Forum Smågnagare - Husdjur
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur mycket kostar era marsvin per månad?

  Mån 30 jul 2012 21:57 Läst 26152 gånger Totalt 30 svar
  Mån 30 jul 2012 21:57

  Våra två pojkar kostar 700-800 kr i månaden i hö och burmaterail och mat. jag tycker det är vansinnigt mycket penga roch har provat olika varianter av burspån/alspån osv. problemet är att det är pojkar och buren står i vardagsrummet. mysigt för dem (och oss rent socialt) men det kräver burbyte minst var fjärde dag annars stinker det så vi inte står ut.  på nätet står att två marsvin kostar runt 300 kr i månaden. Jag förstår inte hur de får till det och udnrar därför hur mcyket ni betalar? tips att få ner kostnaden? köper så stort jag kan, balar har jag inte plats för i källarförrådet då jag bor i lägenhet.

 • Fre 3 aug 2012 16:30 #11

  Inte mycket. Jag har en gigantisk bur inne (två bokhyllor, dubbelvåningsbur och stor golvyta) och det går åt en spånbal (80 kr) på 4 månader. Hö köper jag i småbal för 2,50 kr/kg och det går åt 1 kg/v nu på sommaren, lite mer på vintern när de inte har gräs (jag har 3 marsvin) och försäkringen går på 82 kr/mån. Grönsaker har jag inte riktigt koll på, odlar en del själv så sommaren är ju i princip gratis, på vintern hamnar deras grönsaker ihop med min matbudget.

  Alltså kanske högt räknat 200 kr/mån max. Mockar varje dag bort pluttar och det som är blött. 

 • Fre 3 aug 2012 16:49 #12

  Ok blir fundersam på vad jag gör för fel. Buren är inte gigantisk men betydligt större än minsta rekommenderade för två plus att de hela tiden har utgångsmöjlighet till hage för yta och motions skull. Där kissar de inte.

  Rensar varje dag.

 • Sön 5 aug 2012 12:48 #13

  Jag föder upp marsvin och har 12 stycken för tillfället, dem bor 3-4 st i 120*60 burar. Gör rent 1 gång i veckan och då går det åt en bal spån var tredje vecka. En bal kostar 75kr hos lantmännen. Sen köper jag kraft mûsle röd (för hästar) och blandar med Lotti pellets. Lottin köper jag 7,5kg för 135kr och Mûslen för 250kr för 20kg. Till mina 12 djur räcker det i ca 3 månader.
  Höet får jag gratis från mina föräldrar som har stuteri. Grönsaker handlar jag för ca 200kr i månaden. 

  så ca totalkostnad för 12 marsvin på en månad: 403kr, det blir ca 34kr per djur i månaden. 


 • Lör 1 sep 2012 18:15 #14

  Hej - har 3 honor i normalstor bur (stor kaninbur), men de är ute väldigt mycket under sommarhalvåret.
  Spån - köps i stora balar som man har till häst - kostar 70 kr/st och räcker säkert tre månader minst
  Hö - tar vi från stallet där vi har våra hästar
  Pellets etc - köper vi i storpack.

  Vi håller oss borta från djuraffärer, och köper allt på tex foderlager etc. det blir ganska billigt, har aldrig tänkt på vad marsvinen kostar (förmodligen för att åra hästar kostar mer...)
   

 • Mån 10 sep 2012 14:36 #15

  Vi har fyra marsvin just nu (två vuxna och två ungar), i två olika burar. Vi byter ofta strö i burarna, och har löst det så att vi köper en ströbal på CityGross för 77 kr och har nere i källaren. Vi har bytt strö nu i två omgångar, dvs fyra fulla burar med strö och balen är tömd kanske till 1/5, och då använder vi mycket strö och har stora burar. Hö köper vi i 110L säckar för 110 kr på djuraffären, det går åt en sådan per månad nu ungefär. Men ströbalen kommer ju dryga ut vår strökostnad enormt.

