Forum Förlossning - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Här delar vi med oss av våra "Förlossningsbrev"

  Tor 31 maj 2012 09:49 Läst 14269 gånger Totalt 64 svar
  Tor 31 maj 2012 09:49

  Hej!
  Eftersom jag själv är mitt uppe i att skriva mitt "Förlossningsbrev" och inte hittade
  så många trådar om det tänkte jag att vi skulle kunna dela med oss av varandras, 
  eller ge råd till dem som behöver det.

  Här är iaf mitt:


  Förlossningsbrev för Maria ******, (personnr)
  Pappa är Björn *****, (personnr)


  Detta är min andra graviditet och vi har en dotter på 4 år.


  Jag har haft en ganska jobbig graviditet, då jag tidigt fick foglossning, förvärkar
  och mycket sammandragningar.


  Jag vill gärna ha min sambo med mig, även efter förlossningen – så länge jag själv är på BB (att han få bo med mig och barnet). Jag vill gärna att han ska vara delaktig under hela förlossningen, så ge honom gärna tips på hur han kan hjälpa mig på bästa sätt.


  Jag är spruträdd och vill att personalen har förståelse för det.


  Jag vill inte ha besök av studenter eller praktikanter och ber er att respektera detta. Jag vill inte ens få frågan (det fick jag förra gången trots att jag bett om att slippa och en student närvarade och gjorde saker jobbigare för mig).


  Jag vill gärna veta vad som händer under förlossningen och vad som diskuteras, eftersom jag tidigare haft lite läkar- och sjukhusskräck.


  Jag är öppen för all typ av smärtlindring, utom akupunktur och sterila kvaddlar. Jag förlitar mig på att BM vet vad som är bäst för mig.


  Eftersom jag sprack under min förra förlossning, är jag orolig för att spricka igen, så får barnmorskan gärna hjälpa till med tydliga instruktioner vid krystningen för att undvika att jag spricker mycket igen. Det var väldigt traumatiskt och jobbigt för mig att bli bortkörd från mitt barn och min sambo för att sys (detta skedde mitt i natten och jag fick även ta ny ryggbedövning. Hon får gärna ge perinealskydd.


  Jag är öppen för att föda i olika ställningar och tar gärna råd från barnmorskan om detta. Hon får gärna guida mig under utdrivningsskedet.


  Vi vill vara involverade i alla beslut som gäller förlossningen.


  Om jag är alltför trött för att fatta beslut får Björn göra det.


  Björn vill inte titta på mig framifrån under förlossningen.


  Björn vill gärna klippa navelsträngen, MEN vi vill ha SEN klippning, dvs sen avnavling (när det slutat pulsera) . Detta vill jag att ni respekterar!


         
 • Mån 20 aug 2012 06:40 #51

  Slemtorsk: Det är bara av eget val antar jag, sist jag var hos bm så pratade vi lite om jag ville att ngt speciellt stod i min journal och där skrev vi inte dessmer förutom om mitt låga järnvärde och så. Sen har jag skrivit ett eget brev som ligger i väskan. Några tankar på ett a4 som egentligen mer är för min sambo och mig som påminnelse om det är något vi vill ha sagt, detta är vårt första barn så vi har ju ingen aning!:) . Det är nog ingenting jag kommer kasta i ansiktet på bm på fl utan , känner jag att det behövs så kan det komma till sin rätt :)

 • Mån 20 aug 2012 06:53 #52
  Edds skrev 2012-08-20 06:40:42 följande:
  Slemtorsk: Det är bara av eget val antar jag, sist jag var hos bm så pratade vi lite om jag ville att ngt speciellt stod i min journal och där skrev vi inte dessmer förutom om mitt låga järnvärde och så. Sen har jag skrivit ett eget brev som ligger i väskan. Några tankar på ett a4 som egentligen mer är för min sambo och mig som påminnelse om det är något vi vill ha sagt, detta är vårt första barn så vi har ju ingen aning!:) . Det är nog ingenting jag kommer kasta i ansiktet på bm på fl utan , känner jag att det behövs så kan det komma till sin rätt :)
  När jag kom in med sonen- födde då på Östra i Göteborg- så frågade de faktiskt om jag hade ett förlossningsbrev....tyckte det var trevligt att de brydde sig och det var inte bara EN som läste det utan flera var inne och ögnade igenom det vilket jag uppskattade och det MÄRKTES väldigt tydligt i arbetet att de läst brevet. Det var en del saker där som kanske var lite....udda... bland annat att min dåvarande skulle kastas ut om han betedde sig på vissa sätt och det gjordes.. han skuffades vänligt men bestämt ut från rummet då han började med sitt "något nedlåtande sätt"....kändes väldigt skönt att de hade koll på detta och reagerade...

