• Äldre 22 Aug 22:28
    4789 visningar
    15 svar
    15
    4789

    Panik över kläder i höst/vinter

    Jag skulle nog säga att det beror på - om din tjej är ett barn som brukar gegga runt mycket i pölar, slask och snö eller inte, om hon är frusen av sig eller inte, hur mycket de vistas ute på dagiset och vad de gör då, och var ni bor och vilket väder det är där. Sen beror det på vad du tycker funkar bäst och är bekvämast och för det krävs ofta att man provar sig fram.

    För min del testade jag galon men har helt slutat med det eftersom det dels både är svettigt eftersom det inte andas och därför också kyler när barnet slutar svettas, och inte heller håller vätan ute lika bra som riktigt bra skalkläder alls. Min dotter var jämt dygnsur på benen innanför galonbyxorna efter att ha varit ute på hösten, men hon gillade också att plaska runt ordentligt i vattenpölar. Så nu kör vi bara med riktigt bra skalkläder på hösten och våren, antingen Isbjörn eller pop eller något likvärdigt. Vattenpelare på minst 10 000 tycker jag det ska vara på skalkläderna. Sen har vi fleece eller annat tjockare under när det börjar bli kallt.

    I skoväg köper jag till hösten dels ett par bra hyfsat vattentäta gore-tex höstskor typ promenadkängor (blev viking Maya i år, har inte testat dem än men verkar bra), och sen ett par Viking Thermo Ultra allväderstövlar som är jättelätta men helt vattentäta (gjorda i polypropylen tror jag) och har mycket bra grepp på sulan, och dessutom ulfoder. Pefekt när det är isigt/smältsnöslask/höst-vintergegga som det ofta är i Stockholm där vi bor. Sen har hon ett par vanliga gummistövlar förstås, ofodrade eftersom allväderkängorna är fodrade. Är det lite kallare någon dag kör vi med ullstrumpor i gummistövlarna. Iläggsula i ull finns också att köpa. Förut hade vi galonvantar men nu har jag köpt skalvantar första gången i år som man kan ha vanliga stickade vantar under, får testa det.

    Till vintern har jag antingen 2 overaller, en extra omgång vinterkläder är alltid bra när ena tvättas, eller också 1 overall och ett set jacka/överdragsbyxa. Vi kör ordentligt fodrat eftersom dottern är väldigt frusen både om fötter, händer och resten och dessutom lätt blir förkyld. Så vi har testat MiniATure som var helt okej och Gneis förra året, var också bra, Molo gillade jag också, och i år har jag köpt Isbjörn. Under overallen kör vi ull och/eller fleece beroende på hur kallt det är. Viktigt med vattenpelare och andningsförmåga för vinteroverallen också, minst 10000 där också tycker jag, sen brukar jag kolla på kvaliteten om den känns mjuk, skön, sitter bra, vad det är för foder och vaddering osv. Pop gillar ju många men jag tycker de känns kalla, stela och obehagliga så det har vi aldrig köpt.

    På fötterna får dottern Kamik kängor som jag beställer från det land där det är billigast, har varit USA eller Tyskland. Vi har testat alla de vanliga märkena som ska vara så bra, Viking, Ecco, Kuoma mm och hon har varit iskall om fötterna i alla även med tjocka ullstrumpor så kamik som eg. är för ner till 40-50 minus är det enda som funkar för henne . Det blir konstigt nog dessutom billigare att beställa supertjusiga high-tech vinterskor som knappt ens finns i Sverige från ett annat land, med frakt, än vad det är att köpa tex ett par Viking eller Ecco vinterskor i Sverige! En sämre modell av Kamik än dem vi har finns tex på Åhlens för en tusenlapp och jag beställer deras bästa modell för ca 5-600 med frakt. Man kan kolla på Amazon tex. Dotterns händer har också alltid varit iskalla så det enda som funkat riktight bra är Hestra med ullfoder, då är hon varm.

    Det är en riktig djungel, man får prova och lära sig efter hand .

  • Äldre 23 Aug 12:04
    #8

    Håller med ovan om att en bra overall inte blir blöt inuti, men min dotter blir geggig eftersom det är en massa lera och smutsig snö överallt jämt så man vill ju tvätta overallen då och då. Väldigt praktiskt att ha en extra uppsättning då.

  • Äldre 23 Aug 16:22
    #10

    Det låter utmärkt . Och är du inte nöjd med nåt så vet du det sen och byter ut det.

Svar på tråden Panik över kläder i höst/vinter