  Sedan får de c-vitamindroppar i vattnet, det går åt en flaska på tre-fyra veckor ca.

  Mat köper vi allfoder på Citygross, 5 kg för 109 kr. En sådan säck räcker ca 1,5 månad.

  Morötter, broccoli, gurka och sallad får de lite då och då, vi köper lösvikt av allt, går väl på en 30 kr i månaden kanske.

  Så i snitt kostar våra marsvin 327 kr i månaden. Och när ungarna flyttar så kommer strökostnaden gå ner ännu mer, då vi bara kommer ha en bur i drift, samt mat och alla andra kostnader egentligen.

  Just det! Våra vuxna marsvin är försäkrade också. Varsin försäkrning för 350kr/året. Det kan ju räknas med. Det blir ju ca 60 kr i månaden i försäkring. Så allt som allt 387 kr. Rätt ok för fyra marsvin.

 • Mån 10 sep 2012 16:16 #16

  Hur får ni loss spånet ur balarna? Provade en gång men fick kämpa järnet o sen städa hela rummet från spånsprätt?

 • Mån 10 sep 2012 16:25 #17

  Jag har haft kanin, hon dog för ett år sedan. Räknar man inte med veterinärkostnaderna kostade hon 100 kronor i månaden. Då köpte vi en hel säck med hö per gång, medan jag fortfarande bodde hemma kostade hon betydligt mindre. Min pappa åkte till en bondgård och köpte två balar halm och en bal hö. Detta räckte i ett år. Balarna kostade 30 kronor styck. Maten köpte vi från djuraffären och då såg vi till att köpa en hel säck så vi fick mycket rabatt. Så fick hon äpplen från äppelträdet, maskrosblad och dylikt. På vintern köpte vi frukt till henne. Ärligt talat förstår jag inte hur ni kan göra av med så mycket pengar på era marsvin. Vad köper ni till dem egentligen?

 • Tis 11 sep 2012 00:01 #18
  elinaehn skrev 2012-09-10 16:16:03 följande:
  Hur får ni loss spånet ur balarna? Provade en gång men fick kämpa järnet o sen städa hela rummet från spånsprätt?
  Vi tar en morakniv och liksom bänder ut stora bitar som vi stoppar i en IKEA-kasse. Lite spån på golvet går ju inte att undvika:)
 • Ons 28 nov 2012 18:25 #19

  Ser att detta är en äldre tråd men testar ändå.

  Vi blir med marsvin här imorgon, bara ett som, har dock tänkt att skaffa en till som sällskap åt den senare men vill att den vänjer sig lite vid nya hemmet och får lite ro. Den har bott ihop med ett annat, för den kvinnan som har det tänkte att den hon hade innan skulle få sällskap osv för man skall ju ha minst två. Nå det fungerar inte den äldsta bråkar med denna väldigt mycket, bits och har sig. Den vi får hem är drygt 6 månader gammal och alltså ganska ung då.

  Vad skall jag tänka på förutom alla bra tips gällande mat och strö som redan står här i tråden. Hur introducerar man marsvin för varandra, skall de bo i samma bur eller varsin osv. Jag har aldrig haft något marsvin skall tilläggas är mer katt och hund människa och såna finns här med.

  Någon som fått katt och marsvin att gå ihop? Har en kattunge i samma ålder som marsvinet, därav frågan, de två äldre jag har skulle jag aldrig våga låta marsvinet umgås med alls, de är rakt igenom jägare av rang. Tänkte mest att de kanske funkade med dessa unga.


  Skämt om dvärgar bör vara korta!
 • Tor 29 nov 2012 09:40 #20

  Marsvinen är inte dyra. Vi har tre tjejer.  Tre marsvin och åtta kaniner kostar oss ca 500 kr i månaden (dyrt räknat). 

  Kutterspån 2x 79 kr
  Hö 4x50kr
  Pellets ca 100 kr
  Grönsaker ca 100 kr


  Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
 • Tor 27 dec 2012 10:36 #21
  Dr Mupp skrev 2012-11-29 09:40:00 följande:
  Marsvinen är inte dyra. Vi har tre tjejer.  Tre marsvin och åtta kaniner kostar oss ca 500 kr i månaden (dyrt räknat). 

