• Donum

    Svenska tjejer - ett socialt förfall

    Jag hade inte kunnat leva i ett förhållande där min kompetens och huvudsakliga livsuppgift bedömdes vara förmågan att behaga män. 

  • Donum
    Pompeia01 skrev 2012-06-23 12:51:38 följande:
    Men visst är det väl konstigt, att SÅ många misslyckas med sina äktenskap..? Och i synnerhet i ett land som Sverige, där de flesta inte köper grisen i säcken, utan bor ihop både ett och flera år innan de tar beslutet att gifta sig och skaffa barn. Det måste ju vara något som händer sedan..? Och som sagt, jag har hört från många kvinnor att det var det orimliga dubbelarbetet som fick dem att ta steget. Man orkar med det när det bara är två vuxna som stökar till, men när det blir barn med i ekvationen - ja, då går det inte längre.
    Det är väl ett argument för ökad jämställdhet, inte att kvinnor ska vara mindre yrkesverksamma..?
  • Donum
    Pompeia01 skrev 2012-06-23 13:10:17 följande:
    Fast tror du på riktigt att det kommer att bli så..? Jag tror som sagt att männen av naturen är mindre omvårdande och mindre pyssliga. Detta är också min erfarenhet av de män jag har känt; att de inte SER vad som behöver göras i ett hem, eller att de inte tycker att det är viktigt. Och NEJ jag tror inte att man kan uppfostra pojkar att bli intresserade av hem och hushåll.

    Dessutom: att båda jobbar heltid funkar så länge man inte har barn, för då blir det inte så mycket hushållsarbete. Det räcker att städa och tvätta på helgen. Men så fort man får barn, så ökar hushållsarbetet lavinartat. Då GÅR det inte längre att jobba heltid båda två - inte ens om man skulle dela hemarbetet exakt lika. Det blir en för stor sammanlagd arbetsbörda ändå.

    I andra länder tycker ju kvinnor att vi svenska kvinnor är galna som går med på det! Där är de antingen hemma, eller så yrkesarbetar de - men har en tjänstekvinna boende i hemmet. I Frankrike t.ex. är våningarna byggda med tanke på att en tjänstekvinna ska bo där. (Och sedan fattar jag också att det finns massor av fattiga kvinnor i världen som måste yrkesarbeta fast de inte har hemhjälp. Men det knasiga i Sverige är ju, att vi gör det trots att vi inte skulle behöva av ekonomiska skäl.   
    Ja, på riktigt tror jag att det kommer att bli så ju färre könsrollsoffer det finns i samhället. 
    Jag anser inte att vare sig män eller kvinnor har egenskaper "av naturen", annat än de rent biologiska. Att män skulle vara mindre "omvårdande" håller jag heller inte med om. Om man inte kan uppfostra män att se vad som behöver göras i ett hem så kan man rimligen inte heller uppfostra kvinnor att se det, men det går ju. Det finns ingen städgen hos kvinnor. Att man inte ser vad som behöver göras i ett hem beror på träning, eller snarare brist på träning. Kvinnor har som regel tränats att se sådant medan män har haft en kvinna, som mamma och sedan partner som ser det åt dem så att de aldrig behöver träna på det. Jag har aldrig tränats i att laga mat och kan således inte laga mat. Det har min man och således både kan han och är bra på att laga mat. Apropå tjänstekvinna, så är jag uppvuxen med hembiträde. Det har bl a gjort att jag också är kass på städning för att jag inte har tränats i att hålla ordning. Det har ju någon annan gjort. Och precis det tror jag att män som inte ser vad som behöver göras har varit med om. 
     
  • Donum
    Pompeia01 skrev 2012-06-25 18:56:55 följande:
    Alltså, jag tror att det är en kombination. Som med allt annat. Du kan inte bli en framstående pianist hur mycket du än övar, om du saknar talang. Men du kan inte heller bli en framstående pianist om du så har de bästa anlagen i världen - om dina föräldrar inte bryr sig om att köpa ett piano åt dig medan du är barn.

    Det du beskriver är för övrigt en av de sakerna jag har emot hemstäderskor. Att barnen - både pojkar och flickor - blir bortskämda och inte ser vad som behöver göras.

    Men jag tror samtidigt inte att din bror (om du har någon?) skulle ha kunnat se det som sitt livsinnehåll att vara hemma och städa, pyssla och hemnetskranka - även om ni INTE haft någon hemhjälp i barndomen... Medan många kvinnor är fullt nöjda med detta. Jag tror att generna - som är delvis olika för män och kvinnor (könskromosomerna, du vet) sätter gränserna för hur bra vi kan bli på olika färdigheter. Men det är miljön under uppväxtåren som avgör om vi ska nå vår fulla potential, eller hamna någonstans i mitten, eller kanske inte få lära oss en viss färdighet överhuvudtaget...  
    Och jag menar att en hemmafru skickar precis samma signaler till barnen som ett hembiträde gör, med skillnaden att hemmafrun inte ens får betalt. 

    Jodå, min bror är väldigt huslig. Att många kvinnor nöjer sig med att bli reducerade till bihang utan egentlig nytta i samhället beror snarare på att det är en inställning som premieras. 
  • Donum

    Ska man hänvisa till kattdjur så är det mig veterligen så att det överlag är honorna som jagar och hannarna som slöar "hemma" och får maten serverad. 

Svar på tråden Svenska tjejer - ett socialt förfall