Inlägg från: Stig Björne |Visa alla inlägg
  • Stig Björne

    Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?

    Är möjligt att ta de bästa från en rad olika dieter och kostinriktningar och skapa en ny optimerad universalkost som är så bra att till och med Livsmedelsverket teoretiskt skulle kunna rekommendera den till hela svenska folket?

    Min fråga handlar om hur man kan ta det bästa från dessa dieter/koster och skapa en optimal kost för en person som vill:
    Gå ner i vikt Bibehålla en låg, optimal och sund vikt Bota de vanligaste hälsoproblemen som skapas av dålig mat Skapa maximal/sund hälsa och välbefinnande Understödja regelbunden fysisk träning
    Länk: Jag skrev en mer komplett bloggartikel om detta på Familjeliv.se

    Vore kul att diskutera detta och slå ihop alla kloka huvuden. Bidra gärna med dina tankar, erfarenheter och lösningar. Jag är tex öppen för att en optimal universalkost kan inkludera lämpliga kosttillskott, och bör vara KRAV-baserad. Vad tycker du?
  • Svar på tråden Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?
  • Stig Björne

    Helt klart måste Livsmedelsverket släppa den där hörnstolpen. Margarin är ett stolpskott. Smör är en naturprodukt. 

  • Stig Björne
    yena89 skrev 2012-08-28 01:53:15 följande:
    Den ultimata grunden är iaf att äta  så ren och obehandlad mat som möjligt, undvika sånt som inte funnits så länge, tex socker, spannmål mm. och sånt som förädlats sönder, tex supersöta frukter.
    Sen måste var och en få bestämma själv hur man vill fördela kolhydrater, fett och protein. Jag väljer lite kolhydrater, normalt med protein och så en hög energiandel fett. Sambon äter lite mer kolhydrater och mer protein eftersom han tränar mycket.
    Instämmer. Låter nästan banalt, men det kan nog vara så som du skriver. Men går det att formalisera?

    Jag bygger en punktlista. Går det att hitta ett ramverk?

    Ekologiska råvaror tex KRAV Ej raffinerade matprodukter (socker, vitt mjöl, margain etc) Ej industriprodukter: margarin, artificiellt socker etc Ej genmanipulerat? Matlagning bör baseras på råvaror, ej halv eller helfabrikat Proportioner: kolhydrater/protein/fett. Vilka är de generella ramarna? 33/33/33? Vätska per dygn om normalvikt och ingen fysisk träning: 0,5 till 2 liter? annat?  
  • Stig Björne
    Ellaria skrev 2012-08-29 07:25:32 följande:
    Mellan 50-100 kolhydrater, ungefär? Spelar ingen roll om man tränar eller inte, kroppen behöver inte kolhydrater för att kunna träna. Inte ens på elitnivå.
    Det borde betyda att den elitidrottare som inte behöver kolhydrater alls går helt på fett som bränsle. Och det borde betyda att ketosen redan är klar, att allt fett redan är bränt. Eller hur?

    Vad heter det när ketosen är över och fettet går direkt till förbränning utan att passera inlagring i kroppen? 
  • Stig Björne
    yena89 skrev 2012-08-29 00:55:01 följande:
    Man klarar utmärkt att träna på mindre kolhydrater,. Sambon äter 10E% och tränar på gym 5 gånger i veckan, dessutom innebandy en gång i veckan.

    Därför funkar en lågkolhydratskost på max 30E% för de flesta skulle jag vilja våga påstå
    Ok yena89 så proportionen kolhydrater kan ligga på 10-30%, enligt dig.

    Vilka ramar kan vi då lägga för protein och fett, enligt dig?
    Protein: 20-33% ?
    Fett: 33-50% ?
  • Stig Björne
    yena89 skrev 2012-08-29 17:25:03 följande:
    Hmmm jaa då kan dom flesta välja hur dom vill ha det.
    En liten modefiering:
    Kolhydrater: 10-33E%
    Protein: 15-33E%
    Fett: 33-55E%

    Det börjar likna ett förslag på ramverk för kolh, prot, fett. 

    En annan sak. Vatten.