  Nu har jag en ny man som jag absolut inte till varje pris ska lämna min sida *S* Men jag vet att han är lite "sjukhussjuk" så jag får nog skriva ner det...att han måste få lämna om han mår dåligt...

  Jag får prata med min BM om hur man gör.. nu träffar jag inte min egen nästa gång för hon har semester men de har väl rutiner för det antar jag.
 • Tis 21 aug 2012 18:42 #53

  Kan tänka mig att lämna en förlossningsplan är inte det första man tänker på när man kommer in. Jag lämnade in en kopia som hon skrev in i datorn så tar jag med mig en kopia just in case. Det handlar inte om ett godkännande utan att det ska finnas med i journalen.

 • Tis 21 aug 2012 18:50 #54
  StarStruck skrev 2012-08-21 18:42:10 följande:
  Kan tänka mig att lämna en förlossningsplan är inte det första man tänker på när man kommer in. Jag lämnade in en kopia som hon skrev in i datorn så tar jag med mig en kopia just in case. Det handlar inte om ett godkännande utan att det ska finnas med i journalen.
  Men "förr" bar man ju journalen med sig och brevet låg i den.. det var aldrig några problem att få fram journalen liksom. När jag ringde förlossningen påminde de om att jag inte skulle glömma den och det var det första de frågade efter när vi kom in, innan vi ens fick ett rum.

  Tycker det känns på snudd lite integritetskränkande att behöva låta någon annan skriva in mitt brev, det känns inte riktigt etiskt rätt. Kan tänka mig att det finns kvinnor som är osäkra och som har en barsk barnmorska med åsikter som lätt kan övertala en kvinna att skriva på ett annorlunda vis än hon skulle gjort om hon gjorde det på egen hand. Vet tex många barnmorskor som tycker att naturlig födsel är det enda rätta och som berättar om smärtstillande med väldigt negativ inställning och är man då rädd för smärta och vill ha smärtstillande kan det bli väldigt fel i mötet där om barnmorskan då ska skriva in önskningar...Nu är jag inte sådan men jag vill ändå inte att någon annan tar mina ord och skriver in i min journal. Då gör jag det hellre själv.
 • Tis 21 aug 2012 18:53 #55

  Jag har aldrig haft nåt brev...ingen har nånsin nämt det heller & jag ska snart föda mitt fjärde barn.
  Har bara läst om det på FL

 • Tis 21 aug 2012 19:57 #56

  Favoritar från mob. Bra tråd!

 • Ons 22 aug 2012 16:10 #57

  För min del är jag inskriven på Södra BB och deras MVC. Jag har då förtur till deras BB, som är mer familjevänligt och naturligt. Det är inte säkert att jag kommer få ha samma BM som jag har träffat hela tiden, beroende på när hon jobbar, men de i samma team har tagit del av mitt förlossningsbrev.
  När jag skrev att det vart "godkänt" var det mest på skoj jag skrev så.
  Det jag menar är att hon tyckte att det var bra och tydligt och hon förstår våra önskemål
  och vad vi varit med om tidigare osv....

  Förra gången jag födde (för 4 år sedan) hade jag mitt förlossningsbrev med mig i väskan in på BB på SÖS och
  de läste igenom det då oxå. För dem är det bra att få ett "hum om" vad vi vill och inte vill och utgå från det och sedan gör vi alla det bästa av situationen. 

  Jag är inte speciellt osäker alls, utan snarare känner jag mig trygg i att min FL kommer bli så bra vi tillsammans kan göra den. Dock vet jag att jag kanske inte kommer kunna uttrycka mina önskemål eller funderingar om och när jag har ont och ska föda.

