• Äldre 20 Aug 06:19
    17392 visningar
    64 svar
    64
    17392

    Här delar vi med oss av våra "Förlossningsbrev"

    Vilken jättebra tråd.. jag födde barn för 8 år sedan och har helt glömt det där med förlossningsbrev men nu är det ju dags igen i Januari.

    Jag reagerar över två saker här i tråden...vilka LÅNGA brev flera av er har!!! En halv A4 sida- luftigt skrivet med mycket radavstånd var tipset jag fick förra gången. Tycker det är många rubriker som "vad jag ser fram emot", "Tidigare förlossningar" osv... Men det kanske ska vara så "nuförtiden"??

    En annan sak.. ni har lämnat brevet till er BM och hon har "godkänt det" såg jag... va fan.. alltså visst är min barnmorska i allra högsta grad involverad men i min graviditet först och främst. Hon kommer ju inte vara närvarande vid min förlossning och varför ska hon överhuvudtaget läsa brevet om det inte är för att man vill att hon ska kolla det och komma med synpunkter förstås. Sist så skrev jag mitt på ett lösblad och lade in i min journal som jag bar med mig, nu  har vi datajournalsystem här i länet och jag vet inte riktigt hur jag ska göra. En tjej på spec-förlossningen där jag gjorde mitt KUB sa att man kan ha det löst i väskan man har med sig till förlossningen och så kommer jag nog göra.
    För mig är brevet något som rör mig, min man och förlossningspersonalen. Sen har jag iofs NU en väldigt bra BM (bytte efter de två första gångerna) och jag har inget emot att hon ser mitt brev. Men ska det skrivas in i journalen ska JAG göra det och ensam. INte med henne sittandes över axeln eller att hon ska skriva in det.

    Är det så det går till numera, att BM ska få brevet och liksom godkänna det, eller är det ett val ni har gjort?

  • Äldre 20 Aug 06:53
    #52
    Edds skrev 2012-08-20 06:40:42 följande:
    Slemtorsk: Det är bara av eget val antar jag, sist jag var hos bm så pratade vi lite om jag ville att ngt speciellt stod i min journal och där skrev vi inte dessmer förutom om mitt låga järnvärde och så. Sen har jag skrivit ett eget brev som ligger i väskan. Några tankar på ett a4 som egentligen mer är för min sambo och mig som påminnelse om det är något vi vill ha sagt, detta är vårt första barn så vi har ju ingen aning!:) . Det är nog ingenting jag kommer kasta i ansiktet på bm på fl utan , känner jag att det behövs så kan det komma till sin rätt :)
    När jag kom in med sonen- födde då på Östra i Göteborg- så frågade de faktiskt om jag hade ett förlossningsbrev....tyckte det var trevligt att de brydde sig och det var inte bara EN som läste det utan flera var inne och ögnade igenom det vilket jag uppskattade och det MÄRKTES väldigt tydligt i arbetet att de läst brevet. Det var en del saker där som kanske var lite....udda... bland annat att min dåvarande skulle kastas ut om han betedde sig på vissa sätt och det gjordes.. han skuffades vänligt men bestämt ut från rummet då han började med sitt "något nedlåtande sätt"....kändes väldigt skönt att de hade koll på detta och reagerade...

    Nu har jag en ny man som jag absolut inte till varje pris ska lämna min sida *S* Men jag vet att han är lite "sjukhussjuk" så jag får nog skriva ner det...att han måste få lämna om han mår dåligt...

    Jag får prata med min BM om hur man gör.. nu träffar jag inte min egen nästa gång för hon har semester men de har väl rutiner för det antar jag.
  • Äldre 21 Aug 18:50
    #54
    StarStruck skrev 2012-08-21 18:42:10 följande:
    Kan tänka mig att lämna en förlossningsplan är inte det första man tänker på när man kommer in. Jag lämnade in en kopia som hon skrev in i datorn så tar jag med mig en kopia just in case. Det handlar inte om ett godkännande utan att det ska finnas med i journalen.
    Men "förr" bar man ju journalen med sig och brevet låg i den.. det var aldrig några problem att få fram journalen liksom. När jag ringde förlossningen påminde de om att jag inte skulle glömma den och det var det första de frågade efter när vi kom in, innan vi ens fick ett rum.

    Tycker det känns på snudd lite integritetskränkande att behöva låta någon annan skriva in mitt brev, det känns inte riktigt etiskt rätt. Kan tänka mig att det finns kvinnor som är osäkra och som har en barsk barnmorska med åsikter som lätt kan övertala en kvinna att skriva på ett annorlunda vis än hon skulle gjort om hon gjorde det på egen hand. Vet tex många barnmorskor som tycker att naturlig födsel är det enda rätta och som berättar om smärtstillande med väldigt negativ inställning och är man då rädd för smärta och vill ha smärtstillande kan det bli väldigt fel i mötet där om barnmorskan då ska skriva in önskningar...Nu är jag inte sådan men jag vill ändå inte att någon annan tar mina ord och skriver in i min journal. Då gör jag det hellre själv.
  • Äldre 22 Aug 16:25
    #58

    ja alltså jag är jätteintresserad... eftersom jag tycker att förlossningsbrev är jätteviktigt.. men jag är förvånad över att min BM på mottagningen ska "ta del" av det...Nu har jag iofs en väääldigt bra bm som jag tror skulle acceptera fullt ut att jag inte vill dela med mig av mitt brev- däremot den jag hade först (jag bytte) hade jag nog haft problem med men å andra sidan tvivlar jag på att hon skulle skrivit in något alls i min data-journal då hon inte ens hade startat en journal för mig trots att jag varit där tre gånger.... hon hade inte ens skrivit in provresultat....

