• lövet2

    Är 5mm barnmisshandel?

    Tja, om man kör metoden strikt efter Eckerbergs original, så är det nog ett gränsfall. Där ingår
    att inte stanna hos babyn fast den gråter
    att inte röra babyn utan bara säga godnatt varje gång man tittar in (var 5:e minut)
    att fortsätta hur mycket babyn än skriker
    att torka av babyn och lägga tillbaka den om den skriker tills den kräks
    att inte byta en blöt blöja om babyn vaknar på natten
    att inte trösta vid mardrömmar

    Hur kan då en vanlig förälder genomföra en sådan metod? Jo, det är för att de inte ser likadant på saken som jag och andra motståndare gör. Så olika man kan se på saker ....

    Många babysar vill somna hos mamma el pappa. De vaknar också en el flera gånger på natten. Föräldrarna tycker det är värt flera kvällars och nätters skrik för att genomföra 5-min-metoden. Beror det på
    A) att barnen i längden mår bäst av att somna själv i sin säng, och att ha utvilade föräldrar?
    B) att föräldrarna inte kan acceptera att babysars sovtider och sovvanor är annorlunda än vuxnas, och därför till varje pris ska tvinga dem till saker de inte är mogna för?

    En väl genomförd kampanj leder till att barnen somnar tyst och stillsamt i sin säng. Om de vaknar på natten somnar de om själva så småningom. Beror det på
    A) att de lärt sig somna, och att de börjat älska sin säng?
    B) att de insett att föräldrarna inte bryr sig om när de är ledsna, och inte kommer hur mycket de än gråter?

    Flera anhängare rapporterar att barnen inte längre hojtar på morgonen och vill bli upplyfta ur sängen när de vaknar. I stället ligger de tyst och stilla i sängen tills någon kommer. Beror det på
    A) att de vill ligga kvar och mysa, därför att de tycker så mycket om sin säng?
    B) att de har gett upp och vet att föräldrarna har makten att låta dem ligga kvar där oberoende av hur mycket barnen ropar?

    Så sorgligt att så många behandlas så illa ....

  • Svar på tråden Är 5mm barnmisshandel?
  • lakristrollet

    Melly, bra att det fungerar för er!

    Själv har jag haft en 1½-åring vaken mellan 2 - 25 ggr per natt i ca fyra par månaders tid, vi har turats om att ligga på madrass bredvid hennes säng de senaste veckorna. Allt för att den förälder som tar hand om lillasyster, nu tre månader, ska få sova (hon sover mellan 23 och 06).

    Började igår natt att bli "striktare" på storasysters "krav" på nätterna och ställer inte upp på att fixa täcket, hämta vatten, stoppa in nappen gång på annan. Får se hur det går...

  • Viktoria74

    Blossi, jag har provat ALLT och det tycker jag man kan göra, men inget fungerade. Jag har läst böcker, pratat med BVC m.m, vi har provat napp, samsovning osv osv men det gick bara inte. Och för oss gick 5mm ganska bra, inte så mycket skrik. Kanske därför jag inte tycker att metoden är så hemsk.

  • Viktoria74

    Blossi, jag har provat ALLT och det tycker jag man kan göra, men inget fungerade. Jag har läst böcker, pratat med BVC m.m, vi har provat napp, samsovning osv osv men det gick bara inte. Och för oss gick 5mm ganska bra, inte så mycket skrik. Kanske därför jag inte tycker att metoden är så hemsk.
    Förresten är barn väldigt olika också.

  • lövet2

    Pyff - Var det det här du menade?

    Pyff: "Och för alla er motståndare kan jag tala om att sambon just nu ligger hos Alexander och nattar honom eftersom han idag inte ville somna i sin säng själv - något vi alltid gör de få gånger Alexander blir ledsen efter läggdags. Precis som han ligger hos oss om han vaknar på natten och mår dåligt eller är ledsen."

    lövet2: "Pyff - Vad bra att man kan kompensera barnet i efterhand! Tummen upp!"

    lövet2: "Varför skriver jag en sådan sak? Jo, jag känner en kurdisk familj med väldigt snälla och väluppfostrade barn. Föräldrarna i den familjen kramar ungarna mycket och är ofta nära dem och berömmer dem. När vi pratade om "ouppfostrade svenska barn", som pappan sa, så berättade han hur det skulle gå till: Ge dem ett ordentligt kok stryk varje gång de är olydiga, så blir de snart snälla och lydiga. När deras barn var små klådde alltså deras far upp dem rejält några gånger, och nu när de uppför sig som han vill, så får de kramar och beröm.
    Den känslan jag fick då, när han berättade det, var samma som jag fick när jag läste ditt inlägg .... "

    lövet2: "Nej, jag tycker inte du är en hemsk mamma! Däremot lät det i ditt inlägg, som att eftersom du tog upp honom nu, så spelade det ingen roll hur många gånger du låtit bli medan ni körde 5mm. Allt skulle liksom vara förlåtet eftersom ni gjorde "rätt" nu!
    Självklart är det bra att du tar upp pojken när han är ledsen! Varför skulle jag tycka något annat?"

    Dessutom Pyff, så skrev jag tidigare här i tråden, att jag uppskattade andelen bokstavstrogna 5mm:are till ca 20%, alltså inte de flesta ....

  • Viktoria74

    Vad finns det för fungerande alternativ till 5mm? Eller ska man alltså inte göra nånting för att inte behöva vakna 15ggr per natt? Vi provade det mesta tycker jag men vi kanske missade nåt bra tips. Obs, detta är bara menat som en ärlig fråga, kanske jag får nya ideer för framtiden!

  • kengru

    Att säga att man utsätter barnet för misshandel tycker jag möjligen är att gå lite väl långt, men jag anser nog att man utsätter barnet för en psykisk stress som inte är nödvändig. Jag har personligen aldrig förstått varför man måste få ett litet barn att somna själv i sin egen säng. För mig är det lite kallhjärtat av föräldrarna, men det är bara min uppfattning.

  • Magma

    Vi har nog haft tur, men vi har inte haft några större problem att få vår 4,5 månadersdotter att somna. Redan när hon var nyfödd började vi med rutiner. Vi dämpade belysningen i badrummet och satte på henne pyjamas vid ungefär samma tid varje kväll. Nu lägger vi henne när hon börjar gnugga sig i ögonen. Vi läser en godnattsaga och pussar henne godnatt. Ibland "ropar" hon på oss och då går vi in direkt och fixar nappen och sägen godnatt igen. Vissa kvällar somnar hon direkt och en del kvällar får vi gå in ngr ggr innan hon somnar. Oftast sover hon till morgonen, då hon vaknar och ligger och pladdrar glatt. Det har funkat jättebra med henne, men det är ju inte säkert att det funkar på nästa barn om vi får ett till.

  • Blossi

    Viktoria74
    Det finns andra metoder än 5mm. Men de är lite mer "uppoffrande" för oss föräldrar och då är ju självklart valet 5mm. Det blir ju enklast så.
    Samsovning m m kräver ju att man är beredd på att ha en bebis i sängen. Om man inte kan sova själv ja då är ju metoden lönlöst.
    Man kan lägga bebisen i sin säng och sätta sig nära på en stol. Allteftersom så kan man flytta stolen längre och längre bort från bebisen. Men som sagt det kräver då lite mer och alla är ju inte villiga och offra det för sina barn.

  • Viktoria74

    Blossi, jag har faktiskt provat de metoder nu nämner, men kanske att jag provade när hon var för liten.

Svar på tråden Är 5mm barnmisshandel?