    Hörde att det finns ett bättre sätt att dricka vatten än bara rent sötvatten och det är salta vattnet en aning med havssalt som innehåller alla mineraler i en bra blandning. Jag testar det nu och jag mår subjektivt bra av det. Tanken är att vanligt bordssalt är för obalanserat eftersom det bara innehåller natrium (Na) och klor (Cl) medan havssalt innehåller en lång rad mineraler från natrium till guld etc. 

    Något ni hört talas om? Jag kan försöka ta reda på mer. 

     
  • Stig Björne
    GunnarGunnar skrev 2012-08-27 16:05:26 följande:
    Jag skrev en kommentar efter din artikeln, men den kom inte fram. Kanske den ska godkännas först. 

    I alla fall så skrev jag att det vore konstigt om det inte gjorts en metaanalys, alltså en jämförande studie, på alla olika studier som bör ha gjorts på alla olika kostinriktningar. 

    Om man googlar: "metaanalys kost", hittar man mest metaanalyser på låghydratkost. Men det borde rimligen finnas analyser som kollar på alla andra inriktningar. Kanske man får söka på engelska i så fall. 
     
    Här kommer ett svar:

    Läkaren Anders Tengblad:


    "Det har gjorts många studier på lågkolhydratkost och om man inte är extra intresserad av området kan det vara bra när någon sammanfattar kunskapsläget i en översiktsartikel. Precis detta är helt nyligen gjort i en vetenskaplig meta-analys av vilken effekt lågkolhydratkost har i kliniska studier."

    diabetesdoc.bloggsida.se/kost/ny-meta-analys-pa-lagkolhydratkost 

    Annika Dahlqvist skriver på sin blogg om denna studie: "Den visar i alla avseenden fördel för lågkolhydrat."

      
  • Stig Björne
    banansmoothie skrev 2012-09-04 14:52:18 följande:
    Ang. Energiprocent, så äter jag och mår bäst på ca 70/15/15. Min mage tål inte fett så att äta 30+% är totalt absurt i min värld. Testade LCHF en gång och har aldrig mått sämre av en kost.
    Du är helt enkelt en bananmänniska.
  • Stig Björne
    Ellaria skrev 2012-09-10 20:57:30 följande:
    Vi klarar oss alldeles utmärkt utan kolhydrater. Vi behöver definitivt inte "mest" av det.
    Nu testar jag att skippa det där jäkla brödet igen och jag mår omedelbart bättre i magen. 
  • Stig Björne
    Glass skrev 2012-09-25 18:19:36 följande:
    men min känsla är inte att jag överlever, jag lever, mår bra och trivs väldigt bra med det jag äter. 
    Om jag ska jämföra med hur jag mår då jag äter kolhydrater och då jag undviker att äta dem (i viss mån, är inte speciellt strikt) så mår jag bättre utan dem.
    Jag mår psykiskt bättre, jag har mindre ont i huvudet, jag har mindre pms, jag är piggare, magen fungerar bättre och jag orkar mer.
    Det enda som är en nackdel, enligt mig, enligt en del av mig, är att jag inte får samma smakupplevelse som då jag äter kolhydrater. Rent krasst så betyder det att jag inte kan vräka i mig godis eller ostbågar, bara för att det är gott (och jag är värd det, förtjänar det, tröstar mig etc.)   Det finns ingenting som jag har ätit inom LCHF som är likagott som de "vanliga" tex kladdkaka osv, vilket är trist, men kanske rätt bra.... 

    Jag börjar allt mer misstänka att det inte är kolhydraterna i sig som är boven utan gluten. Att äta mindre kolhydrater gör att man går ner i vikt, men gluten verkar ge andra problem än viktuppgång. Typiska exempel man kan läsa om är att gluten ger huvudvärk, PMS-problem, svulllen buk, trötthet mm.


    Andra menar att exakt de symptomen beror på candidasvampen som samtidigt gillar snabba kolhydrater!


Svar på tråden Stig Björne: Kan en Universalkost skapas av det bästa från andra koster/dieter tex stenålderskost, Atkins, LCHF, husmanskost?