• Womanizer

    Svenska tjejer - ett socialt förfall

    Bästa Familjeliv,

    När jag för några år sedan träffade en kvinna från Ukraina som tillfälligt jobbade som tolk i Sverige fick jag en helt annan syn på jämställdhet. Idag är vi ett lyckligt par sedan några år och för henne är det otänkbart att jag som man ska laga mat, städa eller utföra annat hushållsarbete. Hon ser det som sin plikt som kvinna på samma sätt som det är min plikt att försörja oss. 

    Kvinnan jag är tillsammans med ses av mina vänner som lite av en trophy-wife (vi är dock inte gifta).  Detta då hon är en sådan som andra män stannar upp och vänder sig om på gatan för att beundra. För henne är det naturligt att göra sig vacker varje dag och att klä sig snyggt. Hon berättade att en kvinna är mannens visitkort, och därför vill hon alltid göra ett vackert intryck. Själv är jag knappast något modell men har samtidigt aldrig haft svårt att träffa svenska tjejer tidigare.

    I början var det lite ovant att lära mig förstå hur denna kvinna fungerade. Som svensk man var jag van med att göra det mesta i samförstånd med min respektive. Detta förklarade hon dock efter ett tag att jag skulle sluta med. I öststaterna ses det som direkt omanligt att rådfråga sin kvinna vilken film hon vill se, eller om det är okej för henne att jag bjuder hem några vänner eller kollegor. En man i hennes ögon är inte rädd för att ta dessa initiativ själv och kvinnan följer efter. 

    När vi hade varit tillsammans en tid bjöd jag hem några kollegor. Hon var väldigt glad över detta eftersom hon då gavs chansen att visa hur duktig hon var i köket och hur bra kvinna hon var. Middagen blev en festmåltid värd nobellmiddagen och hela tiden servade hon våra gäster och var lyhörd inför att de skulle må så bra som möjligt. En av tjejerna i sällskapet började sedan prata skit om mig på kontoret eftersom hon ansåg att jag var en mansgris som förtryckte denna kvinna. När jag berättade det för tjejen blev hon för första gånger helt vansinnig. Hon var i princip beredd att ringa upp denna tjej och läsa lusen av henne. 

    För henne var jag en drömkille. Jag dricker mig aldrig berusad, har ordnat ekonomi, gör henne glad med små presenter och skulle aldrig drömma om att slå henne. Inte heller springer jag till prostituerade eller går på porrklubb vilket är väldigt vanligt förekommande för ukrainska män. Jämställdhet för henne handlar inte om dela på hushållssysslorna utan om att båda tar delat ansvar för helheten. Hon som kvinna sköter hemmet, och jag som man sköter ekonomin. 

    Hon jobbar förvisso lite fortfarande som översättare, och drar också in pengar. Detta är dock enbart för att hon tycker det är roligt, och hon gör det enbart några timmar i veckan som en hobby eftersom hon talar och skriver flera språk flytande. 

    Varje morgon när väckarklockan ringer kliver hon upp för att ordna kaffe och frukost åt mig samt stryker skjortan om det behövs. När jag kommer hem möter hon mig i hallen med ett leende och hänger upp min kavaj. Maten står alltid uppdukat på bordet och som regel är det flera rätter att välja på. Efter maten vet hon att jag gillar att byta till bekvämare kläder luta mig tillbaka i favoritfåtöljen och läsa DI. Varje gång kommer hon ut med kaffe och efterrätt, eller något fruktfat. 

    Sex blir aldrig en förhandlingsfråga som det kan bli i andra förhållanden. Trots att vi nu varit tillsammans ett par år har vi sex varje dag, och ibland flera gånger varje dag. Bättre sexliv har jag aldrig haft! Går vi ut, om det så bara är till affären ska både sminket, håret och kläderna fixas till innan. Det är dock något hon gör varje dag på rutin så det är väldigt sällan jag behöver vänta någon längre tid innan vi kan lämna hemmet. 

    Finns det nackdelar? Jodå, det gör det. När hennes morfar blev sjuk åkte hon dit och var borta i två veckor för att ta hand om honom. Kvinnor från öst är väldigt familjeorienterade och familjen är alltid viktigt och högt prioriterad. De har kommit och hälsat på 2 ggr och det blir lite väl intensivt för min smak. 

