• ninalinnea81

    9 månaders har inte tid att sova

    Hej
    Jag behöver tips på hur jag ska kunna hjälpa min 9 månaders dotter att komma till ro. Skriver här för jag är anti 5 minuters metoder o liknande, vill mest ha lite stöd.
     
    Den sista veckan har hon lärt sig att ställa sig upp och vill göra det hela tiden. Och mitt problem är att hon även vill göra det under läggning. 
     
    Jag brukar ha henne i knät när hon äter vällingen och sen napp och så somnar hon, vi brukar samsova men sen hon blev rörlig får hon sova i sin säng tills vi föräldrar går och lägger oss.
    Jag brukar inte gå så mycket efter klockan utan efter hur trött hon är, har hon somnat i bilen kl 17 kan jag inte begära att hon ska somna kl 19 utan låter henne vara uppe lite längre. Försöker undvika att hon somnar så sent på eftermiddagen men det kan vara svårt att undvika när man kör själv.
     
    De sista dagarna har det varit en kamp att få henne att ligga still i överhuvudtaget, på dagen i dag fick jag lägga ner henne gång på gång, kanske 15-20 gånger och till slut va hon så ledsen att hon stortjöt och det känns inte bra. Detta var alltså i vår stora säng, hon ville ställa sig och dra i lamporna, som om de hade varit på hade varit glödheta. Varje gång hon reste sig la jag henne ner, vänligt men bestämt. Är det rätt? 
    I kväll provade jag att ha henne i spjälsängen men hon står bara där och gapar, och efter en stund började hon gråta och det vill jag inte veta av så då körde vi proceduren i stora sängen igen som hon är van vid. Vid det laget var hon väldigt trött så det gick ganska fort att komma till ro, hon reste sig "bara" 4-5 gånger.

    Jag vill som sagt hjälpa henne att komma till ro. Hon har en tonårig halvsyster som aldrig, jag har känt henne sen hon var 4 år, har kommit i säng på kvällarna och det går ju ut över skola, umgänge mm att hon alltid är trött. Jag kanske oroar mig i onödan men jag vill ge min dotter rätt redskap att kunna komma till ro och somna gott. Hon är ju bara 9 månader så jag begär inget av henne, men det kändes inte bra att hon ska bli så ledsen när jag "håller fast henne" för att hon ska somna. Nyhetens behag att resa sig kanske går över? 

    Jag har några dagar (innan i dag, jag va trött & ville också vila middag) låtit henne somna och sova i bärselen på dagen, det har fungerat bra, är det kanske så jag ska göra?   

    Nån med erfarenhet?
    Att låta henne stå "å skaka galler" och gråta tills hon somnar tänker jag inte göra.    

       

  • Svar på tråden 9 månaders har inte tid att sova
  • Acelise

    Kör det som funkar - bärselen!
    Och lita på att det går över! Att hon precis börjat gå ställer till det mentalt, hon går igenom en enorm utveckling! Försök ha lugnt tempo på dagarna och håll ut - det går över snabbt!

  • Konstantine

    Först och främst - det går självklart över och det är nog väldigt normalt att det sättet dom somnar på vid 9 månader kommer de inte göra ens vid 18 månader. Vi har fått ändra på det där hela tiden Aldrig nåt särskilt radikalt, utan mer att det ska va livat/inte livat/, ligga bredvid/sitta bredvid, hålla hand/inte hålla hand osv. 

    När hon somnar i bärselen, sover hon tillräckligt länge och bra då? Ja, då har du nog er lösning där om du trivs med det sättet också så klart?
    Jag tror att många barn i den ålder vill somna "ovetandes", de vill INTE sova och då funkar det inte att lägga sig i ett mörkt rum, utan de kanske somnar lättast när man står och diskar för att det är helt enkelt för tråkigt att hålla sig vaken då. :) 

  • ninalinnea81

    Ja, vi får köra på bärselen på dagen, om jag behöver kan jag ju lägga oss ner i sängen när hon somnat.

    Läste tråden "någon annan som måste hålla i sitt barn" och blev stärkt.    

Svar på tråden 9 månaders har inte tid att sova