  Det här med förlossningsbrev är inget tvång och individuellt. Är ni inte intresserade, så behöver ni inte vara det.
  Jag startade tråden för de som vill dela med sig av sina och för de som behöver hjälp att skriva. =)        

 • Ons 22 aug 2012 16:25 #58

  ja alltså jag är jätteintresserad... eftersom jag tycker att förlossningsbrev är jätteviktigt.. men jag är förvånad över att min BM på mottagningen ska "ta del" av det...Nu har jag iofs en väääldigt bra bm som jag tror skulle acceptera fullt ut att jag inte vill dela med mig av mitt brev- däremot den jag hade först (jag bytte) hade jag nog haft problem med men å andra sidan tvivlar jag på att hon skulle skrivit in något alls i min data-journal då hon inte ens hade startat en journal för mig trots att jag varit där tre gånger.... hon hade inte ens skrivit in provresultat....

  Mitt förlossningsbrev ligger ju en bra bit fram i tiden.. är på precis 20 fulla veckor idag men jag gillar att ligga steget före..eller kanske 10 steg före haha...

  Tanken jag har är att vara tydlig med att jag vill vara extreeemt försiktig med lustgas då jag överdoserade förra gången (pga jag inte fick korrekta instruktioner utan fick bara masken och inget mer) men att jag är beredd att testa men vill att de är uppmärksamma på mina reaktioner.

  Jag vill vara öppen för både smärtstillande och förlossningsställning men vill in i det längsta undvika smärtstillande och jag vill undvika traditionell "gynställning" samtidigt litar jag på att personalen har gott omdöme och kan hjälpa mig där.

  Min man är EXTREMT viktig för mig.. han sitter i rullstol och måste få plats vid huvudändan- det är inget alternativ att han befinner sig någon annanstans i rummet. MEN han är känslig och om han mår dålig och känner att han inte fixar det hela så är det okej att han lämnar rummet en stund men jag vill gärna att någon "tar hans plats" en stund då. Han vet ännu inte om han klarar/vill att klippa navelsträngen men han vill bli tillfrågad. Moderkakan vill vi inte se, vi vill inte ens bli frågade.

  Vi har humor... sjuuk humor och vi har skämtat oss igenom två IVF-behandlingar så pass att personalen vid några tillfällen frågat om vi båda fått morfin *S* Det är vårat sätt att ta oss igenom smärta och jobbiga situationer- häng gärna på. Skoja hellre än "ojja" jag klarar inte glada "Peppningar" eller gullande utan jag vill att personalen ska försöka anpassa sig till vår nivå.

  Våta handdukar är TOTALT förbjudna, det är det vidrigaste jag vet att bli baddad med en fuktig/våt handduk i pannan. (lustigt nog känns denna punkten viktigare än den om smärtstillande.ha ha)

  Jag vill testa att amma, men det är inte livsviktigt för mig. Jag tänker inte gå igenom det jobbet jag gjorde förra gången och jag vill be personalen att respektera detta. Jag kommer lägga barnet till mitt bröst och göra ett försök men jag vill också att vi blir lämnade i fred och att ingen lägger sig i så länge vi inte ber om hjälp. Vi kommer att ha egen ersättning och flaskor med oss och om det så behövs så kommer vi att använda oss av det.

  Jag vill åka hem så fort det bara går. OM allt är bra med mig och bebisen vill jag ha sk tidig hemgång (efter sex timmar på det sjukhus jag ska föda) och jag vill att även det respekteras och inte ifrågasätts.

  ****************************************

  Vad har jag glömt???

 • Ons 22 aug 2012 16:37 #59

  Jag är likadan - vill vara förberedd lååångt i förväg! =)

  Nä, jag uppfattade nog att det var nån annan som tyckte det var ointressant.... 

  Tråkigt att ni hade en så ointresserad BM förs - och tur att ni fått ny!
  På Södra BB är det som ett mål att man kan får FL med den BM som följt med
  under tiden på MVC, därav mina inlägg om att prata om det på MVC. De ingår i team och jag
  har fått hälsa på de flesta andra BM oxå, så vi får väl se om det är en "tjenis"-BM jag får
  när det blir dax...    
  Ja, å så läggr de in det i journalen, som jag har godkänt att de får dela med SÖS BB, ifall
  jag hamnar där istället. Jag kommer ha en kopia i väska oxå, för man vet ju aldrig... =)

  På tal om att vara förberedd: hade BF i förrgår, men har haft bilen packad med förlossningsväska,
  biilbarnstol (babyskydd) å smått å gott sedan kanske 1,5 mån tillbaka.... =D
  När det gäller förlossningsbrevet, så skrev jag om mitt gamla rätt tidigt å har väl skrivit om det
  några gånger under veckorna som gått.
  Har även laddat kyl å frys ett antal gånger den senaste månaden (har varit inne några gångr på falskt alarm).   