  Kutterspån 2x 79 kr
  Hö 4x50kr
  Pellets ca 100 kr
  Grönsaker ca 100 kr
  Det var ju ingen prislapp.

  Jag var i en zoo butik nu innan jul och köpte två säckar hö för 99 spänn styck, men de lär hålla ett tag. Tänkte jag skulle få tag på nån hästperson eller bonde och se om jag kan köpa halm och ev hö där. Vårt marsvin får hö, nån msk pellets och grönsaker varje dag.

  Men jag hittar så olika information, de jag fick honom av visade en mängd hö och menade att det var en dagsranson, ändå när jag googla så står det oftast att de skall ha färskt hö i buren hela dagen. Så då undrar iaf jag, skall de ha fri tillgång till hö eller skall man dela upp den där dagsransonen i omgångar??

  Jag har hoppat över allt vad c droppar och sånt heter för man får så lite för pengarna med tanke på att nästan all c vitamin försvinner ganska fort och satsat på grönsaker med c vitamin i ihop med andra grönsaker då, han gillade till och med apelsin, så det kommer han få lite av en dag varje vecka eftersom den är såpass syrlig.

  Han har haft bara halm i buren förut men jag köpte hem lite spån och skall testa att ha bägge.

  Hur gör ni rent? Jag har bytt papper som jag har i botten och tagit bort all halm och lagt på nytt ca en gång i veckan, förutom de första 2 han var här, då rensade jag bara skit och slängde på lite ny halm, kände att han skulle få bo in sig lite och vänja sig vid alla ljud och lukter utan att man rörde runt för mycket, allt var ju nytt för honom inklusive buren.

  Har inte rört honom/ hanterat honom mycket alls. Har vart en rörig månad, men han är inte lika skygg längre och springer inte in och gömmer sig i huset varje gång vi kommer in i rummet. Han bor i dotterns rum, att ha honom utanför det är uteslutet, då det bor 3 katter här och för dem lär han nog heta middag och inte Tamlin.
  Skämt om dvärgar bör vara korta!
 • Tor 27 dec 2012 18:24 #22

  HäckHäxan: Det är väl ändå inte ett ensamt marsvin? De ska ha sällskap, dvs minst vara 2st enligt djurskyddslagen.

   När det gäller hö så äter mina bäst om de får flera ggr/dag, jag har en stor bur så jag har tussar på flera olika ställen så det aldrig tar slut förrutom på ett ställe i taget liksom. Att ge mycket har bara varit så jag måste slänga det för de trampar ner och skitar ner det.

 • Tor 27 dec 2012 22:24 #23
  HäckHäxan skrev 2012-12-27 10:36:33 följande:
  Det var ju ingen prislapp.

  Jag var i en zoo butik nu innan jul och köpte två säckar hö för 99 spänn styck, men de lär hålla ett tag. Tänkte jag skulle få tag på nån hästperson eller bonde och se om jag kan köpa halm och ev hö där. Vårt marsvin får hö, nån msk pellets och grönsaker varje dag.

  Men jag hittar så olika information, de jag fick honom av visade en mängd hö och menade att det var en dagsranson, ändå när jag googla så står det oftast att de skall ha färskt hö i buren hela dagen. Så då undrar iaf jag, skall de ha fri tillgång till hö eller skall man dela upp den där dagsransonen i omgångar??

  Jag har hoppat över allt vad c droppar och sånt heter för man får så lite för pengarna med tanke på att nästan all c vitamin försvinner ganska fort och satsat på grönsaker med c vitamin i ihop med andra grönsaker då, han gillade till och med apelsin, så det kommer han få lite av en dag varje vecka eftersom den är såpass syrlig.

  Han har haft bara halm i buren förut men jag köpte hem lite spån och skall testa att ha bägge.

