• Äldre 24 Jan 23:51
    60059 visningar
    1149 svar
    1149
    60059

    Är 5mm barnmisshandel?

    Tja, om man kör metoden strikt efter Eckerbergs original, så är det nog ett gränsfall. Där ingår
    att inte stanna hos babyn fast den gråter
    att inte röra babyn utan bara säga godnatt varje gång man tittar in (var 5:e minut)
    att fortsätta hur mycket babyn än skriker
    att torka av babyn och lägga tillbaka den om den skriker tills den kräks
    att inte byta en blöt blöja om babyn vaknar på natten
    att inte trösta vid mardrömmar

    Hur kan då en vanlig förälder genomföra en sådan metod? Jo, det är för att de inte ser likadant på saken som jag och andra motståndare gör. Så olika man kan se på saker ....

    Många babysar vill somna hos mamma el pappa. De vaknar också en el flera gånger på natten. Föräldrarna tycker det är värt flera kvällars och nätters skrik för att genomföra 5-min-metoden. Beror det på
    A) att barnen i längden mår bäst av att somna själv i sin säng, och att ha utvilade föräldrar?
    B) att föräldrarna inte kan acceptera att babysars sovtider och sovvanor är annorlunda än vuxnas, och därför till varje pris ska tvinga dem till saker de inte är mogna för?

    En väl genomförd kampanj leder till att barnen somnar tyst och stillsamt i sin säng. Om de vaknar på natten somnar de om själva så småningom. Beror det på
    A) att de lärt sig somna, och att de börjat älska sin säng?
    B) att de insett att föräldrarna inte bryr sig om när de är ledsna, och inte kommer hur mycket de än gråter?

    Flera anhängare rapporterar att barnen inte längre hojtar på morgonen och vill bli upplyfta ur sängen när de vaknar. I stället ligger de tyst och stilla i sängen tills någon kommer. Beror det på
    A) att de vill ligga kvar och mysa, därför att de tycker så mycket om sin säng?
    B) att de har gett upp och vet att föräldrarna har makten att låta dem ligga kvar där oberoende av hur mycket barnen ropar?

    Så sorgligt att så många behandlas så illa ....

  • Svar på tråden Är 5mm barnmisshandel?
  • Jessic­aR
    Äldre 25 Jan 19:17

    Tycker att det är en form av psykisk misshandel helt klart att inte svara på de signalen barnet skickar ut. Att lägga ett litet barn i sin säng, ensam i ett mer eller mindre mörkt rum för att sen lämna det, inte lyfta upp det och knappt tilltala och trösta det är hemskt, personligen förstår jag inte hur man som förälder kan göra sitt barn något sådant. Vad får man ut av det?

  • Äldre 25 Jan 19:40

    Måste ändå ställa frågan då det är på tapetern. Hur många upplever sömnbrist egentligen? Det jag talar om är att bebisen får sova utan att ha blivit lämnad ensam för att till slut ge upp och somna av ren utmattning. När sen samma bebis vaknar på natten för att kanske försäkra sig om att mamma eller pappa kommer och tröstar, ger napp eller matar m m. Det brukar ju oftast vara en liten stund det handlar om. Oftast när bebisen har fått det som orsakat uppvaknandet brukar ju bebisen somna igen. De barn som får tillräckligt med stimulans på dagen brukar för det mesta sova på natten. Har man däremot låtit dem sova flera timmar på dagen så kan man ju räkna med att ha en vakenperiod mitt på natten. Det borde väl vara ganska logiskt,eller hur?

  • hailey
    Äldre 25 Jan 19:44

    Har inte läst tråden (eller hans dumma bok) men vid vilken ålder tycker han att man ska börja med den här metoden?

