Inlägg från: Memmis |Visa alla inlägg
  • Memmis

    Skillnad barnskötare/förskollärare??

    Jag studerar till förskolelärare. Utbildningen är som sagt på 3,5 år (210hp). Vid mitt lärosäte är det väldigt akademiskt, och jag tycker det är rätt tufft. Hört att det kan vara ganska stora skillnader mellan vart man nu läser, tydligen så därför kan jag inte uttala mig hur det rent generellt ser ut utan bara efter mina erfarenheter och där jag bor.

    I vår kommun har jag fått höra att man ska "fasa ut" barnskötarna alltmer och mer (vi har få utb. förskolelärare), Det finns få som erbjuder just utb. till detta (har jag hört/märkt och då jag sökte fanns det inte så många lärosäten som erbjöd just utbildning till barnskötare heller).

    Förskolan jobbar ju mot strävans mål, dvs det finns en läroplan. Förskoleläraren har ansvar att barnen närmar sig dessa, planerar aktiviteter, dokumenterar, vidareutv. verksamheten osv. Ganska stort ansvar med andra ord.

    Eftersom att man har större ansvar så har man högre lön än barnskötare. Lönen varierar nog stort från kommun till kommun. Har hört att man nu ska försöka höja grundlönen för att "locka" fler till att utbilda sig (men om det är sanning eller ej låter jag vara osagt).  Ingångslönen i min kommun ligger på 23 000, brutto vid heltid.

  • Memmis

    Kanske ska säga att just min utbildning jag går just nu, är "gammal". Kommer bli behörig till både förskola och förskoleklass. Den utbildning som erbjuds nu är till förskola, eller förskoleklass och grundskolans tidigare år. Men jag vet inte om det bara gäller detta lärosäte.

Svar på tråden Skillnad barnskötare/förskollärare??