  Hur gör ni rent? Jag har bytt papper som jag har i botten och tagit bort all halm och lagt på nytt ca en gång i veckan, förutom de första 2 han var här, då rensade jag bara skit och slängde på lite ny halm, kände att han skulle få bo in sig lite och vänja sig vid alla ljud och lukter utan att man rörde runt för mycket, allt var ju nytt för honom inklusive buren.

  Har inte rört honom/ hanterat honom mycket alls. Har vart en rörig månad, men han är inte lika skygg längre och springer inte in och gömmer sig i huset varje gång vi kommer in i rummet. Han bor i dotterns rum, att ha honom utanför det är uteslutet, då det bor 3 katter här och för dem lär han nog heta middag och inte Tamlin.
  Först och främst köp ett till marsvin. Ensamma marsvin är rädda, deprimerade marsvin. 

  Alltid fri tillgång på hö. Marsvin behöver det. Sen kan man dela upp det på flera givor såklart. Våra får hö 2-3 ggr per dag.

  Jag har ju spån till våra eller ja nu har jag bytt till hampa då ett av marsvinen inte tål kullterspån så bra.  Var tredje dag så tömmer jag hela buren genom att skyffla allt spån och skit ner i en sopsäck och sen skura ut botten om det runnit kiss ända ner. Byter ut alla marsvinsmysar till rena. Jag testade att ha tidningpapper under spånet i början men det blev inte så bra. 
  Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
 • Fre 28 dec 2012 18:02 #24
  Madick skrev 2012-12-27 18:24:16 följande:
  HäckHäxan: Det är väl ändå inte ett ensamt marsvin? De ska ha sällskap, dvs minst vara 2st enligt djurskyddslagen.

   När det gäller hö så äter mina bäst om de får flera ggr/dag, jag har en stor bur så jag har tussar på flera olika ställen så det aldrig tar slut förrutom på ett ställe i taget liksom. Att ge mycket har bara varit så jag måste slänga det för de trampar ner och skitar ner det.
  Eller så finns det ett skäl till att han är ensam, det finns saker som gör att de är okej, redan kikat upp det. För övrigt har han varit ensam i 4 hela veckor, för han försökte döda det andra marsvinet han bodde ihop med, det är därför han fick flytta hit. Tanken är att testa med en hona senare, men han måste kastreras först för jag vill inga ungar ha och på den listan ligger kattungen först och marsvinet efter honom. Vill dock att han bor in sig mer och blir mer tam. Delmål ;) Har förstått att vissa hanar helt enkelt inte går ihop med andra hanar, detta verkar vara en sån hane helt enkelt.

  Skall göra som du skriver, slänga in lite tussar, har gett han tre gånger ungefär nu de sista dagarna, han brukar dock äta upp allt nästan jämt iaf.

  Jag har inte drömt om att skaffa marsvin, men jag fixar inte när folk skall ta död på friska djur, så han fick flytta hit istället för att bli avlivad innan den veckans slut. Pratade med de i zoo affären och de tyckte också jag skulle vänta ett tag innan jag skaffade en hona och att han borde kastreras innan, samt låta det gå 4 v tror jag efter det så att de absolut inte kan bli ungar.
  Skämt om dvärgar bör vara korta!
 • Fre 28 dec 2012 18:22 #25
  Dr Mupp skrev 2012-12-27 22:24:21 följande:
  Först och främst köp ett till marsvin. Ensamma marsvin är rädda, deprimerade marsvin. 

  Alltid fri tillgång på hö. Marsvin behöver det. Sen kan man dela upp det på flera givor såklart. Våra får hö 2-3 ggr per dag.

  Jag har ju spån till våra eller ja nu har jag bytt till hampa då ett av marsvinen inte tål kullterspån så bra.  Var tredje dag så tömmer jag hela buren genom att skyffla allt spån och skit ner i en sopsäck och sen skura ut botten om det runnit kiss ända ner. Byter ut alla marsvinsmysar till rena. Jag testade att ha tidningpapper under spånet i början men det blev inte så bra. 
  Det skall köpas ett marsvin till, men det blir inte fören om 2-3 månader. Vad är hampa eller alltså den hampa du har i buren, vart får man tag på det. Just nu har jag tidningspapper och halm, nästa vända jag gör rent nu under helgen så tänkte jag ha både spån och halm.