    Mitt förlossningsbrev ligger ju en bra bit fram i tiden.. är på precis 20 fulla veckor idag men jag gillar att ligga steget före..eller kanske 10 steg före haha...

    Tanken jag har är att vara tydlig med att jag vill vara extreeemt försiktig med lustgas då jag överdoserade förra gången (pga jag inte fick korrekta instruktioner utan fick bara masken och inget mer) men att jag är beredd att testa men vill att de är uppmärksamma på mina reaktioner.

    Jag vill vara öppen för både smärtstillande och förlossningsställning men vill in i det längsta undvika smärtstillande och jag vill undvika traditionell "gynställning" samtidigt litar jag på att personalen har gott omdöme och kan hjälpa mig där.

    Min man är EXTREMT viktig för mig.. han sitter i rullstol och måste få plats vid huvudändan- det är inget alternativ att han befinner sig någon annanstans i rummet. MEN han är känslig och om han mår dålig och känner att han inte fixar det hela så är det okej att han lämnar rummet en stund men jag vill gärna att någon "tar hans plats" en stund då. Han vet ännu inte om han klarar/vill att klippa navelsträngen men han vill bli tillfrågad. Moderkakan vill vi inte se, vi vill inte ens bli frågade.

    Vi har humor... sjuuk humor och vi har skämtat oss igenom två IVF-behandlingar så pass att personalen vid några tillfällen frågat om vi båda fått morfin *S* Det är vårat sätt att ta oss igenom smärta och jobbiga situationer- häng gärna på. Skoja hellre än "ojja" jag klarar inte glada "Peppningar" eller gullande utan jag vill att personalen ska försöka anpassa sig till vår nivå.

    Våta handdukar är TOTALT förbjudna, det är det vidrigaste jag vet att bli baddad med en fuktig/våt handduk i pannan. (lustigt nog känns denna punkten viktigare än den om smärtstillande.ha ha)

    Jag vill testa att amma, men det är inte livsviktigt för mig. Jag tänker inte gå igenom det jobbet jag gjorde förra gången och jag vill be personalen att respektera detta. Jag kommer lägga barnet till mitt bröst och göra ett försök men jag vill också att vi blir lämnade i fred och att ingen lägger sig i så länge vi inte ber om hjälp. Vi kommer att ha egen ersättning och flaskor med oss och om det så behövs så kommer vi att använda oss av det.

    Jag vill åka hem så fort det bara går. OM allt är bra med mig och bebisen vill jag ha sk tidig hemgång (efter sex timmar på det sjukhus jag ska föda) och jag vill att även det respekteras och inte ifrågasätts.

    ****************************************

    Vad har jag glömt???

  • Äldre 22 Aug 16:41
    #60
    rosentagg skrev 2012-08-22 16:37:12 följande:
    Jag är likadan - vill vara förberedd lååångt i förväg! =)

    Nä, jag uppfattade nog att det var nån annan som tyckte det var ointressant.... 

    Tråkigt att ni hade en så ointresserad BM förs - och tur att ni fått ny!
    På Södra BB är det som ett mål att man kan får FL med den BM som följt med
    under tiden på MVC, därav mina inlägg om att prata om det på MVC. De ingår i team och jag
    har fått hälsa på de flesta andra BM oxå, så vi får väl se om det är en "tjenis"-BM jag får
    när det blir dax...    
    Ja, å så läggr de in det i journalen, som jag har godkänt att de får dela med SÖS BB, ifall
    jag hamnar där istället. Jag kommer ha en kopia i väska oxå, för man vet ju aldrig... =)

    På tal om att vara förberedd: hade BF i förrgår, men har haft bilen packad med förlossningsväska,
    biilbarnstol (babyskydd) å smått å gott sedan kanske 1,5 mån tillbaka.... =D
    När det gäller förlossningsbrevet, så skrev jag om mitt gamla rätt tidigt å har väl skrivit om det
    några gånger under veckorna som gått.
    Har även laddat kyl å frys ett antal gånger den senaste månaden (har varit inne några gångr på falskt alarm).   
    ja jag packade nog väskan 3 månader i förväg förra gången haha.. men det var ju lite för att jag opererades i vecka 26 (öppen bukoperation) och fick havandeskapsförgiftning straxt efter så det var tal om att sätta igång mig i stort sett varenda gång jag var inne på spec-förlossningen vilket var varannan till var tredje dag de sista månaderna *S*

    Min man vill att väskan packas NU och läggs i bilen...problemet är att han jobbar ju i Göteborg..vi bor i Vårgårda och jag ska föda i Borås... så jag vet inte.. och på BF har jag en obligatorisk föreläsning i Göteborg (pluggar ju) men har pratat med läraren om att jag nog skippar den och kör en komplettering haha..vill under inga omständigheter föda i Göteborg.

    Mysigt att ha ett sånt team.. skulle jag också vilja ha. Mannen som har barn i USA förstår inte alls ens vitsen med att gå till BM då hon inte ens är med på förlossningen, där hade man ju samma BM från den dag man testade positivt tills efterkontrollerna var gjorda liksom.
Svar på tråden Här delar vi med oss av våra "Förlossningsbrev"