nära dig och kanske sover bättre då?

  • Äldre 5 May 13:34
    #5

    Sover han på rygg?

    min son (3mån) sover mycket bättre på mage, då kan han sova 3timmar i sträck, på rygg sover han bara 30-60min sen vaknar han av att han rycker till i sömnen, så som du beskriver att din son gör.   

  • eucaly­ptus
    Äldre 5 May 13:34
    #6

    Nä inte ens i vagnen somnar han :( känner mig jätteoroad över att han vägrar sova. Eftersom jag har ångestproblematik så stressar jag säkert upp mig mer än nödvändigt och psykologen jag går till tycker att jag ska låta pojken skrika tills han somnar vilket gör mig ännu mer bekymrad eftersom det för mig inte är ett alternativ.

  • Äldre 5 May 13:35
    #7

    Har du/ni testat att sitta bredvid när han sover och börja söva om "redan" när han verkar vakna till?

  • eucaly­ptus
    Äldre 5 May 13:36
    #8

    Stenbock85: ja han sover på rygg. Kanske ska testa att lägga honom på mage. Det är bara det att man får en massa bannor från bvc då...

  • eucaly­ptus
    Äldre 5 May 13:39
    #9

    Konstantine: har testat att vyssa honom lite strax innan han brukar vakna för att se om han liksom kan "somna om i sömnen"  så att säga. Ibland funkar det och ibland inte. När det funkar brukar jag kunna förlänga sovstunden till en timme. Antingen sover han på dagen i min famn eller så sitter jag precis bredvid honom.

  • Äldre 5 May 13:41
    #10

    jag har inte ens tagit upp det med bvc att min son sover på rygg, tycker inte att det är något de behöver veta. det påverkar ju inte barnets utveckling på något sätt.

Svar på tråden 5mån bebis vill inte sova