    Fördomarna från omgivningen fanns naturligtvis där, och finns så även idag om än i mindre omfattning. Allt från nedlåtande blickar till en kvinna som mer eller mindre förklarade mig som en värsta sortens våldtäktsman som utnyttjade försvarslösa fattiga kvinnor. Att hon sedan tjänade nästan lika bra som mig eftersom hon var anställd på ett internationellt företag spelade ingen som helst roll. Att hon dessutom var snygg var tydligen ett problem också eftersom jag (tydligen i egenskap av ful) inte hade rätt att ha en snygg kvinna.

    När jag träffade denna tjej var jag helt själv om det på kontoret. Nu har två andra manliga kollegor gjort precis samma sak, och de säger båda samma sak: Aldrig mer en svensk kvinna!

    Detta är inte på något sätt ett försök att trycka ner svenska tjejer, utan ett sätt att få igång diskussionen om könsroller på riktigt. Feminister vill gärna framhålla sig som jämställda samtidigt som jag sällan hör någon feminist kritisera det faktum att det idag finns ett tiotal lagar i Sverige som aktivt diskriminerar män. Inte heller det faktum att deras kamp om jämställdhet resulterat i att män idag gör mer av det som tidigare främst sågs som kvinnans uppgifter (ta han om hem, matlagning och ungar) medan typiska manliga sysslor fortfarande utförs av främst män. Hur ser ni på det? Berätta gärna om ni är en han/hon eller hen och vilken ålder ni har så blir det enklare att se om det finns något mönster. 

    Tack för ordet. 

      
  • Svar på tråden Svenska tjejer - ett socialt förfall
  • Anonym (POP)
    Mörksuggan skrev 2012-06-18 20:54:22 följande:
    Eh...för det är ju bara kvinnor som kan förändras en bit in i förhållandet??!
    Naturligtvis inte men jag har sett det så ofta att jag nu anser mig skönja ett mönster, oavsett vem som ändrar sig anser du att det är jämlikt?
  • GangsterKermit
    Anonym skrev 2012-06-18 20:57:13 följande:
    Alltså. jag älskar min partner väldigt mycket och jag är lycklig. MEN det händer ändå ibland att man inte är på humör för sex. Man kan vara lika lycklig och kär fast man bara går och sover tillsammans. 
    Sex sex och sex... Är det  en status över hur mycket  man ska ligga med varandra? Älskar jag min pojkvän mindre för att vi inte har sex varje dag, NEJ!!
    We are free, where everything?s allowed and love comes first ♥
  • ViVäntarLois
    Womanizer skrev 2012-06-18 21:02:25 följande:
    Den stora skillnaden här är att en försvinnande liten del av oss med utländska flickvänner tittar ner på er som lever efter "reglerna" i den moderna svenska modellen. Inte heller finner jag det sannolikt att något större antal av oss skulle dra igång skitsnack på jobbet om den stackars Pelle som måste diska hemma, eller Anna som är tvingad att arbeta och inte blir försörjd av sin man. 
    Men det är ju precis så du har vinklat den här tråden?
  • Womanizer
    Hypnotica skrev 2012-06-18 20:30:42 följande:
    En kollegas erfarenheter av en flickvän gör inte hela Sveriges kvinnliga befolkning. Tänk på det.

    Men det låter fortfarande lite riskabelt att förlita sig på att kunna läsa av någon, kan jag tycka. Tänk om du nån dag läser fel och så visar det sig efteråt att hon inte alls kände för sex? Det om något måste ju kännas extremt jobbigt.
    Naturligtvis är hon inte automatisk representativ för hela den kvinnliga befolkningen. Däremot tror jag inte debatten blir mer konstruktiv av att rabbla exempel hela natten. Efter att själv ha haft ett flertal förhållande med svenska kvinnor, en drös med tillfälliga sexuella kontakter och utöver detta lyssnat på vänner, kollegor, familj kan man däremot urskilja någon typ av mönster.  
  • Wittra
    Boulder skrev 2012-06-18 21:02:04 följande:
    Visst finns det många svenska kvinnor som är just som du beskriver ts. De är idag över 80 år gamla och tillhör en generation som bildade familj före jämställdhetsrevolutionen. Ta dig lite tid att tala med dessa kvinnor så får du höra många historier om undertryckt ilska, sorg över att inte ha kunnat förverkliga sina drömmar och utsatthet för våld och våldtäkt.

    Exakt, vore ju trevligt om TS kunde förklara vad han menar med sin töntiga rubrik på denna tråd. Att man är en förfallen svensk kvinna bara för att man inte ser det som sin livsuppgift att passa upp sin karl? Som för övrigt är vuxen, har två par armar, ben och en hjärna att själv använda?
  • Otäcking
    Womanizer skrev 2012-06-18 19:54:54 följande:
    För henne är det mot hennes natur att neka mig sex på samma sätt som det är emot min natur att inte gå till arbetet på morgonen. Allt är naturligtvis inte rimliga gränser och mår hon av någon anledning inte bra, skulle det aldrig falla mig in att ens försöka ta initiativ till sex. 

    Att det dock är en förhandlingsfråga inom vissa förhållande kan knappast ha undgått något.  
    Så hon jobbar alltså som en enmans prostituerad?
  • Anonym (Fine...)
    Womanizer skrev 2012-06-18 21:02:25 följande:
    Nej, en fördom bygger på grundlösa antagande / emotionella upplevelser. Men naturligtvis har du rätt i att jag önskat att ni skulle bete er mer som min flickvän eftersom jag förstått att jag vill ha det så. Det är inte mer fel en att flertalet kvinnor med säkerhet skulle önska att svenska män blev mer "jämställda".

    Den stora skillnaden här är att en försvinnande liten del av oss med utländska flickvänner tittar ner på er som lever efter "reglerna" i den moderna svenska modellen. Inte heller finner jag det sannolikt att något större antal av oss skulle dra igång skitsnack på jobbet om den stackars Pelle som måste diska hemma, eller Anna som är tvingad att arbeta och inte blir försörjd av sin man. 

    Ser mig således som mer tolerant och mindre fördomsfull än t.ex. många av mina kvinnliga kollegor.  
    Så du är mer tolerant och mindre fördomsfull som ser ned på svenska kvinnor i den svenska modellen än de som inte accepterar ditt sätt att leva?

    Varför har du rätt att "titta ned på" oss men vi får inte kritisera dig? För att du är man och har rätt att slänga skit på kvinnor som inte lever upp till dina ideal?
  • Plutteli
    Womanizer skrev 2012-06-18 20:52:46 följande:
    Du är säkert trygg i din roll som kvinna. Du bör samtidigt vara medveten att väldigt många kvinnor inte skulle se dig som speciellt kvinnlig på samma sätt som många män inte skulle kalla mig speciellt manligt. På samma sätt som många svenska kvinnor (och män) ser mig som en mansgris, dålig man eller vad man vill kalla det ser mer säkerhet väldigt många kvinnor (och män) dig som en dålig kvinna eftersom du inte tar hand om hushållsarbetet. 

    Själv är jag inte så kategoriskt. Min uppfattning är att män och kvinnor får göra hur de vill med uppdelningen förvärvsarbete kontra hushållsarbete. Problemet är snarare att det finns alldeles för många "toleranta" kvinnor och män i Sverige som inte accepterar att folk väljer olika, eller än värre rent av ser ner på det, 
    Var läser du att jag inte sköter nått hushållsarbete?
    Vår uppdelning är den att det i princip bara är jag som lagar mat, i princip bara min man som tvättar och diskar, nästan bara jag som badar ungarna. Städningen (damsuga, torka golv och dyl) gör vi 50/50 och vi nattar ett barn var. För att ta några exempel. När vi skaffar bil blir det jag som kommer ta hand om den eftersom jag är den av oss två som kommer ha körkort, jag är den som snickrar och borrar i väggar, min man planterar blommor på balkongen ;)

    Visst, det finns dem som anser att jag inte är kvinnlig och min man inte manlig, BS enligt mig. Han har kuk och känner sig som en man, jag har fitta och känner mig som en kvinna, mer manlig eller kvinnlig kan man inte bli!

    För min del får ni välja som ni vill, det jag vänder mig emot är att DU faktiskt lägger en värdering i det du skriver.
Svar på tråden Svenska tjejer - ett socialt förfall