  Vad har ni för leksaker/ aktivitets grejor, kollade i zoo butiken men de hade mest bara trähus till dom och hus har han redan. Inga tunnlar eller annat, bara till hamstrar. Undrar om man kan snickra ihop något själv. Klättrar de bra, tänkte nämligen om man kan bygga nån trästege/plank, så han kan gå in och ur buren som han vill. Tänkte sätta ihop som en hage av kompostgaller till en början så han vänjer sig lite vid rummet och inte bara släppa ut honom, för då är väl risken att han flyr in under nån byrå eller säng, men tänkte om man gör en hage och så han kan gå in och ur mellan den och buren, för då har jag iaf en katt-tunnel han kan leka med.
  Skämt om dvärgar bör vara korta!
 • Fre 28 dec 2012 18:30 #26

  Hittade en rolig sida med olika leksaker home.swipnet.se/~w-77537/mleksak.htm här skall snickras


  Skämt om dvärgar bör vara korta!
 • Fre 28 dec 2012 19:30 #27
  HäckHäxan skrev 2012-12-28 18:22:39 följande:
  Det skall köpas ett marsvin till, men det blir inte fören om 2-3 månader. Vad är hampa eller alltså den hampa du har i buren, vart får man tag på det. Just nu har jag tidningspapper och halm, nästa vända jag gör rent nu under helgen så tänkte jag ha både spån och halm.

  Vad har ni för leksaker/ aktivitets grejor, kollade i zoo butiken men de hade mest bara trähus till dom och hus har han redan. Inga tunnlar eller annat, bara till hamstrar. Undrar om man kan snickra ihop något själv. Klättrar de bra, tänkte nämligen om man kan bygga nån trästege/plank, så han kan gå in och ur buren som han vill. Tänkte sätta ihop som en hage av kompostgaller till en början så han vänjer sig lite vid rummet och inte bara släppa ut honom, för då är väl risken att han flyr in under nån byrå eller säng, men tänkte om man gör en hage och så han kan gå in och ur mellan den och buren, för då har jag iaf en katt-tunnel han kan leka med.
  Mina har dessa grejer

  Hus - vanlig plastback som jag skurit hål i.
  Filtar som är gjorda av ett trasigt täcke. Lätt att tvätta
  Marsvinssovsäckar - cdn.publishme.se/cdn/7/2999433/images/2012/003_50439214e087c34859004091.jpg
  Stocktunnlar - www.zoomarknad.se/images/products/large/00011128.jpg
  Marsvinstunnel -  www.zoomarknad.se/images/products/large/00005514.jpg
  Marsvinstält - www.teddytassen.se/webbshop/marsvin/marsvinsburar/marsvinshusgrottor/medium/marsvinstalt-med-gosig-fall-i-fleece-599.jpg
   
  Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
 • Fre 28 dec 2012 19:45 #28
  Dr Mupp skrev 2012-12-28 19:30:00 följande:
  Mina har dessa grejer

  Hus - vanlig plastback som jag skurit hål i.
  Filtar som är gjorda av ett trasigt täcke. Lätt att tvätta
  Marsvinssovsäckar - cdn.publishme.se/cdn/7/2999433/images/201 2/003_50439214e087c34859004091.jpg
  Stocktunnlar - www.zoomarknad.se/images/products/large/00011...
  Marsvinstunnel -  www.zoomarknad.se/images/products/large/00005514. jpg
  Marsvinstält - www.teddytassen.se/webbshop/marsvin/marsvinsbura r/marsvinshusgrottor/medium/marsvinstalt-med-gosig -fall-i-fleece-599.jpg
   
  Jag gjorde ett hus av en kartong när han kom hit, jag fick honom och kvinnan jag fick honom köpte även buren som jag också fick då. Huset verkar han gilla. Gjorde just en tunnel av en tunnare kartong och den verkar han också gilla. Har just målat upp en skiss på en hylla jag skall snickra ihop, den skall gå längs ena kortsidan och ha en stege upp, samt ett extra hus där uppe, som man skall kunna ta loss och som har avtagbart tak då.