 • Ons 22 aug 2012 16:41 #60
  rosentagg skrev 2012-08-22 16:37:12 följande:
  Jag är likadan - vill vara förberedd lååångt i förväg! =)

  Nä, jag uppfattade nog att det var nån annan som tyckte det var ointressant.... 

  Tråkigt att ni hade en så ointresserad BM förs - och tur att ni fått ny!
  På Södra BB är det som ett mål att man kan får FL med den BM som följt med
  under tiden på MVC, därav mina inlägg om att prata om det på MVC. De ingår i team och jag
  har fått hälsa på de flesta andra BM oxå, så vi får väl se om det är en "tjenis"-BM jag får
  när det blir dax...    
  Ja, å så läggr de in det i journalen, som jag har godkänt att de får dela med SÖS BB, ifall
  jag hamnar där istället. Jag kommer ha en kopia i väska oxå, för man vet ju aldrig... =)

  På tal om att vara förberedd: hade BF i förrgår, men har haft bilen packad med förlossningsväska,
  biilbarnstol (babyskydd) å smått å gott sedan kanske 1,5 mån tillbaka.... =D
  När det gäller förlossningsbrevet, så skrev jag om mitt gamla rätt tidigt å har väl skrivit om det
  några gånger under veckorna som gått.
  Har även laddat kyl å frys ett antal gånger den senaste månaden (har varit inne några gångr på falskt alarm).   
  ja jag packade nog väskan 3 månader i förväg förra gången haha.. men det var ju lite för att jag opererades i vecka 26 (öppen bukoperation) och fick havandeskapsförgiftning straxt efter så det var tal om att sätta igång mig i stort sett varenda gång jag var inne på spec-förlossningen vilket var varannan till var tredje dag de sista månaderna *S*

  Min man vill att väskan packas NU och läggs i bilen...problemet är att han jobbar ju i Göteborg..vi bor i Vårgårda och jag ska föda i Borås... så jag vet inte.. och på BF har jag en obligatorisk föreläsning i Göteborg (pluggar ju) men har pratat med läraren om att jag nog skippar den och kör en komplettering haha..vill under inga omständigheter föda i Göteborg.

  Mysigt att ha ett sånt team.. skulle jag också vilja ha. Mannen som har barn i USA förstår inte alls ens vitsen med att gå till BM då hon inte ens är med på förlossningen, där hade man ju samma BM från den dag man testade positivt tills efterkontrollerna var gjorda liksom.
 • Ons 22 aug 2012 18:32 #61

  vad smart att ni lagt väskan i bilen färdigt... min ligger här på en byrå, halvt packad och jag ska föda nu om 2 veckor, eller ja om 2 v har jag BF.. Min tanke var väl mest att jag troligast är hemma när det händer, men vem säger att jag är det ! :D

  Sitter nu och skall förkorta min förlossningsplan  lite till, bara för att den ska vara så simpel som möjligt :) Sen är det bara att hoppas att allt går bra så man får komma hem och börja sitt nya liv med en liten bebis <3

 • Ons 22 aug 2012 18:59 #62

  Här har ni brevet färdigt, ca ett halvt A4. Känns som om jag fått med det viktigaste för oss åtminstone :)


   


  - Jag har haft svårt att förbereda mig inför förlossningen men är inte rädd. Övertyga mig om att bebis ligger rätt, detta oroar mig enormt mycket! Jag har även oroat mig mycket för bebis hälsa under graviditeten

  -   Bemöt mig lugnt och mjukt, jag är känslig av mig.

  -  Jag slappnar gärna av i badkar om möjlighet finns.

  -  Beslut om ställningar och smärtlindring tar jag tillsammans med personal.  Hjälp mig med instruktioner under krystarbetet.

