• Äldre 27 Aug 16:05
    9489 visningar
    103 svar
    103
    9489

    Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?

    Jag skrev en kommentar efter din artikeln, men den kom inte fram. Kanske den ska godkännas först. 

    I alla fall så skrev jag att det vore konstigt om det inte gjorts en metaanalys, alltså en jämförande studie, på alla olika studier som bör ha gjorts på alla olika kostinriktningar. 

    Om man googlar: "metaanalys kost", hittar man mest metaanalyser på låghydratkost. Men det borde rimligen finnas analyser som kollar på alla andra inriktningar. Kanske man får söka på engelska i så fall. 
     

  • Äldre 31 Aug 01:26
    #20
    SVD: Medelhavskost bäst för hälsan

    "Medelhavskost förlänger livet på äldre göteborgare, britter och på en rad olika etniska grupper i New York. Magra och överviktiga minskar risken för hjärtsjukdomar, men även för astma, diabetes, kognitiv svikt och parkinson. Det är ett axplock av den senaste veckans rön kring nyttan av att äta sina grönsaker."

    Tydligen har väldigt många studier genom åren rapporterat positiva effekter av medelhavskost med mycket olivolja, bladgrönsaker, fullkorn, baljväxter och nötter, skriver SVD.

    "Maten som en gång åts på Kreta innehåller nästan inget socker och ganska lite animaliska produkter och tycks minska risken för en lång rad sjukdomar."


    www.svd.se/mat-och-vin/medelhavskost-bast-for-halsan_6741937.svd

     
     Kolla: LITE animaliskt!

  • Äldre 3 Sep 20:24
    #22
    Ellaria skrev 2012-08-31 16:41:28 följande:
    Vad har det med LCHF att göra?
    Grundfrågan: 

    Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?

    Vi lär oss av SVD artiklen att vi bör ta intryck av stenålderskosten för att ta fram en ny kost bättre än alla förlagor. 
  • Äldre 29 May 13:26
    #83
    "Men det är intressant att hitta nya infallsvinklar för målet för oss som är intresserade av kost och hälsa är ju ändå att äta mat som vi mår bra av. Det finns ingen universalkost som passar alla människor."

    "På min tallrik så lade hon en liten pizza där degen var gjord på bovete, psylliumfröskal, kelp (alger=rika på jod!!), citron och honung. Toppingen bestod av tomatsås, champinjoner (inte stekta utan de har legat i olja och salt – jättegoda!!) och lite oliver och rödlök och så fick jag en enchiladas som innehöll mango, avocado, spenat och marinerade champinjoner + en chipotledressing av cashews, tomat, rökt chili, paprika och vitlök."

    Läs mer: 56kilo.alltforforaldrar.se/raw-en-rawfood-restaurang/
  • Äldre 29 May 13:31
    #84
    Intressant relevant:

    "In this post I am going to begin to explore the first category, or what I call “Universal Dietary Principles”. These are principles that apply regardless of what specific foods we may be emphasizing or avoiding in our diets."


    "The first, and probably most important principle is to eat primarily fresh, whole, unprocessed foods."

    "All government recommendations regarding nutrients in foods are based on avoiding specific deficiency diseases such as scurvy and beriberi, not on promoting optimal health. In fact, governmental dietary recommendations are not even aimed at reducing the risk of the most prevalent diseases of our society: cancer and heart disease."

    "Secondly, all societies from around the world that have enjoyed unusual longevity and extremely low rates of chronic disease have eaten diets of whole, unprocessed foods." 

    "Lastly, when people from other cultures who eat more traditional, whole food diets and have lower disease rates immigrate to the US and take on our diet and lifestyle, their disease rates virtually always increase to match ours. Makes you think, doesn’t it?"


    www.fourriversclinic.com/2012/08/08-whole-unprocessed-foods/
Svar på tråden Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?