  • Äldre 25 Jan 19:45

    Lövet: Ja, jag har läst TS, men det är ju du själv som startat denna tråd som en fortsättningstråd eller hur?? Då är det ju inte så konstigt att jag tar upp sådant du själv pratar om i den första tråden!
    Sen måste du förklara för mig varför du envisas med att hävda att de flesta genomför 5mm enligt eckerberg till punkt och pricka med barn som kräks och sover i timmar - när det uppenbarligen inte alls är så! Jag vet ju att du är inne och tjuvläser vår pepptråd varje dag ochjag utmanar dig att faktiskt RÄKNA hur många som skrivit om sådana upplevelser. Du vet att jag tycker precis lika illa om sådant som du gör och att de flesta av oss som genomfört 5mm kör vår egen variant. Men det är ju inte bra nog för dig ändå, eller hur??? Jag fick ju skit av dig när jag berättade att vi hämtar Alexander varje gång han vaknar och är ledsen på nätterna så han får sova med oss - men då var det ju fel enligt dig och du jämförde mig då med en man som slog sina barn!!
    Ännu en grej jag reagerade på är att du skriver om att de barn som blivit "5mm-ade" inte sover bättre än andra barn, du har läst i pepptråden om att de sover tåligt vid sjukdom och när de får tänder osv............... JA, MEN FÖR SJUTTON, DET ÄR JU DET VI SÄGER!!! Ett barn som blivit "5mm-ad" ger fortfarande samma signaler som alla andra barn när något är fel - där faller ju din teori att de skulle bli små apatiska varelser som inte längre säger till när de behöver något!!!

  • Äldre 25 Jan 19:47

    lakritstrollet min dotter är 11 1/2 månad i natt ammade hon fyra gånger mellan tolv på natten och sju på morgonen. Ungefär varannan timme. Så har hon gjort hela tiden men ibland var det varje timme och ibland har det gått tre timmar mellan. Har jag sömnbrist? Nä inte särskilt faktiskt för hon sover jämte mig och får bröstet så fort hon börjar vakna till lite och sen så somnar jag om igen. Hon är jättepigg och glad om dagarna.

  • smågry­n
    Äldre 25 Jan 19:48

    Jag tycker personligen att det ÄR misshandel. Att inte svara på barnets signaler utan att låta det skrika sig till sömns kan inte vara rätt! Vad är det du säger till barnet? Jo, jag hör dej men jag bryr mig inte om dej! Att svara med att säga godnatt räcker inte. Ett litet barn behöver närhet, inte ord. Varför måste man stressa på med en massa sömnmetoder? Kan man inte försöka lyssna på barnet och dess behov.
    En del barn vill somna ensamma i sin säng, visst, bra lyssna på barnet. Andra behöver mammas eller pappas närhet för att kunna somna tryggt, erbjud då det.
    Jag tror att det är så vi får trygga barn, som vet att mamma och pappa lyssnar och alltid finns där. Om du inte lyssnar och bekräftar din bebis hur tror du då att du skall få lyssna och vara delaktig i barnets värld när det är tonåring.
    En nyligen genomförd studie vid Borås Högskola har följt tonårstjejer på Lunar storm o.dyl. Endast runt 20% av de intervjuade tjejerna hade någon vuxen i sin närhet som de kunde prata med sina problem och tankar. Av de 20% angav bara hälften att den vuxne var en förälder.... Era små bebisar växer också upp och blir tonåringar. Visa att ni finns nu, så kanske ni får finnas med när de blir stora.

  • Viktor­ia74
    Äldre 25 Jan 19:54

    Lövet2: Jag förstår ju visst skillnaden. Jag tycker också att små barn som 6 mån är för små för att läras sova själv med hårddragna metoder. Jag menade alltså treåringar (eller lite yngre) som skriker för att de inte vill sova själv,

    Blossi: Sömnbrist hos föräldrarna behöver inte betyda att barnet inte sover. Min dotter sov tillräckligt, hon stördes inte märkbart av att vakna 1 gång i timmen..Jag däremot kunde inte sova alls, dessutom ville hon helst ha tutten i munnen hela natten, vilket gjorde att jag fick ont i ryggen (och tutten).

  • Äldre 25 Jan 19:54

    smågryn oj vad bra sagt kan bara hålla med

  • Viktor­ia74
    Äldre 25 Jan 19:57

    Hmm, jag tror inte att ett par nätters skrikande sätter spår för livet så länge barnet vet att det är älskat.

  • Äldre 25 Jan 19:58

    Viktoria
    Då skulle jag ha provat napp istället för den inhumana 5mm metoden, om jag hade de problemen du beskriver du hade med din dotter.
    Men vi är ju alla olika och vi gör väl det vi anser är bäst för våra barn. Synd bara att det skiljer sig så mycket mellan olika.

Svar på tråden Är 5mm barnmisshandel?