  - Jag vill inte ha studenter eller praktikanter vid varken undersökningar eller förlossning.

  - Jag har hög smärtgräns men är spruträdd, mår dåligt av att se mycket blod. Blir lätt svimfärdig. Ta gärna blodprov i höger arm, vänster ger ingenting. Sätt gärna färdigt en nål så jag slipper flera stick. Vi vill inte se moderkakan och jag vill inte höra om ni måste klippa mig. Fråga J om han vill klippa navelsträngen.

  - Torka gärna av bebisen lite innan det tas till bröstet.

  -  Hjälp gärna J med vad han kan göra, om han blir alldeles för nervös.

  - Positiv till amning, försöker gärna själv i lugn atmosfär ensam med pappa och barn. Vi ber om hjälp vad de än gäller.

  Tack !

 • Melind­a05
  Visa endast
  Tis 3 nov 2015 00:52 #63

  Är det någon som vet om perinealskydd utförs av alla barnmorskor ?

 • Tis 10 nov 2015 11:19 #64

  Jag regarerar på att det är så många här som har väldigt "arga" brev, eller liksom ifrågasättande. Jag respekterar vårdyrket otroligt mycket och vill att de ska veta att jag tycker de gör ett fantastiskt jobb.

  Mitt förra förlossningsbrev för tre år sen jämfört med mitt nuvarande:


  2015:


  Ida Eglund, 84xxxx-xxxx  (omföderska) 


  Min man heter Mathias (tfn: 07xxxxxx)


  Nu är det dags att föda vårt andra barn (vi vet inte kön denna gång) och vi är tacksamma att vi fick en fin och trygg uppfattning om personalen för drygt tre år sedan när vårt första barn skulle födas. Dock var det en ganska komplicerad födsel då epiduralen gjorde att värkarbetet stannade av och lillan inte ville komma ner helt. Trots detta fick jag krystvärkar alldeles för tidigt och det tog slut på mina krafter. Hon kom ut med sugklocka tillslut.


  Min förra förlossning bär jag ännu med mig som ett trauma. Jag var totalt uppgiven och hade inga krafter kvar. Efter att tre sköterskor legat på min mage och pressat samtidigt som lillan drogs ut var jag helt knäckt. Jag missade första timmarna med henne för att jag inte orkade vara vaken ens. Jag kunde inte vara lycklig. Jag är livrädd att det ska återupprepas denna gång. Jag vill se moderkakan och när barnet vägs och mäts, prata med mig så jag är med mentalt också.


  Vi skulle önska oss att barnmorskan som ska förlösa oss är lugn och positiv, men inte rädd för att säga till. Det är trots allt barnmorskan vi kommer lita mest på. Vi vill ha information hela tiden om vad som händer och hur det ser ut i skedet. Det är oerhört viktigt för oss båda att barnmorskan eller sköterskan kommunicerar med Mathias också vad som händer och vad han kan göra för att hjälpa. Mathias är min största trygghet, använd gärna honom i ert arbete.


  Jag är en riktig känslomänniska, jag tar in andras energier enormt snabbt och är lättpåverkad. Kom gärna in till mig som en lugn och positiv hjälp.


  Jag vill inte behandlas som en omföderska, alltså att ni tar för givet att jag klarar mig. Jag är om möjligt ännu osäkrare denna gång. Mitt självförtroende från förra förlossningen är mycket lågt och jag behöver bli påmind om att slappna av, andas och att allt faktiskt går bra, (att jag gör rätt!) Påminn mig ofta!


  Jag fick inte ordning på lustgasen förra gången då värktoppen kom alldeles för snabbt inpå, trots CTG-övervakning. Antingen hjälpte lustgasen för sent eller så fick jag överdos. Därför önskar jag den här gången att någon av er sitter med mig i många värkar och guidar mig att använda den rätt.


  Jag är inställd på att klara av den här förlossningen utan epidural, men är öppen för alla vändningar som kan komma att ske. Men för att det ska gå så bra som möjligt utan medicinska smärtlindringsmetoder behöver jag bli påmind om att slappna av, andas, dricka, röra på mig och fokusera på pausen efter i stället för själva värken.