  Imorgon skall jag leta upp en kattpingla som leksak samt en tennisboll, vet att jag städade undan ett nytt trepack i jul rusandet, som jag köpt för att tumla kläder med

  Filt skall jag leta fram och fixa med imorgon samt garn, läste på tips sidan att vissa av dom gillar garn att mysa med.

  Vad tror du om tanken med kompostgaller att sätta så han får en större rastgård? Måste bara klura ut nån genomskinlig plast man kan sätta där nere så han inte tar sig ut.

  Här skall snickras, tycker det känns roligt. Satt och kollade på annonser på marsvin nyss, men nu skäller dottern på mig om film och fredagsmys så jag får vackert lämna datorn. Ha en fin helg och tack för svaren =)
  Skämt om dvärgar bör vara korta!
 • Fre 28 dec 2012 19:53 #29
  HäckHäxan skrev 2012-12-28 19:45:53 följande:
  Jag gjorde ett hus av en kartong när han kom hit, jag fick honom och kvinnan jag fick honom köpte även buren som jag också fick då. Huset verkar han gilla. Gjorde just en tunnel av en tunnare kartong och den verkar han också gilla. Har just målat upp en skiss på en hylla jag skall snickra ihop, den skall gå längs ena kortsidan och ha en stege upp, samt ett extra hus där uppe, som man skall kunna ta loss och som har avtagbart tak då.

  Imorgon skall jag leta upp en kattpingla som leksak samt en tennisboll, vet att jag städade undan ett nytt trepack i jul rusandet, som jag köpt för att tumla kläder med

  Filt skall jag leta fram och fixa med imorgon samt garn, läste på tips sidan att vissa av dom gillar garn att mysa med.

  Vad tror du om tanken med kompostgaller att sätta så han får en större rastgård? Måste bara klura ut nån genomskinlig plast man kan sätta där nere så han inte tar sig ut.

  Här skall snickras, tycker det känns roligt. Satt och kollade på annonser på marsvin nyss, men nu skäller dottern på mig om film och fredagsmys så jag får vackert lämna datorn. Ha en fin helg och tack för svaren =)
  Kompostgaller funkar nog bra, vi har ett med tunt nät nertill. Fast vi använder inte det (tänkte använda det i sommar. Våra rastas inne på toaletten. Det är lagom stort, marsvinsäkrat och lättstädat vilket behövs eftersom marsvin kissar och bajsar mest hela tiden.  
  Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
 • Fre 28 dec 2012 20:01 #30
  Dr Mupp skrev 2012-12-28 19:53:01 följande:
  Kompostgaller funkar nog bra, vi har ett med tunt nät nertill. Fast vi använder inte det (tänkte använda det i sommar. Våra rastas inne på toaletten. Det är lagom stort, marsvinsäkrat och lättstädat vilket behövs eftersom marsvin kissar och bajsar mest hela tiden.  
  Var ju ganska smart, tror bara inte min toalett är säker för marsvin, tror de kan knö sig in mellan vattenberedaren och väggen och då kan jag inte få ut dom, allt där sitter ju fast. :-S

  Man kan ju lägga nån gammal matta på golvet som underlag som man kan tvätta upp då och då, blir ju ganska enkelt i vart fall. Får köpa nån rulle med nät med mindre hål att klä gallret med då kanske, verkar ju enklare än att försöka hitta lämplig plast.

  Fick just en vision om att bygga om min gigantiska hundbur till värsta marsvinslyan ala etage, för den är stor så stor att två stora hundar kan ligga i den utan att knö.
  Skämt om dvärgar bör vara korta!
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll