• Anonym (Offer?)

    Ni som blivit väldigt mobbade? Hur mår ni idag?

    Min historia:
    Jag föddes för drygt 30 år sedan i en liten stad. Jag var ett mycket blygt barn men hade ganska många vänner. Det var dock en som inte alls gillade mig som var ganska så elak. Tex ljög om mig, spred rykten osv. Detta eskalerade i mellanstadiet. Jag var mycket rädd för denna tjej, vi kan kalla henne Malin. Jag hade en bästis som vi kan kalla Anna. På sommarlovet innan 6-an blev Malin och Anna vänner och Anna ville inte träffa mig alls utan hade alltid bortförklaringar när jag ringde. När skolan började hade Anna och Malin blivit bästisar och pratade inte med mig. De hade dessutom spridit rykten om mig och jag som var så blyg och rädd började mest gömma mig. Det blev snabbt värre och snart var jag regelrätt mobbad. Jag hade ingen vän och gömde på på toaletten på rasterna. Lärarna såg ingen men mina föräldrar blev oroliga.

    Mina föräldrar pratade med min lärare och det blev möten på skolan. Mötena gjorde det bara värre och slutade med att jag fick ännu mer skit i skolan dagen efter. Jag började vara sjuk väldigt mycket och de gjorde massor med undersökningar på mig men hittade inget fel. Sjuan började och då var mobbningen fruktansvärd. Jag var rädd i skolan och fick hela tiden höra vilken looser jag var, hur ful jag var och hur illa jag luktade. Mina skolböcker blev ofta förstörda och det stod ofta fula saker skrivna på min skåp. Lärarna kunde inte längre blunda men det blev inte bättre. Jag blev erbjuden att byta skola men i den lilla stan jag bodde i fans bara två högstadium och mina mobbare hade lika mycket vänner där så jag trodde inte på en sån flytt. Eller rättare sagt jag vågade inte då jag blivit hotad att jag skulle få så mycket stryk om fula jag vågade visa mig i den skolan.

    På skolavslutningen i 7-an försökte jag ta mitt liv. Jag var naiv och okunnig och svalde en ask Alvedon. Jag fördes till akuten och magpumpades. jag fick prata med en psykolog och hon förklarade hur farligt det var att svälja tabletter och att jag inte skulle göra så flera gånger. Jag fick komma hem dagen efter och var nu förändrad. Jag blev sluten , klippte och färgade mitt hår svart och började lyssna på dödsmetall.  Jag klädde mig bara i svart och var kraftigt sminkad. Jag blev nu kallad för psyko av alla och jag började aldrig i 8-an. dagen innan skolstarten försökte jag ta mitt liv igen, denna gång med mycket mer tabletter. Jag magpumpades och skickades sedan till ett behandlingshem för struliga tonåringar i en helt annan del av Sverige. Här träffade jag 8 missanpassade ungdomar där de flesta hade drogproblem. Här blev jag varmt mottagen och ingen mobbade mig, tvärtom hyste flera respekt för mig och jag blev tillsammans med en kille på hemmet. Han tog de flesta droger han kom över och introducerade mig ivrigt till dessa. Jag kände det som en väg ut, jag var 14 år men övertygad om att mitt liv var slut. Min självkänsla var så låg att vem som helst kunde ta vad de ville av mig.

    När det kom fram att jag provat droger på hemmet så flyttades jag till en fosterfamilj. De var varma men stränga, Jag fick börja nian i en ny skola. Många var nyfikna på mig men jag låste in mig på toaletten varje rast. jag gick inte många dar i veckan i skolan utan var mest sjuk. Jag fick några vänner på skolan men jag vågade ofta ändå inte gå dit. jag fick sedan börja på en specialskola för barn med problem.
    Där fick jag slutligen avgångsbetyg och kunde börja gymnasiet. Jag började i en gymnasieskola med internat och där festade vi hela tiden. Alkoholen hade blivit min bästa vän. Med den var jag inte blyg och osäker och jag strulade men vem som helst.

    Jag åkte hem till min familj ibland men satt då hela tiden hemma i huset, vågade aldrig gå utanför.
    Min familj önskade så att jag skulle vilja flytta hem igen men jag vågade inte ens vara i trädgården.

    Efter gymnasiet var en tid av supande, ströjobb och olika pojkvänner som jag flyttade in och ut hos. Jag bodde kvar i den stad där jag gått gymnasiet, långt från min hemstad. När  jag var 22 år blev jag deprimerad och orkade ingenting. Det slutade i självmordsförsök och inläggning på en psykiatrisk avdelning. Jag fick berätta min historia och många förfasades över det jag gått igenom. jag fick terapi och medicin och fick diagnosen GAD (generaliserat ångestsyndrom).

    Efter det blev det bättre. Jag skaffade mig en utbildning och träffade min sambo och vi fick barn. Mitt liv är ganska bra men demonerna finns kvar. Så fort jag är på nya ställen vill jag helst låsa in mig på toaletten för säkerhets skull. Jag litar inte på någon egentligen och jag är livrädd för att mina barn ska gå igenom samma sak. Värst är det att hälsa på mina föräldrar. Jag kan fortfarande inte gå runt i min hemstad utan att må dåligt trots att så många år har gott. Jag mår dåligt bara staden nämns på nyheterna. Jag undrar om jag någonin kommer att kunna gå runt i min hemstad och må bra. Det tog länge innan jag ens berättade sanningen om någon frågade var jag kom ifrån, förut ljög jag om vilken stad det var.

    Ni andra som blivit mobbade. Hur mår ni idag? Hur ser ert förhållande ut till orten där ni bodde?

    Tack för att du läste!

  • Svar på tråden Ni som blivit väldigt mobbade? Hur mår ni idag?
  • LaYa01

    Hej! Lånar din tråd lite. Men är nyfiken. Har någon av er fått ursäkt av mobbarna? Att de har insett hur elaka de varit? Jag har inte fått det, varken av lärarna eller eleverna.

  • Anonym (Kvinna30+)
    LaYa01 skrev 2012-06-16 15:21:42 följande:
    Hej! Lånar din tråd lite. Men är nyfiken. Har någon av er fått ursäkt av mobbarna? Att de har insett hur elaka de varit? Jag har inte fått det, varken av lärarna eller eleverna.
    Verkligen inte! De har försökt att ta kontakt med mig på Facebook flera gånger och de skickar sina FB inbjudningar samtidigt eftersom de delar på hjärna och de vågar aldrig göra något själv :)
  • LaYa01

    Känner samma sak. Alla tänker med samma hjärna (läs: chefens hjärna). Det hon hatar, hatar de andra också.

  • Anonym (Kvinna30+)
    LaYa01 skrev 2012-06-16 18:54:42 följande:
    Känner samma sak. Alla tänker med samma hjärna (läs: chefens hjärna). Det hon hatar, hatar de andra också.
    Så är det.. Jag vågar gå min egen väg, efter att ha blivit behandlad illa så har det gjort mig självständig och modig.
  • LaYa01

    Jag har alltid gått min väg och stått vad jag tycker. Därför tror jag att jag blir mobbad.

  • Border

    Den mobbning jag blev utsatt för hörs kanske inte till vanligheterna, för det var min egen far som mobbade mig ända fram tills jag flyttade hemifrån vid 21 års ålder.
    Jag kände mig alltid värdelös, dum, ful, korkad och ovärdig att bli älskad, omtyckt och behandlad med respekt.
    Det har tagit många och kämpiga år för att ändå komma en bra bit på väg.
    Jag har låtit folk behandla mig mycket illa och trott att det varit ok, att jag inte förtjänat bättre.
    Men för några år sen insåg jag för första gången hur fruktansvärt mycket han har påverkat mitt liv negativt även sen jag flyttade hemifrån eftersom hans åsikter om mig bankats in i min skalle och stannat kvar där LÄNGE.
    Jag har gått hos psykolog för att gå igenom det som hänt. Jag har svåra psykiska problem och äter mediciner för detta sen ett par år tillbaka.     


  • Border
    Anonym (Kvinna30+) skrev 2012-06-16 19:19:18 följande:
    Så är det.. Jag vågar gå min egen väg, efter att ha blivit behandlad illa så har det gjort mig självständig och modig.

    Fy fan vad bra du är! Samma här. Jag går oxå min egen väg, tar inte skit, är tuff, självständig och modig pga (eller kanske tack vare) det jag utsattes för
  • Anonym

    Jag blev mobbad hela skoltiden men jag hade en nära vän och några mer ytliga som oxå var längre ner på skalan men inte lika utsatta som mig.. Jag trode aldrig heller att det var mitt fel och det var så mycket problem hemma så det överskuggade problemen i skolan och så slutade jag även gå i skolan men aldrig att någon anmälde, gick ut högstadiet med IG i nästan allt. När jag började gymnasiet så blev det bättre jag fick börja om och sen har jag haft ett ganska normalt liv jag träffade min man och vi flyttade hem till hans hemtrakter efter skolan och jag jobbar med ett socialt yrke och har inga problem med det men jag har bara en handfull nära vänner och nästan inga ytliga jag orkar inte slösa tid på folk jag inte vet jag kan lita fullt ut på och jag behöver inte fler vänner än jag har nu.

  • Anonym (Bergundaskola)

    Hejsan. Skoltiden var det värsta jag någonsin varit med om. 

    Det började i tvåan eller trean på lågstadiet. Jag var den ända med brillor och jag var blyg men jag hade mina vänner. Söderblind blev mitt namn. Hela låg och mellanstadiet bestod av gråt på toaletten och en massa hemspringande och skolvägran. Och de va massa möten men allt förblev densamma.

    När slutet av sexan så fick jag chansen att slippa den högstadieskola som resten av klassen skulle gå. Jag valde en skola i staden bergundaskolan.. Men där blev det bara värre.. Jag försökte få vänner men det gick inte. Folk drev med mig när jag väl blev tilltalad. Jag hade vissa som jag prata lite strött med på lektionerna men dom ville inte synas inom samma femmeters radie som mig. Samtidigt som detta så spelade jag fotboll jag var ganska duktig men hade utvecklats sent så innan sjuan sög jag. Men då var det med tjejerna som jag hade gått med i mellanstadiet men jag valde det att fortsätta med detta eftersom jag fick ett komplex att jag kanske var för tjock så jag slutade äta ordentligt. åt bara grönsaker i princip. Så jag var väldigt tanig. 

    Samtidigt i skolan så fick jag tuggummi i håret hamnade ofta i bråk för jag började snäsa tillbaka osv Det gick inte en dag utan att jag grät inne på toaletterna.

    Men på sommarlovet mellan åttan och nian så blev jag av med oskulden så det kändes som en stor vinst faktiskt. Vat inte varför men de va så. Men jag kom ihåg en av tjejerna jag hatade frågade mig inför alla i klassen om jag hade legat med ngn men jag valde att svara att jag inte hade lust att svara ärligt på de så jag sa inte för att jag förstår vad du ska med det svaret till  men nej de har jag inte. Och i den klassen va det två stycken som visste faktiskt då denne killen som jag med kände dessa.

    Men så kom äntligen skolavslutningen i nian och jag tänkte att så fort vi va klara ska jag bara dra fort som fan därifrån!!!!! Och det gjorde jag.

    I gymnasiet så valde jag samhäll ekonomi men det var helt fel. eller de va inge fel på kursen men människorna. Dom ignorerade mig och dom va ett pack med höns orkade fan inte med dom och sedan dessa tårar för varje mvg man inte fick blev tokig. Så jag bestämde mig att fan tänkter inte genomlida detta igen så jag bytte till det estetiska programmet och de va det bästa beslut som jag gjort fick hålla på med det jag var intreserad av och jag fick vänner som jag fortfarande har kontakt med! 

    När gymnasietide va slut pluggade jag en kort period på 20 veckor och sedan fick jag jobb i stockholm och flyttade direkt. Nu bor jag med min sambo som jag träffade under den glada gymnasietiden och är i full fart med bebisbak !

    Kan säga att jag får fortfarande dömande blickar när jag är i byn jag växte upp men jag är stolt och går upprätt. Tycker faktiskt att jag ser så mycket bättre ut en resten av min jämnåriga och det är jävlar i mig en skön kännsla!  

  • Anonym (Offer?)

    tack för alla era berättelser. Känns så fruktansvärt att så många behövt uppleva den hemska mobbningen. Det gör mig så arg!

    Jag kommer ihåg en händelse i årskurs 6 som förföljt mig sedan dess. Vi hade empatiövningar eller vad de kallade det och en och en av oss elever skulle ställa sig längs fram i klassrummet framför klassen. De andra i klassen skulle säga positiva saker om personen som tex söt, duktig på matte, en bra vän, snabb på att springa osv. När jag ställde mig längst fram i klassrummet blev det knäpptyst då ingen hade något positivt att säga om mig. Läraren försökte lite tafatt om verkligen ingen kom på något som var bra med mig men klassen förblev knäpptyst. Då sa läraren till klassen att alla kunde fundera och säga till om de kom på något och sedan fick jag sätta mig igen och nästa elev gick upp och fick höra positiva saker om sig.

Svar på tråden Ni som blivit väldigt mobbade? Hur mår ni idag?