  Jag har varit i kontakt med specialistmödravården här på Danderyd ang bristning vid förra förlossningen. Läs gärna noga vad vi kom överens om där.


  Påminn mig att byta ställning väldigt ofta. Jag blir lätt bekväm med att ligga ner och vila. Hjälp mig på plats om det behövs. Förlossningspallen upplevde jag som ett mycket positivt redskap sist. 


  Jag är en riktig lågblodtryckare J Förra förlossningen behövde jag dropp efteråt och höll på att svimma i duschen, så hjälp mig med vätska och håll gärna koll på mitt blodtryck.


  Jag är absolut inte spruträdd eller nålrädd, men min största fobi är för slangar i näsa och mun, masken till lustgasen går bra. Jag har starka kräkreflexer så jag kan heller inte svälja tabletter med vatten. 


  Jag önskar att om barnet mår bra när det kommit ut läggs direkt på mitt bröst. Mathias ska få klippa navelsträngen. Vi vill vänta några minuter innan navelsträngen klipps.


  Om något går fel litar jag till fullo på att Mathias tar alla beslut, positiva som negativa.


  Tack för allt det fantastiska ni gör! Nu kör vi!! :)


  Med vänlig hälsning


  Ida & Mathias


   


  2012:


  Ida Eglund  84XXXX-XXXX (förstföderska)


  Min man heter Mathias 


  Jag har streptokocker och ska få dropp mot detta innan förlossningen.


  Vi skulle önska oss en barnmorska som är lugn och positiv, men inte rädd att säga till. Det är trots allt barnmorskan vi kommer lita mest på. Det är oerhört viktigt för oss båda att barnmorskan eller sköterskan kommunicerar med Mathias vad som händer och vad han kan göra för att hjälpa.


  Mathias är min största trygghet och jag litar enormt mycket på honom. Vi vill inte bli lämnade ensamma för långa stunder utan att bli tillfrågade.


  Om det finns tid vill jag försöka bada eller duscha, jag tror mig även vilja ha en epidural om det passar sig eller behövs.


  Om jag har lång tid med onda värkar under öppningsskedet är jag inte rädd att pröva akupunktur. Jag vill verkligen ha lustgas. 


  Jag har kämpat med ångest och panikångest tidigare i mitt liv, så jag är rädd att jag ska få liknande känslor under förlossningen. Om jag skulle drabbas av panik så behöver jag trygghet, tröst och lugn. Det var mer än ett år sedan jag upplevde panikångest.


  Jag kommer försöka att gå in i mitt eget fokus med meditation och andning, men behöver nog bli påmind ofta att andas ordentligt. Det här vet min man om och han kommer hjälpa mig så mycket han kan. Under den stunden jag kan använda mig av detta skulle jag uppskatta lite lugnare stämning i rummet.


  Jag har haft problem med tarmarna (smärta) mycket till och från i graviditeten, särskilt i början då jag även hade cystor som tryckte på. Jag får lätt ont i magen och har lätt för att må illa då jag även har reflux. 


  Jag är orolig för att spricka, det är mest för tiden efter förlossningen jag oroar mig. Jag har lidit av analsprickor till och från i nästan sju år och vet hur ont bara de små sprickorna gör, så om det går att underlätta på något sätt får ni göra allt i er makt att jag inte ska spricka.


  Jag prövar gärna olika förlossningspositioner, men tror nog mest på att få lite hjälp av gravitationen sittandes eller ståendes på knä, om jag orkar.


  Jag är absolut inte spruträdd eller nålrädd, men min största fobi är för slangar i näsa och mun, jag har starka kräkreflexer så jag kan heller inte svälja stora tabletter med vatten.


  Jag önskar att om barnet (som vi nästan är säkra på att det är en flicka) mår bra när det kommit ut läggs ganska direkt på mitt bröst. Mathias önskar att få klippa navelsträngen. Om det är möjligt, vänta helst några minuter innan navelsträngen klipps.


  Helst vill jag inte att läkarstuderande eller elever undersöker mig, men en får gärna vara med under förlossningen.


  Om något går fel litar jag till fullo på att Mathias tar alla beslut, positiva som negativa.


  Tack för allt ni gör!


  Med vänlig hälsning


  Ida & Mathias


   


   


   


   


   


   


   

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll